Stijn Vandenbergh (36) verwacht laatste koers te hebben gereden

woensdag 18 november 2020 om 09:53
Stijn Vandenbergh (36) verwacht laatste koers te hebben gereden

Stijn Vandenbergh - foto: Cor Vos

Het heeft er alle schijn van dat Stijn Vandenbergh zijn laatste wedstrijd als beroepsrenner heeft gereden. De 36-jarige Belg is einde contract bij AG2R La Mondiale en hij is ervan overtuigd dat hij geen ploeg meer zal vinden. “De voorbije twee maanden kwam er niks uit de bus en het zal de komende weken ook niks worden. ”

Officieel heeft de boomlange Vandenbergh nog niet afscheid genomen van het wielerpeloton. “Ik wil nog tien dagen wachten tot ik mijn fiets aan de haak hang, maar ik maak mezelf geen illusies”, zegt hij in gesprek met Het Nieuwsblad. “De voorbije twee maanden kwam er niks uit de bus en het zal de komende weken ook niks worden. Wanneer Lawrence of Oliver Naesen vragen hoe ik er voor sta, antwoord ik dat ik aan het genieten ben van mijn pensioen.”

“Ik denk nog wel van nut te kunnen zijn”
Vandenbergh noemt het jammer dat er geen ruimte meer is voor hem bij AG2R La Mondiale. “Oli en de ploeg waren altijd content. Maar in 2021 komen Van Avermaet, Dewulf en Schär erbij, waardoor de klassieke kern vol zit. Ploegmanager Vincent Lavenu zei dat hij al te veel Belgen had en er voor mij geen plaats meer was.”

“Ik had graag nog één voorjaar gekoerst. Alles geven tot Roubaix en dan stoppen”, vervolgt Vandenbergh. “Al in augustus voerde ik gesprekken met Alpecin-Fenix en Circus- Wanty Gobert”, “Ik dacht dat het snel zou lukken, maar het werd nooit echt concreet. Nochtans denk ik wel nog van nut te kunnen zijn. Achter mij zitten de kopmannen goed beschut tegen de wind.”

Op het palmares van Vandenbergh staan drie wedstrijden. In 2007 won hij de eerste etappe en het eindklassement van de Ronde van Ierland. In 2016 was hij de beste in de vijfde rit van de Ronde van Valencia. Verder zijn een vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen van 2014 en een tweede plek in de Omloop Het Nieuwsblad van 2013 noemenswaardige prestaties. In zijn carrière verdedigde hij onder meer de kleuren van Unibet, Katusha, Quick-Step en AG2R La Mondiale.

Dit artikel delen:

23 Reacties

jvh93 18 november 2020 om 10:02

Ff voor minimum loon nog bij NTT rijden? die zullen vast nog wel renners zoeken

Dario Koelkast 18 november 2020 om 10:08

Als hij inderdaad enkel tot en met Roubaix wil koersen, zie ik hem t/m het voorjaar nog wel opduiken bij bijvoorbeeld TJV, DQS of een andere ploeg met een renner die langdurig afwezig is. Met zijn ervaring kan hij in het voorjaar wel wat toevoegen. Vooropgesteld is dan wel dat de meeste koersen doorgaan.

Scott Sunderland 18 november 2020 om 10:11

Met hem eens : einde oefening. Die gaat niks meer vinden.

Yeez 18 november 2020 om 10:54

Blijft bij mij vooral bij dat hij op het wiel van terpstra sprong in 2015 omloop het nieuwsblad. Verpestte daar eigenhandig een 3 tegen 1 situatie voor quickstep tegen stannard.

Overigens een zeer goede knecht en coureur geweest voorgaande jaren. Jammer dat hij op zo’n manier afscheid moet nemen

Chris Van Uden 18 november 2020 om 11:00

Daar zal ik hem ook altijd om blijven herinneren. Totaal onbegrijpelijk dat hij het gat dichtreed naar een ontsnapte ploeggenoot.

Romāns Vainšteins 18 november 2020 om 12:58

Gebeurde op bevel van Boonen en Lefevere, jammer dat dat lange brute Stijn het stigma van lange suffe stomkop opgeleverd heeft. MvdP had hem denk ik wel kunnen gebruiken in de ploeg.

S. Morgenstern 18 november 2020 om 17:16

Exact, dat moment is onterecht aan Vandenberghe gaan kleven, terwijl de oorzaak toen juist gevonden kon worden bij de drang vanuit de ploeg om die koers nu eindelijk eens aan het palmares van Boonen toe te voegen.

tricoloor 18 november 2020 om 11:31

Met zijn lengte, inhoud en parcourkennis zou je denken dat hij nog wel wordt opgepikt als goedkope versterking voor het voorjaar. Er zijn immers zat ploegen die een renner van dit niveau wel kunnen gebruiken als knecht.

Gitan 18 november 2020 om 11:31

Nog amper gezien eigenlijk de laatste jaren. Ook wel een renner die niks meer lijkt te hebben gepresteerd nadat hij Quick-Step verliet.

Massimo Bataille 18 november 2020 om 11:47

Zou ik toch niet durven zeggen hoor.
Bij Quickstep reed hij natuurlijk uitstekend waar hij als knecht nog altijd de finale kon rijden (beetje zoals Declercq nu soms doet). Waar bij Ag2r dit niet meer echt naar boven kwam.
Maar zag hem toch wel vaak als laatste man bij Naesen bij de laatste 30 renners overblijven hoor. Niet meer in het zicht zoals in Quickstep, maar deed toch wel goed zijn werk.

Westland95 18 november 2020 om 12:09

Als Stijn niet achter Terpstra had aan gesprongen had Stannard de Omloop van 2015 niet gewonnen. Bedankt Stijn!

Massimo Bataille 18 november 2020 om 13:08

Als je ziet hoe makkelijk Stannard wegreed van die 3 quickstep mannen had ie zelf ook wel dat gat toegereden hoor.
Iedereen vind het onbegrijpelijk dat Quickstep daar nog verloor, maar ze waren in het nadeel dat ze al 40+km ontsnapt waren. Stannaard heeft geen meter kop moeten doen voor bijna een uur lang.
Enigste wat ze hadden moeten doen is wat eerder een keuze maken qua kopman (Boonen) en die ook geen kopwerk laten doen. Zodat Terpstra en VdBergh de voorsprong behouden tegen de achtervolgers en Boonen laten afwerken tegen Stannard.

boenk 18 november 2020 om 12:33

Zou vermoedelijk een betere knecht zijn in de klassiekers dan eender wie er nu in dienst van van Aert rijdt.

S. Morgenstern 18 november 2020 om 12:46

Onzin.

Massimo Bataille 18 november 2020 om 13:05

Dit jaar reden Teunissen, Janssen, Wynants, Eenkhoorn, Roosen, Van der Hoorn en Lindeman de klassiekers (naast Van Aert).
Janssen, Van der Hoorn en Lindeman rijden niet meer voor Jumbo volgend jaar.
Van Hooydonck komt als nieuwe man binnen voor de klassiekers. Affini misschien ook, maar heeft nog niets bewezen.

Wynants, Eenkhoorn en Roosen zijn zeker niet beter dan Vandenbergh.
Enkel Teunissen en mogelijks Van Hooydonck kunnen Van Aert lang bijstaan.
Dan is Vandenbergh toch wel zeker een meerwaarde

Yeez 18 november 2020 om 13:29

Vandenbergh zou zeker een meerwaarde kunnen zijn ja!

S. Morgenstern 18 november 2020 om 13:30

Ik zou als ik Van Aert was sowieso eerder Teunissen, Eenkhoorn, Vanhooydonck en Roosen er de komende jaren bij hebben, dan dat ik een voorjaar achter de rug van Vandenberghe als een meerwaarde zou zien. Affini vind ik lastiger in te schatten, maar leggen ze ook voor drie jaar vast. Wynants inruilen voor Vandenberghe vind ik niet bij Van Aert passen. Ik denk niet dat die laatste dit bericht dus met dezelfde gevoelens leest als zijn fanboys.

xistnc 18 november 2020 om 13:41

@Boenk
Om Teunissen terug te halen, mocht die té diep in de finale er vandoor gaan?

Panache 18 november 2020 om 14:07

Pas maar op Boenk: straks rijdt Vandenbergh Mathieu terug op het wiel van een weggereden Van Aert. Sterke renner hoor, maar vaker strategisch niet slim bezig.

Yeez 18 november 2020 om 16:02

@morgenstern meerwaarde voor alleen dit jaar. een contract tm roubaix. Zoals wynants

S. Morgenstern 18 november 2020 om 16:37

Ik zie de meerwaarde van een paar maanden Vandenberghe, ten opzichte van een langdurige investering in renners waarin ze geloven niet. Wellicht zouden ze volgend voorjaar er iets sterker mee zijn, maar zo kortzichtig is die ploeg niet en ook Van Aert lijkt me niet zo naar zijn ploeg te kijken.

KnightBiker 18 november 2020 om 17:39

Toch zonde, zoals Van Summeren was dit een renner wiens palmares af was geweest met een mooie winst in een kassei klassieker, jammer genoeg alleen maar een enorme tempo beul en geen sprint anders had het gekunt. Ik zou hem nog wel voor een voorjaar inhuren als Quickstep of Lotto zijnde. (NTT etc ook een optie)

monsieur soixante pourcent 19 november 2020 om 06:08

Zoals hierboven gezegd, minimumcontract + mooie bonus als zijn kopman pakweg een top-3 notering behaalt in Vlaanderen/Roubaix.

Persoonlijk zie ik ook niet goed hoe dit de ontwikkeling van andere renners gaat stuiten. Lijkt me meer een mooie aanvulling die niet weegt op budget. Laat je deze kans liggen en valt er alsnog iemand uit, dan wordt het toch balen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair