Steven Kruijswijk: “Tour wordt pas beslist in de Alpen”

Door , woensdag 3 juli 2019 om 18:04
Steven Kruijswijk: “Tour wordt pas beslist in de Alpen”

foto: Cor Vos

Een bijzonder rustige Steven Kruijswijk in Grenshotel de Jonckheer in Ossendrecht, deze namiddag. De 32-jarige kopman van Jumbo-Visma reist vanavond vol vertrouwen af naar Brussel. En Kruijswijk is nu al overtuigd dat de Tour pas beslist wordt tijdens de slotweek. “Ik verwacht de eerste twee weken geen Wilde Westen-taferelen, nee.”

Kruijswijk lijkt boordevol vertrouwen aan de Ronde van Frankrijk te beginnen. “Hoe ik reageer op het nieuws van Tom Dumoulin? Ik heb het gelezen. En ik heb het ook weggeklikt. Ik ben niet bezig met Tom of met volgend jaar. Ik ben bezig met de Tour de France. Wat er omheen gebeurt, daar heb ik toch geen invloed op. Trouwens, ik denk dat het vooralsnog om geruchten gaat. Wees gerust, ik laat me er niet door afleiden.”

Drie weken focus op mezelf
Meer wilde de Brabander over ‘de zaak-Dumoulin’ niet kwijt. Over naar de orde van de dag: de Tour de France, waar hij mikt op een goed klassement. “Beter doen dan vorig jaar is het doel”, klinkt het. “Of ik beter ben? Ik hoop van wel. Dat moet ook als ik een stap vooruit wil zetten. We zullen straks zien of ik daar in geslaagd ben.”

Een ontspannen Steven Kruijswijk – foto: Cor Vos

Kruijswijk laat zich niet gek meer maken. “Ik ben ondertussen al lang genoeg prof om te weten hoe het spelletje werkt. Ik heb ook gewoon geloof in eigen kunnen. En dat is ook het enige waar ik zelf invloed op heb. Op wat de concurrentie doet, heb ik geen vat. Ik zal drie weken focussen op mezelf. Mijn goede gevoel drie weken vasthouden. Dat heb ik ondertussen geleerd. Om, naarmate de Tour vordert, niet te verzwakken. En dat zal ook niet mogen, want de derde week wordt cruciaal.”

“Ineos blijft sterk in de breedte”
Geen Chris Froome, geen Tom Dumoulin, geen Primož Roglič ook. Maar voor Steven Kruijswijk betekent dat niet dat er zich daarom andere scenario’s zullen afspelen. “Team Ineos blijft sterk in de breedte. Volgens mij zijn ze sterk genoeg om de koers te controleren. Alleen daaromheen zijn er dit jaar veel goede concurrenten die de wedstrijd kunnen openbreken. Maar ik verwacht geen Wilde Westen-taferelen in de eerste twee weken. Pas in de Alpen wordt de Tour beslist. De rit met aankomst op La Planche des Belles Filles? Dat wordt een eerste test. Ook voor mezelf. Maar zéker niet beslissend.”

Een jaar geleden had Kruijswijk Primož Roglič aan zijn zijde. “We maakten elkaar beter”, vertelt hij. “Dat werkte prima. En we konden allebei onze ambities nastreven. Maar eigenlijk verandert er voor mij nu niet zó veel. Ik heb met George (Bennett, red) en Laurens (De Plus) twee jongens mee die mij lang kunnen bijstaan op de cols. Weliswaar in een andere rol dan die van Primož vorig jaar, maar zij gaan me zeker zo sterk maken.”

“Heb dit team zien groeien”
Kruijswijk voelt zich overigens prima in zijn vel bij Jumbo-Visma. “De ploeg lijkt op de rails te staan en dat is een fijne vaststelling. Zeker als je ziet van waar we komen. Ik ben al lang onderdeel van dit team en ik denk dat ik op mijn manier mijn steentje heb bijgedragen met mijn ervaring. Ik heb de ploeg zien groeien en je ziet dat het team nu op alle vlakken aanwezig is. Zowel in het sprinten, het tijdrijden als in de klassementen. Daar kan ik alleen maar blij mee zijn en vertrouwen uit putten om het de volgende drie weken goed te doen.”

Dit artikel delen:

19 Reacties

Guushovd 3 juli 2019 om 18:14

als ik het iemand gun, dan is het Kruijswijk.

rennerske 3 juli 2019 om 18:47

Wat de vraag rechtvaardigt wie het hem niet gunt.
Ik niet althans , dus gun het hem ook zeer.

NCK17 3 juli 2019 om 18:26

De alpen beklimmingen zijn dit jaar echt op maat van Kruijswijk, lang veel boven de 2000 meter en niet al te steil. Ook kan Kruijswijk een grote slag met de ploegentijdrit. Dit kan wel eens zijn tour worden.

Jean Dumas 3 juli 2019 om 18:35

Om die reden wordt de Tour al beslist voor de Alpen.

Tijmuh 3 juli 2019 om 19:24

Ik hoop het ontzettend voor hem. Deze man verdient een podium.

Fort 3 juli 2019 om 18:43

Stel dat t lukt. Een paar mooie overwinningen van Dylan, de TTT en een podium van Kruisje. Dan hebben ze t ook allround toch geweldig gedaan. Welke ploeg kan dat uiteindelijk zeggen dan?

Valvuillerdemoz 3 juli 2019 om 18:59

Dat weten we na de Tour. Jumbo moet hem eerst ook nog rijden hè?

Paul-Peter Theulings 3 juli 2019 om 19:16

Je kan de tour niet winnen in de Pyreneeën, maar je kan hem daar wél verliezen.

Jopie 3 juli 2019 om 19:29

Hopelijk pakt ie eindelijk z’n mooie bergetappe in een grote ronde. Zou oververdiend zijn. Wellicht nog een podiumplek en zn palmares is toch ver af. Het parcours lijkt op zijn maat dit jaar.

SteelHorseCowboy 3 juli 2019 om 19:32

Dat is mooi. Dan kunnen we die saaie eerste 2 1/2 weken overslaan.

Marik 3 juli 2019 om 20:05

Als ik naar het profiel kijk dan zitten er erg veel leuke etappes bij. En er zijn altijd klassementsmannen die averij oplopen de eerste helft van de Tour. Dus ja, de Tour wordt pas beslist in de Alpen, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je in de positie bent om hem te beslissen.

Ligthning 3 juli 2019 om 20:35

Regelmaat over de drie weken lijkt me inderdaad cruciaal. In combinatie met de lange niet te steile beklimmingen die Kruijswijk wel moeten liggen. Hopelijk evolueert hij ook halfweg de Tour naar zijn topconditie. Dan zou hij wel eens dicht kunnen eindigen.

VerstandOpNul 3 juli 2019 om 20:42

Ik gun het hem ook..
Tevens moet hij het nu ook wel laten zien om zijn status binnen de ploeg te rechtvaardigen..

Jopie 3 juli 2019 om 23:03

Als je 5e in de Tour wordt en 4e in de Vuelta en nog niet zo lang geleden de Giro bijna won hoef je volgens mij niet zo veel meer te rechtvaardigen..

vincenzo 3 juli 2019 om 21:31

En ik had me wijs laten maken dat de Tour wordt beslist in bed …

Rudie Marien 3 juli 2019 om 22:57

Ontzettend goed renner die echt met z’n vak bezig is. Met een goede conditie en gespaard van pech en/of ziekte kan hij meedoen voor de top 3 ( en dan bedoel ik niet nr 3………..)

Dr. Corné 't Glansarm 4 juli 2019 om 00:19

Altijd mooi, de fanboys…

Dumoulin hoeft niet naar TJV te komen, want hij is geen echte veelwinnaar, maar ondertussen druipen van bewondering voor Kruijswijk… …

kelderbelg 4 juli 2019 om 01:47

Namen en rugnummers?

Djoop 4 juli 2019 om 05:51

De tour wordt altijd in de Pyreneeën beslist. Dat maakt em ook zo saai; na de eerste finish bergop weet je wie de sterkste is en die zal in de regel hooguit verder uitlopen.
Ik hoop uiteraard op een mooi resultaat voor Steven deze tour. Qua stijl en koersmentaliteit is het er absoluut eentje om trots op te zijn.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair