Sunweb opent campus voor beloften- en vrouwenploeg

vrijdag 13 april 2018 om 11:38
Sunweb opent campus voor beloften- en vrouwenploeg

Sunweb opent volgend jaar in Sittard een eigen campus waar renners van de beloften- en de vrouwenploeg gaan wonen en trainen. Het toekomstige trainingscomplex krijgt de naam Keep Challenging Center

De wielrenners kunnen op de campus wonen, trainen en werken aan bijvoorbeeld hun carrière na hun profloopbaan. In de toekomst is het ook mogelijk dat renners uit de WorldTour-ploeg zich op de campus vestigen. Sunweb noemt teamsporten als voetbal en basketbal als goed voorbeeld als het gaat om talentontwikkeling via gelijksoortige campussen.

“Ik ben heel trots dat eindelijk onze grote droom van het Keep Challenging Center waarheid wordt”, zegt teammanager Iwan Spekenbrink. “Wij willen de volgende stap zetten in het verbeteren van onze ploegen.” De campus moet tot een nog betere dagelijkse samenwerking leiden tussen de renners, experts, trainers en de teamleiding.”

Het trainingscentrum, dat volgend jaar zal openen, zal niet ver van het Tom Dumoulin Bike Park komen te liggen. Sunweb heeft voor Sittard gekozen vanwege de goede trainingswegen en de logistieke voordelen, zoals zeven luchthavens die in de buurt liggen.

Dit artikel delen:

24 Reacties

DemarrErik 13 april 2018 om 11:44

Interessant project! Ik dacht dat ze al een dergelijke campus hadden in Spanje op een vakantiepark ofzo?

superfcdb 13 april 2018 om 11:54

Ik vind het maar niks. Ik denk ook niet dat die renners hier op zitten te wachten. Die willen gewoon liever ‘thuis’ wonen bij familie en vrienden in de buurt of aan de Spaanse kust waar je beter in de winter kunt trainen.

jvh93 13 april 2018 om 12:04

Een campus in Nederland?? die vind ik heel erg interessant. Had eerder in Spanje of iets dergelijks verwacht, maar het idee is denk ik wel goed

Elvs 13 april 2018 om 12:08

Dacht altijd dat dit soort projecten in de wielersport moeilijk zijn omdat de toekomst van wielerploegen zo onzeker is. Hoe lang loopt het contract van Sunweb nog met deze ploeg?

Rhohan 13 april 2018 om 12:16
Quote:
Ik denk ook niet dat die renners hier op zitten te wachten.

Vreemde aanname. Als je hier als renner niet op zit te wachten, ben je in mijn ogen niet echt bezig met je topsport. Een trainingscentrum als Papendal is niet voor niets zo populair onder nationale en internationale atleten die daar volledig de focus kunnen leggen op hun sport. Met faciliteiten die je thuis simpelweg niet tot je beschikking hebt. Er zijn zat (jonge) renners die nog veel begeleiding willen en niet op eigen houtje te trainen. Daarbij hebben ze op die leeftijd ook niet direct familie of een gezinnetje waar ze niet buiten kunnen.

Wheely 13 april 2018 om 12:28

Waarom niet in Duitsland?

grootverzet 13 april 2018 om 12:36

Ik woon vlak bij een campus waar heel veel jonge mensen vrijwillig naartoe komen om een studie te doen. Er is oa een studie over beveiliging en ik zie dagelijks compagnieën jongens en meisjes enthousiast door de bossen rennen en fietsen en fysieke trainingen doen. Die zaten er juist wel op te wachten zo’n campus. Ik vond het zelf ook geweldig om het huis uit te gaan om intern studie en training te doen. Dus niet te kort door de bocht aub dat jongen renners er niet op zitten te wachten.

Polleke 13 april 2018 om 12:39

Omdat Sunweb gewoon een Nederlandse ploeg is, ongeacht waar hun licentie vandaan komt…

Baik-Baik 13 april 2018 om 12:43

Goed initiatief, verschrikkelijke naam.

Col du Bramont 13 april 2018 om 12:46

Mooi initiatief. Er is natuurlijk wel een groot verschil met teamsporten, daar moet je nu eenmaal veel met elkaar trainen om meters te maken.
Het suc6 vd Nederlandse Handbal dames is voor een groot gedeelte te danken aan de Dutch Handball Academy op Papendal waar jonge meiden tot 18 jaar elke week 20 uur met elkaar trainen en dan in het weekend naar hun eigen clubs gaan. Ook de BMX toppers zitten trouwens op Papendal.

Je kunt als (jonge) wielrenner natuurlijk prima gewoon thuis volgens een bepaald schema trainen, maar het is ook geen straf als je niet in de buurt van Zuid Limburg woont daar veel samen te gaan trainen en ook nog van andere faciliteiten gebruik te maken.

Voor een belofte die toch al een redelijk programma in het buitenland rijdt heeft het wat minder zin, zeker als je als voorbereiding kilometers moet maken en het weer hier niet goed is, dan kun je beter wat Zuidelijker zitten, enfin dat gebeurt natuurlijk met de trainingskampen of soms hoogtestages.

Quote:
Daarnaast is in Sittard het KNWU Olympic Training Centre gehuisvest (KOTC) voor de disciplines weg en MTB. In deze trainingscentra zijn de sporters nabij de locatie gehuisvest en wordt getraind onder leiding van de bondscoach.

http://kennis.knwu.nl/opleidingsstructuur-knwu

Sittard zal dus niet helemaal toeval zijn als locatie.

Skedel 13 april 2018 om 13:09

Het vermeende succes van de Nederlandse handballers zal hem vooral zitten in het feit dat geen mens buiten Nederland ooit van die sport gehoord heeft..

Col du Bramont 13 april 2018 om 13:18

@Skedel,

Wat een onzin en kletskoek verkondig je :). Handbal is in o.a. Oost-Europa, de Balkan, Duitsland en Scandinavië vele malen groter en belangrijker dan wielrennen.
Alleen in NL is dat juist omgekeerd. Juist in NL heeft bijna geen mens van deze sport gehoord.

Poeksel 13 april 2018 om 13:33

Heeft het ook nog iets te maken met http://www.wielerflits.nl/nieuws/309885/provincie-limburg-gaat-samenwerken-met-sunweb.html of staat dat er los van?

reusjen 13 april 2018 om 13:44

@Skedel
Ik denk dat je handbal verward met korfbal.

Romāns Vainšteins 13 april 2018 om 13:45

Nare naam en ik vind wielrennen hier niet echt een sport voor, dat campusgedoe. van dat SEG ‘wij leveren uw sprintaantrekker en zijn het Barcelona vh wielrennen’ ook geen moer gehoord meer.

Huubi 13 april 2018 om 13:57

Heel goed initiatief. Ook individuele sporters hebben baat bij campusaanpak. Na Sky misschien wel de meest professionele ploeg.

Totaal uit de tijd ook, “hier een trainingsschema, ga maar fietsen en dit en dit eten”. Dit is zoals je topsport bedrijft.

En als renners niet willen verhuizen, dikke pech. Dan rijd je niet voor Sunweb. Dat doen voetballers ook.

Jacco van Stierop 13 april 2018 om 14:08

Ben nooit zo overtuigd van het rendement van dit soort initiatieven. Het nemen van hindernissen is belangrijker dan alles maar aangedragen krijgen en ik ga altijd nog uit van het idee dat echt talent met de juiste mentaliteit er wel komt. Bovendien, talent ontwikkelt zichzelf, je kunt het van buitenaf een klein beetje sturen maar meer ook niet. Mentaliteit, en niet zozeer de omgeving, is uiteindelijk doorslaggevend.
En inderdaad, ‘Keep Challenging Center’, daar moet een normaal mens heel hard van kreunen.

Olly 13 april 2018 om 15:53

Hmm, een campus met jonge beloftevolevolle renners en een vrouwenploeg tezamen. Komt er ook een bevallingskliniek?
On: goed initiatief als alles maar niet al te strak wordt georganiseerd, want het robotrijden moet er niet ingebakken worden. Eens kijken wat er van die beloftes dan terecht gaat komen mochten ze doorstromen naar de worldtour.

Javier 13 april 2018 om 15:56

Wauw. Heel gaaf initiatief. Sunweb does it again. Doet me een beetje denken aan La Masia, ben erg benieuwd wat voor resultaten dit zal opleveren.

oscarito1908 13 april 2018 om 17:09

Lijkt me voor een talent een mooie omgeving om te trainen. Ook een extra motivatie om voor Sunweb te kiezen. Alles bij de hand. Een beetje papendal voor wielrenners.

Fort 13 april 2018 om 21:20

Klinkt goed! Het Papendal idee kwam ook meteen bij me op. Ook goed voor de sportzone daar. Toch jaren een doorn in het oog geweest met alleen het stadion in een weiland. Zou wat zijn als Fortuna nu ook nog promoveert.

Voor mij persoonlijk wel jammer dat het er nu pas komt. Heb er de afgelopen 3 jaar gewoond en ga over 2 weken verhuizen! Heeft toch wat om veel sporters voorbij te zien komen. Werkt bij mij inspirerend.

montventoux 13 april 2018 om 21:41

Het #HupZet’mOp Centrum volgens ’t Evangelie van Spekenbrink! Dagelijks bij zonsopkomst een ode aan de sponsor. Maar een goed initiatief en gedurfd om voor de lange termijn te gaan!

NDI22 14 april 2018 om 04:16

Yes, mooi initiatief. Altijd al vreemd gevonden dat een teamsport als wielrennen eigenlijk een beetje het buitenbeentje van de sport wereld is/was. Zo’n beetje 99% van de teamsportwereld werkt met elkaar op een centraal complex. Hoop dat ze op deze manier ook wat meer binding met de lokale bevolking krijgen, meer identiteit en minder afhankelijkheid van grote sponsoren.

Moosje07 16 april 2018 om 09:45

Naast dat ik dit een goed idee vindt (in andere sporten trainen de atleten ook in een centrum van hun team) denk ik dat dit ook een mogelijke oplossing is voor de vele trainingsongelukken. Je kunt deze centra namelijk plaatsen waar de trainingswegen het veiligst zijn. en de locals weten dan ook dat er veel wielrenners trainen in het gebied.

Headlines

Materiaalzone

Populair