Albasini sprint naar winst op slotklim Romandië
foto: Sirotti
woensdag 26 april 2017 om 17:40

Albasini sprint naar winst op slotklim Romandië

De eerste rit in lijn in de Ronde van Romandië 2017 is gewonnen door Michael Albasini. Op de slotklim naar Champéry liet de 36-jarige Zwitser van Orica-Scott de Italiaan Diego Ulissi en de Spanjaard Jésus Herrada achter zich. Wilco Kelderman werd zevende. Fabio Felline behoudt de leiding in het algemeen klassement.

LottoNL-Jumbo controleert vroege vlucht
Vanuit de start plaatsten Sander Armée (Lotto Soudal) en onze landgenoot Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) direct een aanval. Even later sloten Marcus Burghardt (BORA-hansgrohe), Matvey Mamykin (Katusha-Alpecin), Mekseb Debesay (Dimension Data) en Oliveiro Troia (UAE Emirates) aan. Burghardt en Troia moesten op de klimmetjes passen, waardoor er vijf renners overbleven. Zij verzamelden een maximale voorsprong van meer dan acht minuten. LottoNL-Jumbo knapte in de achtervolging het meeste werk op.

Vroege aanval Gesink
Op 45 kilometer van de meet bedroeg de voorsprong nog altijd meer dan zeven minuten. Dat was voor de Nederlandse WorldTour-ploeg het teken om alle zeilen bij te zetten. In een mum van tijd reden onder meer Antwan Tolhoek en Koen Bouwman vijf minuten van de voorsprong af. Voorin moest Minnaard er op de voorlaatste klim van de dag af, maar op de veertien kilometer lange slotklim werd ook de rest van de kopgroep teruggehaald. Dat was het teken voor Robert Gesink om aan te vallen.

Spannende slotkilometer
Veel ruimte kreeg onze landgenoot niet, helemaal omdat hij vijf blokken aan zijn been had. Ook een poging van Roman Kreuziger werd snel teniet gedaan. Plaagstootjes volgden er van onder meer Richie Porte, Damien Howsen en een sterke Primož Roglič. Wilco Kelderman reed bovendien attent mee voorin. De slotklim bleek echter niet zwaar genoeg om het verschil te maken, waardoor een grote groep voor de overwinning mocht sprinten. Daarin was Albasini de snelste; voor de zevende keer in zijn carrière won hij in Romandië een rit.

RIDE Magazine
67 Reacties
Sorteer op:
26 april 2017 18:28
JVDB ook dik in orde voor de Giro! uhum, oh nee, we moeten em de kans geven deze week...
26 april 2017 18:36
@vinnievidefietsen
Volgens mij heeft hij dezelfde voorbereiding gedaan als Boom....
26 april 2017 18:41
@ Koel:
ik heb JVDB niet gezien in het veldrijden deze winter.
26 april 2017 18:41
Neemt TLJ nou EN geen Bennett EN geen Roglic mee naar de giro? Zou ik onverstandig vinden. Ik zet mn vraagtekens bij JVDB en Clement als steunpilaren in de bergen.
26 april 2017 18:43
Guillaume Martin ook mee in de grote groep. Kijken wat hij deze week kan laten zien.
26 april 2017 18:48
Bennett gaat gewoon mee naar de Giro.
26 april 2017 18:51
De Lotto's reden een attractieve koers en .Nl was zeker zeer één van de beste teams.
De youngsters van QS waren ook wel prominent aanwezig , nu nog bevestigen
26 april 2017 18:53
JVDB is niet meer wat hij geweest is natuurlijk, maar ik verwacht hem in de Giro wel nog bij de laatste 20-25 renners bergop, zeker in de slotweek. Korte voetnoot bij JVDB: 1 podiumplaats in een grote ronde, alle Nederlanders samen in de afgelopen 79 grote rondes: 0 podiumplaatsen.
Respect voor knechten die vroeger beter waren dan hun kopman nu is.
26 april 2017 18:54
@TT Bennett gaat niet naar de giro, weet niet waar je dat vandaan haalde..
26 april 2017 18:57
Prachtig ook dat Wilco zich mengt in de sprint en ontzettend jammer dat Sam niet van de partij is, Barquil lijkt overbodig te worden.
26 april 2017 18:59
@ronddraaien
Een renner die gehaald is als helper en tot op heden helemaal niets heeft laten zien, wordt gewoon daar op beoordeeld.
Dat hij ooit eens op een podium heeft gestaan is leuk, maar daar koop je nu helemaal niets voor!
26 april 2017 19:00
@ Koel:
ehh JVDB heeft nooit daadwerkelijk op dat podium gestaan toch?
26 april 2017 19:02
Bennett zit momenteel in Boulder. Die gaat echt niet mee naar de Giro, hoe graag men het ook zou willen. Ik zie VdB2 nog wel een goed niveau halen de laatste 2 weken van de Giro, maar erg hoopvol is dit natuurlijk niet. Clement zal moeten zorgen dat hij mee kan in een grote groep als het weer eens een oorlogsdag is. Voordeel is dat er niet veel (uit mijn hoofd geen enkele) etappes beginnen met een zware klim.

Gesink zou eens moeten proberen om anders aan te vallen. Als hij ziet dat er 5 man in zijn wiel hangen die niet meewerken, dan moet hij de benen ook stil houden en nog eens proberen. Hij zal wel van zichzelf weten dat hij daar niet goed in is, maar daar is wel op te trainen. Op deze manier helpt hij alleen maar anderen. Nou was de klim van vandaag ook niet echt zwaar genoeg.
26 april 2017 19:04
Ik vond het van Gesink een zinloze imitatie van Pieter ' reuzenverzet' Weening. LTJ op kop sleuren en toch maar niet meesprinten voor de overwinning. Zo rook je je knechten wel op.
26 april 2017 19:04
@koel
Natuurlijk, maar de Giro is nog niet begonnen, en daarvoor is hij gehaald. Er zijn weinig renners die podium reden in een grote ronde om later te knechten. JVDB weet ook wel dat hij niet op het niveau van Kruijswijk staat en nooit meer zal staan, maar hij had ook naar een kleinere ploeg kunnen gaan en vragen om daar elk jaar een grote ronde in een vrije rol te rijden. Ik vind het wel knap dat hij daar niet voor kiest.
26 april 2017 19:06
@achtpuntzes - 26 april 2017 om 19:00
Scherp, zelfs dat niet...
26 april 2017 19:10
GVA heeft al laten weten dat die Zwitsers chauvinisten zijn die parcoursen op maat van hun eigen renners maken...
26 april 2017 19:12
@koel
JVDB in geen honderd jaar. De Gendt was de enige van de laatste decennia...
26 april 2017 19:22
Doch.....van achter de groene tafel..
En de dappere De Gendt, voor een NL team nog wel....
26 april 2017 19:23
Deze etappe was wel iets geweest voor Lobato. Het lijkt erop dat ze zich bij TLJ verkeken hebben op die slotklim. Ook al vanwege die zinloze aanvallen.
26 april 2017 19:42
Veel kritiek weer op TLJ, die er mede voor hebben gezorgd dat de kopgroep werd teruggepakt, en daarna tenminste iets hebben geprobeerd bergop. Waarom reed BMC zo lang op kop? Met dat tempo ging er bijna niemand af, en Porte heeft helemaal niks geprobeerd. Door de versnelling van o.a. Gesink en Roglic zijn er denk ik nog wel een paar afgehaakt. Overigens zat Barguil gewoon in de groep, volgens de officiële uitslag.
26 april 2017 19:47
jup maklukzat, daar leek het idd op.

Voor de rest zat JvdB er volgens mij nog bij tot op 2km van het einde iig. Dus zal mij niet verbazen als hij gewoon heeft laten lopen.

Gesink was leuk geprobeerd, nu nog oefenen in het daadwerkelijk goed wegkomen en durfen beentjes stil te houden.
Kelderman was weer eens een genot om naar te kijken, dat is al een poosje geleden. nu hopen dat het de hele ronde goed gaat.
26 april 2017 19:54
Verdienstelijk gereden door TLJ. Colletjes worden nu wel erg snel 1e categorie, zo zwaar was deze klim toch ook weer niet. Albasini en andere sprinters die een heuveltje overkunnen bleven er gewoon aan en reden een goed resultaat. Dus 1e categorie vind ik dat niet..
26 april 2017 20:06
Roglic staat in pole position voor de eindzege, logisch dat zijn ploeg dan gaat achtervolgen als een kwartet 8 minuten heeft op 50 km van de aankomst, toch?
26 april 2017 20:43
Hoeveel euro zou die Boogerd krijgen om het woord sprint nooit uit te spreken. Man hou eens op met dat 'spurt'. Heb er gewoon nachtmerries van.

Reacties zijn gesloten.