Strade Bianche gaat definitief niet door

donderdag 5 maart 2020 om 12:15
Strade Bianche gaat definitief niet door

foto: Cor Vos

Strade Bianche wordt zaterdag niet verreden. Organisator RCS heeft dat aan alle deelnemende ploegen laten weten. Vanwege het coronavirus is een streep gezet door de Italiaanse voorjaarsklassieker uit de WorldTour. Ook de vrouwenwedstrijd gaat niet door.

Er was voor RCS geen weg meer terug na het besluit van de Italiaanse overheid om alle sportwedstrijden voor de komende maand af te gelasten, of ander gesloten deuren te laten plaatsvinden. Even werd nog gedacht aan het publiekvrij maken van het Piazza del Campo, het middenplein in Siena waar Strade Bianche finisht, maar ook dat bleek geen optie.

De uitbraak van het coronavirus heeft Italië al enkele weken in een greep. Vooral in Noord-Italië is het aantal besmettingen (en overlijdens) hoog. De sportwereld wordt daarbij ook geraakt.

RCS heeft nog geen beslissing genomen over Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo, die binnenkort op het programma staan. Ook die wedstrijden komen in gevaar. Meerdere teams hebben zich voor langere tijd afgemeld bij organisaties.

Update 13.00 uur – Zoektocht start naar nieuwe datum

De organisatie geeft in een officieel persbericht aan dat bij wielerunie UCI een aanvraag ingediend zal worden om Strade Bianche voor mannen en vrouwen op een nieuwe datum in te plannen. Dit verzoek zal gebeuren via de Italiaanse bond.


Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in ons liveblog over het coronavirus

Dit artikel delen:

70 Reacties

fietsvriend 5 maart 2020 om 12:17

Amen

tvm 5 maart 2020 om 14:16

Stuyven, Alaphilippe en vd Poel. Dat zijn de grote winnaars.

Fieldbird 5 maart 2020 om 12:17

Viel te verwachten, wel spijtig. Hoop dat ze hem later nog in gaan halen. Verder wel de grootste onzin dat dit soort evenementen worden afgelast om zo’n mild griepje, maar dat terzijde.

Emergo 5 maart 2020 om 12:26

Vertel dat van dat “milde” griepje maar aan de nabestaanden.

Silent Hill 5 maart 2020 om 12:44

Emergo, vertel jij dan de nabestaanden van een verongelukt kind in het verkeer, waarom er nog steeds auto's rondrijden ? Dank.

Argyll 5 maart 2020 om 12:46

Je kan hier niet voorzichtig genoeg mee omgaan, omdat je ook nog niet goed genoeg weet over de dragers en genezing e.d.

skylimit 5 maart 2020 om 12:47

@emergo er sterven dadelijks mensen aan allerhand andere oorzaken, moeten we daar dan ook de nabestaanden bij betrekken.

Het afgelasten van koersen is meer ingegeven door angst en paniek, maar het leed is toch al geschied, de koers legt het loodje door menselijke onbekwaamheid.

Massimo Bataille 5 maart 2020 om 12:56

Vind het inderdaad ook zeer jammer. Ik zou ook denken als je het publiek zoveel mogelijk probeert buiten te houden, dat de renners perfect zouden kunnen rijden.
Ze nemen nu al genoeg maatregelen om zo weinig mogelijk ziek te worden (corona of anders).
Zowiezo vind ik de beslissing van Italië er compleet over. In een land van 60miljoen mensen zijn er 3000 besmet met een ‘iets dodelijkere’ griep en het land ligt quasi plat. Scholen zijn toe, groot deel van de bevolking mag thuis blijven van het werk, en ze willen zo weinig evenementen, etc. Vind ik volledig te gek voor woorden.

ghostwriter 5 maart 2020 om 13:13

Een gewone griep heeft een mortality rate van (minder dan) 0.1% terwijl CORVID-19 een mortality rate van 3.5% heeft. Dat is dus 35 keer hoger. Het is absurd om dit virus een mild griepje te noemen. Tenzij je sarcastisch was maar dat is altijd lastig in te schatten hier op WF.

DKrikk 5 maart 2020 om 13:23

Voor gewone griep wordt gevaccineerd. Dus die 35x is wel heel overdreven. Maakt het niet minder erg natuurlijk

ghostwriter 5 maart 2020 om 13:25

@DKrikk
Dat er tegen de griep wordt gevaccineerd heeft geen enkele invloed op de mortality rate van de griep. Dat heeft alleen invloed op de kans dat je griep krijgt.

Peter Lippens 5 maart 2020 om 13:26

mensen die gevaccineerd zijn krijgen veel minder de gewone griep en zijn dus ook niet inbegrepen in die 0,1%, de cijfers zijn dus perfect vergelijkbaar al zal het sterftecijfer van het corona virus naar alle waarschijnlijkheid nog een stuk dalen maar ze een ongevaarlijk griepje noemen is gewoon oerdom

Massimo Bataille 5 maart 2020 om 13:57

Het is waarschijnlijk iets dodelijker, maar er moet inderdaad een onderscheid gemaakt worden. En het gebrek aan vaccin maakt wel enorm veel uit in verband met dodelijkheid. Voorlopig zijn de slachtoffers ouderen/zwakkeren. En natuurlijk moeten die mensen zo veel mogelijk beschermd worden. Maar dit is dezelfde risicogroep als de normale griep. Het meerendeel van deze bevolking wordt ook gevaccineerd omwille van het risico.
Ik vergelijk graag de dodelijkheidsgraad bij de ‘gezonde’ bevolking. En daar blijkt dat Covid-19 ‘slechts’ in 0,1% van de gevallen dodelijk is.
Ik herhaal dat je de verspreiding inderdaad moet proberen te beperken en zeker bij de risicogroep. Maar om een land half stil te liggen wanneer 0,005% (3000 v/d 60mil) besmet zijn in 11/8000 steden lijkt mij een paar bruggen te ver. Los van de koers, scholen sluiten, openbaar leven stil leggen, etc. Is gewoon paniekzaaierij.

Emergo 5 maart 2020 om 14:00

QSilent Hill Je opmerking heeft met het onderwerp geen zak te maken.

Fieldbird 5 maart 2020 om 14:11

Ik plaats zo’n reactie natuurlijk om een beetje advocaat van de duivel te spelen :-). Mijn punt is het volgende: om massale verspreiding te voorkomen snap ik best dat overheden (sport-)evenementen verbieden die plaatsvinden in afgesloten ruimtes waar veel mensen bij elkaar komen, maar om dan een koers in een niet-risicogebied af te gelasten die in de open lucht plaatsvindt vind ik onzin. Zorg er dan voor dat op de Piazza del Campo geen mensenmassa kan staan oid, maar laat het lekker doorgaan.

En met zo’n nieuw virus kan je nu echt niet met zekerheid de mortality rate en R0 vaststellen, dat zijn sowieso fluïde getallen. Daarnaast is het voor jonge, gezonde mensen geen risico.

ghostwriter 5 maart 2020 om 14:45

@Massimo Bataille
Maar de mortality rate van een normale griep voor gezonde mensen is VEEL lager dan 0,1% en eigenlijk bijna niet bestaand. Als we dus alleen naar gezonde mensen kijken is de mortality rate van CORVID-19 juist veel meer dan 35 keer zo hoog dan de mortality rate van een normale griep.

Massimo Bataille 5 maart 2020 om 15:21

Wel dat zeg je, maar ik heb nog geen statistieken gevonden in verband met de griep voor deze bevolking/leeftijd.
En voor covid-19 is het ook enkel volgens leeftijd. Aangezien ze zeer sterk stijgen na 50 jaar, veronderstel ik ‘gezond’ als jonger dan 50. Natuurlijk heb je ook jongeren die een ‘zwakke’ gezondheid hebben en waarschijnlijk zijn dit ook degene die het op 0,1% brengen.
Ik wil dit virus niet minimaliseren, maar de maatregelen die nu genomen worden zijn gewoonweg buiten proportie. In Belgie (en nederland zal niet anders zijn) spreken ze al bijna 2 maanden over dit virus. Momenteel zijn er 50 besmet…
Italië legt het land half plat en er zijn er 3000 besmet.
Gezond boerenverstand lijkt het af te leggen tegen paniekzaaierij.

TomDJ 5 maart 2020 om 12:21

Hmmm, dan moeten we nu zeker zelf gaan fietsen om de tijd te vullen.

T-Rex 5 maart 2020 om 12:27

Je mag ook naar F1 kijken :) deze maand

Onie 5 maart 2020 om 12:32

Hoop stiekem dat ze Strade en MSR een plekje kunnen geven in het najaar. In de buurt van Lombardije zodat je een (nog) groter blok met najaarskoersen krijgt, maar dat zal waarschijnlijk lastig in te passen en te organiseren zijn.

Michelangelo 5 maart 2020 om 12:26

Denk ik de enige reele keuze, zeker ook gezien de rest van de maatregelen in Italie. Je gaat wel scholen sluiten en voetbalwedstrijden en andere sportwedstrijden afgelasten, maar dan zou je wel gaan wielrennen.

Ontzettend jammer, maar hopelijk kunnen hiermee enkele levens gered worden. Waarschijnlijk niet van jonge gezonde mensen, maar wel van de zwakkeren in de samenleving (ouderen, mensen na een operatie of chemo, andere chronische ziekte). Dan is het tenminste ergens goed voor geweest.

debbie1998 5 maart 2020 om 12:27

Zoooo daar gaan de Tirreno en MSR.

Gelei 5 maart 2020 om 12:28

Zever! Gezever!

Nillus 5 maart 2020 om 12:32

Jammer, jammer.
Een van de 3 mooiste koersen van het jaar..
Er waren toch al te veel afmeldingen van de toppers voor een echte mooie strijd .

Lord Melchett 5 maart 2020 om 12:34

Ha ha ha haaaatsjoe. Snif snif kuche kuche.

SoloSlim 5 maart 2020 om 12:39

En nu in heel Europa efkes alles14 dagen stilleggen.
Na de scholen en de koers, ook de fabrieken, bedrijven, vluchten en openbaar vervoer.
En dan kunnen we verder met ons leven.
Want zo hier en daar een maatregel, dan gaan we blijven aanmodderen en geraken we er nooit vanaf.

Wheely 5 maart 2020 om 12:58

Ja en dan raken we in een gigantische economische crisis en is het virusje ook echt niet opeens verdwenen lijkt me. Zou wel een interessant experiment zijn want naast een hoop gedoe gaat het vast ook mooie dingen opleveren.

Ab Normaal 5 maart 2020 om 13:13

@Wheely
Klopt, de lucht in de industriesteden in China is momenteel schoner dan ooit.

getteman 5 maart 2020 om 12:41

:) hopelijk is het nu voor iedereen duidelijk dat de strade niet doorgaat.
Ook ik vind dit jammer, als wielerliefhebber en als deelnemer aan pouletjes :)
Heb de indruk dat velen de afgelasting jammer vinden omwile van hun deelname aan deze poules wat ergens wel begrijpelijk is :) maar safety first uiteraard

Kannibaal van Schepdaal 5 maart 2020 om 14:04

Ik heb in mijn voorjaarspronostieken erop gegokt dat de Italiaanse koersen afgelast zouden worden. Dat zat er toen al wel aan te komen. Wel nog stomweg Ulissi over het hoofd gezien daar in quarantaine in de VAE.

Mijn jaarpronostieken kunnen de komende weken mogelijk wel de vuilbak in – mijn glazen bol heeft zijn limieten.

volvie 5 maart 2020 om 13:06

Belachelijk. Toscane en Lombardije liggen aanzienlijk ver van elkaar vandaan. Paniek overwint helaas altijd.

Ab Normaal 5 maart 2020 om 13:14

Amen

ghostwriter 5 maart 2020 om 13:23

@volvie
Volgens mij liggen China en Lombardije nog veel verder van elkaar vandaan maar toch is het virus uit China in Lombardije terecht gekomen.

Merlinappa 5 maart 2020 om 18:27

@Ghostwriter

Jouw kont ligt ook ver van je handen vandaan maar toch weet je een enorme hoeveelheid stront uit je handen tevoorschijn te toveren op het toetsenbord.

Romāns Vainšteins 5 maart 2020 om 13:19

Het is gewoon niet haalbaar nu en daar dienen we ons bij neer te leggen. Hopen dat Vegni nieuwe data rondkrijgt.

Polleke 5 maart 2020 om 13:23

Scholen dicht, dan gaan de kindjes maar bij opa en oma want papa en mama moeten werken…. way to go Italia…

koos verrek 5 maart 2020 om 15:35

haha polleke je hebt gelijk!

Jowinho 5 maart 2020 om 13:25

Volgens de burgemeester van Siena enkel uitgesteld en niet geannuleerd. Hij was er tot gisteren van overtuigd dat de koers ging doorgaan.

vanSpringel 5 maart 2020 om 13:26

In Italië geloven ze wel meer ! Zijn nogal katholiek heb ik begrepen. Geloof is een slechte raadgever. Neigt meer naar hoop.

Peter Lippens 5 maart 2020 om 13:28

Zat er aan te komen, maar het is en blijft maar een koerske die nog maar enkele jaren bestond, en er is nog leven na de griep …. hoop ik

Maarten H 5 maart 2020 om 13:29

@Silent Hill wat een drogreden, is dit nu ironisch bedoeld of meen je het echt? Er worden toch tal van maatregelen genomen om verkeersdoden tegen te gaan? We weten nu toch nog gewoon niet genoeg over dit virus om het maar z’n beloop te laten gaan. Mensen als jij zijn waarschijnlijk ook de eerste die zeiken op de instanties als het helemaal uit de hand loopt met dat virus.

leor 16 5 maart 2020 om 13:38

Ik snap zijn vergelijking wel.
Het is niet dat het schrappen van de Strade een invloed heeft op de verspreiding van het virus. Het lijkt me daarom eerder een 'marketingstunt' als reactie op de druk uit de media.

Dario 5 maart 2020 om 13:33

Dan maar in oktober, zoals vroeger.

Samlambeej 5 maart 2020 om 14:11

Ach, weekje tanden bijten en later op het jaar 2 extra toetjes.

Pietspeed 5 maart 2020 om 14:12

Wat de publiek correcte media thematiseert heeft doorgaans een achterliggende context, belang en reden. Helaas blijft die door de media echter onbesproken. Maar ok, money makes the world go around. Leve brood en spelen! De één z’n brood is de ander z’n..

Imbatido 5 maart 2020 om 14:50

Door de Giro kan ook wel een streep.

Kelder is de Man 5 maart 2020 om 14:57

Je bent te vroeg Fred, de 20ste is 15 nachtjes slapen.

klootje kriekeljon 5 maart 2020 om 15:00

Kan de RAI nog even oefenen op fatsoenlijke beelden en meer dan 30km uitzending.

klootje kriekeljon 5 maart 2020 om 15:01

Ik vond Schippie leuker dan de nieuwe lichting gekkies.

klootje kriekeljon 5 maart 2020 om 15:03

Die Fred die Postma en Postma.

Romāns Vainšteins 5 maart 2020 om 15:11

Ik vind het wel knap en dapper dat je tussen het huilen door nog de kracht opbrengt om dit aan ons te typen.

Headlines

Materiaalzone

Populair