Yara Kastelijn mist Wereldbeker Besançon na harde val in Kortrijk

zondag 28 november 2021 om 08:36
Yara Kastelijn mist Wereldbeker Besançon na harde val in Kortrijk

foto: Cor Vos (archief)

Yara Kastelijn heeft op het laatste moment moeten besluiten de Wereldbeker in Besançon over te slaan. De 24-jarige renster van IKO-Crelan kwam zaterdag in de X2O Trofee in Kortrijk zwaar in aanraking met een hek, waarna gevreesd werd voor een polsbreuk. Die werd uiteindelijk niet geconstateerd.

Kastelijn spreekt van een pijnlijke valpartij. “Ik kwam in een verkeerd modderspoor terecht. Deze leidde recht in de hekken, en voor ik het wist werd ik gelanceerd. Ik voelde meteen pijn in mijn hand en in mijn pols, en het was al snel opgezwollen”, beschrijft ze op social media. “Ik sprong nog wel op mijn fiets, maar het deed te veel pijn. Ik moest dus wel stoppen. Uit een cross stappen is verschrikkelijk, maar ik had geen andere keuze.”

“Mijn hand en pols moesten snel gecheckt worden. Er werden in het ziekenhuis scans van gemaakt en er werd gevreesd voor een breuk in mijn hand of mijn pols”, aldus Kastelijn. “Na lang wachten kreeg ik ‘goed’ nieuws, want er was geen breuk. Ik zit nu wel in het gips, want zodra ik mijn hand laat hangen, wordt ‘ie meteen dik. Door het gips kunnen mijn hand en pols rusten, waardoor de zwelling afneemt. Helaas kan ik daardoor niet starten in de Wereldbeker.”

Komende week wacht Kastelijn, die haar zevende plaats in de stand van de Wereldbeker zal moeten opgeven, meer onderzoek naar haar blessure. “Hopelijk kan het gips er snel af en kan ik snel weer wedstrijden rijden”, zegt ze.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Arry1338 28 november 2021 om 09:09

Ik krijg bij Yara altijd het gevoel dat ze nooit echt bij de top zal horen omdat ze gewoon niet genoeg crosser is. Haar foutenlast blijft te hoog, ze moet vaak snel van de fiets en verliest consistent tijd op de wat technischere passages waar het op skills, lef en snelheid aan komt. Als de races puur uitputtend zijn met wat hoogtemeters doet ze wel altijd mee, maar daar valt voor haar weinig winst meer te behalen. Een beetje een gevalletje zoals Jorien Verschueren vroeger ook altijd had, en ik zie het bij Arzuffi (in mindere mate) en Honsinger (nog meer marge voor ontwikkeling) ook enigszins terug.

Anyway, sterkte met het herstel!

0
thomasjaarsma 28 november 2021 om 09:23

Ja helemaal gelijk

0
Oblomov 28 november 2021 om 10:06

Interessant feitje: Kastelijn is de jongste deelnemer ooit aan een WK voor elite-vrouwen. Was jonger dan Vos was tijdens haar eerste WK! Een record dat nooit meer verbroken zal worden, nu er wedstrijden voor belofte- en junioren-vrouwen zijn.

Als je al vanaf je achtste crosst en op je 16e naar een WK wordt meegenomen, kan je techniek nooit het echte probleem zijn. Kastelijn rijdt al sinds haar dramatische crash in Fiuggi met angst rond en ironisch genoeg is het juist die angst die haar zo vatbaar heeft gemaakt voor nieuwe valpartijen. Wie denkt dat hij gaat vallen, valt ook.

Was het maar een kwestie van techniek, want dat is veel eenvoudiger op te lossen, getuige de progressie van Brand.

0
HSV 28 november 2021 om 10:54

Ik denk dat Oblomov gelijk heeft. Dat angst onvastheid met zich meebrengt. Vermogen heeft ze ontegenzeggelijk.

0
Beekman 28 november 2021 om 09:26

Klopt min of meer, maar al heel wat verbeterd t.o.v. vorig jaar maar ben het met je eens dat nog het nodige bijgeschaafd kan worden, ligt het aan de begeleiding? Kijk maar naar Lucinda Brand. Maar wat de blessure betreft, gelukkig geen breuk. En overigens was zij niet de enige die in de hekken beland was, kijk de beelden maar van Moud Kapteins.

0
Chippen 28 november 2021 om 09:40

ik zie toch weinig verbetering, hoor. veel omlopen lagen er dit jaar door de omstandigheden minimaal technisch bij. als het echt uitdagend wordt, zoals het ek, gaat ze gewoon nog steeds bijzonder vaak tegen de grond.

maar denk ook wel dat het door specifiekere coaching/training kan verbeterd worden tot het niveau van brand, want die was 2/3 jaar terug even slecht op dat vlak.

0
Westfalen 28 november 2021 om 11:06

De ene persoon heeft nu eenmaal meer aanleg voor technische vaardigheden dan de andere. Dus dat het met coaching op te lossen valt is maar de vraag. Ze zullen ongetwijfeld aandacht hebben besteed aan de techniek bij Kastelijn.

0
Team Bianchi 28 november 2021 om 11:22

Wisselen van ploeg, ik denk dat Sven Nys haar wel wat extra techniek kan bijbrengen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone