Sunweb-baas Spekenbrink: “Als we de Tour willen winnen, kunnen we niet bezig zijn met de mening van anderen”

woensdag 22 juli 2020 om 08:25
Sunweb-baas Spekenbrink: “Als we de Tour willen winnen, kunnen we niet bezig zijn met de mening van anderen”

Iwan Spekenbrink - foto: Joris Knapen

Team Sunweb wil binnen zes jaar de Tour de France winnen. Teambaas Iwan Spelenbrink legt in een interview met De Telegraaf uit dat zijn ploeg in een overgangsperiode zit, met als uiteindelijke hoofddoel het eindklassement van de belangrijkste koers van de wielerkalender te winnen. “Binnen zes jaar? Dat mag ook sneller hoor”, aldus Spekenbrink.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!
De ploeg kiest bewust voor een focus op jonge renners. “Die zijn super-ambitieus. Omdat ze snel verbeteren, is het gemakkelijker toegewijd te zijn,” legt hij uit. Hij is zich ervan bewust dat zijn ploeg veel vraagt van zijn mensen. “Een van de dingen is dat je openstaat voor verbeteringen en vernieuwingen, zonder direct de kont tegen de krib te gooien.”

Het uiteindelijke hoofddoel van de ploeg is het winnen van de Tour de France. Daarbij vaart het team zijn eigen koers. “Als we de Tour willen winnen, kunnen we niet bezig zijn met de mening van anderen”, aldus Spekenbrink.

Protocollen
De kritiek dat zijn ploeg doorslaat in het toepassen van protocollen, slaat Spekenbrink in de wind. “We hebben slechts een protocol en dat is respect. Dat heb je nodig wanneer je met meer dan 120 mensen samen wilt presteren”, geeft hij aan. “Alles is bespreekbaar bij ons. Wij willen alles doen: uren investeren, miljoenen betalen, kennis beschikbaar maken, de hele ploeg op kop zetten. Tegelijkertijd vertellen we ook: we gaan niet de grens van respect over. Zodra het een vechtrelatie wordt, kost het te veel energie en moet je er een punt achter zetten.”

Spekenbrink is overtuigd van de mogelijkheden van zijn selectie. “Van deze groep, aangevuld met wat er nog uit de opleidingsploeg voor volgend seizoen zit aan te komen, moet je over vijftien jaar de teamfoto eens bekijken. Dan weet je niet wat je ziet. Echt heel veel wereldtoppers. Tegen die tijd geloof je niet dat dit állemaal in een team heeft gereden. Ben ik van overtuigd.”

Dit artikel delen:

60 Reacties

Romāns Vainšteins 22 juli 2020 om 08:27

Met welke renner?

0
Ajvenema 22 juli 2020 om 09:04

Haha, dat vroeg ik me ook al af:) volgens mij gokken ze gewoon dat één van dat bataljon talenten hét gaat zijn, maar hebben ze zelf ook geen idee wie.

Ik vind het een riskante strategie, en een beetje voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Zelfs al zit ie ertussen, zul je zien dat ie na een paar jaar vertrekt

0
chartwatch 22 juli 2020 om 09:05

Thymen Arensman vermoed ik. Als ie dan niet voortijdig is overgestapt…

0
Panache 22 juli 2020 om 09:25

Misschien een Hayter? Ik vermoed dat ze een goede tijdrijder willen omvormen naar klassementsrenner. Van Wilder heeft natuurlijk ook veel potentie maar lijkt een echte klimmer te zijn.

0
KnightBiker 22 juli 2020 om 10:32

IDD, ze moeten hopen dat ze een talent kunnen ‘maken’ zoals Dumoulin. Maar nu er Talenten als Bernal aankomen is het maar zeer de vraag of dat ook maar enigszins haalbaar is met het beperkte budget dat ze hebben: Dumoulin hebben ze ook nooit afdoende kunnen ondersteunen en dus zal een renner die een Grand Tour kan winnen automatisch vertrekken naar een ploeg met betere ondersteuning.
Ineos+‘Type-Bernal’ vraagt om een plan gelijk aan dat van Jumbo-Visma om te kunnen concurreren voor de winst.

0
$kedel 22 juli 2020 om 11:26

Bernal is als Colombiaan zo onderhand over zijn top heen, dus alle ruitme voor aanstormend talent

0
boenk 22 juli 2020 om 14:45

Van wilder is de meest complete als klassementsrenner. Sterke tijdrit (9de EK ITT als eerstejaars u23) en heel goed bergop. Enkel Brenner zou misschien completer kunnen zijn in dat opzicht.

Tweede BK tijdrijden achter Evenepoel 2018. Tweede EK tijdrijden achter Evenepoel 2018.
6de WK tijdrijden 2018.
Tweede Lunigiana AK achter Evenepoel.
Derde AK Orlen als eerstejaars u23, derde AK Avenir. Vierde AK Tour de la Paix… Allemaal als eerstejaars u23. Zeker niet enkel een goeie klimmer.

0
Fast Freddy 22 juli 2020 om 08:46

Iedere topper in spee is vertrokken voordat ie er klaar voor is. En de knechten met klasse ook.

0
john 22 juli 2020 om 08:52

Haha wat een lollige vent de Tour winnen,de enige die een beetje berg op kon rijden is verleden jaar en de ander gaat( komend ) jaar weg Maar je moet het leven lollig blijven bekijken

0
kleomantre 22 juli 2020 om 10:37

Lollig die lekker kortzichtige reactie. Ja, de persoon die het misschien kan doen is bij ze vertrokken. Het is ze echter wel gelukt in een paar jaar van TD een rondewinnaar te maken, die daarnaast dicht bij winst in de Vuelta en de TdF zat. Om daar te geraken is misschien wel juist hun verdienste.
Bovendien wordt er van een langere termijn uitgegaan om voor tourwinst weer te gaan strijden. Het is niet dat ze die ambitie volgende seizoen of het seizoen daarop al willen verwezenlijken, dat gaat met de huidige groep (nog) niet lukken dat is helder.

Veel belangrijker is het om na te gaan hoe en of de omgang is met rijders die top worden of daar gearriveerd zijn. Kunnen en durven Spekenbrink en co flexibel te zijn of gaan ze dogmatisch te werk. En net zo belangrijk, wat is de reputatie van Sunweb onder de collegae. Zeker relevant na de breuk met TD, Warren Barguil en ook LtD en Geschke eerder. En daar komt wellicht Matthews nog wel bij.

In dat licht bezien zou de sponsor ook wel enig onderzoek mogen verrichten. Het stellen van doelen voor over een paar jaar, kan natuurlijk ook een manier zijn om mindere prestaties in de nabij toekomst te verhullen die het gevolg zijn van mismanagement en/of verkeerd personeelsbeleid.

0
Panache 22 juli 2020 om 09:11

Ik had liever een zorgvuldig artikel gezien (de bron is enkel voor abonnees). Nu zijn het wat losse quotes zonder dat er een kop en staart aan zit. Uiteraard gesneden koek voor de zogenaamde ‘kritische volger’ die de Sunweb successen van 2-3 jaar alweer vergeten is en gefrustreerd is blijven hangen in het debaclejaar 2019.

Ik ben benieuwd of onderstaande quotes wel passen binnen Sunwebs eigen visie, of dat er een verhaal achter steekt. Nu lijkt het tegenstrijdig (maar dat kan dus ook aan de opbouw van dit artikel liggen, dat is mijn punt).
“Een van de dingen is dat je openstaat voor verbeteringen en vernieuwingen, zonder direct de kont tegen de krib te gooien.”
“Als we de Tour willen winnen, kunnen we niet bezig zijn met de mening van anderen”

0
Ab Normaal 22 juli 2020 om 09:14

We zijn de successen zeker niet vergeten, maar dat wil niet zeggen dat ze bij Sunweb niet doorgeslagen zijn. Als al je toppers die er een poosje zitten vertrekken of weg willen, dan zou je ook eens kritisch in de spiegel kunnen kijken of je misschien niet te ver doorslaat.

0
Panache 22 juli 2020 om 09:34

Of ze zijn doorgeslagen weet ik niet. Ze spreken zelf over een overgangsperiode, dus dan kan je ze nu niet ‘pakken’ op prestaties die achter blijven (hun voorseizoen was overigens prima). De eindafrekening komt dan over een paar jaar. Tenzij de sponsor er geen heil in ziet en niet wil betalen voor jarenlang opbouwen.

0
Ab Normaal 22 juli 2020 om 10:52

Ik pak ze zeker niet op achterblijvende prestaties, dat is logisch als je in een verandertraject zit. Waar ik me zorgen om maak is dat elke renner die daar boven het maaiveld uitsteekt na een paar jaar het regime, beleid, omgang of hoe je het ook wilt noemen, zat is en weg wil.
Dan kun je een verandertraject in gaan wat je wilt maar zit je op het menselijke vlak niet goed. Blijf je zo doorgaan geldt dat straks ook voor anderen.

0
josi 22 juli 2020 om 09:14

Als die jonge renners straks inderdaad uitgroeien tot toppers zullen ze vanzelf meer een eigen mening krijgen en meer zelf willen bepalen. Als je daar geen ruimte voor wilt laten, zijn ze gauw weer vertrokken. Dan zit je over zes jaar weer met een ambitieuze jonge groep vol respect, maar een Tourwinnaar zal er niet tussen zitten.

0
Wheely 22 juli 2020 om 09:26

Mijn zegen hebben ze, als de sponsors er in mee willen gaan en ze er zelf zo heilig in geloven dan moeten ze maar lekker hun gang gaan toch?

0
Casar 22 juli 2020 om 09:29

Eens met Josi hierboven. Omgang met Matthews toont aan dat ze dit ook weigeren te veranderen. Dus ik heb weinig vertrouwen in dit plan van Spekenbrink

0
Joaquim Agostinho 22 juli 2020 om 10:42

Kwestie van keuzes maken. Zo kan ik mij voorstellen dat elders renners als Groenewegen en Teunissen niet blij zijn met de keuzes die gemaakt zijn en dat de Plus nog steeds niet weet of hij nu last van zijn maag- of van zijn heup moet hebben….

0
S. Morgenstern 22 juli 2020 om 13:37

Groenewegen en Teunissen hebben inderdaad aangegeven dat dit programma niet hun eerste keuze zou zijn, maar dat de gemaakte keuzes wel goed zijn besproken en ze zich er in kunnen vinden. Zie je een verschil met Matthews?

0
Piet Lut 22 juli 2020 om 09:35

Over 6 jaar is Marco Brenner nog steeds pas 23 als hij de Tour wint :)

0
Johnny7 22 juli 2020 om 09:43

Hij had de grootste kanshebber om de Tour te winnen in zijn team maar hij weigerde om te investeren in een fatsoenlijk team rond Dumoulin. Nu Tom weg is wil hij ineens de Tour winnen. Dit is een echte clown hoor, schandelijk zijn acties bah.

0
assen 22 juli 2020 om 09:54

Hele grote woorden. Van mij mag het, daar niet van, maar het zal lastig zijn op te boksen tegen het grote geld en reeds geoliede machines van andere ploegen.

0
HoofdIsVrij 22 juli 2020 om 10:23

In de podcast van Ducrot kwam Spekenbrink vrij genuanceerd over.

Maar goed, hier op Wielerflits moet er nou eenmaal een team gehaat worden. Vanaf 2014 was het Jotto-Lumbo en sinds 2018 is het Sunweb.

0
Jotto-Lumbo 22 juli 2020 om 11:59

Riep je?

0
Ward 22 juli 2020 om 14:45

Lol

0
Marik 22 juli 2020 om 10:27

Je mag er je mening over hebben, maar het heeft er alle schijn van dat ze bij Sunweb heel doelgericht zijn. Wat daarbij hoort is dat je je niet laat afleiden door “hobbels” in de weg. Daarnaast zorg je ervoor dat je alles wat niet bij je doel past, verwijdert.
Mijn vertaling is dat Sunweb niet in dit gelooft/geloofde met Kelderman, Oomen en Dumoulin.
Nogmaals daar mag iedereen zijn mening over hebben, wat voor Sunweb telt is hun overtuiging richting dat ultieme doel.

0
Rouvoet 22 juli 2020 om 10:30

Ze hebben natuurlijk wel een flinke slag geslagen afgelopen tijd met het vastleggen van diverse grote talenten

0
Wheely 22 juli 2020 om 10:41

Het is ook lastig oordelen waar ze staan nu op basis van het huidige seizoen, ze begonnen lekker en voor het zelfde geld hadden ze nu een paar leuke resultaten op zak. We beoordelen ze nu vooral op het fiasco met Dumoulin en de wat vreemde selecties voor de komende wedstrijden. Wie weet winnen ze wel gewoon een rit met Cees Bol in de Tour?

0
DeHof 22 juli 2020 om 11:04

Ben benieuwd, hij weet talenten tot grote hoogte te brengen, maar hij weet tot nu toe vervolgens ook al zijn kopmannen zodanig te frustreren dat er geen één daar fatsoenlijk is vertrokken.

0
skylimit 22 juli 2020 om 11:17

Deel 2 van de soap-documentaire hoe Sunweb denkt in 6 jaar de Tour de France te gaan winnen. Hopelijk houden ze ook rekening met een scenario dat in een tijdsbestek van 6 jaar er veel kan veranderen, zo ook misschien de huidige opzet van de Tour de France.

0
Marik 22 juli 2020 om 11:53

Dat is gewoon een kwestie van aanpassen, lijkt me niet zo heel ingewikkeld.

0
Joaquim Agostinho 22 juli 2020 om 15:06

Ze schijnen ook de Corona crisis niet aan hebben zien komen, weinig visie daar….

0
AdZ 22 juli 2020 om 11:24

Het begeleiden en naar grote hoogte brengen van sporters is een andere tak van sport dan het op grote hoogte houden van diezelfde sporters, als ze daar eenmaal zijn aanbeland.

Het vraagt een andere structuur van de ploeg, andere begeleiding van renners, ander type management etc.

Als team moet je dat allemaal kunnen en willen veranderen, als het zover is.

Sunweb heeft nu duidelijk een richting gekozen, waar ze de komende jaren mee vooruit kunnen, qua ambitie en qua daarbij passende renners. Dat kan je van veel andere WT teams niet zeggen.

En hoe het dan zal gaan, als Ilan, Tijmen, Marco, Enzo en/ of Leo grote wedstrijden gaan winnen, zien we dan wel weer…

0
DeHof 22 juli 2020 om 11:28

Het verschil is wel dat al die jochies vanaf nu onder het vergrootglas liggen. Kittel en Dumoulin hebben dan toch een stuk meer in de schaduw kunnen groeien…

0
AdZ 22 juli 2020 om 11:34

Dat is waar.

Het kan ze maken of breken…

Ik neem wel aan dat de begeleiding vanuit het team daar goed op is ingericht. Het team is immers gespecialiseerd om de jonkies groot te maken. Dan hoort dit daar bij…

Iets wat veel van de jonkies in de andere teams mss wel niet of minder hebben…

0
ChefSpijker 22 juli 2020 om 13:13

Kittel pakte in zijn eerste jaar meteen ritten in de Vuelta en was ’t jaar erop dé uitdager van Cavendish in de Tour. Dat heeft weinig met in de schaduw groeien te maken.

0
Joaquim Agostinho 22 juli 2020 om 15:39

“Jochie”s met de juiste instelling en van zichzelf overtuigd, zullen nog wel eens op hun bek gaan maar zijn niet beducht voor een vergrootglas.

0
heuvelcolombia 22 juli 2020 om 11:34

Zes jaar is wel veel. Bij wijze van spreken trekken ze volgend jaar Roglic aan en dan kan het zomaar gebeuren

0
EricV 22 juli 2020 om 11:40

Wat hij eigenlijk wilde zeggen: Door de corona trekt sunweb volgend jaar de stekker eruit en kunnen we geen andere sponsor vinden. Maar als we door waren gegaan hadden we heel misschien een keer de tour gewonnen.

0
ivo001 22 juli 2020 om 11:51

Misschien dat Chris Hamilton en marc Hirschi kunnen doorgroeien tot toppers, maar of ze de tour ooit kunnen winnen?

0
VerstandOpNul 22 juli 2020 om 12:01

Op zich goed om op de jeugd in te zetten, maar ook een beetje een zwaktebod.. De supertalenten kijken naar de aansprekende teams en gaan echt niet zo snel meer voor dit samengeraapte zooitje kiezen..

En betekenisloos geneuzel over respect zal ook weinig renners inspireren..

0
chasse patat 22 juli 2020 om 13:14

Ik denk dat dit heel verstandig ambitieus beleid is. Het geld voor het binnenhalen van een bewezen klassementsrenner is er niet. Inzetten op opleiding met jonge talenten (met een strak regime) kan het meeste opleveren. Dan moet je wel durven gaan werken met meerjaren contracten en loyaliteit kweken.

0
FFD 22 juli 2020 om 13:32

De ambitie is natuurlijk alleen maar goed. Maar ik denk wel dat het voor die gasten ook beter is als er een echte kopman of ervaren man in de ploeg zit. Wat dat betreft is alleen Matthews nog over. Om nu al druk te leggen op gasten zoals Hirschi..

Ze hebben in ieder geval zat talent, benieuwd of ze het ook eruit kunnen krijgen

0
Joaquim Agostinho 22 juli 2020 om 15:13

Roche heeft toch wel een "klein beetje" ervaring en zich vorig jaar aardig onderscheiden?

0
FFD 22 juli 2020 om 16:56

Roche is inderdaad een man met ervaring en zeer nuttig voor het team. Maar wat mij betreft is dat toch wat magertjes. Een renner als Hirschi wordt nu al kopman in de helft van de koersen die ie gaat rijden. Had voor hem toch lekker geweest als je iemand als Dumoulin erbij hebt waardoor je nog wat vrijer rondrijdt. Wat dat betreft is het positief dat Bardet lijkt te komen. Ik zou het geweldig vinden als Terpstra nog naar Sunweb zou gaan, al weet ik dat dit niet haalbaar is. Man die hoge eisen stelt aan alles om zich heen en de absolute top gewend is.
Hopelijk blijft Benoot de komende jaren gewoon binnenboord. Die zie ik wel op korte termijn groeien naar de wereldtop op zijn terrein.

0
thorsen 22 juli 2020 om 14:23

Het probleem met hun aanpak is dat ze nu allemaal verschrikkelijk jonge talenten hebben. Die kunnen nog best 4 jaar bij de ploeg blijven, maar je moet ze ook kunnen behouden nadat ze echt doorbreken. Als je ziet hoe dat bv. met een Kämna heeft uitgepakt…die heeft jaren voor de ploeg gereden, en nu hij eindelijk de leeftijd krijgt om een beetje te oogsten is hij al weg. Dan heb je heel veel geinvesteerd en krijgt er vrij weinig voor terug. Dan kan die foto er over 10 jaar heel mooi uitzien, maar als je zelf die resultaten niet kunt behalen heb je er niet veel aan.

Verder natuurlijk eens dat het van buiten af vrij problematisch er uit ziet dat al hun toppers vrij snel na het ingaan van hun succesperiode weg zijn. Vergeet niet dat ze een paar geleden ook al een ‘veranderingstraject’ in zijn gegaan nadat hun hele kern wegviel die was gebouwd rond Kittel en Degenkolb.

0
Joaquim Agostinho 22 juli 2020 om 15:18

Kämna heeft na lang uit de roulatie te zijn geweest nog een 1-jarig contract gekregen en daarna werd hij niet verlengd.
Kwestie van keuzes maken, net als bij Oomen en Kelderman.

0
S. Morgenstern 22 juli 2020 om 18:00

Kamna hadden ze volgens Reef graag willen houden. Spekenbrink is ook in dat geval de enige die doet alsof de beslissing volledig bij Sunweb heeft gelegen.

0
  • 1
  • 2

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone