Sonny Colbrelli mag voorzichtig weer beginnen te fietsen

woensdag 27 april 2022 om 11:17
Sonny Colbrelli mag voorzichtig weer beginnen te fietsen

foto: Cor Vos

Sonny Colbrelli mag weer vrijetijdsritjes maken en licht fysieke activiteiten ondernemen. Dat meldt zijn ploeg Bahrain-Victorious in een persbericht. De Italiaan kreeg na afloop van de eerste etappe van de Ronde van Catalonië een hartstilstand en heeft inmiddels een onderhuidse defibrillator.

Colbrelli heeft toestemming gekregen om voorzichtig weer te fietsen nadat uit nieuw medisch onderzoek een vooruitgang van zijn cardiovasculaire gezondheid bleek. Dit onderzoek werd gedaan bij de cardiologische kliniek van de Universiteit van Padua. Hier onderging de winnaar van Parijs-Roubaix 2021 eerder ook zijn operatie, waarbij de defibrillator geïmplanteerd werd.

Na die operatie zei Domenico Corrado, professor aan de universiteit van Padua: “In Padua onderging de renner een uitgebreide klinische, genetische en beeldvormende evaluatie om de oorzaak van de hartritmestoornis die leidde tot de hartstilstand te achterhalen en de meest geschikte therapie te bepalen. De beslissing om een levensreddend apparaat te implanteren werd gedeeld door Colbrelli. Het apparaat werkt om het hartritme te corrigeren als dat in extreme gevallen nodig is.”

Bahrain-Victorious meldt in het nieuwe persbericht verder dat het de prioriteit blijft om Colbrelli’s toestand de komende maanden nauw en voortdurend te monitoren. Het doel hiervan is om zijn veiligheid te garanderen en het terug oppakken van de gewone dagelijkse activiteiten.

Dit artikel delen:

8 Reacties

Geel Zwarte Bril 27 april 2022 om 11:27

Mag voorzichtig fietsen. Maar zou hij dat nog wel willen in wedstrijd verband. In zijn eigen land mag hij in ieder geval al niet meer fietsen in wedstrijd verband.

Brabander 27 april 2022 om 12:05

Ik denk dat er maar 1 iemand die vraag kan beantwoorden en dat is Sonny zelf

pirazzi 27 april 2022 om 12:04

Die Deense voetballer Christian Eriksen had ook zoiets, was bij een club in Italië en speelt nu in Engeland.

makkelijk 27 april 2022 om 13:40

De Nederlandse voetballer Daley Blind natuurlijk ook, en die is al eens in elkaar gezakt tijdens een wedstrijd door een schok van de inwendige defibrillator. In het voetbal geen probleem, maar in het peloton moet je er niet aan denken. Ben benieuwd of die factor nog mee gaat spelen!

Kopinkas 27 april 2022 om 12:18

Sonny, yesterday my life was filled with rain
Sonny, you smiled at me and really eased the pain
The dark days are gone
And the bright days are here
My sunny one shines so sincere
Sonny one so true, I love you

(schoot door mijn hoofd, kan het ook niet helpen, vooral omdat die laatste twee regels er wat mij betreft helemaal over zijn)

Rondje 25 27 april 2022 om 12:57

Maar in wedstrijd verband toch niet in Italië?

Brigand 27 april 2022 om 14:25

Welke nationale federatie gaat de verantwoordelijkheid op zich willen nemen om een profrenner , voorzien van een onderhuids ingeplante defibrillator , een vergunning te verlenen ?

Stel dat bij een extreem intensieve inspanning de defibrillator plots geactiveerd wordt – hetgeen voor de verraste renner in volle koers een onverwachte en onaangename ervaring kan opleveren tengevolge waarvan hij door een ongelukkig rijmaneuver een (massale) valpartij in het peloton veroorzaakt – , wie gaat alsdan de gevolgen dragen van de aangerichte schade ? De met een defibrillator koersende renner ? Zijn sponsor welke hem alsnog een contract heeft bezorgd ? De federatie die hem zijn vergunning verleend heeft ? De UCI ?

Best zou zijn dat de UCI zich hierover principiëel en duidelijk uitspreekt in deze zin dat professioneel koersen met een defibrillator verboden is .

De sympathieke Sonny Colbrelli zal na zijn bijna fatale hartstilstand voorzeker nog in het wielermilieu actief kunnen blijven als gewaardeerde co-commentator of analyst .

Aerosolo 27 april 2022 om 16:46

Het hangt ook van de kans af dat de defribillator geactiveerd wordt. Als het extra gevaar even groot is als met Jonas Vingegaard bergop fietsen, moet je het dan verbieden?