Stefan Denifl veroordeeld tot twee jaar cel na gebruik bloeddoping

dinsdag 12 januari 2021 om 14:51
Stefan Denifl veroordeeld tot twee jaar cel na gebruik bloeddoping

foto: Cor Vos

Stefan Denifl is door de rechtbank van Innsbruck veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan zestien maanden voorwaardelijk. De Oostenrijker maakte deel uit van Operation Aderlass en bevestigde begin vorig jaar dat hij tijdens zijn actieve loopbaan bloeddoping heeft gebruikt.

Denifl moest voor de rechter verschijnen omdat hij was aangeklaagd voor dopinggebruik (naast bloedtransfusies zou het ook gaan om groeihormonen) en commerciële sportfraude. De ex-renner van onder meer Vacansoleil-DCM, Leopard Trek en IAM Cycling verdiende een half miljoen euro, waarmee hij ook zijn dopingpraktijken financierde.

Aangezien in Oostenrijk het gebruik en handelen in doping verboden is, werd hij ook verdacht van een financieel delict. Het proces van Denifl begon bijna een jaar geleden en vandaag kwam de rechter tot een uitspraak. De UCI besloot hem eerder al voor vier jaar te schorsen vanwege zijn betrokkenheid bij Operation Aderlass.

“Ik wilde mijn oude niveau halen, maar zonder doping lukte dat niet”, zo liet de coureur uit Tirol eerder weten. “Ik ben geen crimineel. Ik heb doping gebruikt omdat in de wielersport prestaties verwacht worden die niet geleverd kunnen worden zonder doping te gebruiken. Ik had zonder doping geen contract meer kunnen krijgen.”

Mark Schmidt 
Tegen de Duitse arts Mark Schmidt, die wordt gezien als de spil in dopingzaak Operation Aderlass, is eerder deze maand een gevangenisstraf van vijfenhalf jaar geëist. Ook vindt justitie dat Schmidt een beroepsverbod van vijf jaar moet krijgen. De rechtbank van München doet naar verwachting vrijdag 15 januari uitspraak in de dopingzaak.

Dit artikel delen:

29 Reacties

Panache 12 januari 2021 om 15:05

De procedure gaat niet primair over doping, maar over fraude, zei de officier van justitie in zijn slotverklaring. Bovenop 8 maanden enkelband ook een boete van bijna 3,5 ton. Zeer zwaar en zijn wij hier niet gewend, maar ik neem aan dat dit wel een afschrikwekkende werking heeft en in feite bijdraagt aan het voorkomen van doping/frauduleus handelen binnen de profsport.

0
Groetjesaandevoetjes 13 januari 2021 om 08:14

Inderdaad. Ik hoop dat veel reacties hieronder die zeggen dat deze straf buitenproportioneel is, beseffen dat deze straf is vanwege het geld dat Denifl ermee heeft verdiend. Het is namelijk een zwaar financieel delict naast dat het een sportief delict is.

0
thorsen 12 januari 2021 om 15:29

“Ik ben geen crimineel. Ik heb doping gebruikt omdat in de wielersport prestaties verwacht worden die niet geleverd kunnen worden zonder doping te gebruiken. Ik had zonder doping geen contract meer kunnen krijgen.”

Drie zinnen, die allemaal met Ik beginnen, en toch probeert hij te generaliseren.
In de categorie excuses schat ik deze in op 2/10.

0
Groetjesaandevoetjes 13 januari 2021 om 08:04

“Ik ben geen crimineel. Ik heb risicovolle hypotheken verstrekt omdat in de bankenwereld prestaties verwacht worden die niet geleverd kunnen worden zonder risicovolle hypotheken te verstrekken. Ik had zonder risicovolle hypotheken geen contract meer kunnen krijgen.”

0
Michelangelo 12 januari 2021 om 15:42

Stevige straffen. Hopelijk schrikt het af.

Maar uiteindelijk is dit slechts een individuele gebruiker. Ik hoop vooral dat ze degenen die dit mogelijk maken keihard straffen. Opsluiten en levenslang beroepsverbod. Zo’n type als Schmidt hoeft voor mij niet levenslang de cel in, maar voor mij hoeft hij geen nieuwe kans meer te krijgen om zijn oude beroep uit te oefenen.

0
Panache 12 januari 2021 om 15:55

Ik snap de roep om de verstrekkers aan te pakken en de personen die het faciliteren, echter hebben koeriers, onafhankelijke artsen en webshops waar je anabolica/epo kunt kopen geen boodschap aan de spelregels die een of ander sportbondje opstelt. De sporter zelf moet op een faire manier meedoen aan de competitie, volgens de spelregels van de bond en het WADA. Ik weet niet of je als tussenpersoon je 'schuldig' zou moeten voelen – dat bedoel ik in morele zin en niet in strafrechtelijke zin. We zien nu in Oostenrijk dat het via de wet juridisch aan te pakken is en ook Mark S. zal zijn straf niet ontlopen. Specifieke omstandigheden en een uitzonderlijk wettelijk kader maken dit mogelijk.

0
Michelangelo 12 januari 2021 om 16:07

Panache,
Er zit voor mij een verschil tussen bedrijven die EPO op de markt brengen en bedrijven die ze op internet verhandelen, en artsen die (schijnbaar gericht) sporters helpen om aan deze producten te komen of ze toe te dienen, of helpen met de bloedtransfusies. Die artsen vallen voor mij in de categorie Fuentes en Ferrari. Vergif voor de sport, vergif voor de maatschappij omdat ze niet bezig zijn met genezen, maar met het faciliteren van valsspelen en daar grof aan verdienen.

Maar ik ben wel met je eens dat een renner ook zelf een verantwoordelijkheid draagt. En zeker in deze tijd; tijdens de EPO-jaren had je ook als talentvolle renner geen keuze als je wilde meedoen voor de prijzen; nagenoeg iedereen was aan de EPO. Nu is de wielersport m.i. een heel stuk schoner, en hoef je niet vals te spelen om te winnen. Een beetje arbitrair is dat wel, maar toch…

0
Romāns Vainšteins 12 januari 2021 om 17:43

Jij vindt valsspelen wel heel erg, maar hoe meetbaar is dat ‘heel erg’? Heel erg subjectief. Sport neemt zichzelf veel te serieus.

0
dikkechaap 12 januari 2021 om 18:04

@Panache
Als een arts alleen tussenpersoon is ben ik het met je eens. Alleen in de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om artsen die actief helpen bij het gebruik van de producten op een manier die niet op te sporen is met testen. En dat soort artsen mogen van mij keihard aangepakt worden, zij vormen namelijk de sleutel in modern dopinggebruik. En ploegbazen moeten erop aangesproken worden als ze in zee gaan met verdachte artsen.

0
Polleke 12 januari 2021 om 20:59

70% van de huidige plogartsen heeft ook in “die periode” gewerkt… ga de namen maar opzoeken op de website van dopology… verbazende lectuur…

0
Davide Lappartiente 12 januari 2021 om 16:18

Als je je eigen leven in gevaar brengt krijg je 2 jaar, als je iemand anders leven in gevaar brengt krijg je slechts 9 maanden. Waar is de logica?

0
Michelangelo 12 januari 2021 om 17:27

Davide,
Zeg jij het maar. Jij bent immers voorzitter van de UCI, en jij bemoeit je met de strafmaat. Jij zou de logica moeten snappen.

Als je het mij vraagt is het de zoveelste sneue poging van je met dat ene doel. Want je bent helemaal niet op zoek naar logica, maar naar aandacht en clicks op je reactie. En ik snap eerlijk gezegd niet dat ze je hier nog rond laten zwerven. Alle reacties in dit draadje zijn constructief, enkel die van jou is gericht op uitlokken. Zoals bijna iedere “bijdrage” die je plaatst.

Zou je voortaan met wat andere intenties willen bijdragen? Of een andere hobby kunnen zoeken?

Cordiali saluti!

Fijne dag!

0
Davide Lappartiente 12 januari 2021 om 17:53

Ik ben de voorzitter niet, maar een gewone man met Italiaanse roots.
Voor dopinggebruik zou ik 5 jaar geven, afhankelijk van de hoeveelheid en het soort doping.
Voor gevaarlijk gedrag, dit begint reeds met van de gekozen lijn afwijken, abrupt uitwijken of lichamelijk contact maken, zou ik eenzelfde sanctie van 5 jaar hanteren.
En een eventuele straf voor de organisatie.
Dit zou de renners 2 keer moeten doen nadenken eer ze een stommiteit begaan.

0
Michelangelo 12 januari 2021 om 19:08

Davide,
wat is jouw logica achter deze strafmaat? Wat maakt dat jij doping net zo zwaar straft als het gevaarlijk rijgedrag?
Ik ben het met je eens dat beide inderdaad zwaar en consequent gestraft moeten worden. Maar voor mij is een schorsing van 2 jaar voor een eerste vergrijp bij doping, en een permanente schorsing voor recidivisten prima. Maar wat mij betreft is dit ook aan de afzonderlijke landen om de strafmaat te bepalen. Zo ben ik het niet eens met de ernstige straffen voor overspel in sommige landen van de wereld, maar ik vind het niet aan mij om in een ander land te bepalen wat dan wel een goede strafmaat is.

En gevaarlijk rijgedrag is voor mij niet vergelijkbaar met doping. Doping is iets wat je niet in een opwelling doet. Daar gaan maanden van twijfel aan vooraf, en je maakt daarna een bewuste keuze om dit te doen of niet. Gevaarlijk sprinten is toch iets wat op het moment zelf ontstaat. Vaak geen voorbedachte rade, maar ingegeven door de situatie en reflex. Streng straffen is goed, maar het moet gericht zijn om de reflex eruit te halen. En daarbij is meteen een uitsluiting en een schorsing van 2 weken net zo effectief als een schorsing van 2 jaar.

EDIT: overigens waardering voor je nuancering!

0
Romāns Vainšteins 12 januari 2021 om 16:24

Buitenproportioneel.

Wat we nodig hebben is een losstaand kader waaraan je je sporter confirmeert en geen gezeik met allerhande bonden en interpretaties.

0
Michelangelo 12 januari 2021 om 17:17

Oostenrijk is gewoon een soevereine staat, die zelf bepaalt wat ze strafbaar stelt en wat niet. En met welke strafmaat.

Ik moet er niet aan denken dan andere (Europese) landen gaan bepalen wat hier de strafmaat moet zijn, en hoe lang je bijvoorbeeld moet brommen bij abortus, hoeveel stokslagen je krijgt bij overspel, en hoe hoog de galg is als je toevallig valt op mensen van hetzelfde geslacht.

0
Arie den Blanken 12 januari 2021 om 17:29

Inderdaad buitenproportioneel.
De straffen zouden van het niveau moeten zijn aan die een “valsspelende” vrachtwagenchauffeurs die onder druk van de opdrachtgever de rijtijdenwet overtreden.
Wat daar voor sancties op staan weet ik niet maar in ieder geval geen twee jaar schorsing van het uitoefenen van hun beroep en zeker geen gevangenisstraffen.

0
Groetjesaandevoetjes 13 januari 2021 om 08:11

Die vrachtwagenchauffeur verdient geen half miljoen met het doelbewust overtreden van de wet, dus deze vergelijking slaat nergens op

0
Murcia 12 januari 2021 om 18:02

Een veroordeelde die “Ik ben geen crimineel” roept is ronduit zielig. Stefan, dat ben je wel oordeelt de rechter. Geen enkel medelijden met hem. Oostenrijk kent strenge straffen vooral vanwege de financiele kanten van het delict en Denifl maakt het nog bonter als hij zijn zucht naar luxe, 500000 euro is geen kattepis wegschuift en het verhaal van Zielige Ikje van stal haalt. Je gebruikte doping om rijk te worden, niets meer of minder.

0
KennyKlimmen 12 januari 2021 om 18:28

Jemig, het is doping. Er is niemand verkracht o.i.d. Ik vind dit wel heeeel zwaar gestraft. Fietslicentie en dokterslicentie innemen was genoeg geweest toch?

0
Kelder is de Man 12 januari 2021 om 18:56

Eens Kenny.

0
Michelangelo 12 januari 2021 om 19:31

Misschien moeten we het wel legaliseren. Dan halen we het uit het illegale en criminele circuit. En hoeven we ook niet meer te controleren en handhaven.

Dat zou pas een echte Nederlandse aanpak zijn…

Echter Denifl is een Oostenrijker. En als je eraan begint dan weet je de mogelijke consequenties, tenminste ik neem aan dat hij dat vooraf ook heeft uitgezocht. En misschien mag hij blij zijn dat hij niet uit de Filppijnen komt. Want dan had hij waarschijnlijk levenslang gekregen of de doodstraf.

0
john 12 januari 2021 om 19:45

Dan kan die import Afrikaan bij zijn dat hij geen Oostenrijker is geworden maar een Engelsman, want daar word je beloont met(hij wordt er Sir) zijn dubieuze praktijken en in Oostenrijk krijg je gevangenisstraf

0
EricV 12 januari 2021 om 21:36

En die andere 200 man in het peloton krabt zich nu even achter de oren en vraagt zich af of ze wel moeten doorgaan. Ja tuurlijk mij pakken ze niet!

0
Binda 12 januari 2021 om 23:15

Wat een belachelijk straf voor valsspelen tijdens een spelletje. Licentie afnemen is voldoende lijkt mij. Joop Zoetemelk is drie keer betrapt op doping en wat was zijn straf? Een paar minuten tijdstraf. In 1979 eindigde hij alsnog als tweede in de Tour waarin hij betrapt werd. Dit is een helemaal doorgeschoten heksenjacht.

0
Groetjesaandevoetjes 13 januari 2021 om 08:10

De straf is niet voor valsspelen tijdens een spelletje, aangezien daar de UCI nog wel een schorsing over geeft. Dit gaat over een crimineel die een half miljoen verdient met illegale praktijken.

Een drugsdealer die een half miljoen verdient en 2 jaar celstraf krijgt is ook belachelijk? Een bankier die een half miljoen witwast en 2 jaar celstraf krijgt is ook belachelijk?

0
Jean Dumas 13 januari 2021 om 09:52

Denifl is langs de maatstaven van de rechtsstaat gelegd. Goed voor de wielerwereld om te weten dat ze niet in een bubbel leven wat dat betreft.

0
Liefhebbertje 13 januari 2021 om 10:48

Die vrachtwagenchauffeur verdient geen half miljoen met het doelbewust overtreden van de wet, dus deze vergelijking slaat nergens op

@groetjesaandevoetjes.. ik reageer nooit maar mijn vrouw is overleden omdat een Poolse vrachtwagenchauffeur zo nodig 18 uur non stop had doorgereden.

0
Groetjesaandevoetjes 13 januari 2021 om 11:21

Mijn condoleances Liefhebbertje.

Een vrachtwagenchauffeur die 18 uur non stop door rijdt moet ook gewoon daarvoor worden bestraft aangezien hij de wet overtreed (al helemaal als dat ook nog tot dood door schuld leidt). Ik probeer met mijn reactie op Arie alleen aan te geven dat je valsspelen in de sport + daarmee illegaal geld te verdienen niet kan vergelijken met iemand die de uren limiet overtreed.

Denifl wordt voornamelijk zo hard gestraft omdat hij er illegaal geld mee heeft verdiend. Als hij alleen doping had gebruikt en geen koersen wint en er geen extra geld mee verdiende dan was de straf waarschijnlijk minder hoog geweest.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone