Solozege Elisa Longo Borghini in Parijs-Roubaix voor vrouwen, Lucinda Brand derde

zaterdag 16 april 2022 om 15:46
Solozege Elisa Longo Borghini in Parijs-Roubaix voor vrouwen, Lucinda Brand derde

foto: Cor Vos (archief)

De tweede editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen is gewonnen door Elisa Longo Borghini. De Italiaans kampioene kwam alleen aan op het Vélodrome André Pétrieux, nadat ze ruim dertig kilometer in haar eentje op kop had gereden. Lotte Kopecky won de sprint voor plek twee, net voor Lucinda Brand.

De tweede editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen, de eerste die verreden werd in het voorjaar, ging van start zonder Marianne Vos. De runner-up in de regenuitgave van vorig jaar moest op de valspreek verstek geven vanwege een positieve coronatest. Elizabeth Deignan, de triomfator in oktober 2021, was er ook niet bij, omdat ze in verwachting is van een tweede kindje. Met onder andere Lotte Kopecky, Ellen van Dijk en Chantal van den Broek-Blaak waren er echter alsnog favorieten genoeg.

Vijf vroege vluchtsters
In de openingsfase van de 127,4 kilometer lange wedstrijd moesten eerste vier lokale rondes van 8,3 kilometer in en om Denain afgewerkt worden. Op dit circuit wisten vijf rensters te ontsnappen. Katie Clouse (Human Powered Health), Tanja Erath (EF Education-TIBCO-SVB), Gaia Masetti (AG Insurance – NXTG), Amalie Lutro (Uno-X) en de Nederlandse Leonie Bos (Parkhotel Valkenburg) verwierven een voorsprong van ongeveer twee minuten. Bij aanvang van de eerste van zeventien kasseienstroken, na 43,3 kilometer, was daar nog ongeveer een minuut van over.

Ondertussen was Marta Cavalli al tegen het asfalt gegaan. De Italiaanse, die vorige week de Amstel Gold Race won, kon haar weg vervolgen, in tegenstelling tot Julie De Wilde, die ook ten val was gekomen. Terwijl de Belgische de strijd had gestaakt, dunde de kopgroep op de 3700 meter lange openingstrook uit van vijf naar drie. Lutro, Masetti en Erath bleven vooraan over. Op de stroken erna ging laatstgenoemde solo.

De drie vluchtsters die het langst vooruit bleven – foto: Cor Vos

Balsamo gediskwalificeerd
Veel van haar voorsprong behield de Duitse echter niet. Het peloton, dat veelal werd aangevoerd door Ellen van Dijk, kwam snel dichterbij en slokte Erath uiteindelijk op. Van Dijk bevond zich op dat moment juist achter het peloton, want ze was lekgereden. Later in de koers zou dit ook Elisa Balsamo en de onfortuinlijke Marta Cavalli nog overkomen. In haar poging terug te keren, liet Balsamo zich een tijdje voortslepen aan de ploegleiderswagen doormiddel van een zogenoemde ‘plakbidon’. Om die reden werd ze uit koers gehaald.

Cavalli en Van Dijk maakten de aansluiting wel weer. Ze zaten echter niet van voren toen, met nog 53 kilometer te gaan, Lotte Kopecky en Marta Bastianelli op Auchy-lez-Orchies – Bersée versnelden. Gelukkig voor Trek-Segafredo was Lucinda Brand wel bij de pinken, want de Nederlandse wist de sprong naar het duo voorop te maken. De drie bleven vervolgens lang voorop te rijden, terwijl erachter een grote groep samenkwam.

Kopecky, Bastianelli, Brand – foto: Cor Vos

Longo Borghini versnelt
Nadat we nog een tegenaanval zagen van Alice Barnes (Canyon//SRAM Racing), kwam alles echter toch weer samen. Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo) zag op dit moment haar kans schoon: de Italiaans kampioene ging er op de dubbele strook van Templeuve vandoor. Vervolgens pakte ze een voorsprong van ongeveer dertig seconden op het peloton, waar SD Worx de achtervolging leidde.

