Colbrelli triomfeert in Tre Valli Varesine, Slagter vierde

Colbrelli triomfeert in Tre Valli Varesine, Slagter vierde

Foto: Sirotti

dinsdag 27 september 2016 om 16:52

Sonny Colbrelli heeft de Italiaanse semi-klassieker Tre Valli Varesine op zijn naam geschreven. De Italiaan van Bardiani-CSF was in de najaarskoers na een wedstrijd van 192,9 kilometer de snelste sprinter van een uitgedunde kopgroep. Hij klopte landgenoten Diego Ulissi (Lampre-Merida) en Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli – Sidermec). Tom-Jelte Slagter sprintte naar een vierde plek en was daarmee de beste Nederlander.

Drie vroege vluchters
De beginfase van de eendagskoers in en rond Varese werd gekleurd door een vlucht van drie renners. De Australiër Zakkari Dempster (Bora-Argon 18), de Roemeen Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) en de Rus Igor Boev (Gazprom-RusVelo) gingen in de beginfase op avontuur en reden een maximale voorsprong van meer dan negen minuten bij elkaar. Op initiatief van Topsport Vlaanderen-Baloise en Cannondale-Drapac werd het verschil teruggebracht.

Na een versnelling van Moreno Moser werd het onrustig in het peloton. Ook Vincenzo Nibali (die voor het eerst sinds zijn val in Rio weer een wedstrijd reed) mengde zich in de debatten. De twee bleven niet voorop, maar zorgden er wel voor dat het tempo de hoogte inschoot. De voorsprong van de vluchters nam hierdoor snel af en op vijftig kilometer van het einde volgde een hergroepering.

Slagter in de aanval
Er ontstond al snel een nieuwe vlucht met negen renners, waar ook Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac) deel van uitmaakte. Deze aanval was echter geen lang leven beschoren. De finale werd opgeschrikt door een ongeval waarbij een politiemotor frontaal op een auto reed, maar invloed op de koers had het incident niet. Ondanks een spervuur van aanvallen bleef de wedstrijd door het hoge tempo lang gesloten.

Een aanval van de Fransman Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM) op twee ronden van het einde werd al snel geneutraliseerd door de BMC-ploeg, die het tempo in de finale bepaalde. Zijn ploeggenoot Rémy Di Grégorio waagde vlak voor het ingaan van de slotronde een nieuwe poging, maar ook hij zou zwichten voor het moordende tempo van het peloton. Een speldenprik van Fabio Aru op iets meer dan tien kilometer van het einde liet het peloton verbrokkelen, maar kon niet voorkomen dat alles weer samen zou komen.

Colbrelli maakt het af
In de straten van Varese hield Lampre-Merida in dienst van Ulissi het tempo hoog. Op een versnelling van de Italiaan kwam een reactie van Jens Keukeleire, maar in de slotfase volgde een samensmelting. Een demarrage van Gianluca Brambilla werd beantwoord door Rigoberto Uran, die solo doorging. De Colombiaan werd in de slotkilometer ingerekend door Ulissi, Gavazzi en Colbrelli. Doordat de vier naar elkaar keken kwam een achtervolgend groepje aansluiten. In de sprint om de overwinning bleek Colbrelli alsnog over de snelste benen te beschikken, waardoor hij na zijn zege in de Coppa Sabatini zijn tweede overwinning binnen een week boekte en zijn visitekaartje richting het WK opnieuw afleverde.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Laatste man 27 september 2016 om 16:54

Mooie finale weer in zo'n semi-klassieker. Colbrelli, Keukeleire, Gavazzi en Sbaragli sterk (als sprinters). Ulissi, Uran en Brambilla veel aangevallen. Slagter knap 4e.

Boomie1 27 september 2016 om 16:58

Colbrelli is echt indrukwekkend dit najaar, bijna net zo’n mooie serie als Nibali vorig jaar!

Stofzuigert 27 september 2016 om 16:59

Colbrelli rijgt de overwinning aan een de laatste weken.

Jacco van Stierop 27 september 2016 om 17:00

Leuke koers gezien. Goed in vorm, die Colbrelli, slim gepositioneerd in de laatste kilometer en vakkundig afgemaakt. Uran en Ulissi sterk maar mistten net dat beetje extra.
Blijft zonde dat Nibali il Lombardia moet overslaan, zit toch weer lekker op de fiets. Zal een opluchting voor hem zijn als hij dat lichtblauwe truitje kan opbergen.

Robert Chasinque 27 september 2016 om 17:00

COLBRELLI!

thombvb 27 september 2016 om 17:02

Zeer sterk weer. Ulissi en Uran waren goed, maar het parcours was denk ik net niet lastig genoeg. Morgen meer kans.

Baukema Tomoulin 27 september 2016 om 17:09

Colbrelli voor wereldkampioen? Of zou hij niet mee mogen van Italië ten gunste van Viviani/Nizzolo/Modolo/Sbaragli/Bonifatio/Ferrari/Ruffoni/Pelucchi/Guarnieri?

pirazzi 27 september 2016 om 17:12

Slagter werd uiteindelijk vierde, maar dat is ook knap. P. Gilbert met een zesde plaats ook weer eens een redelijke uitslag.

gavirialaphilippe 27 september 2016 om 17:15

wow, Colbrelli echt aan een supergoed najaar bezig! Martinez ook weer goed, net buiten de top 10 in de eerste groep. Wordt volgens mij ook nog spannend zo in de coppa italia :)

denistel 27 september 2016 om 17:23

Colbrelli voor een vlakke sprint komt ie tegen de wereldtop wel te kort hoor.

Colbrelli. 27 september 2016 om 17:27

Op een parcouts als in Qatar gaat hij er natuurlijk nooit aan te pas komen voor de overwinning, hoe mooi dat ook zou zijn. Zijn selectie lijkt me daarentegen wel een zekerheidje.

Piet Lut 27 september 2016 om 17:38

Onbegrijpelijk dat Bardiani-CSF Colbrelli niet heeft opgesteld voor Il Lombardia

For the last event of the season, Classic World Tour race Il Lombardia (Como-Bergamo, 240 km), the line up will include Stefano Pirazzi, Edoardo Zardini, Manuel Bongiorno, Simone Andreetta, Enrico Barbin, Nicola Boem, Lorenzo Rota and Simone Velasco.

Dekker 27 september 2016 om 17:49

Nog nieuws over de aanrijding van die motard?

spins 27 september 2016 om 18:02

De politieagent zou ervan af komen met een bekkenbreuk, dan valt het al bij al nog mee.

Titaantje 27 september 2016 om 18:29

Een ONGELUK dus en geen ONGEVAL.
Gelukkig maar.

schipperaar 27 september 2016 om 18:31

Mannen als Colbrelli komen moeilijk door de bergen omdat ze teveel gewicht meesjorren, tis daarom dat ik hoop dat Groenewegen zich ook alround gaat manifesteren, van Benthem kon als non sprinter 2x de sprint winnen omdat ie “gewoon” het meeste over had. En een boer eet net zoveel als een gewoon mens die eigenlijk teveel eet.

Jacco van Stierop 27 september 2016 om 18:36

Maar hoe komt die auto met mamma, oma en kleindochter op het parcours terecht? En als de politiemotor niet zou zijn geraakt, was de auto frontaal het peloton in gereden. In dat licht bezien nog een geluk bij een ongeluk, hoe erg ook voor de agent.
Zag afgelopen zondag in de Eneco-tour nog een motor die door het natte wegdek rakelings voor de kopgroep onderuit schoof.
De veiligheid lijkt vooralsnog niet groter te zijn geworden tijdens de koers.

Il Cavaliere 27 september 2016 om 19:00

Toch wel leuk dat Eurosport sinds dit jaar ook iets kleinere koersen zoals bijvoorbeeld deze koers en verder nog andere kleinere koersen uit is gaan zenden. Dit was een prachtige wedstrijd

Romāns Vainšteins 27 september 2016 om 19:05

Ik ben het met piet lut eens, in een tamme, berekende Lombardia had ie er zo nog maar eens bij kunnen zitten aan het einde. Meer kansvol dan de (hartstikke leuke) equipe die ze nu zenden lijkt me, en dan laten ze Ciccone ook nog eesn erbuiten …

Purito 27 september 2016 om 19:12

Kom op jongens. Colbrelli een kans in Il Lombardia? No way. Hoe goed hij ook is, Lombardije is veel te zwaar voor hem.

Romāns Vainšteins 27 september 2016 om 19:18

Dit jaar is wel erg buitensporig ja maar je had hem iig voor eenander in kunnen wisselen die nog minder kans heeft.

nederbelg 27 september 2016 om 19:55

@schipperaar
Bedoel je de schaatser Van Benthem? Schaatsen steeds op het vlakke, dus zie het verband niet…

schipperaar 27 september 2016 om 20:19

@nederbelg
Boeren zijn gewend hele dagen te werken om daarna nog een marathon te gaan rijden, niet voor niets dat zowel van Benthem als van Angenent de langste adem hadden maar ook laagste vetpercentage waarschijnlijk en waren ook de jongste niet meer as ik me herinner.
Om t op mezelf te betrekken, hoe harder ik werkte, hoe makkelijker en harder t sporten ging.
Misschien iets voor t nieuwe wielrennen?

nederbelg 27 september 2016 om 20:34

Interessant… Zijn er eigenlijk Nederlandse (ex-)schaatsers die het in het wielrennen gemaakt hebben? Opeens herinner ik me Eric Heiden.
http://hetiskoers.nl/vergeten-wielrenner-heiden-eric/
En wie duikt hier ook op: Davis Phinney (vader van!), die als tweede Amerikaan ooit een Tourrit won (niet als eerste zoals hier staat).

schipperaar 27 september 2016 om 20:55

@nederbelg
Of ie zwemmer, roeier, zeiler of whatever what, waar ie kwam, won ie, ook met ijshokkie dacht ik waar ie uitkwam. Sprinten en lange afstand was tot dan onmogelijk bij ons behalve Ard Schenk dan, mooi figuur.
Voor echte klimwerk misschien te zwaar maar net als Lemond iemand die nadacht hoe t beter kon getuige het triathlon stuur.

Headlines

Materiaalzone

Populair