Start Gent-Wevelgem verhuist van Deinze naar Ieper

donderdag 5 september 2019 om 12:00
Start Gent-Wevelgem verhuist van Deinze naar Ieper

foto: Cor Vos

Gent-Wevelgem verlaat Deinze na zeventien jaar als startplaats. Sinds begin jaren 2000 was deze stad steevast het uitgangspunt voor de Belgische WorldTour-klassieker, maar vanaf komend jaar wordt vertrokken vanaf de Grote Markt in ‘Vredesstad’ Ieper.

Sinds 2003 begon Gent-Wevelgem, ondanks de naam, niet meer in Gent maar in het nabijgelegen Deinze. Vanuit de Oost-Vlaamse plaats reden o.a. Tom Boonen en Peter Sagan (beiden driemaal), John Degenkolb en Greg Van Avermaet naar hun overwinningen in de voorjaarskoers. Dit jaar was Alexander Kristoff de winnaar en de Noor is voorlopig de laatste die zegevierde vanuit Deinze, want vanaf komende editie wordt namelijk vertrokken vanaf de Grote Markt in Ieper.

De ‘Vredesstad’ en de wedstrijdorganisatie zijn een overeenkomst aangegaan voor de komende zes jaar, waarmee na zeventien jaar vaarwel wordt gezegd aan Deinze. Ieper betaalt de wedstrijd 100.000 euro en daarna elk jaar 10.000 euro extra om verder te kunnen groeien. Door te kiezen voor Ieper wil de koers zich extra profileren als ‘vredeskoers’ en onderstreept het daarmee de innige band met de regio, waar tijdens de Eerste Wereldoorlog zware strijd is geleverd.

“De keuze voor Ieper was geen keuze tégen Deinze”, laat de organisatie weten. “Het was wél een logische keuze. Dit verhaal klopt, het is de kers op de taart naar aanleiding van Flanders Fields en de oorlog. Alles wordt ook compacter. Ieper als nieuwe startplaats is van grote meerwaarde voor Gent-Wevelgem. Het is een win-winsituatie voor beide partijen: zowel voor de stad Ieper als voor de organisatie.”

De volgende editie van Gent-Wevelgem wordt gehouden op zondag 29 maart.

Dit artikel delen:

9 Reacties

kaas 5 september 2019 om 12:12

Ieper-Wevelgem dus. Deinze kun je met enige fantasie nog vertrekken vanuit Gent noemen maar Ieper ligt er toch wel een stuk vanaf ;)

FritsvanHoefelen 5 september 2019 om 12:16

Is dan niets meer heilig?

flitsvolger 5 september 2019 om 12:35

Inderdaad, niet is ‘heilig’ (meer) ook niet de start- of finishplaats van één of andere klassieker.

Geld is belangrijker dan traditie, vooral tegenwoordig ;)

Marveloke 5 september 2019 om 13:43

@FritsvanHoefelen Alleen Milaan-Sanremo is nog heilig voor ons wielerfans. Een koers waar ik non-stop naar uitkijk, omdat dit eenvoudigweg de allermooiste is. Alle andere klassiekers zijn inmiddels gedesacraliseerd

guyremgabdel 5 september 2019 om 16:32

MSR ? Toch geen vervelender en saaier koers dan die om naar te kijken ? Kunnen gerust starten in Alessandria of Pavia. En als het te weinig lastig zou zijn, wel er liggen genoeg “muurtjes” na het verlaten van Cervo.

guyremgabdel 5 september 2019 om 12:23

Alles evolueert, dus ook de koers. Of zoals in het liedje : tis nie meer wat het geweest is en tzal nie meer worden lijk het was.

Polleke 5 september 2019 om 13:31

Dat gewouwel over vrede en het eren van gesneuvelde soldaten kunnen ze nu wel achterna laten…voor een paar centen meer starten ze desnoods in Hasselt…

debarreman 5 september 2019 om 13:41

Alles voor de marketing, ook de doden.

Samlambeej 5 september 2019 om 13:34

Jammer, Deinze is tegen de deur en een echte koersgemeente.

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair