Sterke Terpstra wint Le Samyn in barre weersomstandigheden

Sterke Terpstra wint Le Samyn in barre weersomstandigheden

foto: © Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

woensdag 2 maart 2016 om 17:21

Niki Terpstra heeft Le Samyn 2016 op zijn palmares bijgeschreven. De 31-jarige Nederlander van Etixx-Quick-Step was in hels beestenweer de beste. Scott Thwaites werd tweede, Florian Sénechal derde. Le Samyn was de eerste koers in de nieuwbakken Napoleon Games Cycling Cup.

Onstuimige beginfase
Het hondenweer in Wallonië zorgde ervoor dat de renners niet happig waren om een vroege vlucht op touw te zetten. Door de kou, regen en harde wind ontstonden al snel waaiers en brak het peloton in verschillende stukken uiteen. Een kopgroep van zestien renners vormde zich, met daarbij onder meer Loïc Vliegen (BMC) en Yento Barker. De 36-jarige Brit van ONE vertolkte deels de rol van Lance Armstrong in de speelfilm The Program.

Kopgroep van vijftig man
De zestien kregen echter nooit veel ruimte en zagen het eerste deel van het uiteengereten peloton vlot aanpikken. Daar zat onder andere Niki Terpstra bij. Een eerste zwikje renners had er toen echter al de brui aangegeven, omdat het volgens hen geen doen was in helse weersomstandigheden. Ook Philippe Gilbert, die zaterdag nog zwaar viel in de Omloop, gaf ook al snel de pijp aan Maarten.

Groenewegen en Terpstra mee
Vooraan bleven nog 26 renners over, waarbij Etixx-Quick-Step (met daarbij Niki Terpstra) en Topsport Vlaanderen-Baloise met beide vier renners het sterkst vertegenwoordigd waren. LottoNL-Jumbo had met Twan Castelijns, Dylan Groenewegen en Maarten Wynants drie pionnen mee. Kort daarna kozen Guillaume Van Keirsbulck, Nils Politt, Sean De Bie en opnieuw Vliegen het hazenpad. Op een van de vele kasseistroken knalde een indrukwekkende Terpstra echter op en over het viertal.

Finale met dertien renners
Met nog vijftig kilometer en acht kasseistroken te gaan, bleef er een elitegroep van dertien renners over. Al snel bleek dat het peloton, of wat daar van over was, en de achtervolgende groep niet meer terug zouden keren. Vliegen, Politt en Florian Sénechal probeerden beurtelings vooruit te blijven, maar slaagden daar niet in. Katusha en LottoNL-Jumbo, met een sterke Groenewegen, bepaalden in de kopgroep het tempo.

Aanval Terpstra
Op iets meer dan vijftien kilometer van het einde was het speelkwartier over. Terpstra ontbond zijn duivels, waarna vrijwel de gehele kopgroep moest passen. Enkel Scott Thwaites stribbelde nog even tegen, maar de Nederlands kampioen op de weg schudde hem met een tweede versnelling van zich af. Terpstra bouwde al snel een voorsprong van een dikke halve minuut op, op de groep-Groenewegen. Thwaites zwom daar nog altijd tussen, op een kleine twintig seconden. Terpstra bleef alles geven en kwam uiteindelijk solo over de meet.

flag-be Le Samyn 2016 (1.1)
Quaregnon – Dour (202km)
1. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) in 4u52m48s
2. flag-gb Scott Thwaites (Bora-Argon 18) op 19s
3. flag-fr Florian Sénechal (Cofidis, Solutions Crédits) op 37s
4. flag-be Loïc Vliegen (BMC) z.t.
5. flag-de Nils Politt (Katusha) z.t.
6. flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) op 44s
7. flag-no Sven Erik Bystrøm (Katusha) z.t.
8. flag-be Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise) op 46s
9. flag-be Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo) op 48s
10. flag-fr Tony Hurel (Direct Energie) op 1m00s
Volledige uitslag

Nederlands feestje: Blaak verzilvert blakende vorm in vrouweneditie

Chantal Blaak - foto: Boels-Dolmans

Chantal Blaak – foto: Boels-Dolmans

Voorafgaand aan de koers voor de profs, reden de vrouwen Le Samyn des Dames. Deze 1.2-koers ging over grotendeels dezelfde wegen en kende net als vorig jaar onze landgenote Chantal Blaak, zaterdag nog tweede in Omloop Het Nieuwsblad achter wereldkampioene Lizzie Armidsteadt, als winnares. Het was sowieso Oranje boven, want in de top-5 vinden we naast Blaak nog eens drie landgenotes.

flag-be Le Samyn des Dames (1.2)
Quaregnon – Dour (112,8km)
1. flag-nl Chantal Blaak (Boels Dolmans) in 3u03m36s
2. flag-se Emma Johansson (Wiggle High5) z.t.
3. flag-nl Amy Pieters (Wiggle High5) op 14s
4. flag-nl Floortje Mackaij (Liv-Plantur) z.t.
5. flag-nl Demi de Jong (Boels-Dolmans) z.t.
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

42 Reacties

Jeje 2 maart 2016 om 17:23

Groenewegen wel echt heel sterk op de kasseien, vooral als je je bedenkt dat hij zich nu voornamelijk focust op de sprint.

Wheely 2 maart 2016 om 17:26

Heerlijke koers, perfecte winnaar!

Tokstar 2 maart 2016 om 17:27

@jeje
Nja, met zoveel ‘body’ kan dat moeilijk anders :p.

Pittige wedstrijd!

Hakkie2 2 maart 2016 om 17:27

Mooie koers. Terpstra, Thwaites, Senechal, Politt en Groenewegen blijven me bij. Reden allen een hele goede koers. En zo zie je dat vaak een kleinere wedstrijd een veel actievere koers oplevert. Als dit WT was geweest, was het lang niet zo ver uit elkaar gespat.

RainbowJersey 2 maart 2016 om 17:27

Wat een mooie wedstrijd heb ik gezien! Zware weersomstandigheden die voor een zware afvalkoers zorgden. Prachtige overwinning voor een sterke Terpstra en ook Dylan Groenewegen mag trots zijn op zijn prestatie.

Ik ben erg benieuwd hoe veel renners de wedstrijd hebben uitgereden.

Tuubke 2 maart 2016 om 17:28

Wie zei er eerder vandaag dat er vast geen Nederlandse overwinning in zat? Zowel bij de vrouwen als bij de mannen is het prijs. Prachtig resultaat!

Jandepandaman 2 maart 2016 om 17:30

Lekker hoor, Niki! Groenewegen blijft me ook verrassen. Hij kan echt nog alle kanten op qua specialisme. Die jongen gaan ze nog veel lol van hebben bij TLJ.

brecht_vdk 2 maart 2016 om 17:30

Mooie winnaar, maar wat een jonge talenten allemaal in de finale: Senechal, Vliegen, Pollit, Bystrom. Mooi dat die er na zo een koers nog bij zijn.

assen 2 maart 2016 om 17:31

Mooie koers, mooie winnaar!
Terpstra werd dit weekend nog uit het wiel gereden… Tegenstand was daar groter dan vandaag, maar misschien komt ie beter in vorm, of doet hij het relatief goed in koud en nat weer?

Purito 2 maart 2016 om 17:32

@Hakkie
Dat is ook wel een open deur van heb ik me jou daar ;)

Hoe hoger het niveau, hoe meer mensen van hetzelfde niveau zijn, hoe makkelijker het is bij elkaar te blijven. Maar dat is nu ook weer geen hogere wiskunde ;)

On: Hoe vervelend ik Terpstra ook vind als persoon, het is natuurlijk een enorme klasbak. Een van de weinige Nederlandse renners met een winnaarsmentaliteit, en bijbehorende benen.

Ook een sterke koers van Thwaites! Leuke renner!

vlek 2 maart 2016 om 17:33

Heerlijke wedstrijd. Terpstra duidelijk de sterkste. Thwaites verrassend sterk, mooi dat hij zo stand kon houden. Wat Groenewegen hier vandaag laat zien in zo’n zware wedstrijd is veelbelovend voor de toekomst. Dat is niet zomaar een sprintertje.

Melkzuur 2 maart 2016 om 17:34

Wow, ik dacht dat Groenewegen de jongste van de kopgroep was, blijkt echter dat de nummer 3, 4 en 5 nog jonger zijn. Sterk hoor in zo'n weersomstandigheden!

albertooo 2 maart 2016 om 17:36

Ze mogen die trein van Hofland wel overhevelen naar een ander. Lang geleden dat een ik een Nederlandse sprinter zo heb zien koersen. Heb het ook al eerder gevraagd maar wat is de reden dat Groenewegen komende tijd geen WT-koersen rijdt?

Thoin 2 maart 2016 om 17:40

@alberto
Groenewegen komt pas over van Roompot en had een lelijke blessure (gebroken knieschijf) net voor de winter, ze willen bij Lotto NL rustig aan zijn talent werken, daarnaast wouden ze scoren in kleinere wedstrijden zodat ze meer overwinningen halen dan vorig jaar

vlek 2 maart 2016 om 17:40

Groenewegen heeft tot nu toe Leezer en Van Winden in zijn trein gehad. Ik zou die van Hofland zeker niet hoger inschatten.

Groenewegen rijdt West-Vlaanderen, waar hij een van de grotere kanshebbers in de sprints zal zijn.

Haarlemmer 2 maart 2016 om 17:42

Super winaar! Niki ontzettend sterk!
Jammer dat Groenewegen TEveel zelf moest doen (weer)!

Leukefans 2 maart 2016 om 17:45

Beklijvende wedstrijd. Wat was die Thwaites weer sterk zeg, die timmert echt heel slim aan zijn loopbaan, misschien niet zo snel als sommige jonge toptalenten, maar toont toch telkens weer een stap vooruit te zetten.
Ook Senechal sterk, die is goed aan het seizoen begonnen, fijn dat dat dan ook bekroont wordt met een eerste podiumplek!

Verweggistan 2 maart 2016 om 17:48

Thwaites is altijd goed in slecht weer.

BlancoProCycling 2 maart 2016 om 17:50

Castelijns maakt de overstap ook goed hoor, rijdt constant goed mee in de vlaamse koersen nu…

albertooo 2 maart 2016 om 17:51

@Thoin
Groenewegen heeft het ideale postuur voor Koersen als Gent-Wevelgem of misschien zelfs Milaan-San Remo. En aan zijn conditie te zien is hij dit jaar al klaar om daar van te proeven, het zal zijn knie geen kwaad doen. W.m.b. mag hij Hofland vervangen in Tirreno mocht dat in West-Vlaanderen terecht blijken.

vlek 2 maart 2016 om 17:57

Groenewegen gaat Wevelgem tochook rijden? De toegevoegde waarde van Tirreno zie ik in zijn geval niet echt. Ik zou hem uitspelen in de Vlaamse koersen waar hij een kans maakt.

Lennimator 2 maart 2016 om 17:58

Hulde, sterkste man in koers wint.

Buiten dat moet ook deze wedstrijd opgewaardeerd worden. Sinds de nieuwe kasseienomloop is het altijd oorlog.

katerkop 2 maart 2016 om 18:00

Groenewegen verrast me echt. Ben heel benieuwd naar de rest van het jaar.

Hakkie2 2 maart 2016 om 18:01

@Purito: ja, maar toch verheug ik (en volgens mij vele met mij) me vaak op grote koersen. Maar het kijken van kleine koersen is vaak veel leuker.

@Lennimator: ik zie dus niks in een opwaardering. Dan krijg je een veel geslotener koers.

MrSjaakBraak 2 maart 2016 om 18:04

@ Haarlemmer, wat verwacht je dan na zo’n koers? Dat LTJ in die groep van zo’n 15 renners nog met 4 man zit om Groenewegen te ondersteunen? Volgens mij is LTJ gedurende de laatste 70km overal behoorlijk goed vertegenwoordigd geweest. Voor Groenewegen is het dan jammer dat de wedstrijd niet te controleren was.

Headlines

Materiaalzone

Populair