Op de eerstvolgende strook gaf Lotte Kopecky gas, waardoor er een achtervolgend elitegroepje ontstond. Hierbij: Lucinda Brand (Trek-Segafredo), Chantal Van den Broek-Blaak (SD Worx), Marta Bastianelli (UAE TADQ), Emma Norsgaard (Movistar), Pfeiffer Georgi, Floortje Mackaij beiden (Team DSM), Marta Cavalli en Grace Brown (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope).

De negen kwamen tot op twaalf seconden van Longo Borghini, maar later liep de Italiaanse weer uit. Op Camphin-en-Pévèle, een kleine twintig kilometer voor het einde, werd er door een weer bij elkaar gekomen peloton opnieuw aan de voorsprong geknabbeld, nadat Van den Broek-Blaak doortrok. Dat had er ook mee te maken dat Borghini zelf bijna ten val kwam in een bocht. Toch hield ze een groepje met Kopecky, Cavalli, Van Dijk en Brand voorlopig af.

Longo Borghini ging solo – foto: Cor Vos

Longo Borghini houdt stand
Nadat enkele andere rensters wisten aan te sluiten bij deze vier, was het toch weer ditzelfde kwartet dat wegreed op Carrefour de l’Arbre. Omdat er dus twee rensters van Trek-Segafredo in de achtervolgende groep zaten, kwam er niet echt een goede achtervolging op gang. Borghini liep uit tot ongeveer veertig seconden. Even later veranderde dit beeld wel enigszins, toen Elise Chabbey, Mackaij en Van den Broek-Blaak terugkeerden. Vooral laatstgenoemde verrichtte veel werk voor Kopecky.

Uiteindelijk bleek het echter niet genoeg. Longo Borghini behield haar voorsprong en kwam solo aan op de wielerbaan in Roubaix. Daar kon ze uitgebreid feestvieren. Achter haar kwam het op een sprint aan voor plek twee. Daarin bleek Kopecky Brand net voor. Zodoende stonden er twee rensters van Trek-Segafredo op het podium. Van Dijk eindigde ook nog als zevende, één plekje voor Van den Broek-Blaak en eentje achter Mackaij.

Dit artikel delen:

41 Reacties

Gebruikersnaam 16 april 2022 om 15:53

Dat groepje met Blaak kwam terug tot een seconde of 10, die hadden het moeten dichtrijden, maar FDJ en DSM hadden te weinig zin om Blaak te te helpen.

Toen de rest met van Dijk en Kopecky terug kwam, was 't eigenlijk al afgelopen voor de winst. In ieder geval het beste team dat won, andere teams maakten de verkeerde keuzes.

0
Aerosolo 16 april 2022 om 15:57

Ze wilden allemaal profiteren van het grote machtige SD worx. Helaas waren die na indrukwekkend vertoon op 50km voor de streep lang niet zo sterk meer in het slot. Het Lars-Boom-effect?

0
Franco Ballerini 16 april 2022 om 15:54

Prachtige koers gezien met een dikverdiende winnares . Zeer sterke Brand, wat jammer dat ze PR vorig jaar heeft laten schieten.

0
Comments 16 april 2022 om 16:00

Longo borghini is de baas. Blaak alles gegeven voor n notoire wielplakster. Geen goede tactiek.

0
WernerFranke 16 april 2022 om 16:05

Kopecky ging eerst zelf, lanceerde dan Blaak tot op een handvol secondes van ELB, en reed vervolgens nog eens Blaak los uit het wiel. Leek me wel duidelijk wie de sterkste was vandaag bij SD.

0
NiM 16 april 2022 om 16:10

@comments tip voor de toekomst: laat de cara pils achterwege als je nadien nog wil reageren

0
Murcia 16 april 2022 om 16:18

Reacties zoals die van Comments blinken uit in stupiditeit maar lijken ook echt alleen maar bedoeld om te provoceren. Als je de koers niet hebt gezien moet je ook geen domme posts als deze neerkwakken.

On topic:
Een terechte winnares die in de sterkste ploeg vandaag reed, volgend jaar zou SD-Worx er verstandig aan doen om Reusser als een extra pion hier op te stellen. Die kan een zelfde rol als van Dijk bij Trek aan.

0
Sebastiaan Slagmolen 16 april 2022 om 16:19

Vond het inderdaad zeer vreemd dat Reusser niet reed.

0
Michelangelo 16 april 2022 om 16:24

Ik wil ook best een lans breken voor Lotte vandaag. Ze heeft gewoon mee gekoerst, zoals het eigenlijk ook hoort voor een renster van haar statuur. Prima koers gereden, een (Belgisch) kampioene waardig.

Maar om haar meteen de prijs van de strijdlust te geven is er voor mij wel over. Want in de vluchtgroep was ze nou niet bepaald de motor….

0
Murcia 16 april 2022 om 16:37

In de vluchtgroep maakte Bastianelli de beste indruk maar was de ‘klever’ toch echt Brand. Lotte heeft de koers mede gemaakt en daarnaast op de Carrefour ook nog eens stevig doorgetrokken. Strijdlust zou in dit geval gewoon naar Longo moeten gaan maar die prijs wordt in 90% van de gevallen gegeven aan de verkeerde renner/renster.

0
Comments 16 april 2022 om 17:47

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

0
uitdewaaier 16 april 2022 om 20:32

Volkomen terechte opmerking Comments.

0
Michelangelo 16 april 2022 om 16:01

Prachtige winnares! Is haar van harte gegund, rijdt altijd in de aanval. En met een solo als deze gewoon verdiend.

SDWorx betalen hier de prijs voor het “sterkste team”. Iedereen keek naar deze ploeg voor de achtervolging. Waarbij je de aantekening kunt maken dat Lotte misschien eerder mee kop over kop had moeten rijden. De rest van de kopgroep was niet sterk genoeg, en lamgelegd door de TREK ladies.

0
Limal 16 april 2022 om 16:02

"Honestly I wish I could bring all my teammates to the podium with me"

Mooie uitspraak van de (samen met Van Dijk) sterkste renster in koers. Zoals zo vaak in P-R: als je de goede benen hebt kan je maar best vooraan rijden, zelfs al is het nog ver naar de finish. Dik verdiende zege van haar en het team!

Blijkbaar heeft ze er ook net een sinusitis en een antibiotica-kuur opzitten – laat dit een motivatie zijn voor WvA ;-)

0
zacht 16 april 2022 om 16:02

Sterk nummer van LB, met overtuiging.

0
Jacco van Stierop 16 april 2022 om 16:04

Verdiende zege van Longo Borghini. Uitstekend moment gekozen om weg te rijden en ijzersterk stand gehouden. Spanning viel weg toen haar ploeggenotes Brand en Van Dijk aansloten bij de achtervolgers en de voorsprong naar een halve minuut ging. Desondanks een aantrekkelijke koers gezien.

0
Michelangelo 16 april 2022 om 16:12

Overigens, haarfijne analyses van Marijn de Vries.

0
Guushovd 16 april 2022 om 16:29

Zij en Ine Beyen zijn (verschillend maar) beiden heel goede commentator/analysten. Fijn om naar te luisteren. Net als Roxanne Kneteman bij de NOS. Het vrouwenwielrennen wordt op meer manieren volwassen.

Daar nog aan toegevoegd. De koersanalyse van Blaak achteraf, die wordt een uitstekende ploegleider na haar carriére.

0
Michelangelo 16 april 2022 om 17:02

@Guushovd,
Ik denk inderdaad dat je met Marijn de Vries als analist echt wel in de kopgroep zit. Kent het wielrennen zowel van binnenuit als “van de bank”. Welbespraakt, en niet overdreven chauvinistisch.

En Ine vind ik ook inderdaad gewoon goed om aan te horen. Qua stemgeluid beter dan Roxanne Kneteman, maar beide vind ik echt wel OK om de koers te duiden. Roxanne met Danny Nelissen vond ik bij de AGR ook prima. Enkel wat minder “Lotte voor en Lotte na” in het commentaar van Ruben, en dan is het prima te doen. Ze zijn absoluut op de goede weg als je het mij vraagt.

0
Gebruikersnaam 16 april 2022 om 17:04

Alleen klopte het niet echt. Ze zei dat Blaak en Kopecky hadden moeten samenwerken om die 10 seconden op LB dicht te rijden, maar toen zat Blaak alleen. Het was alweer 30, bijna 40 seconden toen die 2 elkaar terug zagen en een halve minuut rijd je niet even snel dicht met 2. Dan breng je in het allerbeste geval gewoon de zege naar Brand of van Dijk en heb je zelf ook geen 2e plaats meer.

0
Franco Ballerini 16 april 2022 om 17:05

Ik vind ook dat Marijn het uitstekend doet en snap wel dat de Belgen haar laten opdraven. Wel moet ik zeggen (kijk toch uit Franco! Nu doe je het weer!) dat zij er in de studio een jaartje of tien jonger uitziet dan in het genadeloze zonnetje in de buitenlucht.

0
Guushovd 16 april 2022 om 17:16

@Franco. Ik zou José de Cauwer ook niet doen, maar daar heb ik nog nooit iemand over gehoord…..

0
Franco Ballerini 16 april 2022 om 17:26

@Guus: Staat het woordje “appetijtelijk” trouwens nog steeds in de nieuwe Van Dale? Ik heb hem nog niet besteld (ondanks de €40 korting!) maar dat zou best wel schandalig zijn.

0
Wheely 16 april 2022 om 16:21

Hihi, fraaie titelwijziging.

0
Michelangelo 16 april 2022 om 16:25

Wheely met een arendsoog!

0
Limal 16 april 2022 om 16:27

Bij de .be versie staat wél nog de originiele titel ;-)

0
Michelangelo 16 april 2022 om 16:36

@Limal, komt daar ooit iemand dan??:-)

0
Brabander 16 april 2022 om 16:34

Weinig aan gestolen. Denk dat iedereen het haar wel gunt toch? Koerst al jaren aan de top en zou meer gewonnen hebben als ze niet zo’n enorm strijkijzer was

0
Murcia 16 april 2022 om 16:42

Daar denkt Annemiek anders over LOL De alien bijnaam die Longo haar gaf + die rare sprint op het EK in 2020 leken niet bepaald te duiden op veel vriendschap tussen beiden. Laat onverlet dat ze hier geen enkel discussiepunt liet over wie er de sterkste was.

0
Brabander 16 april 2022 om 17:34

De volgers dan om haar koerswijze. Ken haar karakter verder niet en hoe ze in het peloton ligt natuurlijk ;)

0
dumoman 16 april 2022 om 16:57

En nu maar hopen dat er morgen wel Nederlands succes is het wordt onderhand eens tijd

0
Franco Ballerini 16 april 2022 om 17:09

Na de deceptie met Vos vandaag kun je er op wachten dat er morgenochtend een berichtje komt dat de zelftest van Mathieu helaas positief is…

0
Michelangelo 16 april 2022 om 17:16

Ik wacht ook tot morgenvroeg met het uitdelen van de sterren…

0
klootje kriekeljon 16 april 2022 om 17:28

Waarom reden de vrouwen het bos niet door?

0
Franco Ballerini 16 april 2022 om 17:31

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

0
xistnc 16 april 2022 om 17:32

Te ver van de finish, vermoed ik. En als het al zou kunnen, dan zou het peloton daarna onmiddellijk gedecimeerd zijn en houd je geen koers over.

0
DeGroteMolen 16 april 2022 om 18:21

Nederlandse dames moeten wat meer voor zichzelf rijden, zowel Vlaanderen als Roubaix cadeau gedaan aan België respectievelijk Italië.

0
Brabander 16 april 2022 om 18:26

Het is geen land tegen land hoor

0
platteprijs 16 april 2022 om 18:38

Brand had zelf kunnen doorrijden met Bastianelli en Kopecky. Maar die hadden er alle drie geen zin in. Al wilde Bastianelli wel in het begin, maar Kopecky durfde waarschijnlijk niet door met haar. De koerstactiek van SD Worx was weer niet al te slim (geeft Boom de orders?), maar het leek er ook op dat er een paar van dat team geen beste benen hadden.

0
assen 16 april 2022 om 18:49

Geweldige prestatie van Longo B, wow.
Wel vraag ik me af of ze ook had gewonnen als die motor niet zo vaak 10 meter voor haar reed. Waar sloeg dat op??? Dat levert minstens een paar procent voordeel op.

0
Franco Ballerini 16 april 2022 om 19:27

Longo B? Misschien een “coole” naam voor een (drill?) rapper. Of rapster… Ik word echt oud…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone