Sunweb-manager Iwan Spekenbrink: “Trots met twee man op het podium”

maandag 26 oktober 2020 om 10:09
Sunweb-manager Iwan Spekenbrink: “Trots met twee man op het podium”

foto: Cor Vos

Een ‘heel mooi plaatje’ vond Iwan Spekenbrink, manager van Team Sunweb, het om zijn renners Jai Hindley en Wilco Kelderman op het podium van de Giro d’Italia te zien staan. “We stonden al eens op het middelste plekje, maar nu met twee man op de andere plekjes.”

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“176 deelnemers, de 22 beste teams ter wereld en dan twee plekjes op het podium. Daar kun je eigenlijk alleen maar blij mee zijn”, vertelde Spekenbrink aan de NOS na de afsluitende tijdrit naar Milaan. Daarin begon Hindley in het roze, maar uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in Tao Geoghegan Hart. “We zijn er vol voor gegaan, dus je bent even teleurgesteld als je niet gewonnen hebt. Maar als je probeert wat afstand te nemen en je ziet het podium, dan kun je eigenlijk alleen maar trots zijn.”

De teammanager denkt niet dat er meer had ingezeten. “Ik denk dat wij er echt alles aan gedaan hebben. We zijn hier met heel veel mensen maanden mee bezig geweest. En vervolgens, in het midden van de Giro, hebben we echt het initiatief gepakt die zondag, in die rit naar Piancavallo. En toen zag je eigenlijk dat op het einde Tao toch wegreed, een paar seconden en de bonificaties pakte. Desondanks pakten we op de Stelvio weer als ploeg het initiatief en zijn we vol gaan rijden. Alleen zag je toen dat Ineos counterde en we net niet mee konden.”

Iwan Spekenbrink – foto: Cor Vos

De tactiek van Sunweb in de etappe over de Stelvio zorgde voor veel discussie, onder meer over de vraag of Hindley op de geloste Kelderman had moeten wachten. Volgens Spekenbrink toonde die rit aan dat zijn ploeg met een erg sterke opponent te maken had, namelijk INEOS Grenadiers. “Wij namen daar het initiatief, we hebben er alles aan gedaan. Vervolgens nam Ineos het over. Jai kon daar gelukkig nog mee, die heeft als een anker in het wiel gezeten bij Tao Geoghegan Hart. Als hij dat niet doet, dan loopt hij daar al verder uit.”

Maximaal druk houden
Volgens de manager kon zijn ploeg op deze manier de druk maximaal houden. “Wilco die vol bleef rijden en binnen bandbreedte bleef, Jai die als een anker werkte bij Tao waardoor die niet verder uitliep. Op dat moment hadden we steeds de kaarten in handen. Het werd alleen wel duidelijk dat we met een bijzonder sterke opponent te maken hadden. Voor de etappe naar Sestriere hadden we eigenlijk nog steeds de kaarten in handen. Op dat moment was de uitgangspositie van Wilco nog steeds de beste. Maar toen hij daar niet meekon, bleef er een troef over en dat was Jai.”

“Wij hebben er alles aan gedaan, we hebben initiatief genomen. Ik denk dat we met een heel sterke ploeg hier gereden hebben. We hebben ons laten zien op de beklimmingen. En het bleef dat we met een heel sterke opponent te maken hadden. Het is een compliment dat we zo close waren. En als het dan voorbij is, dan denk ik dat je in de topsport soms ook gewoon zoveel kerel moet zijn om de opponent te feliciteren. Zij waren beter. Dat hoort ook bij sport”, vertelde de Sunweb-manager verder.

Jai Hindley en Kelderman – foto: Cor Vos

Hindley is een van de mannen voor de toekomst bij Team Sunweb. “En ik hoop dat we de ploeg voor de toekomst hebben. Het is een trend die je ziet. Heel veel ploegen, wij ook, hebben heel goed kunnen werken in de lockdown-periode. Renners hebben zich kunnen ontwikkelen.” Daar tegenover staat het vertrek van Kelderman na vier seizoenen bij de ploeg. “Ik denk dat hij bij ons stappen gezet heef. Hij werd vierde in de Vuelta en het podium in een grote ronde is een prachtige bekroning voor zijn carrière. We zijn erin geslaagd het maximale eruit te halen bij Wilco.”

Dit artikel delen:

95 Reacties

UrbanSteel 26 oktober 2020 om 10:14

Volgens mij zal Iwan Spekenbrink toch wel een paar nachten slecht slapen.
Hindley had gewoon bij Kelderman moeten blijven tijdens de Stelvio etappe zodat Kelderman niet alleen in de vallei had moeten rijden, scheelt snel een berg tijd.

