Albasini sprint naar winst op slotklim Romandië
foto: Sirotti
woensdag 26 april 2017 om 17:40

Albasini sprint naar winst op slotklim Romandië

De eerste rit in lijn in de Ronde van Romandië 2017 is gewonnen door Michael Albasini. Op de slotklim naar Champéry liet de 36-jarige Zwitser van Orica-Scott de Italiaan Diego Ulissi en de Spanjaard Jésus Herrada achter zich. Wilco Kelderman werd zevende. Fabio Felline behoudt de leiding in het algemeen klassement.

LottoNL-Jumbo controleert vroege vlucht
Vanuit de start plaatsten Sander Armée (Lotto Soudal) en onze landgenoot Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) direct een aanval. Even later sloten Marcus Burghardt (BORA-hansgrohe), Matvey Mamykin (Katusha-Alpecin), Mekseb Debesay (Dimension Data) en Oliveiro Troia (UAE Emirates) aan. Burghardt en Troia moesten op de klimmetjes passen, waardoor er vijf renners overbleven. Zij verzamelden een maximale voorsprong van meer dan acht minuten. LottoNL-Jumbo knapte in de achtervolging het meeste werk op.

Vroege aanval Gesink
Op 45 kilometer van de meet bedroeg de voorsprong nog altijd meer dan zeven minuten. Dat was voor de Nederlandse WorldTour-ploeg het teken om alle zeilen bij te zetten. In een mum van tijd reden onder meer Antwan Tolhoek en Koen Bouwman vijf minuten van de voorsprong af. Voorin moest Minnaard er op de voorlaatste klim van de dag af, maar op de veertien kilometer lange slotklim werd ook de rest van de kopgroep teruggehaald. Dat was het teken voor Robert Gesink om aan te vallen.

Spannende slotkilometer
Veel ruimte kreeg onze landgenoot niet, helemaal omdat hij vijf blokken aan zijn been had. Ook een poging van Roman Kreuziger werd snel teniet gedaan. Plaagstootjes volgden er van onder meer Richie Porte, Damien Howsen en een sterke Primož Roglič. Wilco Kelderman reed bovendien attent mee voorin. De slotklim bleek echter niet zwaar genoeg om het verschil te maken, waardoor een grote groep voor de overwinning mocht sprinten. Daarin was Albasini de snelste; voor de zevende keer in zijn carrière won hij in Romandië een rit.

RIDE Magazine
67 Reacties
Sorteer op:
26 april 2017 20:49
Ait el Abdia er nog netjes bij, 15e.
26 april 2017 21:16
Haha 1e categorie. Zwitserse maatstaven. Benieuwd hoe ze daar een echte berg categoriseren. Genoeg op voorraad nochtans.
26 april 2017 22:44
Een klim die nooit een klim werd...
26 april 2017 22:48
@japsie
Bij volgas wordt het gewoon een slagveld en Champery als deel uit makend vd Portes du Soleil wil ook een keer op de kaart natuurlijk.
27 april 2017 00:00
Kelderman dus weer in een mooie vorm, daar leek het in de Waalse Pijl ook al naartoe te gaan. Altijd leuk wat mij betreft; begrijp weinig van die treurneuzen die het niets waard vinden om een Nederlandse dat niveau aan te zien tikken, enkel omdat hij er niet constant in is. Mooie maand voor de boeg met Kelderman.
27 april 2017 00:24
Jungels flikkert even een wiel het dalende peloton in tijdens een depannage door zijn ploeggenoot en denkt, als ik maar weer snel verder kan! Liep gelukkig goed af (o.a. voor die renner met dat zwart-gele shirt).Fijne collega.
27 april 2017 00:26
De koning van Zwitserland! Een echte barre man die altijd volle bak rijdt, houdt van vieze zware koersen in hondenweer en is niet te beroerd om te werken voor anderen.
27 april 2017 00:35
Het viel Been niet eens op gezien haar reactie: "vakkundig gedepanneerd"! Doet Tosh van der Sande overigens mee José? Zo te horen wel :-). Gelukkig doen Tim en Tiesj deze keer niet mee. Overigens mag Boogerd zich wel eens beter voorbereiden want veel parate kennis heeft hij niet voorhanden m.b.t resultaten van dit jaar gereden wedstrijden, laat staan van die van eerdere datum.
27 april 2017 09:17
Teleurstellende etappe. Met een groep van 40 aankomen bovenop een berg van de eerste categorie.
27 april 2017 09:23
Etappe van vandaag is blijkbaar met 20km ingekort ivm sneeuwval, ga ervan uit dat de afdaling waar men mee zou starten in ieder geval is geschrapt.
27 april 2017 10:41
Laat Boogerd aub geen feitenchecker worden ala Traksel. Als hij het co-commentaar doet volstaat zijn huidige kennis voor mij; en die is niet gering. Wist jij nog dat Uran voor Unibet die rit in de ronde van Zwitserland won in 2007? Ik niet!

En volgens mij was het Louis, waarop haar plaat vorig jaar wat bleef haken; niet Tiesj of Tim.
27 april 2017 11:37
Voor Vandenbroek ging het te hard vandaag. Ben bang voor een grote miskoop en weinig steun in de Giro voor Kruissie.
27 april 2017 11:46
@Fast Freddy
"Gezien de grootte van de groep koos JVDB ervoor om zich taktisch te laten uitzakken om een eventuele valpartij bij de groepsspurt te vermijden" Slim met het oog op de Giro dus ;-)
27 april 2017 12:22
@ nederbelg
Ik hoop dat je gelijk hebt.
27 april 2017 12:32
@FastFreddy
Helaas, 't was ironie, ik kon me weer even niet bedwingen... zie het zelf ook somber in wat JVDB betreft...
27 april 2017 12:37
Ligt natuurlijk niet alleen aan de renner, als we naar de giro presentatie kijken missen we natuurlijk alle eenheid in die ploeg.
27 april 2017 16:47
Goed lezen @Sebas! Parate kennis m.b.t dit jaar gereden koersen zei ik, is noodzaak voor een co-commentator. Als je niet weet dat Roglic in de TA 2017 (1 maand geleden!) 4e in het eindklassement is geworden en 5e in de Ronde van het Baskenland ( 2 weken gelden!) vind ik dat als je op die positie commentaar levert, je je niet goed voorbereid hebt. Zeker als je eerder dan nog zegt dat ze (TLJ)geen kort klassement reden in de wat grotere rondes! Of je neemt TA en de RvhB niet serieus. Dat gebeurt die andere José (de Cauwer) echt niet! Dat Uran de 8e etappe in 2007 in de Ronde van Zwitserland won hoeft hij van mij echt niet te weten.Dit was overigens een totaal andere rit dan deze in de Ronde van Romandië, maar dit terzijde.

Reacties zijn gesloten.