Sven Nys doet oproep naar UCI in zaak Toon Aerts: “We willen weten waar we aan toe zijn”

Sven Nys doet oproep naar UCI in zaak Toon Aerts: “We willen weten waar we aan toe zijn”

© Cor Vos

donderdag 1 september 2022 om 19:50
Interview

Binnen iets meer dan twee weken gaat in Kruibeke het veldritseizoen van start. Hamvraag: is dat mét of zonder Toon Aerts, die in een dopingzaak verwikkeld is? Het product Letrozole Metabolite werd in zijn bloed aangetroffen op 19 januari. Intussen zijn we begin september. “Waarom wordt dat op de lange baan geschoven?”, is Sven Nys kritisch naar de UCI.

Het was naar aanleiding van een veldritverhaal voor ons magazine RIDE dat we Sven Nys aan de telefoon hadden. De teammanager van Baloise-Trek hekelt de manier van werken van de Internationale Wielerunie UCI. “Ik wil nu toch een keer antwoorden krijgen”, zegt Nys. “Een stroomversnelling in communicatie. Of dat nu negatief of positief is. Maar we weten van niets, meer dan zeven maanden na datum.”

“Dit is frustrerend voor iedereen. Natuurlijk mag er niet over één nacht ijs gegaan worden. Dat besef ik ook. Maar waarom moet het zó lang duren? Dit is voor niemand goed. Niet voor de reputatie voor de UCI, niet voor de renner in kwestie en ook niet voor de ploeg die hem betaalt.” Baloise-Trek heeft Toon Aerts tot op vandaag altijd correct betaald, zegt Nys. “We zijn hem blijven ondersteunen, ook al staat hij op non-actief sinds februari. Dat is financieel een zware dobber voor een team waarvan de renner niet in competitie komt.”

Gavere –  foto: Cor Vos 

Het team wordt ook niet op de hoogte gehouden, zegt Nys. “Heel bizar, die manier van werken. Wij zijn derde partij en moeten onze informatie via de renner krijgen, maar die verkeert ook in het ongewisse. En als er een vraag aan de UCI wordt gesteld, duurt het soms twee maanden vooraleer er een reactie komt. Maar nu willen we echt antwoorden. Niet alleen renner en team, maar ook onze sponsors.”

Competitieklaar
Eén pluspunt, áls Toon Aerts groen licht krijgt, zal hij volgens Nys meteen competitieklaar zijn. “Mijn grootste bewondering daarvoor. Toon is niet bij de pakken blijven zitten, maar heeft de knop snel omgedraaid en is al maanden hard aan het werk. Hij trapt tijdens testen wattages die hij nooit eerder haalde. Hij heeft zijn frustratie losgelaten op de fiets.”

Aerts ligt nog onder contract tot 31 december bij Baloise-Trek. “Of er nog een kans is dat hij langer bij ons blijft? Zeg nooit nooit, maar als alles goed uitdraait wat zijn zaak betreft, is hij wellicht op weg naar een ander verhaal. Maar dat gaan wij van onze kant sowieso correct afhandelen. We hebben de voorbije jaren veel plezier beleefd aan Toon en ik hoop dat we dat de komende maanden ook nog hebben, liefst zo snel mogelijk. Alles is klaar voor de start van het seizoen.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

Alfred Issendorf 31 augustus 2022 om 20:02

Nys heeft groot gelijk. Dit ettert maar door. Waarom geen duidelijkheid?

7
Oblomov 1 september 2022 om 12:46

Nu moet iemand me vooral corrigeren als hij of zij zeker weet dat het anders ligt, maar volgens mij is Toon Aerts helemaal nog niet geschorst. Hij wordt door de ploeg zelf buiten competitie gehouden. Het verhaal destijds was dat bij dit soort stoffen geen voorlopige schorsing wordt opgelegd.

Dus als Nys het zat is, kan hij ook een statement maken door Aerts gewoon weer wedstrijden te laten rijden. Hooguit raak je de uitslagen dan kwijt als een eventuele schorsing met terugwerkende kracht wordt uitgesproken.

Mochten de sponsors niet zitten te wachten op een verdachte renner met hun naam op zijn shirtje, dan kun je hem ook in een zwart outfit laten rondrijden.

1
Ward 31 augustus 2022 om 18:49

Wat is de stand van zaken in dat onderzoek? Wie moet nu beslissen waarover? En zijn daar geen procedures voor?

1
makkelijk 31 augustus 2022 om 22:13

Gewoon wachten tot hij vakken gaat vullen, dan is de UCI er vanaf en kunnen de ambtenaren weer gewoon mijnenveger spelen.

-1
Wheely 31 augustus 2022 om 20:17

Nys heeft absoluut een punt maar ik mag hopen dat hij Aerts zelf ook even flink aan zijn shirtje heeft getrokken en ondersteboven heeft gehouden. Ik lees nou ook nergens dat hij hem helemaal vrijpleit.

0
Fast Freddy 31 augustus 2022 om 22:03

Vrijpleiten voegt ook zo weinig toe, dat doen ze allemaal.
Wel schandalig hoe de UCI hier nu weer mee omgaat..

1
Barry Batsbak 1 september 2022 om 10:18

Hij trapt tijdens testen wattages die hij nooit eerder haalde… In deze kwestie is dat nou net geen reclame voor Toon.

Serieus, ik hoop dat ze vlot duidelijkheid hebben en dat er aangetoond kan worden dat er sprake is van een misverstand of vervuiling. Maar dat wordt met de dag lastiger. Zal wel weer een kwestie worden met alleen maar verliezers. Vooral erg jammer.

0
Wieler-Joke 31 augustus 2022 om 22:25

Het is duidelijk dat de uci niet wakker ligt van het veldritwereldje.

-1
Blackcanyon 1 september 2022 om 06:51

Heeeele zware dobber dat hij Toon moet doorbetalen terwijl die geen wedstrijden rijdt …,,, het veldritseizoen begint over 2 weken ….. er zijn geen veldritten …. Hij kan nu geen veldrit rijden want die is er niet. Al de dobber onder gaat moet je ophalen bij t vissen.

-1
Posterix 1 september 2022 om 09:42

De ploeg rijdt ook wegwedstrijden buiten het seizoen.

2

Net binnen

Populair

Materiaalzone