0
Bazzz 26 oktober 2020 om 10:17

Ik denk dat Kelderman meer nachten slecht slaapt, hij heeft een giro zege uit handen gegeven en komt in zijn carriére niet meer in die positie

0
lone wolf 26 oktober 2020 om 12:13

Maar dan hadden Dennis en Geoghegan Hart ook gewoon harder gereden. Kunnen we nu niet gewoon besluiten dat Kelderman niet sterk genoeg was om deze Giro te winnen? Dat is geen schande, maar als je de roze leider met veel moeite door twee bergritten moet sleuren, hoe waardig zou de winnaar in dat geval dan zijn? De nuance is hier toch echt wel zoek, helaas.

Met welke tactiek ook: Kelderman had nooit gewonnen.

0
Joaquim Agostinho 26 oktober 2020 om 12:51

Ja, want geboren tijdrijder Hindley rijdt veel harder dan Dennis en Wilco had Hindley dan achter diens brede rug makkelijk kunnen volgen….

0
SnellePelle 26 oktober 2020 om 10:22

Iemand die denkt dat een renner die 4 minuten verliest van zijn concurrenten in 2 verschillende etappes toch de ronde zou kunnen winnen is een naïeve nationalist

0
UrbanSteel 26 oktober 2020 om 10:53

@SnellePelle

Iemand uitmaken voor naïeve nationalist is een man zonder sport-emotie en een kille boekhouder van keiharde cijfers.
Als onze vriend Hindley die twee etappes bij Kelderman was gebleven waren dat geen vier minuten. Moet jij als kille koele boekhouder toch weten.

0
r525 26 oktober 2020 om 11:00

Dus je hebt alleen maar emotie voor de sport als je landgenoten aanmoedigd?
Geloof ik is het juist andersom, iemand met emotie voor de sport, geniet van de sport los van nationaliteiten.

0
peterwinnen 26 oktober 2020 om 11:03

Maar ook niet minder dan een minuut, en dus zou Wilco ook in de tijdrit kansloos zijn geweest. Het is simpel vind ik: dEnnis is een veel betere tijdrijder dan Hindley….dus ik zie niet in dat ze in die Stelvio-etappe dan veel minder tijd hadden verloren.

0
UrbanSteel 26 oktober 2020 om 11:08

@rs525

"Dus je hebt alleen maar emotie voor de sport als je landgenoten aanmoedigd?"

Helemaal niet, ik kan van elke topprestatie genieten, de Belgen durven rustig te zeggen zoals eergisteren in de Vuelta ik hoop dat Wellens wint.
Als jij naar de formule 1 kijkt hoop jij dat er een zekere Max wint, ben ik zeker van.
Als Nederland tegen Duitsland voetbalt en Duitsland wint met prachtig voetbal dan ga jij dus niet in zak en as zitten maar het geweldig vinden dat Duitsland heeft gewonnen.

0
jan jansen 26 oktober 2020 om 11:31

Snelle pelle
Niet te snel schrijven, eerst nadenken

0
Arie den Blanken 26 oktober 2020 om 12:19

@UrbanSteel

Eens met @rs525
Mij kan het niets schelen of landgenoten al dan niet winnen of ik moet ze persoonlijk kennen of mensen uit hun naaste omgeving.
Als ik F1 kijk hoop ik niet dat die Max wint maar op een vermakelijke race met veel crashes.
Bij het voetbal wrijf ik in mijn handen als Oranje vroeg wordt uitgeschakeld voor de deelname aan een EK of WK. Omdat het hier dan niet ten koste gaat van de media aandacht voor het wielrennen.

0
SnellePelle 26 oktober 2020 om 12:48

@jan

Ik heb er de hele nacht op gebroed om dit te schrijven.

Maar je zorg is gelezen, echter niet relevant. Dank!

0
SnellePelle 26 oktober 2020 om 12:52

@urban
Je gaat het niet weten. Echter de data liegt niet.

Wilco trapte gewoon te weinig vermogen om de tijd goed te maken in het wiel van een ander.

Edit redactie: Niet doen.

0
peterwint 26 oktober 2020 om 12:58

Met 2 man verlies je altijd minder tijd, je kunt nu kop over kop rijden. Dennis kon echt niet harder, gaf hij aan. Hij trok zich helemaal uit elkaar en Hart kon amper volgen.
Of het veel had geholpen weet niemand

0
Apemantus 26 oktober 2020 om 13:05

Kunnen we hier een keertje ophouden met supporters voor nationalisten uit te maken? Of soms zelfs nog erger. Compleet overtrokken terminologie en te belachelijk voor woorden. Voor de lieden die deze mening toebedeeld zijn raad ik het aan eens een keer naar Colombiaans wielercommentaar te luisteren. Nog maar te zwijgen over het nationalisme dat landen als de VS en Turkije tentoonspreiden tijdens sportevenementen. U-S-A, U-S-A, U-S-A… Maar op deze site kan men schijnbaar niet voor Kelderman supporteren zonder de les gelezen te worden en een stempel opgedrukt te krijgen. Belachelijk.

0
r525 26 oktober 2020 om 13:07

@Urbansteel
Maar waarom? Waarom baseer je jouw mening over iemand niet gewoon op de persoon zelf. Jij wilt toch ook beoordeeld worden op prestaties die je zelf hebt geleverd?
Nationalisme trekt helaas ook veel volk aan wat helemaal niets met de betreffende sport heeft. Kijk naar de oranje bocht op Alpe d’Huez. Staan ze allemaal in hun oranje pakje, stom dronken boeroepend naar wielrenners.
De Olymische Spelen is nog een voorbeeld dat nationalisme niets met sport emotie te maken heeft. Opeens gaan heel veel mensen elke sport waar een Nederlander aan mee doet kijken. Waarom? Gaan ze zich beter voelen omdat iemand die in hetzelfde land geboren iets gepresteerd heeft? Net of ze iets daar aan bijgedragen hebben ofzo… Het zijn ook vaak de personen die opeens in ‘wij-vorm’ beginnen te praten als het over de winst gaat.

0
Joaquim Agostinho 26 oktober 2020 om 13:17

Naar F1 kijken en juichen omdat er een NL'er uit een agressieve familie hard in een autootje rijdt… 'tis wat.

0
Jose Maria 26 oktober 2020 om 13:20

Kelderman had met zijn benen tijdens de etappe over de Stelvio altijd Bilbao bij moeten kunnen houden. Wilco heeft op de top 58 sec voorsprong op de top van de Stelvio op Fuglsang en Bilbao, en verliest al deze tijd in 6km vallei, om vervolgens door de twee voorbij geknald te worden in de eerste meters van de laatste berg. Bilbao en Fuglsang rijden Wilco nog op respectievelijk 1:32 en 0:53 seconden.

Ook in de etappe van zaterdag verspeelt hij veel tijd door te kijken naar anderen en enkel te willen volgen.

Achteraf lullen is altijd makkelijk, maar er had naar mijn idee, met een meer verbeten instelling, zoveel meer in gezeten. Kelderman had moeten eisen dat Hindley op hem zou wachten, Kelderman had kunnen wachten op Fuglsang en Bilbao in plaats van kilometers er voor te gaan zwemmen. En Kelderman had zaterdag veel meer het heft in eigen handen moeten nemen en nóóit het tempo moeten laten zakken door te gaan kijken naar anderen. Fysiek had hij de Giro kunnen winnen.

0
UrbanSteel 26 oktober 2020 om 13:37

@SnellePelle

“Als je dit niet wil snappen denk je met inactieve hersencellen.”

Jij moet wel een heel tof mannetje zijn om zoveel mogelijk te schofferen waar je kan.

Geeft dat een fijn gevoel zo veilig achter je PC of tablet?

0
horsm 26 oktober 2020 om 14:18

@SnellePelle, dat mag wel wat minder qua toon. Als je zo hoog inzet als jij doet, dan weet je zeker dat de reacties ook allemaal nogal opgeblazen zullen zijn.

0
platteprijs 26 oktober 2020 om 16:59

@Urban Steel +1

0
Akiria 26 oktober 2020 om 10:31

Zodra mannen als Iwan Spekenbrink zich met tactiek gaan bemoeien moet het wel fout gaan….

0
n92 26 oktober 2020 om 10:48

Als mensen gaan verzinnen dat Iwan Spekenbrink zich met tactiek bemoeit dan moet het wel fout gaan.

Er staat toch helemaal nergens hij dat allemaal verzonnen heeft. Hij geeft alleen zijn reflectie op de Giro. Wat denk ik niet zo gek is als manager.

0
Koosr1946 26 oktober 2020 om 11:28

Nee dan de nietszeggende pop PLUGGE met zijn ja-knikkende matroosje, die hebben er verstand van.
Met een nietszeggend excuus uit de GIRO stappen omdat ze niets meer konden winnen en het zou me niets verbazen als ze in de VUELTA hetzelfde weer gaan doen.
Wat ben ik blij dat KELDERMAN een verstandige keus gemaakt heeft en niet het domme besluit van Dumoulin gevolgt heeft, arme SAM OOMEN.

0
Badej 26 oktober 2020 om 11:58

Hoezo nietszeggend excuus? Kruijswijk was wel degelijk besmet met Covid-19. Hij heeft zelfs klachten gekregen. Het is dan niet meer dan logisch dat de ploeg uit de Giro stap aangezien Kruijswijk onderdeel was van de bubbel. Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott hebben tenminste hun verantwoordelijkheid genomen.

0
Sephiroth 26 oktober 2020 om 13:09

Heey Koos! we hebben je gemist je was al zolang stil. Weer wat gal gevonden om te spuwen?

Tactisch was het een gok wat Sunweb deed, dat is het mooie van wielrennen, het is altijd een gok. De vraag is enkel wie kan het beste zijn kansberekningen doen :)

0
Arema Pro Cycling Team 26 oktober 2020 om 10:50

Helder en duidelijk verhaal. Natuurlijk mag je trots zijn met 2 man op podium.
Hindley moet nu extra gaan werken aan zijn ITT.
In ieder geval een heel mooi wielerseizoen voor Sunweb, hadden velen niet verwacht.

0
veloke 26 oktober 2020 om 10:58

Het blijft gissen naar hoe het anders zou zijn gegaan (als Hindley zou hebben gewacht op Kelderman), maar het blijft jammer dat er verder ook geen ondersteuning was voor Kelderman op die cruciale momenten. Als Rohan Dennis niet voor Ineos maar voor Sunweb had gereden, dan had ik nog moeten zien hoe de giro was afgelopen. Als je ziet hoeveel tijd Kelderman op het relatief vlakke deel van die bergetappes verliest… Punt is dat het team wel een grote factor is geweest in de overwinning van Hart. Jammer genoeg is het gebrek aan ondersteuning wel vaker het geval geweest bij Nederlandse kopmannen, die in (een) enkele etappe(s) net iets tekort kwamen en vervolgens “in de vallei” alleen kwamen te zitten en daardoor minuten verloren – terwijl kopmannen van andere ploegen die ondersteuning wel hadden.

0
peterwinnen 26 oktober 2020 om 11:04

Maar Rohan Dennis rijdt nou eenmaal voor INEOS

0
SnellePelle 26 oktober 2020 om 12:46

Jah jong, kzeg altied moar so. Achteraf kiek ge nun koei in de kond.

0
Joaquim Agostinho 26 oktober 2020 om 12:47

Wie weet hoe het gelopen was als Sam Oomen op niveau was geweest, volgens vele gelijk of zelfs beter dan Laurens De Plus.
Wat ik wel weet is dat de twee gewijzigde etappes niet in het nadeel van Wilco zijn geweest, dus al met al handjes dichtknijpen met het resultaat!

0
Michelangelo 26 oktober 2020 om 10:59

Ik denk dat Spekenbrink met zijn reactie de spijker op zijn kop slaat. Hoe graag ik het ook anders had gezien, er was denk ik geen tactiek te bedenken geweest die de meubelen had kunnen redden.
Ja, misschien 1, en dat was een demarrage van Hindley op de Stelvio om Dennis los te rijden, met de hoop dat hij het dan “zou laten lopen”. Maar dat is met een hoog “achteraf” gehalte.
Of (en die was wat minder sportief maar zonder achterafgehalte) Hindley in de afdaling hinderlijk voor de twee Ineosssen laten fietsen zodat Kelderman in de afdaling het gat zou kunnen dichten. Maar wie weet ga je dan wel op je muil in de afdaling…

Wachten… ook al is dat vaak de eerste reflex, ik denk dat het de missie alleen maar kanslozer had gemaakt (uiteindelijk voor zowel Kelderman als Hindley).

0
jan jansen 26 oktober 2020 om 13:18

Een zakelijk praatje om de naam van de ploeg geen schade aan te doen.
Voor mij raakt het kant noch wal

0
Henk van Bouw 26 oktober 2020 om 13:24

Je had in elk geval iets kunnen proberen. Ze hebben Kelderman mentaal volledig laten verzuipen om vervolgens Hindley niets te laten doen. Dat is falen.

0
Wheely 26 oktober 2020 om 11:01

Als Sunweb nou Dennis had opgevist vorig jaar had dit allemaal heel anders uitgepakt! Totaal geen toekomstvisie deze ploeg :)

Geinjuh, Iwan zal zeker blij zijn dat de renner die blijft de betere bleek.

0
peterwinnen 26 oktober 2020 om 11:05

Sunweb mag trots zijn op dit seizoen. Ze werden als het lachertje van het peloton neergezet aan het begin van het seizoen en rijden een geweldige Tour en Giro en pakken ook daar buiten zeges mee. En ondertussen hebben ze een ploeg klaar staan die in de breedte alleen maar heel veel sterker kan worden. De transformatie van het jaar. Chapeau.

0
joowii 26 oktober 2020 om 15:32

+1

0
UrbanSteel 26 oktober 2020 om 11:11

@peterwinnen

Als Hindley in de Stelvio etappe bij Kelderman was gebleven, had Kelderman niet heel de tijd vol in zijn eentje moeten rijden maar ook is af en toe achter zijn rug kunnen gaan zitten, moet je zelf is proberen hoeveel energie dat scheelt.

0
Michelangelo 26 oktober 2020 om 11:24

@UrbanSteel,
Als Hindley zich had laten afzakken, dan hadden zeer waarschijnlijk Dennis en Hart kop over kop gereden (Dennis 70%, Hart 30%) om de voorsprong op het Sunweb duo zo groot mogelijk te houden / uit te breiden. Hetzelfde argument van uit de wind zitten voor Kelderman geldt ook gewoon voor Rohan Dennis. Nu deed Dennis al het werk in zijn eentje, en alleen daardoor al verloor Kelderman een minuut.

En dat niet alleen: vervolgens zou ook Hart vol gas de laatste klim zijn opgereden, zonder angst voor een counter van Hindley. Zou ook zo maar eens een halve minuut tot een minuut aan klimtijd kunnen schelen op de laatste klim.

Het duo Hart / Dennis was gewoon sterker dan het koppel Kelderman / Hindley.

0
josi 26 oktober 2020 om 11:29

Vooraf zouden ze natuurlijk voor twee man op het podium hebben getekend, maar achteraf zullen ze er nog wel eens flink over piekeren of dit nou echt de juiste tactiek was. Ik heb persoonlijk geen moment het idee gehad dat Hindley Hart ergens had kunnen lossen, en dus de Giro zou kunnen winnen. Daar was de tactiek van Sunweb echter wel op gebaseerd, want anders hadden ze Hindley en Kelderman beter kunnen laten samenwerken om te proberen de voorsprong van die laatste te verdedigen. Vanaf het moment dat ieder z’n eigen weg ging op de Stelvio reden ze eigenlijk voor plek 2 en 3 in plaats van voor het roze.

0
jan jansen 26 oktober 2020 om 12:25

+1
Maar dat ze voor plek 2 en 3 reden gaan ze natuurlijk niet toegeven

0
NDI22 26 oktober 2020 om 11:37

Totaal niet eens met de tactiek maar genoeg over gesproken. Vind het wel een aparte stelling dat ze met Hindley een kopman voor de toekomst hebben. Die rijd nu een leuke Giro zonder veel druk omdat Kelderman kopman was en niemand op hem lette verder. Maar dat is volgend jaar wel anders. Het is ook geen tijdrit wonder en daarbij wordt de ondersteuning wel erg karig.

0
debarreman 26 oktober 2020 om 11:45

Hindley is een goede knecht, zeker in de bergen. Net zoals Hart die nog ietsjes, qua knecht, boven Hindley uitsteekt.

0
Pannenkoek 26 oktober 2020 om 11:38

Ik meen oprecht dat Sunweb gefaald heeft. Je had deze ronde gewoon in de tas, stond 2min45 voor en heb Kelderman in de Stelvio etappe volledig gesloopt door hem bijna 50km alleen te laten rijden.
Hij is zo onvoorstelbaar in het rood gegaan dat hij de etappe zaterdag en zondag er nog last van had. In het begin van de Giro was hij duidelijk de beste klimmer en kon Sunweb frivool koersen en winnen, daarna hebben ze de offensieve tactiek aangepast naar een defensieve tactiek en het resultaat is 1e en 2e verliezer. Dat is zonde, in het begin was het prachtig toen Kelderman aanviel op EN de Etna en de etappe met Fuglsang, daardoor werd ik fan en vond ik het leuk. Daarna werd het een robot-treintje waar iedereen gesloopt werd en je speelde Hart gewoon in de kaart.
Rohan Dennis was een fenomeen en heeft in de afdaling van de Stelvio en in de vallei naar Torri di Fraele kelderman gesloopt en Sunweb heeft zijn eigen kopman de nek omgedraaid.
Het is prachtig dat je hier met 2 man op het podium staat na een mooie strijd, alleen je hebt niet gekoerst om te winnen maar gekoerst om met 2 man zo hoog mogelijk te staan. Dat is beloond, maar in mijn optiek heb je overall gewoon gefaald als ploegleiding en had je alles in het werk moeten stellen om Kelderman bij Cancano nog 1 minuut voor te laten staan op Hart en niet kapot geblazen te laten zijn. Dan had het in Sestriere misschien alsnog misgegaan maar had je tenminste op 1 paard gewed, nu heb je bij Roulette ingezet op rood en zwart en viel die op groen.
Echt ontzettend zonde ik gun het Kelderman van harte en ben echt enorm teleurgesteld dat hij de ronde hier verloren heeft, misschien op een nog sneuere manier dan Kruijswijk in 2016. Ik hoop dat hij volgend jaar terugkomt om alles even recht te zetten

0
VerstandOpNul 26 oktober 2020 om 11:48

Uitstekend verwoord!

Maar volgens de ‘echte kenner’ SnellePelle ben je een naïeve nationalist..

0
Pannenkoek 26 oktober 2020 om 11:50

Dat klopt! De snelste Pelle die ik ken wordt ook met meer dan 1 seconde geslacht op de 100 meter sprint (10,75 PR vs Bolt 9,58) dus in zoverre is zijn naam dan toch ook een beetje vreemd? Echt snel zal hij dan ook wel niet zijn, maakt dat hem dan niet een naïeve egotripper?

0
jan jansen 26 oktober 2020 om 12:38

Pannekoek
Mooi weergegeven
Het is een onzinnige vraag om te stellen wat zou er zijn gebeurd als Hindley had gewacht etc. Want niemand zal dat ooit weten.
Een betere vraag om te stellen is;
waarom een kopman die virtueel leidt niet ondersteunen maar aan zijn lot overlaten?
En; is het in het verleden wel vaker gebeurd dat een ploeg zijn kopman laat vallen, en met welke argumenten?

0
Massimo Bataille 26 oktober 2020 om 13:08

Zolang je kopman de beste is, is er geen twijfel en moet je niet kiezen. Dit was nu niet het geval.
En er zijn meerdere voorbeelden waarbij de knecht moet wachten op de kopman, waardoor ze beide niets hebben. Kijk maar naar de Vuelta van 2011 (Froome wacht op Wiggins en komt 11sec tekort voor eindzege).
Ze hebben gewoon de juiste keuze gemaakt om op hindley te gokken.
En Kelderman was enkel op de Etna de ‘beste’ klimmer. Op geen ander moment heeft hij tijd gepakt op Hart(enkel maar verloren). En deze reed op de Etna niet als kopman.

0
Michelangelo 26 oktober 2020 om 13:09

Mooie analyse…

Maar wat mij opvalt is dat de dominantie van Sunweb aan het eind van de Giro verdween. Alsof ze hun niveau niet konden vasthouden t.o.v. sommige anderen.
Zou dat te maken kunnen hebben met het ketonengebruik in het peloton? Minder goed herstellen na inspanningen?

Iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen?

0
Massimo Bataille 26 oktober 2020 om 13:32

Goh als je de Giro over de hele periode kijkt, is enkel de prestatie van Kelderman op de Etna speciaal (en natuurlijk Dennis).
Op ieder ander moment waren Hart en Hindley mee bergop, of zelfs beter.
En Sunweb bleef het best goed doen. Oomen was goed ( niet super, maar degelijk), Kelderman de 3rde beste klimmer en Hindley beste klimmer ( samen met Hart).

Buiten Dennis(ploeg op zich), was er geen betere ploeg dan Sunweb ( al deed Quickstep het ook wel uitstekend als niet-klassmentsploeg).

0
Tormund 26 oktober 2020 om 13:46

@massimo Hier is echt geen touw aan vast te knopen…

0
SnellePelle 26 oktober 2020 om 18:00

@pannenkoek
Doe even een poging je emotie uit te schakelen en luister naar je ratio.
Het duurt een paar dagen, maar echt het komt. Dan zie je in dat je raaskalt.

0
Pannenkoek 26 oktober 2020 om 18:28

@snellepelle
Vertel waar raaskal ik? Bij het feit dat Sunweb niet op Kelderman gokte? Bij het feit dat Sunweb niet gewonnen heeft met Kelderman? Bij de mening dat ze daarmee hun kans op een zege voor Kelderman hebben verkleind? Kan ik daaruit afleiden dat de kans op een zege voor Kelderman groter was nu Hindley bij Hart bleef en dat wachten van Hindley Kelderman dus langzamer had laten rijden dan hij nu deed en Hindley dus negatieve waarde vertegenwoordigd als hij knecht voor Kelderman?
Interessant dat je dat raaskallen noemt, raaskallen is toch onzin uitkramen? Dan zou jij meteen moeten kunnen duiden waar het onzin is toch? Hindley stond een paar sec voor op Hart bij de Stelviorit Kelderman 2m46, Kelderman is de betere tijdrijder, als je voor de winst gaat moet je of Hart lossen met Hindley of op Kelderman gokken. Als optie 1 dus niet lukt moet je voor optie 2. Nu ging men voor optie 3 namelijk Hindley zo hoog mogelijk laten eindigen, waarom was dat dan beter?

0
FritsvanHoefelen 26 oktober 2020 om 11:41

Terecht trots dat er twee op het podium staan. Pas voor de 4de (en 5de) in de geschiedenis van de ploeg, dus snap dat je liever voor twee op het podium gaat

0
Jean Dumas 26 oktober 2020 om 11:51

Het systeem Spekenbrink all-over dit interview: het is het ploegbeleid dat de renner zijn succes bezorgt. Bij jonge en bleue renners is dit ook zeer succesvol gebleken, maar juist daar waar individueel koersinzicht de doorslag geeft is eigenwijsheid noodzaak om te kunnen winnen.

0
Jungle Man 26 oktober 2020 om 11:52

Als Hindley bij Sunweb een van de mannen voor de toekomst gaat worden, dan zou er toch iets aan zijn tijdrit moeten verbeteren.
Het is tevens maar de vraag of ze Hindley vast kunnen houden.
Als Hhindley moet blijven knechten, mag Bardet hopen dat ie er iets aan heeft.

0
Klein Verzet 26 oktober 2020 om 12:02

Sunweb heeft niet het maximale resultaat uit het Team gehaald. De drogreden van “het anker” dat Hindley vormde op de bagagedrager van de op drift geraakte tandem van Ineos is kolder. Dennis trapte er geen watt minder door, misschien juist wel meer in de hoop om Hindley af te schudden.
Tevens wijst de klok uit dat Kelderman vooral in dal en licht bergop zijn voorsprong verloor; niet als het serieus bergop ging.

Gelukkig heeft Kelderman zijn rugzak nu rijkelijk kunnen vullen met “mensenkennis” en wellicht kan hij hieruit putten in zijn toekomstige grote Rondes.

0
Michelangelo 26 oktober 2020 om 13:16

Dennis trapte inderdaad zijn wattages. Niet in veronderstelling Hindley te lossen (en zeker niet op het vlakke / valsplat), maar om zo hard mogelijk te gaan voor zijn kopman zonder hem kapot te rijden. Die was echt niet harde gegaan als Hindley eraf was.

Alleen zou het nog sneller gaan als hij af en toe even in de wielen zou kunnen zitten bij Hart. Maar die nam nu niet over door de aanwezigheid van “Anker” Hindley. En ook Hart zelf reed in de slotklim met een zekere reserve, om niet op een counter te lopen van Hindley.

Hoeveel sneller denk je dat Hart de slotklim had opgereden als hij zonder Hindley in het wiel had gereden? ik denk een halve minuut tot 1 minuut….
En hoeveel sneller zou Kelderman de slotklim opgereden hebben in het wiel van Hindley? 0 seconden, hij kon namelijk zelfs Bilbao en Fuglsang niet volgen.

0
Massimo Bataille 26 oktober 2020 om 13:22

Dat hij bergop weinig tijd verliest is ook gewoon geen waar.
Op de top van Stelvio is Kelderman +49sec.
Tegen de voet van de slotbeklimming is het 1’40” ( verliest 50sec in dal/afdaling)
Tegen de top van de slotklim is het verschil 2’18 ( verliest +-40sec op de slotklim)

Hij heeft inderdaad meer energie verloren in de achtervolging, maar tegelijk reed Hart ook niet aan 100%.

Op de rit van de Sestriere:
Bij de tweede beklimming verliest Kelderman +-45sec.
In het tweede groepje ( die maar half rijdt) loopt het op naar bijna 2min (+1’15”)
Dan Rijdt Quickstep wel en gaat het verschil terug naar 1’15” (-45sec)
Bij de laatste beklimming komt hij binnen op 1’36” (+20sec)

Dus samen: Bergop verliest hij 2’05”, in de afdaling/vallei verliest hij 1’20”.

0
Klein Verzet 26 oktober 2020 om 17:13

@michelangelo,

Als Kelderman in de vallei in ’t wiel van Hindley kan rijden, en als Hindley dan al zijn krachten aanwendt om dat stuk in het dal de schade voor Kelderman te beperken, dan had Kelderman met veel meer energie aan de slotklim (Torri di Fraelle) kunnen beginnen. Nu heeft Kelderman alles uit de kast moeten rijden in een eenzame solo van 45km; zelfs een kleefbidonnetje kon er bij Sunweb niet af.

0
Peter van Laren 26 oktober 2020 om 12:04

Elke ploeg zou zijn hoogst geklasseerde man ondersteunen.
Kelderman reed al snel virtueel roze op de Stelvio.
Dan is het een hele vreemde beslissing om Hindley weg te laten rijden ipv de voorsprong op Hart te consolideren.
Hindley had moeten tempo rijden op de Stelvio voor Kelderman. Zo ook in de vallei en naar Sestriere.
Standaard ploegentactiek ofwel echt teamwork ipv “Team” Sunweb geblunder.
Kelderman eindigde op 1.29.
Dat viel onderweg echt wel te besparen in die 2 ritten waar ze hem alleen lieten rijden.

0
jan jansen 26 oktober 2020 om 12:47

+1
Waarom zou een ploeg zijn kopman niet ondersteunen?
In de tour van 97 was Ullrich beter dan Riis, en heeft in de etappe naar Andorra niet op hem gewacht. Ullrich was in de tour van 96 al tweede geworden en zijn tijdrit was ook beter dan van Riis.
Maar Hindley had nog niets laten zien in een grote ronde.Om dan je kopman te laten vallen voor iemand die nog niets heeft bewezen is een blunder.

0
Peter van Laren 26 oktober 2020 om 15:25

@Jan,
Kelderman had via media vernomen dat hij moest vertrekken.
Dat inclusief de gehanteerde “tactiek” toont mij dat Kelderman nooit een optie is geweest om vol voor te rijden.

0
Lennimator 26 oktober 2020 om 12:08

Een hemeltergend interview… Wat een zwaktebod.

0
Team Spaak 26 oktober 2020 om 12:10

Karsten Kroon vatte het gister mooi samen. Hij gaf terecht aan dat Kelderman bergop bijna geen tijd heeft verloren t.o.v. Hart. Hij heeft een dikke 2 minuten verloren donderdag en zaterdag op de vlakke stukken tussen de beklimmingen in. Bergop reed Hart nauwelijks harder dan Kelderman.

Wanneer Hindley op Kelderman had gewacht donderdag, had Kelderman misschien een minuut verloren. Dan had hij zaterdag nog 1,5 minuut voorgestaan, die hij daar ook niet had verloren. Tijdrit reed Kelderman sneller dan Hart en je wist van te voren wel dat Hart dan weer sneller zou zijn dan Hindley.

Kortom: Sunweb heeft de eindzege vergooid. Mogelijk omdat Kelderman vertrekkend renner is? Ik zou ze dit erg aanrekenen als Kelderman zijnde.

Kroon merkte ook terecht op dat de Giro over drie weken gaat. Kelderman gaf aan dat hij van twee betere renners had verloren. In de laatste week waren ze idd beter. Maar Kelderman had 2,5 minuut voorsprong omdat hij in de eerste twee weken beter was dan Hart en Hindley. Die 2,5 minuut verdween omdat de ploeg hem in de steek liet donderdag! Ze hebben in elk geval toen de verkeerde beslissing genomen en een verkeerde inschatting gemaakt.

0
hjjanssen1973 26 oktober 2020 om 12:16

We zullen het nooit weten. Kroon merkte wellicht terecht op dat Hart harder gereden zou hebben zonder Hindley in zijn nek.

0
Dr op en dr over 27 oktober 2020 om 09:06

Team Spaak …> Want die tijd zou Kelderman zaterdag ook niet verloren hebben. Op basis waarvan kom je met deze wijsheid aanzetten.

Blijkbaar hebben we toch een andere koers gezien, zal wel komen omdat ik mijn oranje bril niet op heb waarschijnlijk.

Kelderman mocht afgelopen zaterdag ontzettend blij zijn dat Nibali en Almeida nog wat knechten over hadden, anders had hij zaterdag gewoon een minuut of vijf verloren.

In rit 18 lost Kelderman 45 kilometer voor de finish, en in rit 20 op 40 kilometer.

Dan kunnen we wel roepen dat iemand anders had moeten wachten. Maar feit nummer één blijft gewoon dat Kelderman zelf de benen niet had om te kunnen volgen. Dus de Giro winnen had er in geen enkele scenario ingezeten.

0
josemanuelfuente 26 oktober 2020 om 12:11

Ik vind het woord ‘anker’ wel interessant, bij mijn weten nog nooit gehoord in een analyse achteraf.

0
NDI22 26 oktober 2020 om 12:20

Is natuurlijk ook onzin. Iedereen reed voor wat hij waard was in die stelvio etappe. Als Hart harder kon dan had hij dat wel gedaan.

0
Westfalen 26 oktober 2020 om 13:07

Dat verhaal over dat anker is nogal een merkwaardige tactiek. Een poging om het in de steek laten van Kelderman recht te lullen. Als Spekenbrink een kerel is geeft hij toe dat er donderdag een inschattingsfout is gemaakt.

0
Ouwe Taaie Bask 26 oktober 2020 om 12:13

Laten we nou ook niet overdrijven met sunweb.
Hebben met Hirshi echt wel een parel in huis (daar waar andere ploegen dat ook hebben) worden 2e en 3e in zwakst bezette giro ever, deden het goed in een zwak bezette Parijs-Nice (waar andere teams verantwoordelijkheid namen en afstapten ivm COVID-19) en sub Wereld topper SKA wint 2 etappes in de tour. Als je dat optelt bij 2019 en deelt door 2 “underperformen” ze tov hun budget. Dat zal hun eigen KPMG accountant ze vast ook wel vertellen ;-)

0
Tred 26 oktober 2020 om 12:22

Feit is dat Kelderman als enige wielrenner zonder ploeg heeft gereden deze Giro.
Volgens Ineos en Jumbo, om er maar een paar te noemen, is wielrennen ook een teamsport.
Kijk gister maar naar de Vuelta als team Jumbo als team er even niet is in de finale…….Roglic…..tja

0
VerstandOpNul 26 oktober 2020 om 12:29

Jammer dat de persoon waar Luke Roberts verantwoording moet afleggen zo weinig van koers lijkt te snappen (een ‘anker’ – wtf?).. Je zou toch op zijn minst vraagtekens bij de gevolgde tactiek kunnen zetten.. Maar zowel ploegleider als manager lijken niet geinteresseerd om een beetje kritisch te reflecteren..

0
jan jansen 26 oktober 2020 om 13:09

+1
Misschien doen ze dit toch wel maar dan binnenskamers. Begrijpelijk dat ze mooi weer spelen en het accent leggen op behaalde resultaten ipv laten vallen van de kopman

0
Verweggistan 26 oktober 2020 om 12:41

Pas over zes jaar zal hij alsnog balen.

0
BassieAdriaan 26 oktober 2020 om 13:37

Achteraf is het heel mooi wonen…….
En je kan het niet met Speekenbrink eens zijn, of nog erger dat ie zich niet met tactiek etc moet bemoeien.
– sprinttrein met Kittel en Degenkolb
– Giro winnen met Tom Dumoulin
– de nodige etappe’s in de grote ronden
– talenten als Hirschi en Hindley
– en met een vertrekkende Wilco gewoon superdicht erbij zitten
Tis toch ginne pannekoek dacht ik zo.

Voor de rest azijn is deze week geloof ik in de Bonus, veel plezier ermee.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone