Kittel verslaat Groenewegen in Ster ZLM Toer, eindoverwinning voor Gonçalves

zondag 18 juni 2017 om 15:41
Kittel verslaat Groenewegen in Ster ZLM Toer, eindoverwinning voor Gonçalves

Foto: Wouter Roosenboom

Marcel Kittel heeft in Oss de slotrit van de Ster ZLM Toer op zijn naam geschreven. De Duitse spurter van Quick-Step won na een etappe van 180,9 kilometer de massasprint. José Gonçalves verzekerde zich van de eindoverwinning.

De renners kregen vandaag in de provincie Brabant een vlakke slotrit voorgeschoteld. Twan van den Brand, Joey van Rhee, Jasper Hamelink, Rick Ottema, Patrick van der Duin en Jim Aernouts wisten na twintig kilometer te ontsnappen. Niet veel later lieten Hamelink en Aernouts de andere vier achter. Het leidende duo pakte een voorsprong van ongeveer vier minuten. Aernouts bleef het langst over vooraan, hij werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de dag. Op vijftig kilometer van het einde wist het peloton hem echter al te achterhalen.

Klassementsleider Gonçalves veroverde onderweg bij een tussensprint nog drie bonificatieseconden. Tijmen Eising koos vlak daarna voor de aanval. De 26-jarige renner van Metec-TKH ging als leider de slotronde in, maar werd in de straten van Oss op 15 kilometer van het einde ingerekend door het peloton. Peter Schulting waagde in de slotfase nog een moedige poging om een massasprint te voorkomen, maar slaagde daar niet in. In de strijd om de dagzege drukte Kittel zijn wiel als eerste over de finish, en boekte hij zijn zevende overwinning van 2017.

Dit artikel delen:

43 Reacties

kittelkolb 18 juni 2017 om 15:43

Dylan is in goed gezelschap, tussen Kittel en Greipel in bij een massaspurt.

0
chavanelfan 18 juni 2017 om 15:56

Groenewegen mag blij zijn dat Kittel twee keer niet meesprintte de voorbije dagen, want als Kittel in een goeie positie aan de sprint begint, komt Groenewegen er niet aan te pas. Het zou me trouwens sowieso verbazen mocht hij een Tourrit winnen. Dan sprinten Kittel, Greipel en (reken maar dat ze hem op een of andere manier toch weer aan de start krijgen) Cavendish op een nog hoger niveau, terwijl mannen als Bouhanni, Coquard, Démare en Groenwegen zichzelf dan (nog) niet overstijgen. Maar Greipel en Kittel hebben wel elk jaar het probleem dat ze enkele sprints missen door een akkefietje in de hectische aanloop naar de massasprint en dan kunnen de sprinters van de tweede lijn toch toeslaan.

0
katerkop 18 juni 2017 om 16:01

@chavanelfan, je was vandaag bij de finish neem ik aan?

0
goalgettert 18 juni 2017 om 16:02

Groenewegen heeft vertrouwen en een goede vorm! Ik verwacht dat die wel 1 etappe de gevestigde namen kan kloppen.

0
John Bidon 18 juni 2017 om 16:02

Belangrijk deel van sprinten is positionering. Kansen genoeg voor Groenewegen in Tour.

0
chavanelfan 18 juni 2017 om 16:03

@katerkop
Als je de livestream op Facebook ‘bij de finish zijn’ noemt wel, ja ;)

0
JDclimber 18 juni 2017 om 16:03

Ik ben het met chavanelfan eens, maar ik heb wel een beetje moeite met “blij zijn met” of “van geluk spreken” dat X niet meedoet of het parkoers van Y op iemand z’n maat gemaakt is of dat Z niet in topvorm is. Doet mij een beetje denken alsof we er ergens fijn vinden om prestaties van Nederlanders te downgraden. Wellicht om eventuele teleurstelling in de toekomst makkelijkere te kunnen plaatsen?
Conclusie wat mij betreft: toprondje voor TLJ met drie ritzeges. We gaan zien in juli dat het oplevert in de Tour…

0
chavanelfan 18 juni 2017 om 16:07

@JDclimber
Dat de ketting van Kittel het begaf toen hij in goede positie zat om de sprint aan te gaan, noem ik wel ‘geluk hebben’ voor Groenewegen. Sprinten tegen Hofland, die een eeuwige belofte lijkt te blijven, of tegen Kittel is wel een verschil. Ik zeg niet dat hij met geluk gewonnen heeft, want het is natuurlijk een topsprinter die steeds dichter bij de wereldopt aanleunt, maar de omstandigheden zaten wel telkens mee.

0
den OPQS 18 juni 2017 om 16:11

@chavanelfan
je vergeet sagan nog want die zal er zeker staan in de tour en die versla je ook niet zomaar

0
TeamNL 18 juni 2017 om 16:14

Kittel (29)
Groenewegen (bijna 24)
Greipel (34)

Dylan gaat echt wel een kans krijgen in de tour. Zat er in Dubai eerder dit jaar ook al dichtbij.

0
Pietertje2 18 juni 2017 om 16:14

@chavanelfan

Dat kun je dan bij elke sprintoverwinning van niet de beste sprinter(geen idee wie dat momenteel is) wel zeggen.

0
xistnc 18 juni 2017 om 16:16

Wagner 92e op 1m28. Even de beelden afwachten, maar dat lijkt me geen kwestie van uitbollen na een leadout. De Duitser blijft een onzekere factor, zodra meerdere grote mannen en hun treintjes zich met de sprint bemoeien.

0
ShutUp 18 juni 2017 om 16:35

Tja er is altijd in de Tour wel een rit waar enkele toppers door materiaalpech, een valpartij, uit pedaal schieten, … niet kunnen meesprinten dus daar heeft Groenewegen zeker kans om een ritue mee te sprinten. Maar in een grote ronde Kittel en Greipel kloppen als die beide voluit meedoen zie ik nog niet direct gebeuren. Paar keer podium moet echter erin zitten.

0
schipperaar 18 juni 2017 om 16:44

@chavanel
Geluk dwing je af en daar wordt den Dylan steeds beter in, elke schakel telt en een zwakke is voldoende om niet mee te doen, hij straalt en gaat ons nog verrassen hopelijk.

0
ti-raleigh 18 juni 2017 om 16:49

Eerder deze week kon Dylan 2 x prachtig winnen, mbv Wagner. Je merkt het gelijk als Wagner ontbreekt in de trein.

0
kelderfan 18 juni 2017 om 16:52

@xistnc
Dat heb ik al eens eerder gezegd. Maar zonder Wagner als lead-out is ’t niet altijd prijs.
Kittel is wel een baas natuurlijk.

0
fransvanrooij 18 juni 2017 om 17:10

Valt me wel op dat Greipel door een aantal volgers nog steeds als ’treetje boven’ Groenewegen wordt gezien. Daar lijkt wat sleet op te zitten, eindigt hier ook twee keer achter Groenewegen. Kittel steekt er bovenuit, maar gezien de malheur van Cavendish, zijn er daarachter zes, zeven sprinters met kansen waar Groenewegen toe behoort.

0
fraine gal 18 juni 2017 om 17:21

Van al de reacties die heb gelezen hemelen jullie Groenewegen al op als de nieuwe Jeroen Blijlevens. Wel, Groenewegen gaat nog veel boterhammen moeten eten om een rit een grote ronde te winnen. Kittel heeft zijn status als sprinter al bewezen in grote rondes. Kittel ligt echt niet wakker van Groenewegen maar ze houden wel rekening met andere sprinters in een sprint etappe. Laat ons eerlijk zijn dat het deelnemersveld van dit jaar in de Ster ZLM Toer magere kost was. Natuurlijk is winnen winnen en als je een sprint etappe wint in de Tour ben je een grote sprinter en dat heeft Groenewegen tot nu toe nog niet gedaan. Top 5 in een sprint etappe is aardig maar voor een sprinter telt maar één plaats en dat is plek 1. Al de rest is praat na de vaak. Ik ga het nog eens zeggen en dit al voor de 3de keer deze week. Groenewegen is een sprinter van de tweede lijn die in mijn ogen geen top 5 gaat rijden in deze Tour. Spreek me tegen als dat niet het geval is maar dat is mijn gevoel over Groenewegen. In de Tour gaan alle grote kannonnen daar staan en gaat het niveau toch nog ietsje anders zijn dan met alle respect een etappe winnen in Yorkshire of Ster ZLM Tour.

0
chavanelfan 18 juni 2017 om 17:30

@schipperaar
Ik weet niet hoe je afdwingt dat de ketting van je grootste tegenstander het begeeft, maar ik begrijp wat je bedoelt. Al vind ik ‘geluk afdwingen’ eerder iets voor Sagan. Met zijn stuurmanskunsten dwingt hij af en toe letterlijk het geluk af dat hij niet valt. Maar ook dat keert zich soms tegen hem, zoals tijdens het voorjaar.

0
vlek 18 juni 2017 om 17:33
Quote:
Ik ga het nog eens zeggen en dit al voor de 3de keer deze week.

Waarom eigenlijk? Wat volgt is een verspilling die pas over een maand gewogen kan worden. De herhaling ervan lijkt dus een ander doel te hebben..

0
TykkeThor 18 juni 2017 om 17:37

@fg
Wordt Groenewegen hier zo vreselijk opgehemeld dan? Afgezien van enkelen vind ik dat reuze meevallen. Een rit winnen is voor dit jaar misschien nog te veel, maar die gast is pas 23, en heeft nu al zoveel snelheid. Ik twijfel echt niet of Groenewegen binnen afzienbare tijd zijn eerste rit in een grote ronde pakt. Als Meersman al twee massasprints in de Vuelta kan winnen. Zoveel stelt dat allemaal nou ook weer niet voor.

0
O59 18 juni 2017 om 17:38

Ik zie Groenewegen wel een ritje pakken in de Tour.

0
fraine gal 18 juni 2017 om 17:40

@vlek: Ik bedoel alleen maar dat notoire Nederlandse wielerliefhebber hier aan het zweven is als Groenewegen eventueel een rit gaat winnen in de Tour. Ik bekijk uit het realisme en niet uit een Nederlandse bril. Dat is mijn vaststelling, gevoel en daar is niks mis mee.

0
vlek 18 juni 2017 om 17:44

Ik heb niet de indruk dat er rond de kansen van Groenewegen werkelijk een gebrek is aan realisme. Ik twijfel dan ook aan je motivatie..

0
Pietertje2 18 juni 2017 om 17:49

Fraine gal lijkt een beetje op die oom die op elke verjaardag hetzelfde hilarische verhaal verteld.
Iedereen kent het nu onderhand wel en grappiger wordt het toch niet.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone