Bauke Mollema soleert naar zege in Ronde van Lombardije

Bauke Mollema soleert naar zege in Ronde van Lombardije

foto: Cor Vos

zaterdag 12 oktober 2019 om 16:32

De 113e editie van de Ronde van Lombardije is gewonnen door Bauke Mollema. De renner van Trek-Segafredo viel aan op de voorlaatste beklimming van de dag, de Civiglio, sloeg een mooie kloof en wist vervolgens naar zijn eerste monumentale zege te soleren. Zo heeft Nederland na 38 jaar eindelijk weer een opvolger voor Hennie Kuiper.

We gaan nog naar China en Japan, maar voor de meeste wielerfans eindigt het seizoen in het weekend van de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours. Vandaag kruisten topfavoriet Primož Roglič, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali maar ook Bauke Mollema de degens in het vijfde en laatste wielermonument van 2019. De 113e editie van ‘Il Lombardia’ begon net als vorig jaar in Bergamo, terwijl de finishstreep andermaal was getrokken in Como. Het beloofde met zes serieuze beklimmingen een loodzware wedstrijd te worden.

De organisatie kwam nog voor de start met een passend eerbetoon aan een tweevoudig winnaar van de Ronde van Lombardije: Felice Gimondi. De Italiaanse wielerlegende en man van de streek overleed eerder dit jaar aan een hartaanval tijdens een zwemtochtje. RCS Sport-directeur Mauro Vegni liet al snel weten dat de aankomende editie van de herfstklassieker in het teken zou staan van ‘De Buizerd van Bergamo’. En dus mocht zijn dochter Norma om 10.30 uur de vlag zwaaien, wat het begin was van de koers van de vallende bladeren.

foto: Cor Vos

Sterke kopgroep krijgt de ruimte
Het duurde niet lang vooraleer acht sterke renners elkaar vonden in het vormen van de vroege vlucht. De voorsprong van Fausto Masnada, Davide Ballerini, Enrico Barbin, Rémi Cavagna, Cesare Benedetti, Toms Skujiņš, Marco Marcato en Petr Rikunov liep op tot ruim zes minuten, maar in het peloton zagen we de mannen van Jumbo-Visma op kop rijden voor hun leider Roglič, de gedoodverfde favoriet voor de overwinning na eerdere demonstraties in de Giro dell’Emilia en Tre Valli Varesine. De Nederlandse formatie wist het verschil dus binnen de perken te houden.

Dat was ook nodig, want met Toms Skujiņš was de nummer drie van Tre Valli Varesine mee, terwijl Masnada en Cavagna dit jaar al etappes wonnen in de Giro d’Italia en de Vuelta a España. En met Davide Ballerini was ook nog de winnaar van de Europese Spelen vertegenwoordigd. Op de eerste twee beklimmingen van de dag – de Colle Gallo en de Colle Brianza – bleef de kopgroep bij elkaar, maar nog voor de voet van de beroemde Madonna del Ghisallo werden de mindere goden gelost. Masnada, Cavagna en Skujiņš bleken over de beste benen te beschikken.

Kopgroep spat uiteen op de Madonna del Ghisallo 
De Letse rasaanvaller van Trek-Segafredo bleek echter niet in staat om het moordende tempo van Masnada te volgen. De Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec wist geen indruk te maken in de voorbije Italiaanse najaarsklassiekers, maar de aanvalslustige Bergamask was erop gebrand om zich te laten zien voor eigen volk. Het was nog ruim zeventig kilometer tot finishplaats Como, maar Masnada nam ook afscheid van zijn laatste metgezel Cavagna. Zijn voorsprong op het peloton was inmiddels gedaald naar iets minder dan drie minuten.

Over het peloton gesproken: de mannen van Jumbo-Visma werden bij het opdraaien van de Madonna del Ghisallo afgelost door Team Ineos. De Britse sterrenformatie broedde duidelijk op een plannetje met Egan Bernal, afgelopen donderdag nog glansrijk winnaar van de Gran Piemonte. Mede door het beulswerk van Salvatore Puccio werd het verschil kleiner, maar het was Masnada die als eerste de klokken van de kapel hoorde luiden op de top van de Ghisallo, op korte afstand gevolgd door Skujiņš, die duidelijk zijn tweede adem had gevonden.

foto: Cor Vos

Masnada krijgt gezelschap, Jungels valt aan 
Vlak na het overschrijden van de top hadden we plots weer twee koplopers. Masnada en Skujiņš trokken gezamenlijk naar de Colma di Sormano, terwijl we in het peloton een aanval zagen van Bob Jungels. De Luxemburgse kampioen van Deceuninck-Quick-Step is bezig aan een teleurstellend najaar, maar hij wilde toch nog iets van zijn Ronde van Lombardije maken. De grote favorieten gingen niet achter Jungels aan, waardoor die laatste alle vrijheid kreeg om op jacht te gaan naar de twee koplopers, die inmiddels waren begonnen aan de Colma di Sormano.

Masnada en Skujiņš hoopten ongetwijfeld als eerste te beginnen aan de duivelse Muro di Sormano – met stijgingspercentages tot 27% – maar nog voor het opdraaien van de muur kregen de vroege vluchters gezelschap van Jungels, die meteen naar voren reed om een strak tempo aan te houden. Dit bleek de doodsteek voor Masnada, maar de taaie Skujiņš begon samen met Jungels aan de verschrikkelijk steile Muro di Sormano. Een probleem: de voorsprong was inmiddels gezakt naar twintig seconden en niet veel later was het liedje van Skujiņš en Jungels uitgezongen.

Man tegen man op de Muro di Sormano 
Ze werden bijgehaald én achtergelaten door een groepje pure klimmers, met Rafał Majka, Iván Sosa, Giulio Ciccone, Pierre Latour, Ruben Fernández maar vooral mede-favorieten Michael Woods en Jakob Fuglsang. De aanwezigheid van de winnaars van Milaan-Turijn (Woods) en Luik-Bastenaken-Luik (Fuglsang) zorgde voor een tegenreactie in een achtervolgend groepje. Zo reed de beloftevolle Fransman David Gaudu in één ruk naar de koplopers, maar ook tweevoudig winnaar Nibali, Spaans kampioen Valverde en Roglič wisten na de top weer aan te sluiten.

In de razendsnelle, technische en daarmee verraderlijke afdaling van de Sormano wisten enkele geloste renners weer terug te keren, waaronder Tim Wellens en Emanuel Buchmann. De Belg en de Duitser voelden wellicht het opkomende melkzuur in hun benen en besloten om te anticiperen in aanloop naar de Civiglio, de voorlaatste beklimming van de dag. De twee renners hadden één gezamenlijk doel en werkten dan ook goed samen, waardoor ze al snel twintig seconden wisten te pakken op de achtervolgende groep, waar Sepp Kuss op kop reed voor Roglič.

Geen derde zege voor Nibali
In de tweede groep, waar Kuss en Fernández het tempo bepaalden, werd zeker niet getreuzeld, maar toch wisten meerdere renners – onder wie Robert Gesink, Tiesj Benoot en Diego Ulissi – weer aan te sluiten. Met nog ruim twintig kilometer te gaan begonnen Wellens en Buchmann als eerste aan de steile stroken van de Civiglio (4,2 km aan 9,7%), een halve minuut later was het aan de achtervolgers om wat tandjes lichter te schakelen. Vooraan bleek Buchmann de betere klimmer, maar echt veel voorsprong had de nummer vier van de voorbije Tour niet meer.

foto: Cor Vos

In de favorietengroep gaf Valverde een teken aan Fernández om er een snok aan te geven. De tempoversnelling van de Spanjaard was indrukwekkend, zo indrukwekkend dat Nibali moest afhaken. De blik van de winnaar van 2015 en 2017 stond op onweer, wetende dat hij een derde zege op zijn buik kon schrijven. Enkele honderden meters verder moest ook Tourwinnaar Bernal passen na een versnelling van Valverde, maar de kopman van Movistar werd weer teruggepakt door Woods en Gaudu. Dit bleek het ideale moment voor Mollema om zijn kaarten op tafel te gooien.

Bauke Mollema kwam, zag en… 
De renner van Trek-Segafredo kreeg in tegenstelling tot Valverde wel de ruimte van de concurrentie, waardoor hij al snel een mooie kloof wist uit te bouwen. In de achtervolgende groep werd vooral naar elkaar gekeken, wat allemaal in het voordeel was van Mollema, wiens voorsprong schommelde rond de twintig seconden. De Nederlander begon als eerste aan de afzink van de Civiglio, op vijftien seconden gevolgd door Latour, terwijl de groep Roglič-Valverde-Bernal al een halve minuut moest goedmaken op een sterke Mollema, die niet meer achterom keek.

Waar Mollema vol doorreed, waren de achtervolgers niet bereid om voor elkaar de kastanjes uit het vuur te halen, waardoor het verschil opliep tot driekwart minuut. Mollema leek zelfs al zegezeker, maar toen kwam eindelijk de versnelling van topfavoriet Roglič. De Sloveen van Jumbo-Visma demarreerde op het vlakke, de overige toppers twijfelden en de Sloveense vogel was gevlogen. We leken een duel te krijgen tussen Mollema en Roglič op de flanken van de San Fermo della Battaglia, aangezien de renner van Jumbo-Visma snel dichterbij kwam.

foto: Cor Vos

Overwon! 
De achtervolgende Roglič kwam op een halve minuut van Mollema, maar toen kwam de Sloveense locomotief plots zonder stoom te zitten, waardoor de voorsprong bleef schommelen rond die halve minuut. Roglič kreeg vlak voor de top het gezelschap van Valverde, Woods, Fuglsang, Bernal en Jack Haig, terwijl Mollema al was begonnen aan de korte maar snelle afdaling van de San Fermo della Battaglia. De Nederlander moest nog 5,4 kilometer overleven en Valverde achter zich houden, die nog probeerde naar de eenzame Mollema te springen.

Het verschil tussen beide kemphanen bleek echter te groot, waardoor Mollema overtuigend naar zijn eerste monumentale zege soleerde. Voor de renner van Trek-Segafredo is het wellicht zijn grootste overwinning uit zijn carrière, na een eerdere ritzege in de Tour de France en winst in de Clásica San Sebastián. Mollema had alle tijd om het zegegebaar te maken en de aanwezige tifosi te bedanken. Op gepaste afstand van de winnaar spurtte Valverde naar de tweede plaats, voor Bernal en Fuglsang.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

140 Reacties

hartstikkebedankt 12 oktober 2019 om 16:33

Wauw wauw wauw, wat een solo en zo verdiend. Een grote prijs in een mooie carrière

Wheely 12 oktober 2019 om 16:33

Grandioos! Mooiste renner, mooiste koers!

Marco241 12 oktober 2019 om 16:33

Supervet

Akse 12 oktober 2019 om 16:33

Kroon op zijn carrière!

henk van ingrid 12 oktober 2019 om 16:33

Fantastisch!

freire93 12 oktober 2019 om 16:34

GEWELDIG!

Tuubke 12 oktober 2019 om 16:34

Wauw! Die overwinning van Kuiper herinner ik me ook nog. En Mollema was toen nog niet eens geboren.
Kritisch nootje: Eurosport zag kans om ons precies op het beslissende moment op reclame te trakteren.

Groningen 12 oktober 2019 om 16:37

Die reclame was erg jammer, al was het een leuke verrassing toen die voorbij was

doorak 12 oktober 2019 om 16:45

Helaas geen Spotza vandaag. Had de Mol absoluut groot compliment gehad van dun José. Eurosport vind ik beter dan voorheen maar die reklames en rare tussenstukken verpesten veel.

EddyB1958 12 oktober 2019 om 16:55

Vorig jaar zonden ze Veenendaal uit en was er reclame in de laatste vijf kilometers. Is er daar dan niemand in Parijs die de voorprogrammatie van die reclameblokken, als je dat narcistisch gedoe zo kan noemen, af en toe eens stil te zetten. Al die players en top 5 filmpjes hebben we nu tot vervelens gezien.

Franco Ballerini 12 oktober 2019 om 17:07

Ja, en als het dan toch moet: 2 korte commercials en geen eindeloze reclames voor je eigen zender.

john 12 oktober 2019 om 17:19

Ja Tuubke, je kan blij zijn dat je tussen de reclame door wielrennen kan kijken

Ardoisier 12 oktober 2019 om 20:08

Het was een schande wat Eurosport deed. Geen respect voor de koers.

Hoe kun je nu reclame voor kunnen laten gaan? Natuurlijk, het is een commerciële zender, die moet het hebben van reclame. Maar niet tijdens zo´n moment. Nu hebben wij als wielerliefhebbers de demarrage niet live kunnen zien. Belachelijk.

Voorheen speelden ze die reclames nog wel eens vlak achter elkaar, zodat de finale gewoon live in beeld gebracht kon worden. Maar vandaag was het geld toch belangrijker dan de koers. Het haalt voor mij veel van de glans van de overwinning af… (ligt aan mij, niet aan die fantastische Bauke MOLLEMA!).

FDJ 12 oktober 2019 om 20:32

@Eddyb die Veenendaal was NLse productie. Maar goed de Babbel Belg is symbolisch voor niveau Eurosport. Komt niet in de buurt van Sporza.

HoofdIsVrij 12 oktober 2019 om 16:34

Schitterende overwinning!

ghostwriter 12 oktober 2019 om 16:34

Mollema had natuurlijk al wat mooie overwinningen maar deze is by far het mooist. Eén van mijn favoriete wielrenners die mijn favoriete koers wint. Prachtige dag!

Apemantus 12 oktober 2019 om 16:54

Een parel voor de wielersport. Er is geen renner die het meer gegund is.

NCK17 12 oktober 2019 om 16:34

Heeft toch een prachtige erelijst die Mollema.

CasS 12 oktober 2019 om 16:34

JAAAAAAA DIT GUN JE HEM ZO!!!

EddyB1958 12 oktober 2019 om 16:35

edit wf: laat provoceren achterwege

leegloper 12 oktober 2019 om 16:37

Is het nu je doel om bij bijna elk bericht zo’n draai eraan te geven?

Sonsbach Allstars 12 oktober 2019 om 16:37

haha Eddy, begin je weer ouwe reus

ghostwriter 12 oktober 2019 om 16:38

Denk je nou echt dat er ook maar één Nederlander zuur zal zijn dat Mollema wint? Ik ben zelf geen Nederlander maar zelfs ik voel me (als Jumbo-Visma fan) Nederlands genoeg om blij te zijn met deze prachtige overwinning.

doorak 12 oktober 2019 om 16:48

Niets zuurigs aan Eddy. Ben zeker Roglic fan maar gun het Mollema nog meer. Ben je overigens al in behandeling voor je manische gedachten ? ; )

doorak 12 oktober 2019 om 16:53

Ben er niet in thuis maar heet – paranoïde persoonlijkheidsstoornis – geloof ik. Zou echt je leven verlichten wanneer je er hulp voor zoekt Eddy. Dat gunnen de meeste aardige mensen jou wel neem ik aan die verlichting.

Newschooler 12 oktober 2019 om 16:54

Hahaha soort karikatuur ben jij

kielabokki 12 oktober 2019 om 16:56

Eddy kwakt zijn dagelijkse toefje zure Vlaamse mayonaise over het topic.

EddyB1958 12 oktober 2019 om 16:57

Ik een karikatuur? Neen jullie zijn kazakdraaiers. Lees de voorbeschouwing topic maar. Ik vind er geen enkele Nederlander terug die Mollema vernoemt.
@ Kielaatje. Wat die mayonaise betreft. Wij houden van het pure spul, zonder de suikers. https://dagelijksekost.een.be/gerechten/mayonaise-0

ghostwriter 12 oktober 2019 om 17:03

@EddyB1958
Niemand dacht dat Mollema een kanshebber was maar waarom zouden ze zuur zijn dat hij heeft gewonnen? Ik denk dat elke Nederlander het hem enorm gunt om dit soort prachtige wedstrijden te winnen.

EddyB1958 12 oktober 2019 om 17:10

Mag ik die Roglic's fans dan helemaal niet wat plagen? Als ze daar niet tegen kunnen. En af en toe een azijngrapje er tussen gooien kan geen kwaad.
En in de voorbeschouwing heb ik wel gepost dat hij mij mocht verrassen. Ik had trouwens geen favoriet.

Fernandi 12 oktober 2019 om 17:40

Och ja Eddy dag in dag uit zie ik je hier verloren posten omdat op .BE geen hond reageert, je bent werkelijk mateloos irritant met je gezuig, en als men zich dan niet uit de kast laat lokken is het maar geplaag…

Aangezien jij jezelf nogal hoog aanslaat als zijnde wielerkenner zou je ook moeten weten dat een sterrenverdeling voor deze sport vrij lastig is, omdat er 1001 verschillende scenario’s kunnen ontstaan, des te vreemder dat je hier dan ook echt mensen gaat zitten aanspreken op voorspellingen in het voorbeschouwings topic.

Ik was haast al weer vergeten waarom ik hier zelden meer kijk, maar nu weet ik het weer.

doorak 12 oktober 2019 om 17:45

Dun Eddy. "Een keer de Roglic fans plagen mag toch." Natuurlijk.
Maar zoals velen opvalt op vrijwel elk artikel waar het over Belgen, Nederlanders en Primoz gaat, elke dag.
Tja Eddy's ziekte is vermakelijk maar uiteraard zonde voor hem al zijn zieke paranoïde geest dat anders ervaren.

EddyB1958 12 oktober 2019 om 17:58

Fernando, 1001 scenario’s? Lachen geblazen. Daar was in de voorbeschouwing toch niks van te merken. Paranoïde geest ? Dubbel lachen geblazen. Dus de waarheid posten en je bent paranoïde. Rare jongen, die Doorak.

xistnc 12 oktober 2019 om 18:18

En zo gaat ook dit topic weer over de neurotische paranoia van d’n Eddy, in plaats van over een fantastische wielerprestatie. Kan toch niet de bedoeling zijn?

Bettinwel 12 oktober 2019 om 16:35

Ge-wel-dig! Slim gespeeld en superspannend.

Samlambeej 12 oktober 2019 om 16:35

Vijfentwintig seconden van onderschatting, daarna een uitstekende Battaglia di Sanfermo gereden en niet meer stilgevallen. Dus toch verdiend voor de man de nooit opgeeft.

Groningen 12 oktober 2019 om 16:35

Proficiat! Heel mooie overwinning

Brabander 12 oktober 2019 om 16:35

Geweldige overwinning zeg. Wordt vaak een bietje lacherig over Mollema gedaan, maar die fietst zo toch een heel fatsoenlijk palmares bij elkaar. Mag vanaf nu zeker bij de Grote Neerlandsche renners gerekend worden. Chapeau

leegloper 12 oktober 2019 om 16:36

Prachtige zege. In de giro wilde de regie hem in de afsluitende tijdrit niet in beeld nemen, nu moesten ze wel. Al had het nog iets meer gemogen.

Sonsbach Allstars 12 oktober 2019 om 16:36

geweldig en ook ik gun het hem zo ontzettend!
bovendien zowel de sormano als civiglio weer fantastisch mooi aangeharkt door bauke. Lombardije ligt er na vandaag weer mooi bij!

doorak 12 oktober 2019 om 16:56

Mooie proza voor een geweldige doorzetter. Leuk.

ditisdavid 12 oktober 2019 om 16:36

Ontzettend slim gereden, terechte winnaar. Wat een moment! En Nederland heeft nu alle monumenten behalve San Remo gewonnen in zes jaar tijd, lang geleden dat je dat al voor mogelijk kon houden!

NCK17 12 oktober 2019 om 16:43

Hopen dat Van der Poel daar snel aan de start staat.

Walacra 12 oktober 2019 om 16:36

Kippenvel, tranen en met een zeer goed gevoel de winter in nu !

Wat een wielerjaar

Markjow 12 oktober 2019 om 16:36

Hele mooie overwinning voor Bauke! Het is deze topper zeer gegund!

Newschooler 12 oktober 2019 om 16:36

Prachtig! Held!

ifor 12 oktober 2019 om 16:37

Zwaar verdiend! Bauke komt wel in een illuster rijtje nu…

horsm 12 oktober 2019 om 16:37

Zo! Bauke! Geweldig!

Oblomov 12 oktober 2019 om 16:38

Wat maken we allemaal mee de laatste jaren. Giro, WK tijdrijden, Champs Elysees, Vlaanderen, Amstel en nu dit. Absoluut degene met de hoogste gunfactor overigens.

NCK17 12 oktober 2019 om 16:44

Roubaix niet vergeten.

Oblomov 12 oktober 2019 om 17:15

Klopt, maar dat was niet zo extreem lang geleden.

Headlines

Materiaalzone

Populair