Stijn Devolder: “Als het van mij afhangt, is dit niet mijn laatste Ronde”

Stijn Devolder: “Als het van mij afhangt, is dit niet mijn laatste Ronde”

Foto: Sirotti

vrijdag 31 maart 2017 om 09:00

De 37-jarige Stijn Devolder is, op Tom Boonen na, de enige renner aan het vertrek van de Ronde van Vlaanderen die kan zeggen dat hij meer dan één overwinning in Vlaanderens Mooiste op zijn palmares heeft prijken. Devolder, tegenwoordig de kopman van Veranda’s Willems-Crelan, heeft er tot nu toe een onzichtbaar voorjaar op zitten en toch gaat de winnaar van 2008 en 2009 met ambitie van start: “Ik ben nog altijd zo goed als in 2015, toen ik net buiten de top-10 viel.”

Een nieuwe trend
Daar was hij plots, afgelopen vrijdag in de E3 Harelbeke. Op 50 kilometer van het einde nam Volderke, in zijn gekende werkmansstijl, het commando over in het peloton. Meer dan een kort intermezzo was het niet, want van de voorsprong van de kopgroep met Van Avermaet en Gilbert ging geen seconde af. Maar Devolder reed zichzelf en zijn nieuwe ploeg Willems Veranda’s-Crelan wel even in de kijker. En dat was nodig, want resultaten blijven voorlopig uit.

“Je moet toch iets proberen”, verantwoordt Devolder zijn poging aan WielerFlits. “Ik wil tonen dat ik nog altijd aanvalslustig ben. Ik ben al het hele jaar aan het werken aan een goede conditie, en ik merk dat ik aan het groeien ben. Dat vraagt nu eenmaal tijd. Je mag ook niet vergeten dat wij als ploeg geen Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico hebben mogen rijden en dat scheelt toch. Je merkt echt een vrij groot verschil met de mannen die daar een week voluit zijn kunnen gaan.”

Je mag niet vergeten dat wij als ploeg geen Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico hebben mogen rijden.

Zijn beste dag van het voorjaar had Devolder tot nu toe in de E3 Harelbeke. “Daar was ik niet slecht, maar ik mis toch nog wat procentjes om tot diep in de finale mee te gaan. Als je iets minder bent, dan is de kans natuurlijk groter dat je de slag mist. Tegenwoordig weet je gewoon niet meer wanneer het een goed moment is om mee te gaan en dus moet je gokken. Ze vallen aan op momenten waarop je het niet verwacht. Een nieuwe trend, denk ik.”

Ambitie in De Ronde
Zondag moet Devolder het gewicht van zijn ploeg dragen in de Ronde van Vlaanderen. Een moeilijke opdracht? “Het is vooral weer even wennen, omdat ik de finale van de Ronde al een paar jaar niet meer voor mezelf heb gereden. De afgelopen jaren heb ik mij altijd opgeofferd voor Fabian Cancellara, dus is het een beetje afwachten wat dat gaat geven. Maar ik voel mij wel goed in deze rol en de ploeg. Als het van mij afhangt, is dit zeker niet mijn laatste Ronde. Ik wil graag nog een paar jaar door.”

Twee jaar geleden was de West-Vlaming nog dertiende in Vlaanderens Mooiste. Dat kan ook dit jaar, denkt Devolder. “Wat ik toen kon, daar ben ik nog altijd toe in staat. Twee jaar geleden had er trouwens meer in gezeten dan plekje dertien, maar toen was de situatie heel moeilijk. Achter Kristoff en Terpstra was het een beetje gokken, voor hetzelfde geld rij ik top-10. Wie weet ook dit jaar, aan de leeftijd zal het alleszins niet liggen.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

Arry1337 31 maart 2017 om 09:33

Top 20 zal me al verrassen om eerlijk te zijn…

nietram 31 maart 2017 om 09:44

Die rijdt door tot dat ie 70 is.

josi 31 maart 2017 om 09:59

Als het niet aan de leeftijd ligt, waar ligt het dan aan?

Teevansee 31 maart 2017 om 10:00

Ik gun hem een mooie wedstrijd, strijdend op de voorgrond. Een mooie uitslag wordt wel moeilijk.

F e r o x 31 maart 2017 om 10:02

Het is het eerste jaar dat ik niets van hem verwacht. Hij zal dus wel winnen.

Scott Sunderland 31 maart 2017 om 10:19

Het zal liggen aan of er na dit jaar nog ploegen zijn die hem willen hebben..en of dat dan ploegen zijn die in de RvV starten. Wellicht kan hij blijven waar hij zit.

Stel hij heeft toch ineens een hele goede dag dan kan hij best top 20 rijden. Een tweevoudig winnaar nooit onderschatten. Maar top 10 zal er niet meer inzitten, denk ik hoor. Devolder op plaats 21 ofzo. In de buurt van Van Emden. Maar voor Boom…

Plaggie 31 maart 2017 om 10:35

Hij moet op het vlakke op een tactisch moment dat het even stil valt vroeg openen. Op circa 120km van de meet en dan hopen dat hij wat hardrijders meekrijgt, maar geen sterke luitenanten van de grote ploegen. Die mogen aansluiten na de Muur. In zo’n situatie kan hij mogelijk iets te bereiken.

roaster 31 maart 2017 om 11:08

Waarom besteedt WF uberhaupt tijd aan deze wieler dinosaurus? Twijfelachtig verleden en al jaren niets meer gepresteerd. Ja inderdaad, hij heeft 1x gewonnen en doet mee dit jaar en noemen in de voorbeschouwing lijkt me meer dan genoeg.

Scott Sunderland 31 maart 2017 om 11:36

@ roaster hij heeft toch echt twee keer gewonnen. In 2008 en 2009. Ik ben ook absoluut geen fan van Devolder hoor. Maar om nou zijn overwinningen te ontkennen…

ervee 31 maart 2017 om 11:38

@ Roaster:
2 keer gewonnen!
En ik ben geen fan van Devolder, maar vind dit toch altijd wel leuke stukjes om te lezen.

poeskescherens 31 maart 2017 om 11:52

Iemand die twee keer de RvV wint verdient eeuwig respect. Weinigen die hem dat na doen.

roaster 31 maart 2017 om 12:14

ik was idd 2008 overwinning vergeten, waarschijnlijk vanwege de top5…
Enfin, gaan het zien zondag!

Netraam 31 maart 2017 om 13:51

Devolder is zo’n rare coureur die jaren niets bijzonders presteert om dan ineen keihard uit te halen. Vergeet ook zijn laatste Belgische titel niet, waar hij bizar sterk was.

Dat was dan wel ook gelijk zijn laatste overwinning sinds de nationale tijdrit in 2010, maar goed.

flashke 31 maart 2017 om 15:40

Ik wil hier nu natuurlijk niet gaan mierenneuken, maar in de inleiding staat er dat hij in 2014 net buiten de top tien viel. 86e vind ik er toch wel redelijk ver buiten. 2015 lijkt me dan ook een plausibelere optie, toen hij 13e werd. Strookt ook beter met zijn wedstrijdverhaal over Terpstra en Kristoff.

marehoek 31 maart 2017 om 16:08

Stijn houd op met fantaseren, ga mooi met Boonen mee.

achilles 1 april 2017 om 00:05

Renner waar dikwijls geen pijl op te trekken valt, maar wel een indrukwekkende erelijst.
En nog altijd dubbel zoveel monumenten gewonnen als Sagan, Van Avermaet en Vanmarcke bij elkaar…

simplex 1 april 2017 om 00:23

Inderdaad, de drie genoemde huidige toppers (SaVAVa) zitten eigenlijk nu nog op hetzelfde monumenten niveau als een Knaven, Zaugg, Lammerts, Poels, etc.
Devolder is(was) een grote en moedige renner die de omstandigheden met Boonen in zijn ploeg en een groot vormpeil goed heeft benut.

Henk 1 april 2017 om 10:46

2 keer de RVV winnen, maar wel met de zegen van Tom Boonen. Die was in die jaren onverslaanbaar. Heeft precies in die jaren overwinning 4 en 5 laten liggen, om een ploegmaat aan de overwinning te helpen.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone