Bauke Mollema soleert naar zege in Ronde van Lombardije

Bauke Mollema soleert naar zege in Ronde van Lombardije

foto: Cor Vos

zaterdag 12 oktober 2019 om 16:32

De 113e editie van de Ronde van Lombardije is gewonnen door Bauke Mollema. De renner van Trek-Segafredo viel aan op de voorlaatste beklimming van de dag, de Civiglio, sloeg een mooie kloof en wist vervolgens naar zijn eerste monumentale zege te soleren. Zo heeft Nederland na 38 jaar eindelijk weer een opvolger voor Hennie Kuiper.

We gaan nog naar China en Japan, maar voor de meeste wielerfans eindigt het seizoen in het weekend van de Ronde van Lombardije en Parijs-Tours. Vandaag kruisten topfavoriet Primož Roglič, Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali maar ook Bauke Mollema de degens in het vijfde en laatste wielermonument van 2019. De 113e editie van ‘Il Lombardia’ begon net als vorig jaar in Bergamo, terwijl de finishstreep andermaal was getrokken in Como. Het beloofde met zes serieuze beklimmingen een loodzware wedstrijd te worden.

De organisatie kwam nog voor de start met een passend eerbetoon aan een tweevoudig winnaar van de Ronde van Lombardije: Felice Gimondi. De Italiaanse wielerlegende en man van de streek overleed eerder dit jaar aan een hartaanval tijdens een zwemtochtje. RCS Sport-directeur Mauro Vegni liet al snel weten dat de aankomende editie van de herfstklassieker in het teken zou staan van ‘De Buizerd van Bergamo’. En dus mocht zijn dochter Norma om 10.30 uur de vlag zwaaien, wat het begin was van de koers van de vallende bladeren.

foto: Cor Vos

Sterke kopgroep krijgt de ruimte
Het duurde niet lang vooraleer acht sterke renners elkaar vonden in het vormen van de vroege vlucht. De voorsprong van Fausto Masnada, Davide Ballerini, Enrico Barbin, Rémi Cavagna, Cesare Benedetti, Toms Skujiņš, Marco Marcato en Petr Rikunov liep op tot ruim zes minuten, maar in het peloton zagen we de mannen van Jumbo-Visma op kop rijden voor hun leider Roglič, de gedoodverfde favoriet voor de overwinning na eerdere demonstraties in de Giro dell’Emilia en Tre Valli Varesine. De Nederlandse formatie wist het verschil dus binnen de perken te houden.

Dat was ook nodig, want met Toms Skujiņš was de nummer drie van Tre Valli Varesine mee, terwijl Masnada en Cavagna dit jaar al etappes wonnen in de Giro d’Italia en de Vuelta a España. En met Davide Ballerini was ook nog de winnaar van de Europese Spelen vertegenwoordigd. Op de eerste twee beklimmingen van de dag – de Colle Gallo en de Colle Brianza – bleef de kopgroep bij elkaar, maar nog voor de voet van de beroemde Madonna del Ghisallo werden de mindere goden gelost. Masnada, Cavagna en Skujiņš bleken over de beste benen te beschikken.

Kopgroep spat uiteen op de Madonna del Ghisallo 
De Letse rasaanvaller van Trek-Segafredo bleek echter niet in staat om het moordende tempo van Masnada te volgen. De Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec wist geen indruk te maken in de voorbije Italiaanse najaarsklassiekers, maar de aanvalslustige Bergamask was erop gebrand om zich te laten zien voor eigen volk. Het was nog ruim zeventig kilometer tot finishplaats Como, maar Masnada nam ook afscheid van zijn laatste metgezel Cavagna. Zijn voorsprong op het peloton was inmiddels gedaald naar iets minder dan drie minuten.

Over het peloton gesproken: de mannen van Jumbo-Visma werden bij het opdraaien van de Madonna del Ghisallo afgelost door Team Ineos. De Britse sterrenformatie broedde duidelijk op een plannetje met Egan Bernal, afgelopen donderdag nog glansrijk winnaar van de Gran Piemonte. Mede door het beulswerk van Salvatore Puccio werd het verschil kleiner, maar het was Masnada die als eerste de klokken van de kapel hoorde luiden op de top van de Ghisallo, op korte afstand gevolgd door Skujiņš, die duidelijk zijn tweede adem had gevonden.

foto: Cor Vos

Masnada krijgt gezelschap, Jungels valt aan 
Vlak na het overschrijden van de top hadden we plots weer twee koplopers. Masnada en Skujiņš trokken gezamenlijk naar de Colma di Sormano, terwijl we in het peloton een aanval zagen van Bob Jungels. De Luxemburgse kampioen van Deceuninck-Quick-Step is bezig aan een teleurstellend najaar, maar hij wilde toch nog iets van zijn Ronde van Lombardije maken. De grote favorieten gingen niet achter Jungels aan, waardoor die laatste alle vrijheid kreeg om op jacht te gaan naar de twee koplopers, die inmiddels waren begonnen aan de Colma di Sormano.

Masnada en Skujiņš hoopten ongetwijfeld als eerste te beginnen aan de duivelse Muro di Sormano – met stijgingspercentages tot 27% – maar nog voor het opdraaien van de muur kregen de vroege vluchters gezelschap van Jungels, die meteen naar voren reed om een strak tempo aan te houden. Dit bleek de doodsteek voor Masnada, maar de taaie Skujiņš begon samen met Jungels aan de verschrikkelijk steile Muro di Sormano. Een probleem: de voorsprong was inmiddels gezakt naar twintig seconden en niet veel later was het liedje van Skujiņš en Jungels uitgezongen.

Man tegen man op de Muro di Sormano 
Ze werden bijgehaald én achtergelaten door een groepje pure klimmers, met Rafał Majka, Iván Sosa, Giulio Ciccone, Pierre Latour, Ruben Fernández maar vooral mede-favorieten Michael Woods en Jakob Fuglsang. De aanwezigheid van de winnaars van Milaan-Turijn (Woods) en Luik-Bastenaken-Luik (Fuglsang) zorgde voor een tegenreactie in een achtervolgend groepje. Zo reed de beloftevolle Fransman David Gaudu in één ruk naar de koplopers, maar ook tweevoudig winnaar Nibali, Spaans kampioen Valverde en Roglič wisten na de top weer aan te sluiten.

In de razendsnelle, technische en daarmee verraderlijke afdaling van de Sormano wisten enkele geloste renners weer terug te keren, waaronder Tim Wellens en Emanuel Buchmann. De Belg en de Duitser voelden wellicht het opkomende melkzuur in hun benen en besloten om te anticiperen in aanloop naar de Civiglio, de voorlaatste beklimming van de dag. De twee renners hadden één gezamenlijk doel en werkten dan ook goed samen, waardoor ze al snel twintig seconden wisten te pakken op de achtervolgende groep, waar Sepp Kuss op kop reed voor Roglič.

Geen derde zege voor Nibali
In de tweede groep, waar Kuss en Fernández het tempo bepaalden, werd zeker niet getreuzeld, maar toch wisten meerdere renners – onder wie Robert Gesink, Tiesj Benoot en Diego Ulissi – weer aan te sluiten. Met nog ruim twintig kilometer te gaan begonnen Wellens en Buchmann als eerste aan de steile stroken van de Civiglio (4,2 km aan 9,7%), een halve minuut later was het aan de achtervolgers om wat tandjes lichter te schakelen. Vooraan bleek Buchmann de betere klimmer, maar echt veel voorsprong had de nummer vier van de voorbije Tour niet meer.

foto: Cor Vos

In de favorietengroep gaf Valverde een teken aan Fernández om er een snok aan te geven. De tempoversnelling van de Spanjaard was indrukwekkend, zo indrukwekkend dat Nibali moest afhaken. De blik van de winnaar van 2015 en 2017 stond op onweer, wetende dat hij een derde zege op zijn buik kon schrijven. Enkele honderden meters verder moest ook Tourwinnaar Bernal passen na een versnelling van Valverde, maar de kopman van Movistar werd weer teruggepakt door Woods en Gaudu. Dit bleek het ideale moment voor Mollema om zijn kaarten op tafel te gooien.

Bauke Mollema kwam, zag en… 
De renner van Trek-Segafredo kreeg in tegenstelling tot Valverde wel de ruimte van de concurrentie, waardoor hij al snel een mooie kloof wist uit te bouwen. In de achtervolgende groep werd vooral naar elkaar gekeken, wat allemaal in het voordeel was van Mollema, wiens voorsprong schommelde rond de twintig seconden. De Nederlander begon als eerste aan de afzink van de Civiglio, op vijftien seconden gevolgd door Latour, terwijl de groep Roglič-Valverde-Bernal al een halve minuut moest goedmaken op een sterke Mollema, die niet meer achterom keek.

Waar Mollema vol doorreed, waren de achtervolgers niet bereid om voor elkaar de kastanjes uit het vuur te halen, waardoor het verschil opliep tot driekwart minuut. Mollema leek zelfs al zegezeker, maar toen kwam eindelijk de versnelling van topfavoriet Roglič. De Sloveen van Jumbo-Visma demarreerde op het vlakke, de overige toppers twijfelden en de Sloveense vogel was gevlogen. We leken een duel te krijgen tussen Mollema en Roglič op de flanken van de San Fermo della Battaglia, aangezien de renner van Jumbo-Visma snel dichterbij kwam.

foto: Cor Vos

Overwon! 
De achtervolgende Roglič kwam op een halve minuut van Mollema, maar toen kwam de Sloveense locomotief plots zonder stoom te zitten, waardoor de voorsprong bleef schommelen rond die halve minuut. Roglič kreeg vlak voor de top het gezelschap van Valverde, Woods, Fuglsang, Bernal en Jack Haig, terwijl Mollema al was begonnen aan de korte maar snelle afdaling van de San Fermo della Battaglia. De Nederlander moest nog 5,4 kilometer overleven en Valverde achter zich houden, die nog probeerde naar de eenzame Mollema te springen.

Het verschil tussen beide kemphanen bleek echter te groot, waardoor Mollema overtuigend naar zijn eerste monumentale zege soleerde. Voor de renner van Trek-Segafredo is het wellicht zijn grootste overwinning uit zijn carrière, na een eerdere ritzege in de Tour de France en winst in de Clásica San Sebastián. Mollema had alle tijd om het zegegebaar te maken en de aanwezige tifosi te bedanken. Op gepaste afstand van de winnaar spurtte Valverde naar de tweede plaats, voor Bernal en Fuglsang.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

140 Reacties

LutsenkoFan 12 oktober 2019 om 16:38

Bernal is eigenlijk de enige favoriet die er op de slotklim de volle pond op geeft in de slotmeters..
Ik vraag mij altijd af wat zo’n wereldrenners als Fuglsang, Valverde en de rest in die groep bezielt dat ze niet een alles of niets poging doen.
Die hebben al zoveel gewonnen en zoveel ereplaatsen behaald dat toch alleen de overwinning moet tellen?

En ik vraag mij af wie het gat dichtte naar Valverde (vlak voor Mollema demarreerde).
Maar waarschijnlijk liet hij zich zelf weer terugzakken omdat hij bang is om stil te vallen.

0
HennieK 12 oktober 2019 om 16:42

Strategie speelt altijd een belangrijke rol in het wielrennen en je moet wel nog kunnen natuurlijk….

0
hartstikkebedankt 12 oktober 2019 om 16:50

Zo’n Valverde zal ook aan de limiet hebben gezeten want dit is natuurlijk één van de weinige koersen waarbij de intrinsieke motivatie toch net wat hoger zal liggen.

0
Panache 12 oktober 2019 om 17:33

Ik heb serieuze pogingen gezien van Latour, Roglic, Valverde, Bernal. Allemaal voelden ze dat ze niet weg kwamen en onvoldoende in konden lopen.

0
UrbanSteel 12 oktober 2019 om 16:38

Ik kan mijn huis weer gaan verbouwen en een nieuw bankstel aanschaffen.
Wat zie ik dit veel liever als al die buitenlanders bij Jumbo-Visma, wat een prestatie van deze oerdegelijke Nederlander.
Bauke, dikke proficiat.

0
Koers 12 oktober 2019 om 16:38

Prachtig! Mollemalend naar de finish, het is hem enorm gegund.
Toch ook weer valverde op de 2de stek

0
pirazzi 12 oktober 2019 om 16:38

Hij volgt Thibaut Pinot op.

0
HennieK 12 oktober 2019 om 16:51

nog altijd ‘pazzi’ zie ik

0
04398 12 oktober 2019 om 16:39

Geweldige rit!
En wat goed dat onze publieke omroep de aandacht gevestigd heeft op Chinese en Russische turners, waar vast heel Nederland voor de buis gekluisterd zal zitten, in plaats van mooi Nederlands succes.

0
Franco Ballerini 12 oktober 2019 om 16:54

Inderdaad belachelijk. Gelukkig wel een grote foto van winnende Bauke als headline op ad.nl.

0
CasS 12 oktober 2019 om 16:56

Het ligt er misschien ook aan dat eurosport het alleenrecht heeft op de Italiaanse koersen van RCS. Maar misschien is het idd hun keus om een stel turnsters uit te zenden in plaats van Nederlands succes in een wielermonument.

0
doorak 12 oktober 2019 om 17:04

NPO, linkse linksgekkies die zenden liever korfbal uit of een inbeduidend potje handbal tussen 2 Nederkandse teams dan een wereldwedstrijd waar veel meer sportliefhebbers naar kijken.
En dan nog…. Dijkstra en Co. wordt je ook niet blij van. Ik toch zeker niet als Jose de Cauwer fan. Maar helaas ook geen Sporza, gelukkig wel enthousiast commentaar laatste jaar op Eurosport op de klote rekkames na dan.

Wanneer de NPO Herman vd Zand inzet samen met een Boogie, Kuiperke, Jacobs, Winnen of zulke mannen dan wordt het ook daar leuk.

0
debarreman 12 oktober 2019 om 17:15

De koers werd alleen op Eurosport uitgezonden en nergens anders.

0
doorak 12 oktober 2019 om 17:40

@debarreman Dat bedoeld men ook.
De NPO die turnen uitzend zoals men dit draadje begint en anderen die de context delen dan wel aangeven voorkeur te geven aan zoals ik Sporza. Dat RCS de rechten aan Eurosport heeft verkocht is al lang gekend en doet daar op zich niets aan af.

0
EddyB1958 12 oktober 2019 om 18:00

Op de RTBF ook, maar de chromecast liet het afweten. Dus maar de Eurosport ellende van die reclameblokken moeten zien.

0
Vincent Lacressonniere 12 oktober 2019 om 20:38

@ Doorak

Linkse linksgekkies? Wat een sneu jargon. En wat triest om alles wat je niet aanstaat af te schuiven op links, wie of wat dat ook precies moge zijn.

0
Derierre de la course 12 oktober 2019 om 20:45

Leg me even uit wat de NOS met links gedachtegoed te maken heeft? Of is alles wat niet in een extreem rechts populistisch denkpatroon valt gelijk links?

0
wiebipedia 12 oktober 2019 om 16:39

Welke renner haalde voor het laatst een WK titel, Lombarije en een podium in een grote ronde binnen 1 jaar?

De laatste met terugwerkende kracht natuurlijk:)

Wat een absolute held!!

0
EddyB1958 12 oktober 2019 om 18:20

Merckx 1971 Tour, WK, Lombardije.

0
Jacco van Stierop 12 oktober 2019 om 18:58

Is niet goed, Eddy. Felice Gimondi in 1973: Lombardije, WK, 2e Giro.
Edit: Mollema ontvangt trouwens als winnaar een speciale, aan Gimondi opgedragen, trui. Gemaakt door Castelli, dus de kwaliteit zal in orde zijn, maar wat ontwerp betreft kan ik er niet wild van worden.
https://ibb.co/Y7CfwS4

0
doorak 12 oktober 2019 om 16:39

Simpelweg GEWELDIG Mollemalen. Dik, heel dik verdiend. Voorbeeldige renner en zit vrijwel heel het jaar op ereplaatsen te rijden of maakt mee voorin de koers.

0
Tuubke 12 oktober 2019 om 16:40

Kroon zei het zo mooi toen Valverde in de tegenaanval ging: hij is al twee keer tweede geworden en ik gun hem van harte dat hij dat nog een keer doet. Mollema staat op een prachtig podium, met Valverde en Bernal naast zich. Genieten toch!

0
ghostwriter 12 oktober 2019 om 16:42

Ik gun het Piti om elke wedstrijd niet te winnen.

0
Casar 12 oktober 2019 om 16:40

Groots!

0
HennieK 12 oktober 2019 om 16:41

Wat een mooie zege! Puntje van mijn stoel.

0
Lennimator 12 oktober 2019 om 16:42

Wat een held! Zoveel respect…

0
Jacco van Stierop 12 oktober 2019 om 16:43

Schitterend! En wat is het Mollema gegund, prachtig juweel op zijn erelijst. Heel knap om het juiste moment te kiezen om er vandoor te gaan. Opnieuw een erg mooie finale, waardige afsluiting van het seizoen.

0
Zjoske 12 oktober 2019 om 16:43

Hoe is dat gat tussen Woods, Roglic en de nummers 2, 3 en 4 ontstaan? Bij die bocht met die vluchtheuvels ofzo?

0
Franco Ballerini 12 oktober 2019 om 16:43

Van de week wilde ik nog schrijven: Wat zijn die Italiaanse najaarskoersen toch mooi en wat jammer dat Nederlanders hier geen rol van betekenis spelen.

0
JaBo 12 oktober 2019 om 16:47

Geen rol van betekenis? Kijk even terug, Bauke afgelopen week tweemaal top 10 en eenmaal top 10 misgelopen omdat hij als onderdeel van de kopgroep de verkeerde kant werd opgestuurd.

0
Franco Ballerini 12 oktober 2019 om 16:51

Misschien was het wat gechargeerd, maar laatste Nederlandse succes in Lombardije was in 1981. Ook in die andere mooie najaars koersen zijn de Nederlandse renners niet bepaald succesvol geweest de laatste decennia.

0
hartstikkebedankt 12 oktober 2019 om 16:58

Mollema won nota bene vorig jaar nog één van die Italiaanse 1.HC najaarskoersen

0
Grobbel 12 oktober 2019 om 16:59

En dan wordt Gesink ook nog voor het gemak over het hoofd gezien.

0
Franco Ballerini 12 oktober 2019 om 17:04

In bijna 40 jaar 4 of 5 Nederlandse overwinningen in ruim 200 Italiaanse najaarskoersen.

0
Grobbel 12 oktober 2019 om 17:33

Waarom 40 jaar? En dan zijn het er wel meer dan “4 of 5”. Dan tellen ook Kuiper in Lombardije mee, Breukink en Adrie van der Poel in Piemonte, en Boogerd in Beghelli en Emilia.

0
Franco Ballerini 12 oktober 2019 om 17:49

Nou Grobbel, dan zijn het er toch 4 of 5, of misschien 6 de afgelopen 40 jaar. Waarom de arbitraire 40 jaar? Zo lang volg ik het wielrennen, andere posters hier zeker langer. Maar ik heb niet het idee dat Nederland daarvoor zoveel succesvoller was in de Italiaanse najaarskoersen.

0
Panache 12 oktober 2019 om 18:44

Je hebt het over rol van betekenis, niet over winnen. Ga eens turven zou ik zeggen: aantal Italiaanse najaarklassiekers vanaf 2009 tot nu en hoeveel Nederlanders top-10.

0
Derierre de la course 12 oktober 2019 om 20:47

Franco, alsjeblieft neem je verlies in plaats van het in opvolgende posten onsuccesvol recht te lullen.

0
Fuubs 12 oktober 2019 om 16:43

Geweldig!

Op de laatste dag van Lau wint Bau.

0
Oblomov 12 oktober 2019 om 17:17

+1

0
JaBo 12 oktober 2019 om 16:44

Geweldige overwinning was afgelopen dagen al heel goed in vorm en weet dit goed door te trekken. Misschien niet de meest atletische renner maar wel een enorm doorzettingsvermogen en karakter. Voorbeeld voor vele jonge renners. Genoten vandaag.

0
Omhoog73 12 oktober 2019 om 16:47

Super, vond het al onzinnig en onderschattend dat WF hem geen ster had gegeven in de voorbeschouwing! Dit na al zijn toptien klasseringen deze maand in Canada en Italië.

0
henk van ingrid 12 oktober 2019 om 16:51

Heerlijke verrassing. Nu al weer zin in het volgende seizoen.

0
dani 12 oktober 2019 om 16:51

Ik heb Bauke nog nooit zo ontroerd gezien. Mooi om te zien… Never give up

0
leegloper 12 oktober 2019 om 16:52

Een uur geleden was hij nog zoek in de groep. Velon gaf hem niet weer. Daarna demarreert hij, terwijl Nederland reclame kijkt en vervolgens laat de Italiaanse regie, die kritiek op motoren maar moeilijk verteert, weinig zien van Mollema in de finale.
En toch hebben we weer heerlijk kunnen genieten van een Mollemaaloverwinning. Wat een energie spatte er nog vanaf in de flitsen die we van hem zagen.

0
peterwinnen 12 oktober 2019 om 16:54

Top. Bauke wordt altijd, hier soms ook wel een beetje, wat onderschat, maar hoort gewoon bij de wereldtop.

0
Franco Ballerini 12 oktober 2019 om 16:59

Ik geef het toe: ik onderschatte Mollema ook wel eens. Dat het een geweldige renner met veel karakter is, daar zijn de meeste wielerliefhebbers het wel over eens. Maar na een gewonnen Tour etappe en San Sebastian dacht ik dat hij zijn mooiste overwinningen uit zijn carrière wel binnen had. Gelukkig heb ik ongelijk gehad!

0
doorak 12 oktober 2019 om 17:15

@Franco Eens en gelukkig dat jij je dan vergiste.
Het Italiaans seizoens einde is prachtig en Mollema was al een hele tijd erg goed. Top 5, 10 is vaak nog niet zoveel weg van een eerste plek. Althans in de koers is het vaak een moment wat bepaald en Bauke heeft de pech geen puncher te zijn die de grote tempowisselingen goed aankan. Zijn onverzettelijkheid is vandaag terecht beloond.

0
Brabander 12 oktober 2019 om 17:25

Ik onderschat hem ook vaak hoor, ons Bauke. Hij heeft toch wel wat weg van de klassieke, sympathieke anti-held. Maar zo onderhand toch een schitterend palmares bij elkaar aan het harken

0
Fast Freddy 12 oktober 2019 om 16:55

Bauke heeft zijn vette vis binnen. Prachtige finale en wat gun ik hem die overwinning.

0
TeamNL 12 oktober 2019 om 16:55

Zoveel respect voor Bauke. Niet de meest getalenteerde renner, heeft er echt alles uitgehaald wat er in zit. Met kippenvel gezeten de laatste kilometers.

Held!

0
Vincent Lacressonniere 12 oktober 2019 om 20:42

Juist een super getalenteerde renner. Is pas laat begonnen met wielrennen.

0
Rawolf 12 oktober 2019 om 16:57

Bauke Mollema wat een legend

0
josi 12 oktober 2019 om 16:58

YES! Kroon op z’n mooie carrière, eindelijk dat felbegeerde monument binnen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone