Sunweb-baas Spekenbrink: “Als we de Tour willen winnen, kunnen we niet bezig zijn met de mening van anderen”

woensdag 22 juli 2020 om 08:25
Sunweb-baas Spekenbrink: “Als we de Tour willen winnen, kunnen we niet bezig zijn met de mening van anderen”

Iwan Spekenbrink - foto: Joris Knapen

Team Sunweb wil binnen zes jaar de Tour de France winnen. Teambaas Iwan Spelenbrink legt in een interview met De Telegraaf uit dat zijn ploeg in een overgangsperiode zit, met als uiteindelijke hoofddoel het eindklassement van de belangrijkste koers van de wielerkalender te winnen. “Binnen zes jaar? Dat mag ook sneller hoor”, aldus Spekenbrink.

De ploeg kiest bewust voor een focus op jonge renners. “Die zijn super-ambitieus. Omdat ze snel verbeteren, is het gemakkelijker toegewijd te zijn,” legt hij uit. Hij is zich ervan bewust dat zijn ploeg veel vraagt van zijn mensen. “Een van de dingen is dat je openstaat voor verbeteringen en vernieuwingen, zonder direct de kont tegen de krib te gooien.”

Het uiteindelijke hoofddoel van de ploeg is het winnen van de Tour de France. Daarbij vaart het team zijn eigen koers. “Als we de Tour willen winnen, kunnen we niet bezig zijn met de mening van anderen”, aldus Spekenbrink.

Protocollen
De kritiek dat zijn ploeg doorslaat in het toepassen van protocollen, slaat Spekenbrink in de wind. “We hebben slechts een protocol en dat is respect. Dat heb je nodig wanneer je met meer dan 120 mensen samen wilt presteren”, geeft hij aan. “Alles is bespreekbaar bij ons. Wij willen alles doen: uren investeren, miljoenen betalen, kennis beschikbaar maken, de hele ploeg op kop zetten. Tegelijkertijd vertellen we ook: we gaan niet de grens van respect over. Zodra het een vechtrelatie wordt, kost het te veel energie en moet je er een punt achter zetten.”

Spekenbrink is overtuigd van de mogelijkheden van zijn selectie. “Van deze groep, aangevuld met wat er nog uit de opleidingsploeg voor volgend seizoen zit aan te komen, moet je over vijftien jaar de teamfoto eens bekijken. Dan weet je niet wat je ziet. Echt heel veel wereldtoppers. Tegen die tijd geloof je niet dat dit állemaal in een team heeft gereden. Ben ik van overtuigd.”

Dit artikel delen:

60 Reacties

Explorer 22 juli 2020 om 15:40

Ik vind hirschi toch echt wel een topper. Wordt dit najaar de dark horse. In 2018 wereld kampioen onder 23. Deze jongen was daar 19 jaar! Ik denk dat het dit jaar zeker moet lukken top 5 te tijden in CdD en top 10 in de tour.

FFD 22 juli 2020 om 16:58

Ik heb ook een hoge pet op van Hirschi. Hopelijk kan hij nog zonder al te veel druk rondrijden. Ik vrees een beetje dat er al veel druk op hem komt te liggen ivm de magere bezetting van Sunweb dit jaar. Benoot verwacht ik ook wel wat moois van.

Panache 22 juli 2020 om 17:27

Hirschi is een supertalent, maar is hij een klassementsrenner (en wil hij dat)?

Spake Breekerd 22 juli 2020 om 17:35

Top 5 in Dauphiné? De startlijst is 75% van die van de tour. Die gaat echt geen top 5 rijden. Er staan 150 hongerige renners aan de start in hun eerste etappekoers op weg naar de TdF.

Explorer 22 juli 2020 om 23:29

@spake breekerd, en hij is 1 van die 150 renners. Parkoers van de CdD is hem dit jaar (vind ik) op het lijf geschreven. De klimmen op het einde van elke etappe zijngemiddeld 4 a5 % dat kan hij prima aan. Hij mag mij verassen.

Spake Breekerd 23 juli 2020 om 09:26

@explorer Er zit (zoals je zelf al aangeeft) wel een behoorlijk verschil tussen “zeker moeten lukken”en mag mij verassen”.
Ik gun hem, en Sunweb, zo’n uitslag, maar “zeker moeten lukken” legt de lat iets te hoog. Zou kunnen lukken, lijkt mij meer van toepassing.

Kevin Lowagie 22 juli 2020 om 16:07

Team Sunweb lijkt meer en meer een opleidingsteam te worden ipv van een volwaardig World Tour team. Ik vrees dat budget een grote rol speelt in hun visie. Neoprofs zijn vrij goedkoop en wanneer ze echt doorgroeien, plukken de rijkere teams deze renners weg.
Bovendien zijn neoprofs nog ‘braver’ en volgen ze vlotter het strakke regime dan de echte kopmannen die meer inspraak eisen. Misschien hebben ze een jonge renner die mogelijks ooit de Tour kan winnen, maar deze behouden worden een pak moeilijker. Ik zie vooral in Hirschi een renner die misschien ooit kan doorbreken als ronderenner.

Joaquim Agostinho 22 juli 2020 om 16:52

Ook weer een kwestie van keuzes maken. Waar andere ploegen jaren over een jeugdopleiding- en damesploeg praten, hebben zij die al lang en breed gerealiseerd.

Brabander 22 juli 2020 om 16:38

ik geef hem toch het voordeel van de twijfel. Hij had met Dumoulin Kittel Mathews en ga zo nog maar door hele mooie dingen laten zien. Daar was menig ploeg toch jaloers op

Jacco van Stierop 22 juli 2020 om 18:04

Je kunt als ploeg kneden en sturen wat je wilt, maar de maakbaarheid van een renner houdt een keer op. Ja, de kans dat er een toekomstige Tourwinnaar in het huidige groepje talenten zit is er, maar de kans dat geen van allen ooit het geel in Parijs zal pakken is minstens zo groot. Sunweb heeft natuurlijk niet het alleenrecht op talent.
Of hun aanpak van zaken effectief is bij eventuele klassementsrenners moet ook maar afgewacht worden. De prestaties van Dumoulin kwamen naar mijn idee voornamelijk voort uit zijn uitzonderlijke talent, en meer ondanks zijn team dan dankzij zijn team.

Wildebert 22 juli 2020 om 19:25

Kan me steeds beter voorstellen dat voor Tom het warme bad steeds kouder werd. En zes jaar, tsja mss toch meer werk van Kämna moeten maken? Of vertoonde deze een gebrek aan respect. Zo zou je het kunnen lezen.

Jean Dumas 22 juli 2020 om 23:18

Als je ziet hoelang Joop erover heeft gedaan, dan is 6 jaar zeker geen haastwerk.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair