Sven Nys over niet-selectie Nieuwenhuis: “Van der Poel gaat gewoon altijd voor”

Sven Nys over niet-selectie Nieuwenhuis: “Van der Poel gaat gewoon altijd voor”

Nieuwenhuis in actie in Overijse - foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
vrijdag 25 november 2022 om 16:30
Interview

Joris Nieuwenhuis zit in een lastig parket door de terugkeer van Mathieu van der Poel in het veld. Nieuwenhuis kan daardoor namelijk niet aan de start komen van de Wereldbeker van Antwerpen. Sven Nys, teammanager van Baloise Trek Lions, heeft begrip voor de situatie. “We hebben er totaal geen problemen mee.”

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.

De 26-jarige Nieuwenhuis staat momenteel niet bij de 50 beste crossers in de UCI Ranking, waardoor hij niet automatisch geselecteerd is voor de wereldbekermanches. Aangezien de Nederlandse bondscoach Gerben de Knegt slechts één veldrijder extra kan meenemen (naast de renners in de top-50), en dat die veldrijder sowieso Van der Poel zal zijn, kan Nieuwenhuis niet meedoen aan de Wereldbeker Antwerpen (volledige uitleg).

Na afloop van de Druivencross Overijse vroeg WielerFlits aan teammanager Nys wat ze binnen de ploeg denken over de complexe en lastige situatie. “We moeten gewoon eerlijk zijn, als het er echt op aankomt en er een keuze moet worden gemaakt tussen Joris en Mathieu, gaat Mathieu altijd voor. Daar hebben we totaal geen problemen mee. Het is gewoon het vervelende aan de UCI-situatie waarbij de bondscoach de keuze moet maken”, aldus een nuchtere Nys. “We hebben respect voor die keuze.”

Zeer veel lof voor Nieuwenhuis: “Jonge gasten kijken naar hem op”
Nieuwenhuis zelf reageert voorlopig met de pedalen. Dat deed hij al snel trouwens, bij zijn rentree in het veld – in Woerden – werd hij namelijk meteen vijfde. Na een elfde plaats in Maasmechelen werd hij sterk vierde op het EK in Namen. Ook in de voorbije twee crossen was de renner van Baloise Trek Lions niet meer weg te denken uit de top-5.

“Ik vind het heel motiverend om met Joris te werken”, gaf Nys aan over de nieuwe samenwerking. “Hij brengt veel stabiliteit en knowhow uit de WorldTour met zich mee. Het is bovendien een heel rustige en aangename kerel om mee te spreken.”

Nieuwenhuis moest zijn technische vaardigheden gebruiken in Overijse – foto: Cor Vos

“Een aantal jonge gasten kijkt dan ook naar Nieuwenhuis op. Zijn prestaties zijn ook echt meteen heel goed, boven verwachting goed zelfs. Daarnaast heeft hij nog de leeftijd (26, red.) om te blijven groeien.”

Nys is duidelijk zeer blij met de komst van Nieuwenhuis. De manager is zelf ook zeer bewust van het feit dat ze Nieuwenhuis zullen moeten blijven prikkelen in de zomer, iets wat minder vanzelfsprekend is voor een veldritploeg. “We zullen veel hardheid en volume in zijn trainingen moeten steken, omdat hij natuurlijk geen WorldTour-niveau meer zal kunnen rijden zoals de vorige jaren.”

Nys ziet overigens zeer veel goeds voor de toekomst. “Die zwaardere trainingen in combinatie met vinnigheid, explosiviteit en een positieve mentale flow, biedt heel veel kansen. In principe hebben we er volgend jaar iemand bij die in principe altijd in de top-5 moet rijden. Eigenlijk doet hij dat nu al”, zei Nys tegen WielerFlits. “Hopelijk kunnen we dan ook eens battlen voor de overwinning.”

Dit artikel delen:

6 Reacties

KnightBiker 24 november 2022 om 12:16

Als altijd is Sven Nys een absolute Gentleman die in dit geval weer niet alleen in zijn eigen straatje redeneert:.
ondanks dat hij jaren de beste veldrijder was heeft hij alle respect voor renners die daar net niet komen maar wel op hun manier het beste uit zichzelf willen halen: geen grote ego's maar team players die openstaan voor suggesties en verbeterpunten.

(besides the point: het grote contingent Nederlanders in zijn ploeg begint wel op te vallen, ik denk dat Nys de understated no nonsense cultuur van de meeste nederlanders wel kan waarderen, al was Joris Nieuwenhuis natuurlijk een laat buitenkansje voor wat extra kwaliteit nadat Toon Aerts wegviel/ging)

2
Pietspeed 24 november 2022 om 12:12

“gaat voorlopig gewoon altijd voor” lijkt me meer juist, maar ok. Iig sportief van Nijs om het zo op te vatten, en terecht. Overigens is dit item wel genoeg uitgemolken intussen.

0
josi 23 november 2022 om 08:25

Nys heeft duidelijk de uitleg op Wielerflits niet gelezen, want volgens dat verhaal gaat Nieuwenhuis de Wereldbeker in Antwerpen mislopen. Daarna zal er wel geen probleem meer zijn, want volgende week zal hij de top-50 wel binnendringen.

-2
Maillot à Pois 23 november 2022 om 08:37

Het interview met Nys was net na de cross in Overijse. Volgens mij dacht Nys dat Nieuwenhuis door zijn prestatie daar net in de top 50 zou terechtkomen en dus mee zou kunnen naar Antwerpen. Intussen weten we dat hij op plek 52 strandt en het dus net niet is.
@Zeger: het zou wel duidelijker zijn dit in een noot in het artikel te vermelden, zeker omdat Wielerflits zoveel aandacht besteedt aan deze case.

2
Zeger Schaeken 24 november 2022 om 09:22

@Josi; Nys dacht inderdaad dat het misschien nog net zou kunnen om de top-50 binnen te geraken, maar zoals @Maillot à Pois zegt staat Nieuwenhuis er net buiten.

@Maillot à Pois; intussen is dat aangepast, daar was inderdaad even iets misgelopen. Toch bedankt om het ons aan te geven!

2
Maillot à Pois 24 november 2022 om 12:02

Mooi werk, Zeger!

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone