Startverbod voor renners BORA-hansgrohe in Gent-Wevelgem

zondag 28 maart 2021 om 09:38
Startverbod voor renners BORA-hansgrohe in Gent-Wevelgem

Ter Illustratie - foto: Cor Vos

BORA-hansgrohe zal vandaag toch niet aan de start verschijnen van Gent-Wevelgem. De renners van de Duitse formatie waren nochtans klaar om deel te nemen aan de Vlaamse klassieker, maar kregen een startverbod van de organisatie.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

BORA-hansgrohe kon door een positieve test van de Britse coureur Matthew Walls vrijdag niet starten in de E3 Saxo Bank Classic. De overige renners, Nils Politt, Maciej Bodnar, Juraj Sagan, Patrick Gamper, Marcus Burghardt en Daniel Oss, testten negatief. Ook alle stafleden bleken bij een nieuwe testronde niet besmet met het coronavirus.

De Duitse WorldTour-formatie moest zich volgens de richtlijnen van de Belgische overheid echter terugtrekken voor de E3 Classic en renners en stafleden zijn verplicht om nu zeven dagen in quarantaine te gaan. Vier van de zeven coureurs zouden vandaag ook starten in Gent-Wevelgem, maar de organisatie besloot de ploeg een startverbod op te leggen.

Hoog-risicocontact 
“Zeventien mensen van BORA-hansgrohe zijn door de arts aangemerkt als ‘hoog-risicocontact’ en zijn inmiddels in quarantaine geplaatst. Wij kunnen als organisatie een dergelijke quarantainemaatregel niet overrulen”, zo legt Tomas Van Den Spiegel, de CEO van organisator Flanders Classics, uit in gesprek met Sporza.

Gisteren raakte ook al bekend dat Trek-Segafredo, de ploeg van titelverdediger Mads Pedersen en Milaan-San Remo-winnaar Jasper Stuyven, niet mag starten in Gent-Wevelgem door positieve coronatests binnen hun team. Er bleken twee mensen positief op corona. “Ondertussen blijven we verder testen voor we weer veilig kunnen terugkeren in de koers”, zo klinkt het.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Rebellin 28 maart 2021 om 09:46

Edit: Niet doen

0
Rebellin 28 maart 2021 om 09:51

Was maar een grapje…

0
tvm 28 maart 2021 om 10:07

@rebellin

Met je Argentijns-Italiaanse nickname…

0
Ingmar T. 28 maart 2021 om 10:08

Naar aanleiding van dit bericht is het volgende wat ik me afvraag:
Hoe vaak is een wielrenner (c.q. lid van de ploeg) positief getest is, en na her-test negatief. Ik vraag het me echt af.
Dat zegt nl wat over de kwaliteit van de uitslagen van de positieve testen in de bevolking.
Kortom: Moet ik überhaupt in quarantaine als ik als gewone burger een positieve test heb. Mij lijkt dat je dan zeker recht hebt op een her test (nieuwe uitstrijk).
Gebeurd zoiets überhaupt in het gewone leven?

Verder:
Hoe vaak heeft men daadwerkelijk symptomen gekregen na een positieve test, en hoe vaak is men echt ziek geworden.
Als ik Wielerflits lees hoor je daar bijna niets over, alleen, “hij is positief getest”. Meer niet. Tenminste ik kan me niet herinneren dat ik al berichten gelezen heb dat renner A positief getest is, ziek geworden is, en opgenomen is in het ziekenhuis. Ik kan me geen enkel geval herinneren eerlijk gezegd.

Iemand?

0
Bazzz 28 maart 2021 om 10:26

Denk je daadwerkelijk dat er voor eenieder de mogelijkheid bestaat om te hertesten, 1 malig testen gaat al moeizaam.
Daarnaast moet je er niet op rekenen dat een eerste positieve test, vervolgens lijdt tot een 2e negatieve test. De PCR testen zijn vrij betrouwbaar.

Daarnaast zijn er toch renners ziek geweest: Gaviria en Sagan om er zo maar 2 te noemen.
Je kan ook niet verwachten dat een renner (topfit, 30 jaar oud en geen onderliggend lijden) vaak veel klachten heeft.
Neem aan dat je snapt dat dit te maken heeft met eventuele verspreiding.

Tip: stel jezelf de vraag: wat moet ik met mijn l**letje in de lockdown

0
Peter Lippens 28 maart 2021 om 10:28

een test is sowieso een momentopname, wanneer je besmet bent kan het toch een aantal dagen duren vooraleer je positief test, dus negatief testen is geen waarborg. En zelfs zonder symptomen kun je besmettelijk zijn voor anderen. Tja, die vals positieve sneltesten kunnen een probleem zijn maar vermoed dat het hier wel degelijk gaan over hoogrisico contacten met bevestigde positieve gevallen en dan moet je in België 7 dagen in quarantaine. In Italië bvb zou dat zelfs 2 weken zijn, zo mocht de sjotter Lukaku volgens de regeling niet meespelen volgens de Italiaanse regelgeving, gelukkig voor hem en België wel voor de Belgische. Natuurlijk verwarrend die verschillen maar het zijn de nationale specialisten die daar over gaan. En we mogen blij zijn dat er sommige wedstrijiden nog kunnen doorgaan.

0
Viking 28 maart 2021 om 10:55

Ook in Nederland moet je in quarantaine. Op de basisschool van mijn kind moest de hele klas in quarantaine na een positieve test en na 5 dagen getest worden, mijn dochter – zonder klachten – testte positief. Dan moet je als gezin volledig in quarantaine en mag je zelfs geen boodschappen doen. Meerdere keren om een hertelt gevraagd omdat ze geen enkele klacht ontwikkelde. Steeds hetzelfde antwoord: “heeft geen zin, ze zal de komende 8 weken positief blijven testen”. Terwijl ik – mede door de vele wielrenners en andere sporters die regelmatig vals-positief testten of in ieder geval vrij snel erna negatief testen, wel die hertest wilde, omdat ze totaal nergens last van had of kreeg. Na 8 dagen quarantaine uiteindelijk een GGD medewerker die een hertest wilde inplannen en toen negatief getest. GGD doet alleen niet aan vals-positieve uitslagen en hun lezing is nu dat ze eerst heel weinig COVID besmetting had en het nu is ‘opgeruimd’ door haar lichaam. En de klasgenoot die eerder positief was getest en wel ziek was, die testte ook negatief na 24 uur klachtenvrij. Wederom dus geen 8 weken zichtbaarheid in de testten.

0
FDJ 28 maart 2021 om 11:19

@Viking Het is bij kinderen algemeen bekend dat of a-symptomatisch of zonder klachten positief testen. Helaas loopt Nederland op dit gebied achter en lijkt de rol van kinderen structureel onderschat te worden. Dus logisch hoe ze gehandeld hebben.

0
Benito 28 maart 2021 om 12:16

De kans op een vals negatief is groter dan op een vals positief.

0
Viking 28 maart 2021 om 20:37

@FDJ: klopt, maar je zou als GGD ook wat meer kunnen uitzoeken hoe het zit, zeker wat betreft a-symptomatisch. Er wordt gedaan alsof de test enkel positief of negatief aangeeft, maar dat doet het niet. Er komt een waarde uit die geïnterpreteerd wordt, maar die waarde kunnen ze niet geven. Met zo’n impact zou ik – mocht ik het voor het zeggen hebben- wat meer onderzoek willen doen. Beter begrijpen wat en hoe, ipv het houden bij een simplistische boodschap: ga maar in quarantaine en 4 dagen na een test pas bellen met weinig toevoegende opmerkingen. Maar goed, zal wel de beperkte mankracht zijn bij de GGD oid.

0
TomLaser 28 maart 2021 om 10:20

Het is sowieso al belachelijk dat er op dit moment gekoerst wordt. De hele wereld staat in brand en er raast een pandemie van ongekende grootte over Europa. Het virus knijpt in zijn handjes bij het zien van al deze renners in een peloton. Laat staan wat de gevolgen zijn van het signaal dat er mee wordt afgegeven.

0
Peter Lippens 28 maart 2021 om 10:23

Is daarom ook dat er strenge maatregelen worden getroffen zoals die quarantaine bij hoogrisico contacten, in België 7 dagen maar in Italië bvb 2 weken, dus dat kan verschillen per land.

0
Peter Lippens 28 maart 2021 om 10:31

Bij het wielrennen valt het door die strikte maatregelen goed mee met het virus. Kan niet gezegd worden van ploegsporten als het voetbal, daar is het risico en de positieve gevallen veel hoger en worden de ploegbubbels vrolijk vermegd met nationale bubbels.

0
kleomantre 28 maart 2021 om 10:34

Het valt allemaal reuze mee TomLaser. Het internet doet het nog, een heleboel mensen kunnen nog naar het werk, verreweg de meeste mensen hebben ook nog werk en buiten recreëren kan allemaal.

0
Panache 28 maart 2021 om 11:57

Zelfs Jaap van Dissel zegt dit weekend in NRC dat seizoen + vaccinaties zorgen voor een definitieve ommekeer in juni. Nog twee maanden volhouden en het normale leven zal stap voor stap terug keren.

0
Ketjap Manis 28 maart 2021 om 10:35

Waarom wordt dit last minute pas besloten?

0
ChefSpijker 28 maart 2021 om 11:12

Omdat Bora gewoon wilde starten en dat overal ook kan en mag volgens de UCI-regels. Maar lokaal zijn ze kennelijk strenger en die bepalen. Bora geeft nu aan boos te zijn, maar dat hele ploeg tot 1 april in quarantaine moet en dus ook geen DDV. Dat zal voor Trek dan ook wel gelden.

0
Maillot à Pois 28 maart 2021 om 11:26

Dan heeft Sagan achteraf gezien een heel goede keuze gemaakt door naar de Ronde van Catalonië te gaan.

0
kleomantre 28 maart 2021 om 11:32

Lekker aan het niveau werken en de teller is van de hatelijke nul af. Dat er nauwelijks sprinters of snelle mannen van formaat stonden weet toch niemand straks meer.

0
Massimo Bataille 28 maart 2021 om 11:29

Het is terug politieke zever.
Ze maken inderdaad een quarantaine regeling omdat het onmogelijk is om een hele bevolking constant te testen.
Maar als renner wordt je om de x-aantal dagen getest voor koersen (daarmee dat er ook af en toe positieve testen opduiken).
Vervolgens maakt het testen dan eigenlijk geen hol meer uit, want zolang je ‘hoogrisico contact’ hebt gehad maakt het niet uit hoeveel negatieve testen je voorlegt.

Mag eigenlijk best wel nog uitzonderingen op komen, want wat maakt een test dan nog uit…

0
Panache 28 maart 2021 om 12:01

Na een jaar pandemie weet je het antwoord niet op de vraag die je stelt…? Best schokkend.

0
xistnc 28 maart 2021 om 12:10

Als jij op dinsdag besmet raakt, heb je niets aan de uitslag van de test van maandag. En heel waarschijnlijk is de test op woensdag en donderdag ook nog negatief. De quarantaine is juist mede bedoeld om het testen zin te laten hebben.

0
Ingmar T. 29 maart 2021 om 22:43

Mooie antwoorden. Maar waarom mag ik niet hertesten. Het is ingrijpend om iemand (of gezin) in quarantaine te doen. Een hertest lijkt me de normaalste zaak als je mensen (quasi) gevangen zet. Is dat uberhaupt rechtsgeldig. Ik denk het niet. Quarantaine dient opgelegd te worden door officier van justitie bekrachtigd door een rechter. Wat nu gebeurd is allemaal – mijns inziens – op basis van vrijwilligheid. Ik dacht dat zelfs het WHO advies gaf om te hertesten.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone