Colbrelli triomfeert in Tre Valli Varesine, Slagter vierde

dinsdag 27 september 2016 om 16:52
Colbrelli triomfeert in Tre Valli Varesine, Slagter vierde

Foto: Sirotti

Sonny Colbrelli heeft de Italiaanse semi-klassieker Tre Valli Varesine op zijn naam geschreven. De Italiaan van Bardiani-CSF was in de najaarskoers na een wedstrijd van 192,9 kilometer de snelste sprinter van een uitgedunde kopgroep. Hij klopte landgenoten Diego Ulissi (Lampre-Merida) en Francesco Gavazzi (Androni Giocattoli – Sidermec). Tom-Jelte Slagter sprintte naar een vierde plek en was daarmee de beste Nederlander.

Drie vroege vluchters
De beginfase van de eendagskoers in en rond Varese werd gekleurd door een vlucht van drie renners. De Australiër Zakkari Dempster (Bora-Argon 18), de Roemeen Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) en de Rus Igor Boev (Gazprom-RusVelo) gingen in de beginfase op avontuur en reden een maximale voorsprong van meer dan negen minuten bij elkaar. Op initiatief van Topsport Vlaanderen-Baloise en Cannondale-Drapac werd het verschil teruggebracht.

Na een versnelling van Moreno Moser werd het onrustig in het peloton. Ook Vincenzo Nibali (die voor het eerst sinds zijn val in Rio weer een wedstrijd reed) mengde zich in de debatten. De twee bleven niet voorop, maar zorgden er wel voor dat het tempo de hoogte inschoot. De voorsprong van de vluchters nam hierdoor snel af en op vijftig kilometer van het einde volgde een hergroepering.

Slagter in de aanval
Er ontstond al snel een nieuwe vlucht met negen renners, waar ook Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac) deel van uitmaakte. Deze aanval was echter geen lang leven beschoren. De finale werd opgeschrikt door een ongeval waarbij een politiemotor frontaal op een auto reed, maar invloed op de koers had het incident niet. Ondanks een spervuur van aanvallen bleef de wedstrijd door het hoge tempo lang gesloten.

Een aanval van de Fransman Romain Combaud (Delko Marseille Provence KTM) op twee ronden van het einde werd al snel geneutraliseerd door de BMC-ploeg, die het tempo in de finale bepaalde. Zijn ploeggenoot Rémy Di Grégorio waagde vlak voor het ingaan van de slotronde een nieuwe poging, maar ook hij zou zwichten voor het moordende tempo van het peloton. Een speldenprik van Fabio Aru op iets meer dan tien kilometer van het einde liet het peloton verbrokkelen, maar kon niet voorkomen dat alles weer samen zou komen.

Colbrelli maakt het af
In de straten van Varese hield Lampre-Merida in dienst van Ulissi het tempo hoog. Op een versnelling van de Italiaan kwam een reactie van Jens Keukeleire, maar in de slotfase volgde een samensmelting. Een demarrage van Gianluca Brambilla werd beantwoord door Rigoberto Uran, die solo doorging. De Colombiaan werd in de slotkilometer ingerekend door Ulissi, Gavazzi en Colbrelli. Doordat de vier naar elkaar keken kwam een achtervolgend groepje aansluiten. In de sprint om de overwinning bleek Colbrelli alsnog over de snelste benen te beschikken, waardoor hij na zijn zege in de Coppa Sabatini zijn tweede overwinning binnen een week boekte en zijn visitekaartje richting het WK opnieuw afleverde.

Dit artikel delen:

26 Reacties

Plaggie 29 september 2016 om 04:01

@schipperaar, van Benthem won alleen in ’85 de sprint. In ’86 kwam hij solo aan.

Maar het doet er niet toe, want vergelijking gaat volledig mank.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair