Sterke en slimme Lennard Kämna wint zware bergrit in Tour of the Alps
foto: Cor Vos
woensdag 19 april 2023 om 14:09

Sterke en slimme Lennard Kämna wint zware bergrit in Tour of the Alps

De derde etappe van de Tour of the Alps is gewonnen door Lennard Kämna. De 26-jarige renner reed in de laatste honderden meters van de slotklim naar Brentinico weg van Jefferson Alexander Cepeda. Aleksandr Vlasov maakte het feestje voor BORA-hansgrohe compleet door als tweede te finishen, voor Cepeda. Tao Geoghehan Hart blijft leider.

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

De derde etappe van de Tour of the Alps was er opnieuw eentje voor de klimmers, met in de finale twee serieuze beklimmingen. Na de start in Ritten ging het in dalende en voornamelijk vlakke lijn naar de eerste klim van de dag, de Lago di Cei (9,7 km aan 7,5%), gevolgd door een vlakker intermezzo in aanloop naar de slotklim naar Brentonico. Iets meer dan vijftien kilometer klimmen aan ruim 7%, met uitschieters boven de 10%: dat stond de renners nog te wachten in de absolute slotfase.

foto: Cor Vos

Sterke kopgroep van twaalf renners
Twaalf renners lieten zich niet afschrikken door de loodzware finale en kozen al vroeg het ruime sop. Jasha Sütterlin (Bahrain Victorious), Juri Hollmann (Movistar), Andrea Vendrame (AG2R Citroën), Lorenzo Milesi (Team DSM), Joe Dombrowski (Astana Qazaqstan), Riccardo Lucca (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Txomin Juaristi (Euskaltel-Euskadi), Giovanni Carboni (Equipo Kern Pharma), Mattia Bais (EOLO-Kometa), Lukas Pösltberger en Alexander Hajek (Oostenrijkse selectie) en Liam Johnston (Trinity Racing) reden een maximale voorsprong bijeen van ruim vier minuten.

In het peloton waren het een keer niet de mannen van INEOS Grenadiers die op kop reden voor leider Tao Geoghegan Hart. EF Eduction-EasyPost had blijkbaar interesse in de dagzege en nam het leeuwendeel van het werk op zich. Hierdoor bleef de voorsprong van de kopgroep lange tijd rond de vier schommelen. Op de eerste beklimming (naar Lago di Cei) gebeurde er weinig en dus was het vooral uitkijken naar de vijftien kilometer lange slotklim.

Dombrowski doet gooi naar ritzege 
Vendrame, zeker niet de sterkste klimmer in de kopgroep, reed in de eerste klimmende kilometers weg van zijn medevluchters. De snelle Italiaan reed een tijdje alleen op kop, maar werd op een gegeven moment toch voorbijgereden door Dombrowski, op papier de beste klimmer van de vroege vlucht. De Amerikaan reed met nog tien kilometer te gaan alleen aan de leiding en deed een gooi naar de ritzege, al was het peloton inmiddels wel genaderd tot op twee minuten.

foto: Cor Vos

Onder aanvoering van BORA-hansgrohe werd de favorietengroep stevig uitgedund, en werd het verschil met Dombrowski steeds kleiner. Op goed zes kilometer van de top opende Lennard Kämna de debatten. De Duitser hoopte in zijn eentje naar Dombrowski te springen, maar kreeg al snel het gezelschap van Jefferson Alexander Cepeda. De Ecuadoraan ging op en over Kämna en reed – met de Duitser in zijn wiel – naar vroege vluchter Dombrowski. Vlak daarachter zagen we een groepje met onder meer leider Hart, Pavel Sivakov, Santiago Buitrago en de Britse revelatie Max Poole.

1-2 voor BORA-hansgrohe
In de spits van de koers zagen we intussen alleen nog Cepeda en Kämna, de moegestreden Dombrowski bleek niet meer in staat om zijn wagonnetje aan te haken. De Amerikaan werd in de laatste kilometers ook nog ingerekend door Hart, die zich op kop had gezet van het eerste achtervolgende groepje. De Brit gaf er in de finale nog een flinke lap op en kwam nog aardig dicht bij de twee koplopers. Kämna bleef echter ijzig kalm, liet Cepeda het vuile werk opknappen en snelde op het juiste moment weg van de Ecuadoraan.

Dit bleek de winnende move, want de sterke en sluwe Kämna trok zijn inspanning met verve door en bleef uit de greep van de eerste achtervolgers. Vlasov zorgde voor een 1-2’tje voor BORA-hansgrohe, Cepeda werd nog derde. Hart kwam als vierde binnen en gaat nog altijd aan de leiding in het algemeen klassement.

 
13 Reacties
Sorteer op:
19 april 2023
Vraag me af hoe Thomas naar de Giro toe nog zal groeien. Vorig jaar was hij voor de Tour toch ook al goed in vorm in de ronde van Zwitserland, waar ik dat nu niet evenzeer zie
  19 april 2023
  Eens. Hart en Sivakov lijken toch een stukkie beter. Thomas wel een super knecht voor de Giro, en Arensman dan als eerste treinoptie, gevolgd door De Plus.
19 april 2023
Fijne brommertraining van Cepeda.
19 april 2023
Sinds de Amstel Gold Race is nog nooit iemand zo goed gegangmaakt als Kämna! ;)
19 april 2023
Kemna vertrok onverwacht vroeg bij DSM wat toch jammer is voor het team. Sterke coureur die langzaam steeds beter wordt. Overigens viel het nu ook weer op maar de dagen hiervoor nog meer. Cepeda die meters maakt op klimmetjes die bijna de helft kleiner is dan een Tao Geoghegan Hart en ook nu weer stuk kleiner dan Kemna wat al een iel mannetje is. Telkens zodra het afvlakt zetten de grotere mannen de grote motor aan en weg is Cepeda. Voor zo'n klein iel kereltje wel erg knap om in vlakke en vals plat koersen op snelheid bij te blijven in een peleton.
  20 april 2023
  Redelijk groot Rujano-gehalte inderdaad (en ik weet dat dat een Venezolaan is ja). Ik gun hem dus ook wat heerlijke lange raids over de bergen, een bergtrui en een ritzege ib de Giro! (en een beetje rust want Tour of the Alps én Romandië in aanloop naar de Giro is mss beetje van het goede te veel?)
19 april 2023
Graag de Russische vlag bij Vlasov veranderen in een witte.
  19 april 2023
  Waarom? Hij is toch een Rus? Het is toch niet zijn oorlog, noch die van jou of van mij? Heb je wel eens bedacht dat jij dit verzoek alleen maar hebt omdat je gevoelig bent voor westerse propaganda? Heb je ook wel eens bedacht dat je geen partij hoeft te kiezen? Iemand beoordelen op afkomst is discriminatie en strafbaar, zelfs wanneer politici en media dit voorbeeld geven.
  19 april 2023
  Buiten de eventuele wel-niet discussie mbt vlaggen en dergelijke, voor uitslagen wordt op Wielerflits al best even gebruik gemaakt van een plug-in van PCS. Wielersites die hiervan gebruik maken hebben daarop geen tot weinig invloed. Een beetje het online equivalent van boos worden op het kassameisje omdat prei 20 cent duurder is geworden.
  Ah, waarom dan ? Vlasov heeft geen rol in die propaganda oorlog door het westen gepusht. Bij jou dan ook maar een omgekeerde NL-vlag dan ?
  19 april 2023
  Daarnaast is het ook nog eens de Franse vlag, aangezien Sivakov een jaar of 2 geleden is genaturaliseerd tot Fransman.
  Neem een voorbeeld aan Rusland, daar doen ze niet aan propaganda! Poetin is baken van vrijheid en democratie!
  20 april 2023
  @kudus. Op PCS staat een witte vlag.

Reacties zijn gesloten.