Stijn Vandenbergh zet punt achter carrière: “Het is gedaan”

vrijdag 27 november 2020 om 09:09
Stijn Vandenbergh zet punt achter carrière: “Het is gedaan”

foto: Cor Vos

Stijn Vandenbergh heeft zijn laatste wedstrijd als beroepswielrenner gereden. De 36-jarige Belg was een week geleden al pessimistisch over zijn toekomst als wielrenner, maar nu is het hoge woord er ook uit. “De laatste deadline is voorbij. Ik heb de knop in mijn hoofd omgedraaid: het is gedaan”, zo laat hij weten aan Het Laatste Nieuws.

Vandenbergh, die na zijn profdebuut bij Unibet reed voor Team Katusha, Quick-Step en AG2R La Mondiale, wil nu genieten van zijn vrije tijd. “Vrije tijd die ik nooit gehad heb. Ik wil zeker mijn dochter vaker zien. Victoria is maar om de veertien dagen een weekend bij mij, maar tijdens het seizoen lukte zelfs dat niet altijd.”

“Ik zou graag ook een paar reizen maken: Thailand staat op mijn lijstje. En ik wil een mountainbiketocht door Marokko maken. Ik geniet tegenwoordig nog meer van mijn mountainbike dan van mijn wegfiets: je fietst echt in de natuur in plaats van ernaast. Wat ik daarna ga doen, weet ik niet. Ik geef mezelf een half jaar tot een jaar de tijd om erover na te denken.”

Hoogtepunten 
Vandenbergh denkt er wel over na om in de toekomst toertochten te organiseren. Op het palmares van de kasseienvreter staan drie wedstrijden met een ritzege in de Ronde van Valencia en etappewinst en de eindzege in de Ronde van Ierland. Verder zijn een vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen en een tweede plek in Omloop Het Nieuwsblad noemenswaardige prestaties.

Dit artikel delen:

9 Reacties

ssj 27 november 2020 om 09:30

Ik vond zijn 4e plaats in de Omloop vooral memorabel :)

En goed plan van hem om meer tijd met zijn dochter door te brengen.

Japiejo 27 november 2020 om 13:20

Kan niet onvermeld blijven! Bij veel mensen vrees ik toch het eerste beeld waar ze aan moeten denk bij deze jongen: Terpstra die weg rijdt, en Stijn die er achter aan springt :)

Domestique 27 november 2020 om 16:23

Dat zag er inderdaad nogal knullig uit. Wellicht ingegeven door het feit dat Boonen toen absoluut eens de Omloop moest winnen. Ik denk dat Stannard zo vroeg op het seizoen gewoon veruit de sterkste was en ze het heel moeilijk hadden gehad om hem te kloppen, maar tactisch zag het er natuurlijk rampzalig uit.

Verder stond Vandenbergh er toch vaak in de jaren dat QS volledig rond Boonen draaide, hoewel die dan (om verschillende redenen) al wat minder was. Vandenbergh kwam dan als vooruitgeschoven knecht vaak verder dan zijn kopman, maar kon het nooit afmaken tegen flitsendere renners.

Eens dat hij daarna bij AG2R minder uit de verf kwam. Daar had hij ook minder de rol om te anticiperen en al vrij vroeg in de finale mee te schuiven (en dan zo sterk blijken te zijn dat hij voorop bleef), maar was het meer achter de feiten aanhollen als pure knecht van Naesen.

Toch vind ik dat deze Vandenbergh best een mooie carrière heeft gehad. Internationaal staan de kasseiklassiekers misschien minder hoog aangeschreven dan in Vlaanderen, maar ik heb er ook altijd een enorme zwak voor gehad. Als je dan kan meesprinten voor winst in de Ronde van Vlaanderen, zegt dat toch wel iets. Eens de maand april erop zat zagen we hem omwille van zijn gestalte minder in de grote koersen, maar in het voorjaar haalde hij toch vaak een constant niveau.

Uiteraard niet in de categorie van de grote kleppers, maar toch ook weer niet zo ver weg van de subtoppers die wat sneller zijn en wél kopman waren (types als Vanmarcke, Stuyven, Naesen).

Domestique 27 november 2020 om 09:59

Sterke renner, maar zonder echt een goed wapen om een koers af te maken. Het had bij QS wel een keer zijn kant kunnen oprollen vanwege de collectieve sterkte, en een mooie semi-klassieker was hem wel gegund geweest. Niettemin mooie carrière gehad.

Michelangelo 27 november 2020 om 11:00

Uiteindelijk was zijn gestalte imposanter dan zijn carriere…

Veelbelovend in beeld bij Quickstep, maar daarbuiten geen schim meer van de renner die hij bij Lefevere was.

Viktrodriguez 27 november 2020 om 11:06

Ja, het is lastig een voorjaarskasseienklassieker te winnen tegen al die sprinterstypes als je zelf achteruit sprint en niet die elitaire tijdrijdersbenen hebt om het anders te kunnen aanpakken.

doorak 27 november 2020 om 14:14

Dat Stijn maar uitijkt met MTB'n in de bergen van Marokko. Paar jaar geleden werden paar toeristen, een Noorse en Deense dame ontdaan van hun hoofd door stel radicalen uit het stenen tijdperk.

HSV 27 november 2020 om 20:02

+1

Amsterdam2028 27 november 2020 om 14:53

Beresterke renner inderdaad in die Quickstepjaren. In mijn herinnering ook een aantal keren de renner die (in opdracht van kopman Boonen?) het gat dichtreed dat Terpstra net geslagen had … tja … de sterkste wint niet altijd/vaak niet.

Volg hier

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone