Giro 2021: Peter Sagan rondt ploegwerk BORA-hansgrohe af in Foligno

Giro 2021: Peter Sagan rondt ploegwerk BORA-hansgrohe af in Foligno

foto: Cor Vos

maandag 17 mei 2021 om 17:09

De tiende etappe van de Giro d’Italia 2021 is gewonnen door Peter Sagan. De Slowaak van BORA-hansgrohe was na een etappe van 139 kilometer, waarin onder meer Dylan Groenewegen en Tim Merlier halverwege de rit gelost werden, de snelste renner van het peloton in Foligno. Hij versloeg Fernando Gaviria en Davide Cimolai. De roze trui blijft voor Egan Bernal, al kwam Remco Evenepoel een seconde dichterbij.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Van der Hoorn en Goossens mee
Meteen na de start van de etappe ontsnapte een kopgroep van vijf renners, met daarbij Taco van der Hoorn. De verrassende ritwinnaar van Canale kreeg bijval van Kobe Goossens (Lotto Soudal), Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF-Faizanè) en Samuele Rivi (EOLO-Kometa), maar door de aanwezigheid van Van der Hoorn gaf het peloton ze niet meteen een grote voorsprong. Jumbo-Visma was de eerste ploeg die ging achtervolgen en de kopgroep rond de anderhalve à twee minuten hield.

Taco van der Hoorn in de vlucht – foto: Cor Vos

Samen met Cofidis, Alpecin-Fenix, Qhubeka ASSOS en UAE Emirates controleerde Jumbo-Visma de vlucht. Daarmee waren meteen ook de ploegen van de kanshebbers actief: Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Tim Merlier, Giacomo Nizzolo en Fernando Gaviria zetten hun mannen aan het werk. Het verschil schommelde in de fase daarna tussen de twee en drie minuten.

Bij de eerste tussensprint van de dag was er vooraan bedrijvigheid tussen rasaanvallers Pellaud en Marengo, die in een speciaal tussensprint-klassement de dienst uitmaken. In het peloton raapten Viviani, Pasqualon en Sagan nog wat punten op in de strijd om de paarse puntentrui. De kopgroep werd even later wat opgehouden vanwege een gesloten spoorwegovergang, maar voor veel problemen zorgde dat niet. Het peloton had nergens last van.

Een spoorwegovergang houdt de kopgroep tegen – foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe lost Groenewegen, Merlier en Nizzolo
Ongeveer zestig kilometer voor de meet, in de heuvelachtige zone halverwege de rit, zette BORA-hansgrohe het peloton voor het eerst onder druk. De formatie hoopte zo de pure sprinters overboord te gooien om de kans te vergroten voor Peter Sagan. Naast dat de vluchtersgroep al op 43 kilometer van de finish gegrepen werd, moest ook Dylan Groenewegen op het eerste klimmetje lossen.

Voor Tim Merlier ging het op het tweede klimmetje, de Valico della Somma van vierde categorie, dan weer te hard. Vlak onder de top haakten ook David Dekker en Giacomo Nizzolo af, waarna op 38,5 kilometer van de meet de top bereikt werd. Enkele sprinters die de klim wel hadden overleefd waren Sagan, Viviani, Gaviria en Davide Cimolai.

Wat volgde was een lang stuk in dalende lijn, gevolgd door een vlakke finale richting Foligno. Israel Start-Up Nation zette in die fase ook een mannetje op kop, omdat Cimolai de klim ook had overleefd. Nizzolo niet, die volgde op een halve minuut met alleen Victor Campenaerts nog in steun. De Europese kampioen moest zelf veel werk opknappen, maar het peloton ging te hard en dus staakten Nizzolo en Campenaerts op 25 kilometer van de meet de strijd. De groepen van Merlier en Groenewegen hadden op dat moment een nog grotere achterstand.

Dylan Groenewegen moest het peloton laten gaan – foto: Cor Vos

Hardrijden voor gevorderden: Evenepoel en Bernal pakken boni’s
Een kleine achttien kilometer voor de finish lag nog een tussensprint met 3, 2 en 1 bonificatieseconden te rapen. Dat werd een wedstrijdje hardrijden voor gevorderden met Rémi Cavagna in dienst van Remco Evenepoel en Filippo Ganna voor Egan Bernal. Uiteindelijk griste Jhonatan Narvaez de drie seconden weg voor Evenepoel, die tweede werd. Roze trui Bernal eindigde als derde en zag zijn Belgische concurrent dus één seconde inlopen in het klassement.

Sagan soeverein in finale in Foligno
Vervolgens werd de orde weer hersteld en nam BORA-hansgrohe weer de kop over, maar de nervositeit bleef omdat ook de wind flink waaide. Diverse treintjes lieten zich zien, enerzijds voor de sprinter, anderzijds om de klassementsrenner van voren te houden. Jos van Emden probeerde het peloton nog te verrassen, maar die poging strandde in schoonheid.

BORA-hansgrohe kleurde de etappe – foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe had de beste uitgeleide in de bochtige finale voor Sagan, terwijl ook Alpecin-Fenix en UAE Emirates zich meldden. Door een valpartij van Max Kanter was er een breukje vooraan, maar dat deerde Sagan niet. De Slowaak reageerde uitstekend op een versnelling van Juan Sebastián Molano in de laatste bocht en wist in de laatste rechte lijn Gaviria achter zich te houden. Cimolai werd derde, voor Stefano Oldani, Gianni Vermeersch en Dries De Bondt.

Door zijn ritoverwinning is Sagan 50 punten rijker in het puntenklassement en daardoor de nieuwe drager van de paarse trui.

Rustdag
Dinsdag kunnen de renners in de Giro d’Italia genieten van een welverdiende rustdag. Daarnaast wordt ook het hele circus, maandagavond en dinsdag, onderworpen aan een PCR-coronatest. Daarvan worden woensdag voor de elfde rit de uitslagen bekend.

Dit artikel delen:

57 Reacties

Pascal Mortier 17 mei 2021 om 17:11

Fantastisch ploegenspel van Bora. Iedereen weet wat er gaat komen en niemand die er iets kan aan doen…

Dikke pluim voor Peter dat hij het ook weet af te maken, een groot kampioen :-)

0
Polleke 17 mei 2021 om 17:13

Klopt, zijn ploeg heeft de koers in handen genomen, verdiende winnaar…

0
antilek 17 mei 2021 om 17:37

Ooohhh Pascal jij mag nu Peter zeggen.

0
Pascal Mortier 17 mei 2021 om 17:45

@Antilek: is toegestaan indien je supporter van het wielrennen bent… Op een dag mag je het ook wel ;-)

0
Tom De Kenner 17 mei 2021 om 18:25

Schitterend, dit. Klein slimmigheidje in de sprint ook nog

0
Scibby 17 mei 2021 om 17:12

Dat zal lekker zijn voor Sagan, eindelijk

0
Wheely 17 mei 2021 om 17:12

Mooi voor de Bora’s dat het gelukt is.

0
rennerske 17 mei 2021 om 17:15

Heel mooi, flapte er een spontane “ yes” uit.

0
S'mon 17 mei 2021 om 17:13

Echt wel weer mooi gedaan van Bora, en perfect afgerond van Sagan!
Toch ook mooi hoe INEOS en DQS zich constant willen bewijzen tegenover de elkaar.

0
Olly 17 mei 2021 om 17:14

I love it when a plans comes together.
Goed gewerkt zeg van die ploeg, gedoseerd alle hele snelle mannen er afweken. En dan ook nog afmaken door de kopman, chapeau.
RvE wel een respectpuntje gepakt bij mij door het gat naar Ganna en Bernal te dichten, echt knap en vertoon van macht.

0
Handige Harry 17 mei 2021 om 17:21

Misschien nog maar eens naar de zoveelste herhaling van het A-team kijken.

0
trigger 17 mei 2021 om 17:58

Knap van Remco, neemt al tijd terug, straks in het roze.

0
Tom De Kenner 17 mei 2021 om 18:27

Was sterk van Evenepoel, maar dat mag je hier niet zeggen. Gewoon opzij kijken. En dat handje naar Egan, dat was arrogant, man!

0
Olly 17 mei 2021 om 19:12

@handige Harry: is aangepast hahaha

0
Michelangelo 17 mei 2021 om 22:48

Over het gaatje dichtrijden ben ik wat minder lyrisch dan jij Olly. Niet zozeer omdat Evenepoel mijn favoriete renner niet is. Maar omdat hij nog gewoon in de gebroken lucht reed van de “reus” Ganna en Bernal, snelheid kon opbouwen in de slipstream en er dan voorbij kon.

Ik zou het pas echt stoer gevonden hebben als hij dit aan de andere kant van de weg had gedaan, met zijn snuit vol in de wind. Maar ik denk dat hij dan t.o.v. Ganna wel naar achteren gewapperd zou zijn (afgaande op de proloog en de specifieke kwaliteiten van Ganna in dit soort krachtsinspanningen).

Neemt niet weg dat het vermakelijke TV was…

0
Murcia 17 mei 2021 om 17:14

Sagan maakt het beulswerk van zijn ploeg prima af, Gaviria op waarde geklopt. DSM pech met de valpartij, had Kanter wel eens echt aan het werk willen zien maar je moet op je fiets blijven zitten. Merlier er af maar die heeft al een zege in de pocket, voor Dylan en Nizzolo is het pijnlijker want nog maar weinig kans op een ritzege.

0
Ab Normaal 17 mei 2021 om 18:06

Vind het vooral opvallend dat Nizzolo niet kom volgen en Viviani wel.
Nizzolo normaal toch de betere klimmer van die twee

0
Jori 17 mei 2021 om 18:17

Nizzolo beetje ziekig (oa last van de keel) voor de etappe en had zich voor de giro toegelegd op meer sprinten en minder inhoud.

0
Dikke vrouw 17 mei 2021 om 17:14

Mooi van sagan/bora.
En schitterend dat gebikkel om een seconde. Bernal in het wiel van ganna , remco vol in de wind het gaatje zelf gedicht en nog op en over bernal. Wat een paardenkracht!

0
Pascal Mortier 17 mei 2021 om 17:52

Prachtig toch :-) Jammer dat Joao niet vol doorgaat maar toch ook respect voor Egan, hij weet wat hem te doen staat!

0
martini151 17 mei 2021 om 17:14

Gewoon een mooie overwinning van BORA. Heel erg knap gedaan dit!

0
Magician 17 mei 2021 om 17:15

Uitstekend ploegenwerk van BORA. Echt top gedaan door ze, al konden ze wat krachten sparen door een dichte slagboom. En toch alweer nummer drie dit jaar, allemaal op WT niveau, hoe je het ook wendt of keert.

Wie weet wat er nog in zal zitten als hij inderdaad naar DCS gaat overstappen.

0
Pascal Mortier 17 mei 2021 om 17:15

Denk echt wel dat Joao de tussensprint van Egan kon winnen… Als je de beelden bekijkt zie je dat hij niet vol doorgaat (behalve de laatste 5 meter dan).

Zou hij in zijn hoofd al bij zijn nieuwe werkgever zitten?

0
Maenhout 17 mei 2021 om 17:19

Benen waren goed genoeg maar ogen en hersenen kennelijk niet. Hij had te laat door dat er maar twee voor Bernal uit reden.

0
Panache 17 mei 2021 om 17:23

Het zuur kan je oren uitspuiten, maar dat merk je niet achter de playstation.

0
lander luypaert 17 mei 2021 om 17:23

Waar maken we ons druk om?

0
rosencrantz 17 mei 2021 om 17:24

Zelfde bij Narvaez. Als die niet sprint, heeft Bernal nog een seconde meer op de rest.

0
Pascal Mortier 17 mei 2021 om 17:24

@Panache: geen idee, ik ben van het tijdperk van vóór Playstation ;-) :-)

0
Lalsacien 17 mei 2021 om 17:20

Bora heeft de koers gemaakt, ze verdienen de overwinning.
Maar Sagan gaat nadat hij uit de bocht komt weer richting het midden en dan een klein stukje weer naar buiten en dan weer naar het midden.

0
Tom De Kenner 17 mei 2021 om 18:29

Dat heet ervaring. Niks verkeerd mee.

0
Dikke vrouw 17 mei 2021 om 17:20

Worden de verschillen doorgerekend? Vlasov nu op 2 op een seconde. Moet nog aangepast worden hoor geloof ik

0
Thoin 17 mei 2021 om 17:25

La Flamme Rouge
@laflammerouge16
·
1m
#Giro – Rai confirming jury is currently reviewing the finish to determine if 3Km rule shall be applied

0
martini151 17 mei 2021 om 17:21

Ik ben overigens wel benieuwd wat ze met de tijd gaan doen, want na de val waren er nog geen gaten in het peloton.

0
S'mon 17 mei 2021 om 17:24

Niet direct, maar het gat was wel een gevolg van de val.

0
Thoin 17 mei 2021 om 17:27

La Flamme Rouge
@laflammerouge16
·
1m
#Giro – Rai confirming jury is currently reviewing the finish to determine if 3Km rule shall be applied

0
Maenhout 17 mei 2021 om 17:21

Het AK is vertekend door de valpartij in de laatste 3km? Vlasov heeft geen tijd gewonnen op Evenepoel onderweg, toch?

0
Thoin 17 mei 2021 om 17:25

La Flamme Rouge
@laflammerouge16
·
1m
#Giro – Rai confirming jury is currently reviewing the finish to determine if 3Km rule shall be applied

0
SoloSlim 17 mei 2021 om 17:46

ok, iedereen terug in dezelfde tijd.
Wat maar normaal is.. Een valpartij is een valpartij!

0
martini151 17 mei 2021 om 17:26

Het feit dat ze het moeten checken, zegt mij al dat het geen uitgemaakte zaak is

0
Maillot à Pois 17 mei 2021 om 17:44

Aangepast op procyclingstats intussen

0
reusjen 17 mei 2021 om 17:27

Gaviria lijkt niet echt vertrouwen te hebben in Molano, die het naar mijn idee perfect doet hier. Echter doordat Gaviria hem laat gaan krijgt Sagan een perfecte leadout.

0
Romāns Vainšteins 17 mei 2021 om 17:41

Gaviria maakt daar de keuze om vanuit Sagan’s wiel een poging naar winst te ondernemen ipv zijn eigen piloot. Toen hij het deed dacht ik ‘slim’, laatste meters erover. Spurten is gokken.

0
martini151 17 mei 2021 om 17:29

Ik zie nu dat Pasqualon ook 5 minuten is binnengekomen. Die zal ook pech gehad hebben, want hij kan normaal zo'n klim makkelijk over toch?

Edit: En Cepeda moet ook iets onder de leden hebben. Of hij spaart zich voor de 3e week en wil met de bergtrui naar huis gaan

0
Davide Lappartiente 17 mei 2021 om 17:31

Even de elleboog uitsteken zodat Gaviria niet in het wiel van zijn ploegmaat Molano geraakt. Na de bocht nog even van rechts naar links waardoor Gaviria nog eens moet inhouden. Proficiat Sagan, de altijd faire sprinter.

0
martini151 17 mei 2021 om 17:33

Ga je serieus deze overwinning in twijfel trekken? Gaviria moet gewoon bij Molano in het wiel zitten, Sagan doet daar echt helemaal niets verkeerd.

0
Magician 17 mei 2021 om 17:35

Elke scheet te veel van Sagan is reden om dingen in twijfel te trekken.

0
Jean Dumas 17 mei 2021 om 17:37

Eens met Martini

0
Tom De Kenner 17 mei 2021 om 18:31

Ook eens met Martini

0
Olly 17 mei 2021 om 19:14

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

Hier in deze sprint was werkelijk niets mis mee.

0
RLM 17 mei 2021 om 17:34

Gaviria, ja, wat moet je dan doen. Kan zeker voor de puntentrui gaan, want sprinten gaat niet echt geweldig meer (al is 2de zeker niet slecht). Klimmen (voor een sprinter dan) daarentegen, gaat hem nu wel goed af, zeker gezien het feit dat Bora hem nu al 2 keer niet loskreeg. Overigens ook vreemd dat Molano eens niet half het peloton zijn sprint verpest. Jammer ook voor Kanter.

0
Zenon J 17 mei 2021 om 17:37

De klim had geen 500 meter langer moeten zijn voor Gaviria, zat al bij de laatste 10 op de top

0
Gerrie Kneetbom 17 mei 2021 om 17:36

Veni, vidi, fietsie…
Geweldig gedaan door de BORA mannen en Sagan.

0
nickdt 17 mei 2021 om 17:51

TJV zal zich wel heel dom voelen nu. Martens uitputten voor niks.

0
S. Morgenstern 17 mei 2021 om 17:59

Reden op kop met de mannen van Merlier, Nizzolo, Viviani en Moschetti. Deden dus gewoon wat ze moesten doen. Bora ook en die winnen, maar dat maakt de keuzes van die anderen ploegen nog niet dom.

0
Davide Lappartiente 17 mei 2021 om 18:27

Nee, die ploegen hebben allemaal dom gereden. Het stond in de sterren geschreven dat Bora op de klim ging doortrekken en de pure sprinters zouden moeten lossen. Alleen Sagan had baat met een snelle beklimming. Waarom Bora vanaf het begin dan niet al het werk laten doen?

0
Massimo Bataille 17 mei 2021 om 18:45

omdat dan Taco zijn tweede etappe binnen heeft?
Bora zal gerust niet al hun mannetjes opsouperen voordat ze aan die helling zijn.
Dan krijgt de kopgroep gewoon 10min.
Beter nu gewoon meewerken, kopgroep binnen schot houden en hopen dat ze met hun sprinter de helling overkomen.

0
Ward 17 mei 2021 om 18:54

Machtige laatste bocht op volle snelheid door Sagan. Niet zo simpel als het lijkt!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone