Sonny Colbrelli verslaat Remco Evenepoel op spectaculair EK wielrennen

Sonny Colbrelli verslaat Remco Evenepoel op spectaculair EK wielrennen

foto: Cor Vos

zondag 12 september 2021 om 16:57

Sonny Colbrelli is na een beklijvend duel met Remco Evenepoel de nieuwe Europees kampioen wielrennen geworden. Een uiterst spectaculaire, en ook loodzware wedstrijd in het Italiaanse Trentino draaide na 179 kilometer uit op een tweestrijd tussen beide kemphanen. In de sprint was Colbrelli veruit de betere.

Zware openingsfase
Een vroege vluchtpoging van Harm Vanhoucke (België), Franck Bonnamour, Aurélien Paret-Peintre (Frankrijk) en Antonio Jesús Soto (Spanje) op de grote lus met aardig wat beklimmingen was nog maar de inleiding van een zware openingsfase. Op de Vigo Cavedine-klim volgde een spervuur aan aanvallen van met name Frankrijk en Spanje. De vroege kopgroep kreeg er bijval van onder meer Thibaut Pinot (Frankrijk), Andrea Bagioli (Italië), David De la Cruz, Mikel Landa en Gorka Izagirre (Spanje).

Aan de voet van de steile Monte Bondone was het verschil met het peloton een kleine minuut. Op die klim werd flink aan de boom geschud en kwamen de eerste favorieten uit hun kot. Remco Evenepoel volgde een demarrage van Romain Bardet, maar die aanval hield niet lang stand. Mede door die versnelling waren de verschillen op de top klein. In de afdaling wist Evenepoel toch de aansluiting te maken met de kopgroep, samen met onder meer Matteo Trentin, Marc Hirschi, Diego Ulissi en Victor Campenaerts.

Het peloton op de Povo-klim in Trentino – foto: Cor Vos

Samensmelting
Grote afwezigen vooraan waren Nederland en Slovenië, maar eenmaal op het lokale circuit – op 100 kilometer (!) van de finish – was er een samensmelting van de voorste favorietengroepen. Bauke Mollema en Koen Bouwman waren de oranjehemden van dienst in dat peloton, dat ongeveer vijftig man groot was. Thuisland was van zins om zeven rondes voor het einde de koers hard te maken op de Povo (3,6 km aan 4,7%). Ulissi, Campenaerts, Stan Dewulf en Nelson Oliveira reden nog weg, maar werden snel weer ingerekend.

Zes rondes voor het einde was het Bardet die versnelde op de klim, maar Campenaerts counterde die aanval. De tijdrijder ontsnapte even later met Mark Padun, Markus Hoelgaard, Matteo Trentin en Tadej Pogacar. Reden voor Frankrijk om te achtervolgen en 60 kilometer voor de meet de koers uit elkaar te laten spatten. Evenepoel, Cosnefroy, Colbrelli, Hermans, Hirschi en Sivakov sloten aan bij Campenaerts, Pogacar, Trentin en Hoelgaard. Daarachter hadden Bardet, Almeida en Padun de slag gemist, evenals een groep met Mollema op een minuut. De Nederlander ging nog wel in de achtervolging met Dewulf.

Bauke Mollema kansloos voor zege
Mollema vocht zich met Campenaerts (gelost uit de kopgroep), Dewulf, Almeida, Bardet en later ook Geschke tot op 20 seconden te komen van de kopgroep, maar de Belgen waren niet van zins om mee te werken. Het leidde tot wat onenigheid op 40 kilometer van de finish en tijdverlies voor de groep-Mollema; drie rondes voor het einde was het verschil 48 seconden tussen de negen leiders en de groep-Mollema. Vooraan was het Ben Hermans die het tempo bepaalde, en mede door het stoorwerk van Campenaerts en Dewulf groeide de voorsprong verder en verder. De winnaar moesten we dus vooraan zoeken.

Remco Evenepoel voert de forcing – foto: Cor Vos

Remco Evenepoel maakt het verschil
Remco Evenepoel, Ben Hermans, Benoît Cosnefroy, Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Marc Hirschi, Pavel Sivakov, Tadej Pogacar of Markus Hoelgaard ging Europees kampioen worden. Het was de Rus die op de voorlaatste Povo-klim een aanval plaatste, maar de tegenaanval van Evenepoel had meer effect. Alleen Cosnefroy en Colbrelli geraakten met de Belgische topfavoriet over de top. Pogacar, Hirschi en Sivakov kraakten en werden in de afdaling bijgehaald door de andere gelosten. Die groep volgde bij het ingaan van de slotronde op ruim een halve minuut.

In de laatste omloop legde Evenepoel een snoeihard tempo op, dat te veel was voor Cosnefroy. De Fransman werd 11 kilometer voor de meet keihard uit het wiel gereden. Op de Povo zette Evenepoel nog een keer aan, maar een taaie Colbrelli verbeet de pijn en kwam in het wiel van de topfavoriet over de top. Evenepoel moest het daardoor tactisch zien op te lossen tegen de rappe Italiaan.

Evenepoel neemt Colbrelli op sleeptouw – foto: Cor Vos

Sonny Colbrelli zorgt voor volksfeest in Trento
Zes kilometer voor de finish nam Colbrelli dan toch over, maar Evenepoel kon het niet laten om toch de kop te nemen. Hij nam, weliswaar zichtbaar geïrriteerd, de Italiaan mee naar de laatste kilometer en werd daar met overmacht geklopt in de sprint. Colbrelli eiste het goud op en Evenepoel moest genoegen nemen met het zilver. Cosnefroy knokte zich nog naar het brons.

Op de erelijst van het EK wielrennen is Colbrelli de opvolger van Giacomo Nizzolo, die vorig jaar in Plouay de wit-blauwe kampioenstrui wist te veroveren.

Dit artikel delen:

238 Reacties

Luc La 12 september 2021 om 18:10

Tactisch niet slim. Maar als je niet kan toegeven dat Remco de sterkste in koers was, grappig.

Pogacar bergop lossen en daarna met 2 bloemzakken alle kopwerk doen zou heel mss de reden kunnen zijn dat hij Sonny niet loste.

Troost je haters , hij zal er uit leren, en zal nog beter worden

Marik 12 september 2021 om 18:13

Ik vermoed juist dat hij nog vele 2e plaatsen gaat behalen. Ook knap natuurlijk.

LDV 12 september 2021 om 18:14

Hij zit bijlange nog niet aan zijn piek. Die gaat nog groeien, veel leren, veel fouten maken, maar ook ontzettend knap koersen en veel winnen.

Michelangelo 12 september 2021 om 18:19

Hij zal in de grote koersen nog heel vaak in deze situatie komen. Waarin hij heel veel mensen kan lossen in een strook bergop, maar niet iedereen.

Daarom is het wel jammer van die motard die de verkeerde kant op ging in Brussel Cyclassic. Want als dat niet was gebeurd, dan had je daar al kunnen zien wat er met Evenepoel gebeurt als hij met rappere mannen naar de finish gaat. Dan had hij (en ook zijn supporters) waarschijnlijk daar al de les gekregen dat je met hele goede benen niet automatisch wint.

AdZ 12 september 2021 om 18:19

En dan komt hij alleen aan, wint en is met recht de sterkste in koers…

meqadon 12 september 2021 om 19:03

De eerste keer dat hij tegen pogacar rijdt. En dan lost hij hem op de klim. Dit is een antwoord met de pedalen op de vele criticasters

jooprioolpijp 12 september 2021 om 19:03

@Luc – Colbelli en Cosnefroy bloemzakken? Heb je m.n. Colbrelli dit jaar al ergens zien koersen? En hoe dom ben je als je je door twee bloemzakken de kop laat opdringen? Remco kan fantastisch hard en aerodynamisch fietsen, maar moet nog leren in welke situatie dat het beste wapen is.

LaDoyenne 12 september 2021 om 19:15

@meqadon

Onzin. Dit EK is Pogacars eerste wedstrijd sinds zijn oververdiende vakantie. Zowel de tijdrit als de wegrit zijn voor hem een doorgevoerde training.

Lalsacien 12 september 2021 om 21:20

@LaDoyenne Pogacar heeft ook al in Bretagne gekoerst.

meqadon 12 september 2021 om 21:29

Hij is de enige samen met vingegaard die pogacar dit jaar kan lossen bergop. In welke vorm hij is kan niemand van ons weten. Binnen 2weken wk leuven en erna lombardije. Zn 2 grootste doelen dit najaar. Volgens mij is hij goed momenteel. Dus dit is een prachtprestatie van een 21jarige. We gaan er nog veel plezier aan beleven. Spijtig voor de rev antisupporters

adelaarvanantwerpen 13 september 2021 om 01:11

@mequadon

Behalve vingegaard en Evenepoel, hebben Alaphilippe, Honore en Cosnefroy*2 + het peloton in Plouay, Colbrelli (dit EK) WVA, MVDP, Alaphilippe en Bernal (tijdens strade) dit jaar Pogacar gelost.

En er is een gigantisch verschil tussen Pogacar lossen in de Tour wat zijn hoofddoel van het jaar was en waar hij in de vorm van zijn leven was of tijdens een EK wat voor hem een voorbereiding is.

Jij vindt Pogacar goed in vorm? Hij is zeker niet slecht maar een Pogacar in goede vorm wordt er niet uitgereden in Plouay, wordt niet gedubbeld op het Ek tijdrijden en eindigt niet op meer dan een minuut van renners waar hij in de tourtijdrit van won. Een Pogacar in goede doen heeft geen moeite om renners als trentin, Hermans en Hoelgaard te lossen op een parcours dat hem perfect ligt. Hij wordt zeker niet gelost door Cosnefroy en Colbrelli op zo’n helling. Ik vraag mij af ofdat er iemand in staat is om een goede pogi hier te lossen.

Lombardije ‘de wedstrijd dat hem het beste ligt’ is pas binnen een maand dus nog genoeg tijd om in supervorm te komen. Jij mag ook niet vergeten dat Pogacar van de UAE tour tot de OS in supervorm was en een van de beste wielerperiodes had van deze eeuw. Ik denk dat het voor een 23e jarige (eigenlijk voor elke renner) na een tijd ook wel op kan zijn.

Sterke wedstrijd van Evenepoel, maar dat hij hier pogi lost zegt meer over de vorm van Pogacar dan wat anders. Pogacar reed vandaag op het niveau Hermans en ik denk dat wij beide weten dat hij en Hermans niet op dezelfde planeet liggen qua level.

Kosmonaut 12 september 2021 om 18:14

Remco valt niet heel veel te verwijten, moest iedereen eraf knallen om te winnen maar stuitte op een ijzersterke Colbrelli die hij eigenlijk geen moment echt in de problemen heeft kunnen brengen op de klim. Ze hebben beide gewoon gedaan wat ze moesten doen en onze Italiaanse vriend bleek simpelweg de sterkste en snelste. Ja ok, Evenepoel had ook zijn benen kunnen stilhouden na de slotklim, en dan? Dan was hij zijn medaille kwijt en hadden we zee waarschijnlijk nog steeds dezelfde winnaar.
Mooie Europees kampioen, als sprinter zo een koers rijden op dit selectieve parcours, petje af.

debarreman 12 september 2021 om 18:37

Echte en harde koers met terechte winnaar. Colbrelli maakt heel goed gebruik van zijn sterke punten.

Als REV in de buurt blijft van van Aert tijdens het WK heeft ie zomaar een goede kans om wereldkampioen te worden. Hoewel er ook een goede kans is dat de Belgische ploeg niet 1 team is.

jooprioolpijp 12 september 2021 om 19:05

Je bedoelt, als REV in de buurt van van Aert blijft, is er een goede kans dat van Aert geen WK wordt neem ik aan…

Laatste man 12 september 2021 om 18:40

Prachtige koers. Mooie winnaar.

lamaarwaaien 12 september 2021 om 18:41

Colbrelli veruit de sterkste. Zie uitslag. Remco moet nog leren dat wielrennen niet gaat om alleen hard rijden.

mark peeters 12 september 2021 om 18:53

Gefeliciteerd met de 17e plaats van de eerste Nederlander, kopman Bauke Mollema. Hij heeft heel slim gereden en is amper 6 min15 sec na de eerste 2 aangekomen.

Marik 12 september 2021 om 20:41

Dank je wel! De natie is trots op Bauke, lekker trainen voor volgende week, geen frustraties. Lekker hoor.

Sjonge Jonge 12 september 2021 om 23:23

Dank je wel Mark.
Jij die altijd op de bühne staat om ‘Den Hollanders’ een reprimande te geven als ze arrogant zijn (en toegegeven, dat zijn ze hier helaas ook regelmatig) geeft zelf nu het juiste voorbeeld, erg netjes van je

mark peeters 13 september 2021 om 09:40

Ik vrees dat het volgende week op een Vlaams parcours niet beter zal worden voor Mollema. In Italië was het een heuvelachtig (genre AGR of Brabantse Pijl), in principe Mollema zijn favoriete parcours. Gelukkig is MVDP op tijd hersteld. Het zal van hem moeten komen. Nog een gratis tip: bouw de ploeg volledig rond MVDP. Ik reken hem zeker tot de favorieten … Doei!

meqadon 12 september 2021 om 19:01

Sterkste wint meestal niet. Je moet ook slim koersen. Maar colbrelli jongen. Als je mee over de top komt pak dan op zn minst over. Je weet dat je de snelste bent en gaat als kopman winnen in eigen land. En dan nog lig je te slepen

Lalsacien 12 september 2021 om 21:21

Hij zat op de limiet!

LaDoyenne 12 september 2021 om 19:13

Even kijken. Wie mis ik? Van Aert, Roglic, van der Poel en Alaphilippe. Bernal en Carapaz konden, om begrijpelijke reden, niet meedoen. In de tijdrit geldt hetzelfde voor Dumoulin en Dennis.
Voor Pogacar is dit EK de eerste wedstrijd na zijn -oververdiende- vakantie. En Hirschi lijkt -eindelijk- een beetje terug te komen.
Padoen viel tegen, ja.
Een EK (van het niveau) zoals een ander?
Benieuwd naar het WK.

assen 12 september 2021 om 20:29

+1 (dit is langer dan 10 tekens)

Lalsacien 12 september 2021 om 21:23

Even opnieuw beginnen met je argumentatie. Je hebt je feiten niet op een rijtje.

assen 12 september 2021 om 19:30

Hopelijk dat Remco zich aan zijn woord houdt en vol op kop rijdt voor Wout. Als ie dat niet doet en vroeg demareert dan naait ie Belgie waarschijnlijk weer een oor aan…

djerkson 12 september 2021 om 19:56

Richting de 200 reacties. Het minste dat je kan zeggen is dat de kleine uit Schepdaal een hoop stof tot posten geeft.

Pascal Mortier 12 september 2021 om 20:46

Ondertussen de 200 gepasseerd ;-) Straks moet WF misschien overwegen om (dis)likes toe te voegen aan hun artikels; gegarandeerd dat Remco daar steeds als winnaar uit de bus komt :-D

Gebruikersnaam 12 september 2021 om 20:01

Bahrainbonus > Patbonus, dat is ondertussen wel duidelijk.

Ivanoviclover 12 september 2021 om 20:03

In de krant reageerde Gilbert laconiek op de vraag wie vandaag in het oog gehouden moest worden “iedereen op een Merida fiets”.

Reiger 12 september 2021 om 20:08

Typisch een koers van iemand die alleen maar gewend is om de overwinning solo te behalen. Gewoon dom gereden. Wel supersterk maar als er iemand niet meewerkt moet je gewoon ook zijn koers naar de kloten helpen. Benen stil. ik niet jij ook niet.
Als hij dat een paar keer doet weten ze niet wat ze aan hem hebben in een finale. Nu wel. “Hij rijdt toch wel door met mij in het wiel” weten ze nu. Dan maar geen zilveren plak!

Kopinkas 12 september 2021 om 20:29

Edit redactie: niet op de man spelen

Reiger 12 september 2021 om 21:35

Goede inhoudelijke reactie plaatvoorkopinkas

mark peeters 12 september 2021 om 20:10

Is een 2e plaats en zilver een afgang? De eerste Hollander (Bauke Mollema) was pas 17e, op ruim 6 min15 sec van Remco en Sonny.

Angelo Pauwels 12 september 2021 om 20:34

Vergelijk de van Aert aan 21 jaar ne keer met de van Aert van nu. Remco zal nog ieder jaar progressie maken en er komt gewoon een tijd aan dat er aan Remco nie veel te doen gaat zijn.

LaDoyenne 12 september 2021 om 20:44

Nee. Remco is bijna aan zijn 4e jaar bij de profs toe. Dus zo veel progressie zit er niet meer in. Meer nog: na een jaar of 2 zal het verval inzetten. Indien ik me niet vergis, is hij eigenlijk al jaren topsporter (eerst in het voetbal). En topsport is nu eenmaal roofbouw op het lichaam.
Vooraleer iemand het nodig vindt om op te merken dat Valverde op z'n 41e en in z'n 19e jaar bij de profs nog sterk rijdt, geldt zelfs voor hij die de uitzondering is die de regel bevestigt, dat de Valverde anno 2021 niet meer zo goed is als de Valverde anno 2014.
De natuur is onverbiddelijk: vroeg rijp is ook vroeg rot.

Martino87 12 september 2021 om 20:45

Daarbij ga je er van uit dat de tegenstand niet beter wordt en dat er geen nieuwe renners aan de top verschijnen.

Napoleon 12 september 2021 om 20:46

Geldt dit ook voor bijv. Pogacar? Want die is niet veel ouder….

Westfalen 12 september 2021 om 20:47

Nou zijn sprint gaat echt niet veel beter worden. Toch een belangrijk wapen. Tactisch vermogen is tot op zekere hoogte aan te leren, maar Van Aert heeft dat veel meer van nature heb ik het idee.

Angelo Pauwels 12 september 2021 om 20:53

Napoleon, dit is ook zeker waar voor Pogacar. Ik denk zat ze allebei een beetje alles onder elkaar zullen verdelen. Ik zie niet direct iemand anders opstaan die van hetzelfde niveau is.

Michelangelo 12 september 2021 om 21:09

Met andere woorden, over 2 jaar kunnen we alle koersen schriftelijk afdoen, aldus Angelo. Iedere wedstrijd verloopt volgens het volgende scenario: Peloton aan de start, er wordt de hele dag zwaar gekoerst, en dan besluit Evenepoel dat het klaar is met spelentijd, hij geeft er een lap op en kletst iedereen uit het wiel. Om vervolgens iedere keer met een nieuw zegegebaar uit te pakken….

Getuigt mijns inziens van 100% wensdenken en blinde adoratie, en 0% realisme.

Lalsacien 12 september 2021 om 21:27

Pshaw! Toen Bernal de Tour won….
Toen Evenepoel de Classica San Sebastian won…
Toen MVDP de RvV won…
Alleen Pogacar heeft voorlopig echt bevestigd.

LaDoyenne 12 september 2021 om 23:02

@Michelangelo

Zo is dat. In het Sporza-interview verstevigt Remco de mythe nogmaals: het parcours was niet lastig genoeg om Colbrelli te lossen. M.a.w. op een zwaar parcours is er slechts één kandidaat-winnaar, namelijk Remco Evenepoel.

mark peeters 13 september 2021 om 09:43

Pogacar pas vijfde in de wegrace en pas 12e in de tijdrit, het verval is inderdaad al begonnen …

Cochise 12 september 2021 om 21:29

Hoedje af trouwens voor Campenaerts. Wat een heerlijke coureur is dat geworden.

meqadon 12 september 2021 om 21:46

+1 Vocsnor heeft een prachtkoers gereden. Spijtig van de pech waardoor hy moest lossen

deffil 12 september 2021 om 22:15

Met Colbrelli in bloedvorm heeft het peleton er een topper bij voor lastige koersen. Wat een zalig koersjaar is dit toch!
Remco’s evolutie is echt wel spectaculair vind ik

Michelangelo 12 september 2021 om 22:43

@Deffil,
Jij praat over spectaculaire evolutie; ik vraag me af of hij nu echt heel veel verder staat dan 2 jaar geleden. Uiteindelijk won hij toen ook al zijn wedstrijden van 1 week, was hij er kort bij in de tijdritten en wist hij ook wel eens een eendagswedstrijd te winnen. Maar lukte het nog nooit in de echt grote koersen.

Als je het mij vraagt zijn zijn tijdritten zelfs net wat minder scherp geworden (hoewel hij volgende week natuurlijk mijn ongelijk kan bewijzen) en is hij ingehaald op dat vlak door Ganna.

Ik denk vooral dat we kunnen concluderen dat hij nu weer aanhaakt bij het niveau van voor zijn val in Lombardije. En ik ben heel benieuwd of er nog rek op zit, of dat dit het misschien wel gewoon is voor Evenepoel. We hebben namelijk al veel van hem gezien, maar ook nog veel dingen niet….

Albert Boekhouder 12 september 2021 om 23:29

Wat een mooie koers. En wat een logische winnaar. Wielerliefhebbers gaan jammer genoeg steeds meer naar een zwart-wit supporterschap. Relax een beetje beste mensen.

Kempen en Ko 12 september 2021 om 23:40

Remco Evenepoel lost vandaag met een een poef bergop Matteo Trentin, Marc Hirschi, Pavel Sivakov, Tadej Pogacar en Markus Hoelgaard.

tot zover "Evenepoel is niet explosief."

O ja en Cosnefroy kneep hij helemaal dood, die gast die van der Poel in het pak naaide in het voorjaar en vorige week z'n maatje Alaphilippe een paar hielen liet zien in Bretagne.

Tot zover, "hij kan het alleen tegen Jeanneke en Mieke"
3 Benoît Cosnefroy France 1:30
4 Matteo Trentin Italy 1:44
5 Tadej Pogačar Slovenia ,,
6 Marc Hirschi Switzerland ,,
7 Markus Hoelgaard Norway ,,
8 Ben Hermans Belgium 1:46
9 Pavel Sivakov Russia 1:49

Rijdt deze pannekoeken ook gewoon op bijna 2 minuten. Tja… helaas botste hij op een Colbrelli in bloed..vorm.

Murcia 12 september 2021 om 23:54

Waarom vind je het nodig om Colbrelli van dopinggebruik te beschuldigen, tenminste dat lijkt me de enige conclusie van de puntjes in je slotwoord? Als Remco net zo goed, zo niet beter was als de andere toppers die je beschrijft komt de suggestie doping toch ook als een boemerang bij hem terug?

Anton van Valouwe 13 september 2021 om 10:13

Alsof openlijke verdachtmakingen richting de Bahrein ploeg hier nieuw zijn.

Murcia 13 september 2021 om 10:26

Dat is niet nieuw Anton, maar daarom mag man best wel eens er op wijzen of niet dan?

meqadon 13 september 2021 om 10:32

Colbrelli boekt hier mss wel de mooiste zege van zn carrière. Het was een fantastische koers. En de meeste reacties gaan hier over rev en dan worden ze meestal nog geschreven door anti supporters. Ben hier nog niet zo lang lid, maar was dit vroeger ook al zo? Begrijpen wie begrijpen kan

Headlines

Materiaalzone

Populair