Sterke Lucinda Brand soleert naar zege in modderige Wereldbeker van Besançon

zondag 28 november 2021 om 14:34
Sterke Lucinda Brand soleert naar zege in modderige Wereldbeker van Besançon

foto: Cor Vos

Lucinda Brand heeft zondag de Wereldbeker van Besançon gewonnen. De wereldkampioene besloot al in de eerste ronde het initiatief te nemen en soleerde vervolgens in modderige omstandigheden naar de winst. De Canadese Maghalie Rochette werd tweede, voor Denise Betsema. Brand gaat na haar zege in Besançon nog steviger aan de leiding in de Wereldbeker.

Vandaag stond er voor het eerst een Wereldbeker veldrijden in het Franse Besançon op het programma. Eigenlijk zou dat vorig jaar al gebeuren, maar toen gooide het coronavirus roet in het eten. Bij de vrouwen was het vooral uitkijken naar wereldkampioene en wereldbekerleidster Lucinda Brand, haar voornaamste uitdager Denise Betsema, Annemarie Worst en de jonge Puck Pieterse. Een andere smaakmaakster, Nederlands kampioene Ceylin del Carmen Alvarado, besloot de trip naar Besançon niet te maken. En ook Yara Kastelijn was er door een blessure niet bij.

Brand neemt al snel het commando 
Thuisfavorieten Hélène en Perrine Clauzel kenden op het typische Franse weideparcours, inclusief een paar hellinkjes, een brug en een trappenpartij, de beste start. De twee Françaises werden op het modderige en glibberige parcours echter al snel overvleugeld door Pieterse, die deze winter al tweede werd in de Wereldbekers van Overijse en Tábor. Ook Brand en Betsema waren goed weg en trokken al in de eerste ronde naar voren. Met name Brand voelde zich duidelijk in haar sas en nam dan ook resoluut de kop. Betsema zat aanvankelijk in het wiel, maar moest passen onder het geweld van Brand.

De wereldkampioene begon met een tiental seconden voorsprong op Betsema, Pieterse en Fem van Empel aan de tweede ronde. Brand, zaterdag al de beste in de X2O Trofee van Kortrijk, leek vertrokken voor een lange en succesvolle solo. In de achtergrond moest het komen van de immer regelmatige Betsema en de jonge Van Empel, maar de twee rensters van Pauwels Sauzen-Bingoal kwamen in het vervolg van de cross niet echt dichter op Brand. Na twee ronden was het verschil tussen leidster Brand en eerste achtervolgster Betsema vijftien tellen, Van Empel moest nog een paar extra tellen toegeven.

foto: Cor Vos

Rochette op jacht naar Brand 
Brand bleef ook in de derde ronde foutloos en wist haar voorsprong op de eerste achtervolgsters stelselmatig verder uit te breiden. De kopvrouw van Baloise Trek Lions reed nog altijd soeverein aan de leiding, maar achter Brand zagen we verschillende positiewisselingen. Betsema kreeg in de derde ronde het gezelschap van de opkomende Maghalie Rochette. De Canadese was duidelijk onder stoom gekomen, liet Betsema ter plaatse en probeerde de jacht in te zetten op Brand. Ook Pieterse wist zich weer terug te knokken in de strijd om de podiumplekken en had plots Van Empel en Betsema in het vizier.

En Brand? Die raakte niet in paniek, begon met een voorgift van exact twintig tellen aan de vierde en laatste ronde en dit bleek meer dan voldoende om Rochette van zich af te houden. Brand had genoeg tijd om het zegegebaar te maken en boekte, na eerdere overwinningen in Fayetteville en Tábor, haar derde wereldbekerzege van het seizoen. Rochette bekroonde een knappe wedstrijd met een tweede plaats, Betsema stond als nummer drie andermaal op het podium. De Texelse wist nipt Van Empel en Pieterse voor te blijven. Alicia Frank was op de twaalfde plaats de eerste Belgische.

foto: Cor Vos


Wereldbeker Veldrijden 2021-2022
Uitslag flag-fr Besançon vrouwen
1. flag-nl Lucinda Brand – 51m09s
2. flag-ca Maghalie Rochette – op 26s
3. flag-nl Denise Betsema – op 34s
4. flag-nl Fem van Empel – op 37s
5. flag-nl Puck Pieterse – op 44s
6. flag-nl Inge van der Heijden – op 1m21s
7. flag-us Clara Honsinger – op 1m31s
8. flag-nl Shirin van Anrooij – op 1m40s
9. flag-us Katie Clouse – op 2m10s
10. flag-fr Line Burquier op 2m31s

12. flag-be Alicia Frank – op 2m54s
16. flag-nl Annemarie Worst – op 3m15s
18. flag-be Sanne Cant – op 3m53s

Wereldbeker Veldrijden 2021-2022
Klassement na acht manches

1. flag-nl Lucinda Brand – 252 punten
2. flag-nl Denise Betsema – 223 punten
3. flag-nl Puck Pieterse – 182 punten
4. flag-nl Shirin van Anrooij – 140 punten
5. flag-nl Annemarie Worst – 134 punten
6. flag-nl Fem van Empel – 133 punten
7. flag-hu Blanka Kata Vas – 125 punten
8. flag-us Clara Honsinger – 124 punten
9. flag-nl Inge van der Heijden – 121 punten
10. flag-nl Yara Kastelijn – 113 punten

Dit artikel delen:

17 Reacties

Murcia 28 november 2021 om 14:43

Super zwaar parcours door de blubber en de gladheid en dan komt de sterkste motor als eerste aan. Brand maakt ook wel foutjes maar ze heeft zoveel meer kracht dat ze die op het oog moeiteloos compenseert. Rochette met een uitstekend optreden door goed in te delen en Betsema derde voor de jeugd vertegenwoordigd door van Empel en Pieterse. Opvallend verder de mislukte optredens van Worst (gevallen en daarna zichzelf opgeblazen) en Cant. Honsinger toch nog zevende na zo een slechte start is knap.

0
Arie den Blanken 28 november 2021 om 14:51

Mooie omloop. Weer een mooie triomf voor het team van Sven Nys. Mag hopen dat Eurosport die van Paassen en Traksel eens thuis laat en net als bij de mannen ook de vrouwencrossen laat doen door Jeroen Van Belleghem en Thijs van Amerongen. De amusementswaarde van de vrouwencrossen is al niet hoog en gaat door het niet om aan te horen commentaar van Traksel en van Paassen er niet op vooruit..

0
Arry1338 28 november 2021 om 15:18

Het was wederom echt niet om aan te horen… de wedstrijden bij het vrouwen kunnen zoveel interessanter worden om te volgen als daar twee competente sprekers worden geplaatst. Deze twee geef je toch geen microfoon :/

0
Lalsacien 28 november 2021 om 16:00

@Arie “de amusementswaarde van de vrouwencrossen is al niet hoog” , dat heeft met je instelling te maken. Ik kijk voorlopig met meer plezier naar de dames (en dat heeft weer met mijn instelling te maken).

0
Pol 28 november 2021 om 18:13

@Arie
Als ik jou was zou ik nooit meer naar dames wielrennen kijken.Altijd dat zelfde negatieve commentaar over onze dames. Jij bent de grootste negatieveling als het over dames gaat. Wat heb jij in het verleden zelf gepresenteerd?????

0
Rutgerj81 28 november 2021 om 18:14

Hoop echt dat ze dit allemaal lezen bij Eurosport. Die Bobbie Traksel en van Paassen zijn dramatisch. Namen verkeerd uitspreken en ga zo maar door.

0
Arie den Blanken 28 november 2021 om 20:31

@Pol. Moet je een toprenner zijn geweest om hier een persoonlijk oordeel te mogen geven? (Terzijde : Behalve als je Pol Herijgers of Pol DeBrouwer bent is de kans redelijk groot dat ik asl veldrijder meer gepresteerd hebt dan jij.)
Ik kijk zeker nog naar de vrouwencross omdat het de enige voorwedstrijd in het programma die op TV is. Als dat de junioren zouden zijn dan keek ik daar naar. Ik bekijk zo'n voorwedstrijd vooral om een indruk te krijgen van de omloop om me nog beter te kunnen inleven voor de hoofdwedstrijd.

0
Oblomov 28 november 2021 om 15:32

Dominantie begint Van der Poeliaanse trekjes te vertonen…

0
harryjohan71 28 november 2021 om 20:52

@Oblomov Van der Poel won alle wedstrijden. Gisteren is Iserbyt er volledig afgereden, net zoals op het EK. Als Ronhaar al 3e kan worden zegt dit wel iets over het niveau van de renners na Aerts en Iserbyt vandaag

0
Beer 28 november 2021 om 22:13

VDP werd er op de Koppenberg ooit wel harder afgereden dan Iserbyt dit seizoen, Harry.

0
Alfons Haavers 28 november 2021 om 22:14

En dit is het topic over Brand, dus ik vermoed dat het ook over haar gaat en niet over Iserbyt…

0
Lalsacien 28 november 2021 om 22:24

@Alfons dat komt er van als sommigen zich als beschermheilige van een renner opwerpen, dan wordt het zicht troebel!

0
Brabander 28 november 2021 om 15:40

Wordt wel wat saai zo. Lucinda Brand die al vroeg de grote motor erop gooit en zo onbedreigd naar de winst rijdt. Hoop dat als het duo Vas/Vos terugkomt het weer wat spannender wordt.
Verder een topprestatie van Maghalie Rochette. Dat komt onverwacht

0
Michelangelo 28 november 2021 om 22:44

Slechts een klein beetje van de cross gezien. Brand oppermachtig, en een verrassende Canadese. Hopelijk lukt het haar om dit vaker te doen.

Wel opvallend (of eigenlijk totaal niet): Sanne Cant. Ik zag haar eigenlijk niet in beeld, en ook niet op pagina 1 van de uitslag. Terwijl ze gisteren redelijk voor de dag kwam in Kortijk. Alicia Franck lijkt steeds dichterbij te komen. En met die import-Belgische Riberol en Kopecky is haar twaalfde? Belgische titel op rij dit jaar echt geen zekerheidje.

Als ze het leuk vindt om te doen moet ze vooral doorploeteren, maar qua prestaties lijkt dit echt het seizoen te veel te zijn. Het gat met de top (Brand, Betsema, en noem ze maar op) is schrikbarend groot geworden.

0
Beer 28 november 2021 om 22:54

Welk plezier haal je er precies uit om elke keer opnieuw dezelfde analyse over de mindere prestaties van Cant neer te pennen? Dat het niet goed gaat, ziet elke volger en dat mag best benoemd worden. Maar door elke keer opnieuw op dezelfde manier op dezelfde nagel te blijven kloppen, lijkt er wel iets meer achter te zitten. Zeker omdat je er een renster uitpikt en andere onderpresteerders ongemoeid laat. Want we zijn het er toch over eens dat een meervoudige wereldkampioene beter verdient dan continu neergesabeld te worden?

0
Murcia 28 november 2021 om 23:07

Cant heeft te maken gekregen met de evolutie van de damescross, de rest is gewoon te goed geworden. Gisteren was prima temeer daar ze viel terwijl ze heel goed was gestart en ze een knap vervolg na die teleurstelling had. Maar de trend is nu al voor het tweede seizoen duidelijk en hard, ze is geen renster meer die voor het podium laat staan winst kan koersen. Wij kunnen niet beoordelen of ze er nog plezier in heeft maar dat je als een renster met deze erelijst een eerlijke analyse moet maken over jouw toekomst lijkt me duidelijk. Brand en Vos zijn ook dertigers maar kunnen terugvallen op hun pure wegkwaliteiten als basis en dat kan Sanne simpelweg niet. Je ziet aan een talent als Alvardo al hoe snel de bordjes worden verhangen maar die is veel jonger en heeft de marge die Cant niet heeft.

0
Alfons Haavers 28 november 2021 om 23:07

@Beer: de vraag stellen is ze beantwoorden denk ik. De maniakale focus op Cant, Evenepoel, Lefevere of ‘kleine Eli’ ruikt naar een drang naar aandacht en/of het genot van het stoken. Gewoon negeren en het sterft vanzelf uit (of je ergert je er alvast zelf niet meer aan).

Lekker aanvaarden joh dat iedereen op deze site zit met zijn eigen bedoelingen, en dat dat niet noodzakelijk enkel is om samen met andere wielerliefhebbers op een oprechte manier te discussiëren over de sport.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone