Sven Nys en Tomas Van Den Spiegel debatteren heftig over hervorming in het veldrijden

Sven Nys en Tomas Van Den Spiegel debatteren heftig over hervorming in het veldrijden

© PlaySports

maandag 28 oktober 2019 om 10:14

Sven Nys maakt zich zorgen over de toekomst van de cross. Dat de hervorming die op komst is, broodnodig is om de sport nieuw leven in te blazen, beseft hij. “Maar er is geen overleg met teams én renners. En er wordt niet over alles nagedacht”, vertelde Nys ons eerder. Gisteren ging hij in debat met Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics.

De UCI wil de Wereldbeker hervormen en opwaarderen. Vanaf volgend seizoen (2020-2021) worden er zestien in plaats van negen manches van de Wereldbeker georganiseerd. Ook de periode wordt ingekort: alle wedstrijden worden afgewerkt tussen 11 oktober en 24 januari. Belangrijk detail: daarvoor worden alle zondagen én een aantal feestdagen – zoals 1 en 11 november – ingepalmd.

Eind juni wees de UCI de organisatie van de nieuwe Wereldbeker toe aan Flanders Classics. Dat haalde het van Golazo, de andere grote speler in het veldrijden. En anderhalve week geleden maakte Flanders Classics de data bekend die zullen worden vrijgehouden voor de Wereldbeker. Op dit moment is wel nog geen enkele wedstrijd toegewezen.

Maar de hervorming, en vooral de manier waarop die tot stand komt, valt niet bij iedereen in goede aarde. Renners, teams en organisatoren maken zich zorgen. Sven Nys wierp zich de voorbije week op als spreekbuis en werd zondag, ter gelegenheid van de Superprestigemanche in Gavere, uitgenodigd in de studio van Telenet, samen met Tomas Van Den Spiegel, CEO bij Flanders Classics.

“Niemand gehoord”
Het werd een debat op het scherp van de snee, waarbij Nys zich een paar keer boos maakte. Hij kaartte onder meer de jeugdwerking aan. Die staat volgens hem op de helling. “Zestien wedstrijden voor de Wereldbeker. Hoeveel federaties kunnen dat betalen? En wat vinden de teams van het feit dat hun jongeren elke zondag in nationale outfit gaan rijden in plaats van in hun teamkledij? Teams gaan op die manier niet meer investeren in de opleiding van jongeren.”

En verder: “Waarom is er zoveel onduidelijkheid? Organisatoren leven in het ongewisse. Ook de teams en renners zijn niet gehoord.” Van Den Spiegel beweert dat de teams wel degelijk betrokken zijn. “Dan zou ik het – als manager van Telenet-Baloise – wel weten”, repliceerde Nys. “Ik heb in elk geval niemand gehoord.”

“Mijn punt kunnen maken”
Van Den Spiegel besloot dat de kalender pas in januari of februari bekend zal worden, maar dat de organisatoren die willen toetreden tot de Wereldbeker wel snel duidelijkheid zullen krijgen over de voorwaarden. Hieronder kan u het volledige debat bekijken. “Uiteraard was de tijd te beperkt om alle problemen duidelijk aan te kaarten. Maar ik heb over het algemeen wel mijn punt kunnen maken”, aldus de tweevoudige wereldkampioen tegen WielerFlits.

Dit artikel delen:

13 Reacties

west 28 oktober 2019 om 10:42

Als ze van Telenet en de ploegen Roodhooft er hetzelfde over denken dan kan je toch een cordon sanitaire opstellen dat de hele wereldbeker tot een lachertje maakt?
Als ze een seizoen lang een stel Tsjechen gevolgd door Ian Field en Gosse van der Meer moeten uitzenden dan houdt het toch heel snel op?
Niet dat geneuzel net die bonden en hun bureaucraten. Gewoon weigeren mee te doen met de Renners en de daadwerkelijke werkgevers.
Die Belgische ploegen hebben de macht, alleen dan moeten ze dat wel gezamenlijk uitspelen. Als je nu, op tijd, begint met serieus dreigen, in overleg met hun renners, die het er volgens mij ook niet mee eens zijn. Dan kan je dit project toch gewoon torpederen voordat het realiteit wordt?

Polleke 28 oktober 2019 om 11:30

Precies…gewoon aan 1 koord trekken, nergens zo makkelijk om front te vormen als in de cross, het gaat om een handvol renners die ze nodig hebben om eender welke cross tot succes te maken….

Barry Batsbak 28 oktober 2019 om 11:57

Belgische wielerploegen en Belgische renners die samenwerken voor een gezamenlijk doel? Historisch gezien niet echt een succesrecept als je het mij vraagt. Maar ik laat me graag verrassen.

Domestique 28 oktober 2019 om 12:28

Vind het idee van 1 groot, prestigieus klassement op zich wel interessant, zoals je vroeger de Wereldbeker had in het wegwielrennen.

Dat allemaal WB maken zoals in de huidige vorm en dan in elke belangrijke cross in de nationale kleuren verschijnen i.p.v. het shirt van de sponsor lijkt me inderdaad minder wenselijk.

Jowinho 28 oktober 2019 om 13:36

Vanavond om 19u op Radio 1 in België (ook online te beluisteren via Radioplus.be) in het programma De Tribune een debat tussen Van De Spiegel en Wuyts over dit thema. Ook Mathieu Van De Poel komt aan bod.

Polleke 28 oktober 2019 om 17:15

Wuyts ? Nee…laat maar…

leegloper 28 oktober 2019 om 14:01

Flanders classics heeft in het klassiekervoorjaar ook al van alles klaargespeeld bij de UCI. De E3 en de driedaagse De Panne werden getorpedeerd voor hun koersen. E3 heeft het redelijk overleefd, De Panne is gesloopt. Nu zijn de concurrenten in het veldrijden aan de beurt.
Hoe werkt dat? Hebben ze vriendjes bij de UCI? Zij krijgen de beste data en hun voorjaarskoersen waren eerder WT dan de andere. En nu liggen ze op koers om hun veldritten veel belangrijker dan de rest te maken.

Kevin Lowagie 28 oktober 2019 om 14:44

Internationalisering van een sport moet van binnenuit komen. Begin met de jeugd voldoende omkadering te geven. Australiërs en Colombianen komen in het wegwielrennen op jonge leeftijd in Europa koersen om de stiel te leren. Eens ze een topper worden, groeit de interesse en het enthousiasme in het geboorteland om een wedstrijd van hoog niveau te organiseren. Daaruit groeide de Tour Down under en de Ronde van Colombia. Vorige week liet men de renners in China koersen waar 10 man aan de kant staan en amper Chinese renners meekoersen… Dat is niet de sport internationaler maken, dat is de zakken vullen bij de UCI!!

cassie 28 oktober 2019 om 16:18

Los van alle redenen die hier worden aangehaald (terecht of onterecht terzijde) is dit gewoon een politiek machtspel die aan de hand is tussen Golazo (Nys/telenet-baloise/DVV-crossen) die jarenlang aan de macht waren in het crossmilieu en daar miljoenen hebben verdient en Flanders Classics die sedert 2018 met de superprestige en nu WB daar stokken in de wielen aan het steken zijn.
Golazo ziet gewoon een vet deel van hun boterham verdwijnen en weet ook dat met een grotere WB en een Superprestige die niet zal inbinden hun inkomsten vanuit de DVV crossen zullen smelten als sneeuw voor de zon.

Ik kies geen partij hier maar denk wel dat een sterkere WB (zowel que bezetting als parcoursen) dit nooit ten nadele van de sport kan zijn. Want had Golazo de WB binnengehaald hadden ze misschien hetzelfde gedaan…….

Polleke 28 oktober 2019 om 17:17

Golazo zit ook verweven in het WB verhaal door een partnership met FC…

Gebruikersnaam 28 oktober 2019 om 17:09

Heb het idee dat er bepaalde zaken niet helemaal werden uitgesproken door de UCI. Dat die eigenlijk een korter seizoen willen (dat later begint en vroeger eindigt), met een kleiner aantal belangrijke crossen en dat ze ’t stiekem wel OK vinden indien de DVV en de Superprestige een stille dood sterven en dat er dus ook een hoop relatief grote Vlaamse crossen sneuvelen, al zullen ze dat uiteraard nooit toegeven.

Allemaal met in het achterhoofd dat deze nieuwe opzet toegankelijker is voor wegrenners, om zo hun schamele verzameling vedetten (2) toch naar de cross te kunnen blijven lokken, door nog slechts 16 echt belangrijke crossen te hebben in een seizoen, die niet té dicht bij het wegseizoen zitten, waardoor de wegrenners zonder al te veel problemen eventueel toch in alle 16 WB-crossen kunnen aanwezig zijn.

Flanders Classics zit daar wat in het midden, die moeten het plan van de UCI uitvoeren, maar zien ’t minder zitten om daarvoor de halve Vlaamse cross de nek om te wringen.

leegloper 29 oktober 2019 om 12:49

Maar voor een wegrenner is het toch juist makkelijker om een klassement van 10 wedstrijden mee te doen ipv 16? Of zijn die 10 nu zo verspreid dat ze clashen met wegwedstrijden?

Headlines

Materiaalzone

Populair