Sven Vanthourenhout hard voor Belgische beloften: “Had hen één opdracht gegeven: mee zijn”
Foto: Cor Vos
zondag 13 augustus 2023 om 08:28

Sven Vanthourenhout hard voor Belgische beloften: “Had hen één opdracht gegeven: mee zijn”

De Belgische ploeg reed de hele rit achter de feiten aan in het wereldkampioenschap op de weg voor beloften, en dat is voor bondscoach Sven Vanthourenhout onvergeeflijk. Hij had zijn beloften immers duidelijke consignes gegeven om attent te zijn van bij de start.

Het probleem stelde zich toen nog voor het lokale circuit in Glasgow een vroege vlucht van een tiental renners vertrok, met daarbij grote kanonnen als de kersverse wereldkampioen tijdrijden Lorenzo Milesi en Alpecin-Deceuninck-prof Axel Laurence – de latere wereldkampioen. Maar zónder Belgen, die met Thibau Nys en Alec Segaert twee grote favorieten in hun rangen hadden.

“Ik had hen één belangrijke opdracht meegegeven. Als er een groep van in de start wegreed, moést er iemand bij zijn. Maar eerst rijdt er acht man weg en zijn ze er niet bij. En vervolgens rijdt er nog eens zes man weg zonder één van hen. Dan weet je genoeg, zeker?”, gaf Vanthourenhout aan bij Het Nieuwsblad en Sporza.

De coach wist immers dat zo’n vlucht op dit circuit ver zou kunnen komen. “Als je met een ploeg van amper vijf renners aan de start komt, heb je niet de luxe om de koers te kunnen controleren. Ik blijf het zeggen: dan moet je gewoon meezitten. Vier van de vijf Belgen laten hier gewoon een wereldtitel liggen in mijn ogen. Individueel zijn zij stuk voor stuk sterk genoeg om iedereen die hier nu de finale heeft gereden de baas te kunnen.”

Weinig excuses
Vanthourenhout had het dan over Gil Gelders, Warre Vangheluwe, Jonathan Vervenne en Alec Segaert. Thibau Nys werd nog redelijk gespaard. “Nys moest alleen meeschuiven als er een heel grote groep van pakweg twintig man vertrok. Hij moest niet op alles springen. Maar voor alle anderen is dit onbegrijpelijk. Ik heb nog niet iedereen kunnen spreken, maar er zijn voor mij weinig excuses. Ik ben niet tevreden en ga ze zeker mijn mening geven vanavond. Het zijn geen nieuwelingen meer, hé.”

De Belgen moesten vervolgens tóch de achtervolging op zich nemen, maar ook dat liep niet van een leien dakje. “Tot drie keer toe spelen ze het klaar om tot op 25 seconden terug te komen. En dan denk je toch: nu rijden ze het dicht. Maar dan wordt het weer een minuut. Onbegrijpelijk. Misschien ben ik nu heel streng, maar ik ben benieuwd naar hun verhaal. Want dat ze allemaal dik in orde waren, is wel gebleken. Ze waren gewoon niet bij de pinken.”

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
13 augustus 2023 09:11
Als je de sterkste bent op dit parcours, win je fluitend. Segeart kon het gat niet dichtrijden, terwijl de Tsjech en Portugees dit wel konden. Bovendien was Nys niet in staat om van het peloton weg te rijden. Aanvalspogingen werden door de andere landen gedaan. Wel verrassend dat de Belgische verslaggevers maar positief bleven over het rijden van de Belgen en de bondscoach het helemaal afkraakt. "Nys en co waren zich prima aan het sparen en hadden de wedstrijd onder controle" en "De kopgroep komt vanzelf terug" waren enkele van hun uitspraken. De beste opmerking was wel dat de Fransen veel te veel energie gebruikten in deze vroege ontsnapping. Dit was alleen in het voordeel van de Belgen. Zij zaten namelijk fluitend in het peloton de benen te sparen om er in de laatste ronde er op en erover te gaan. Andere landen zouden het wel dichtrijden voor de Belgen, zodat Nys de handen in de lucht kon steken.
  13 augustus 2023 10:26
  Het valt me inderdaad ook op, Cycling, dat ze er bij Sporza steeds vaker naast zitten.

  Maar in dit soort gevallen is de coach een betere kop van jut dan de jonge renners, althans voor de journalisten. Bijna al deze gasten rijden inmiddels bij profploegen, daar mag je wat van verwachten.

  De kritiek van Sven Vanthourenhout is dan ook volledig terecht.
13 augustus 2023 09:17
Ach ja, generatie oortjes. Wat 's morgens wordt gezegd is men paar uur later weer vergeten. Je mot ze gewoon achter de broek aanzitten die jonge gasten.
  13 augustus 2023 09:33
  Dat geldt toch iedere generatie @Spake.. het gaat vooral om de generatie die de opvoeding verzorgt
  13 augustus 2023 09:34
  Inderdaad, zeer juist. De PlayStationgeneratie, zou je ze ook kunnen noemen. Ik pleit voor afschaffing van de oortjes, dat geeft een extra dimensie aan de wedstrijden. Misschien wordt dan ook de kwaliteit ‘koersinzicht’ beloond en wint niet altijd de sterkste. Wat hebben we aan wedstrijden waarin de sterkste altijd wint? Evenepoel wint bijna elke wedstrijd waaraan hij deelneemt, Pogacar idem, en ook Van Der Poel zegt bijna waar en wanneer hij gaat winnen. Dat is maar leuk voor enkele jaartjes.
  13 augustus 2023 10:05
  Bedoel je nou dat ze die wedstrijden winnen dankzij de oortjes?
13 augustus 2023 10:48
Kloeke taal, maar over de profs hoor ik hem toch niet klagen. Daar beukt WvA op kop van het groepje van vier en jagen de Belgen er achter op kop van het peloton. Rijdt REV het karretje van de Belgen helemaal in de poep met dat wilde gedoe. Maar goed, als die afspraken zijn gemaakt heeft ie gelijk. Van mij mogen ze trouwens helemaal stoppen met die oortjes. Het zal ff aanpassen zijn maar je kweekt er wel weer renners door die zelf beslissingen kunnen nemen in koers. Alle jonge renners worden geselecteerd op wattages en vermogens die ze kunnen trappen maar over koers inzicht word niet of nooit gepraat, dat heb je of heb je niet. En zonder die oortjes word dat vrij snel duidelijk. En je kunt nog zo sterk zijn, maar als je tig keer oversteekt naar de verkeerde ontsnapping levert het niks op. En overspannen ploegleiders die in die oortjes zitten te gillen zijn mede verantwoordelijk van al die valpartijen.
13 augustus 2023 09:01
Mooi dit. Goede bondscoach.
  13 augustus 2023 09:59
  Ik heb een andere mening. De belgen koersen onder sven altijd achter de feiten. Zijn tactieken zijn veel te voorzichtig en ook veel te doorzichtig voor andere landen. Hij is de laatste jaren 2 keer gered door een supersterke remco, waar hij zelf geen meerwaarde aan heeft gegeven.
  13 augustus 2023 10:34
  Ze voeren zijn tactiek blijkbaar niet uit, hoe kan het dan aan zijn tactiek liggen?

  Bovendien hebben ze veel voorzichtiger gereden dan hij had gewild en dit werd ook aangegeven door Nys in zijn interview.
13 augustus 2023 09:59
Volgende keer een TikTok filmpje voor hen maken, Sven.
13 augustus 2023 11:58
@redactie hebben jullie de Nederlandse bondscoach al om een reactie gevraagd? Ik denk niet dat je moet wachten totdat Sporza dat doet :)
13 augustus 2023 11:32
Wanneer de benen niet goed zijn kan de coach roepen wat ie wilt maar dan gaat het niet! Zou deze coach toch moeten weten hij heeft zelf vaak achter de feiten aangefietst.
  13 augustus 2023 11:45
  @Bartho Alleen zeggen de Belgische beloften dat ze benen hadden om te winnen
13 augustus 2023 12:29
Als hij een heer is houd hij het binnenskamers maar ik zou ook heel benieuwd zijn naar de uitleg van alle renners. Vangheluwe gaat op zn plaat. Niks aan te doen maar toen was het kalf al verdronken. Reed de rest met de billen tegen elkaar omdat het zo glad was in de bochten? Ze wisten dat ze de koers moesten gaan maken in de achtervolging. Verlamde dat misschien? Of is er tijdens de ploeg bespreking niet opgelet? Mobieltjes erbij? Zullen gezellige gesprekken worden..

Reacties zijn gesloten.