Startplekken baanonderdelen Olympische Spelen zijn ingevuld

donderdag 17 juni 2021 om 15:38
Startplekken baanonderdelen Olympische Spelen zijn ingevuld

Lavreysen in de regenboogtrui - foto: Cor Vos

Bondscoaches Hugo Haak en Adriaan Helmantel hebben voor de Olympische Spelen in Tokio de Nederlandse startplekken voor het baanwielrennen ingevuld. In totaal worden vier vrouwen en zes mannen afgevaardigd door de KNWU op de baanonderdelen.

Met name op de sprintnummers moesten er nog knopen worden doorgehakt over de bezetting van de onderdelen. Bij de mannen komt Harrie Lavreysen straks uit op de teamsprint, de sprint en de keirin. Waar hij in het sprinttoernooi Jeffrey Hoogland aan zijn zijde weet, is Matthijs Büchli de tweede landgenoot op de keirin. Bij de vrouwen rijden Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen alle sprintonderdelen.

Bondscoach Haak benadrukt dat in het geval van de teamsprint bij de vrouwen een belangrijk verschil optreedt met eerdere uitgaven van de Olympisch Spelen. “De nadruk ligt bij de vrouwen op de individuele onderdelen sprint en keirin. Hier is ook onze training op gericht geweest in de afgelopen anderhalf jaar. Het is verplicht om ook in de teamsprint uit te komen volgens de regels van het IOC en de UCI, maar daar ligt bij de vrouwen dus niet de focus.”

Logische selectie 
“Bij de mannen kunnen we op alle onderdelen voor de titels meedoen, te beginnen met de teamsprint. Daarna kan de focus op de keirin en de sprint”, aldus Haak. Adriaan Helmantel, die eindverantwoordelijk is voor de duurrenners op de piste, heeft het over een logische selectie. “Jan-Willem van Schip en Kirsten Wild rijden het omnium, terwijl ze in de Madison uitkomen met respectievelijk Yoeri Havik en Amy Pieters. ”

“De afgelopen jaren hebben we met deze renners getoond op alle vier de onderdelen mee te kunnen doen om de medailles”, legt Helmantel uit. “De aanloop naar de Olympische Spelen verliep ook voor deze renners niet zoals gepland. Het was puzzelen binnen steeds veranderende kalenders op de weg en de baan om de voorbereiding zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Met een wegprogramma en een aantal specifieke trainingsblokken op de baan hebben we dat goed kunnen opvangen.”

De geselecteerde renners en de onderdelen waarop ze uitkomen in Tokio
Roy van den Berg (Teamsprint)
Harrie Lavreysen (Teamsprint, sprint en keirin)
Jeffrey Hoogland (Teamsprint en sprint
Matthijs Büchli (Teamsprint en keirin)
Jan-Willem van Schip (Madison en omnium)
Yoeri Havik (Madison)
Shanne Braspennincx (Teamsprint, sprint en keirin)
Laurine van Riessen (Teamsprint, sprint en keirin)
Kirsten Wild (Madison en omnium)
Amy Pieters (Madison)

Dit artikel delen:

2 Reacties

Michelangelo 17 juni 2021 om 16:19

Hier moeten toch wel wat medailles in zitten. Op alle sprintnummers bij de mannen, en dan is ook Wild gewoon wereldtop bij de vrouwen. Een medaille of 5-6 vanuit het baanwielrennen moet haalbaar zijn.

0
ssj 17 juni 2021 om 18:28

Zou niet eens heel onlogisch zijn als de mannen bij de sprint al de maximale 5 halen. Wat mij betreft zou 6 het aantal zijn waar je vooraf vanuit mag gaan. Misschien eentje minder bij de mannen sprint. Maar daarvoor in de plaats 2 medailles bij de duur onderdelen. Van de vrouwen sprint verwacht ik niet zoveel

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone