Slagter opnieuw aan het feest in Alberta, Mollema weer tweede

Slagter opnieuw aan het feest in Alberta, Mollema weer tweede

foto: Sirotti (archief)

zondag 6 september 2015 om 06:00

Er gaat in Canada momenteel niets boven Groningen. Tom-Jelte Slagter heeft namelijk in navolging van etappe drie, ook de vierde rit in de Tour of Alberta weten te winnen. Op de slotklim naar Jasper wist de Cannondale-Garmin-renner zich los te maken van zijn streekgenoot Bauke Mollema en de Brit Adam Yates. De top drie is identiek aan die van gisteren. Mollema blijft leider.

Op de laatste beklimming van de dag naar Jasper werd de kopgroep van de dag gegrepen. Vervolgens was het Yates die met een aanval de favorietengroep in de laatste kilometer deed ontploffen. Enkel onze landgenoten Slagter en Mollema konden de Brit volgen. In deze slotkilometer sprintte Slagter naar zijn tweede ritzege op rij.

Door zijn tweede overwinning en de vier tellen die hij pakte op zijn dichtste achtervolgers, stijgt TJ Butcher naar plek drie in het algemeen klassement. De leiderstrui hangt nog steeds om de schouders van Mollema, hij heeft zes seconden voor op Yates.

flag-ca Tour of Alberta 2015 (2.1)
Uitslag rit 4: Jasper – Jasper (161,2 km)
1. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin)
2. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) op 4s
3. flag-gb Adam Yates (Orica-GreenEDGE) op 4s
4. flag-nz Dion Smith (Hincapie) op 6s
5. flag-us Evan Huffman (SmartStop) op 8s
6. flag-nz James Oram (Axeon) op 14s
7. flag-ru Sergey Lagutin (Katusha) op 19s
8. flag-lv Toms Skujins (Hincapie) op 22s
9. flag-de Paul Voss (Bora-Argon 18) op 27s
10. flag-ca Michael Woods (Optum p/b Kelly Benefit Strategies) z.t.
Volledige uitslag

Klassement na rit 4:
1. flag-nl Bauke Mollema (Trek Factory Racing) in 9u01m28s
2. flag-gb Adam Yates (Orica-GreenEDGE) op 6s
3. flag-nl Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Garmin) op 22s
4. flag-ru Sergey Lagutin (Katusha) op 35s
5. flag-nz Dion Smith (Hincapie) op 45s
6. flag-lv Toms Skujins (Hincapie) op 1m14s
7. flag-de Paul Voss (Bora-Argon 18) op 1m16s
8. flag-it Davide Formolo (Cannondale-Garmin) op 1m20s
9. flag-ca Michael Woods (Optum p/b Kelly Benefit Strategies) op 1m22s
10. flag-nz James Oram (Axeon) op 1m26s
Volledig klassement

Dit artikel delen:

44 Reacties

Jungle Man 6 september 2015 om 06:06

Het gaat lekker daar, hoe is eigenlijk de tegenstand naast yates?

hjvd1982 6 september 2015 om 07:03

@ Jungle man,
Naast Yates eigenlijk alleen de mannen van Katusha (Spilak, Zakarin), maar die zakten er gisteravond wat doorheen. Verder doet Hesjedal wel mee, maar staat inmiddels op 2:17. Verder een paar Amerikanen en Canadezen die we in Europa niet echt kennen (met name van Hincapie racing team, die rijden wel sterk).

On:
Mooie overwinning weer! Lekker voor Slagter dat Mollema het gat op Yates dicht reed, hij zat in een zetel. Mollema zat zo te zien goed stuk na de finish. Morgen (vanavond) een sprintersrit, morgen een lokale ronde met wel een klim van ca. 50m erin, dus de eindoverwinning mag Mollema niet meer mislopen.

benjo maso 6 september 2015 om 07:17

@jungle man, er is niet veel onder Groningen mag de conclusie dus zijn……
Wat een heerlijke dagen voor de Nederlandse wielervolgers !

zoetepap 6 september 2015 om 08:03

Wel wel wel,Mollema die wint. Ik denk toch dat hij niet meespeeld in de Canadese WT koersen.

alsjewint 6 september 2015 om 08:20

Mooie zege, met dank aan Mollema. De Katusha mannen waren zeer actief maar rookten zichzelf op. Yates ook erg sterk in de slotkilometer, maar Mollema haalde hem terug.

chasse patat 6 september 2015 om 08:23

Voor de liefhebbers hier de link voor beelden:
https://www.youtube.com/watch?v=ARAx602RGrs

Wim Kruithof 6 september 2015 om 08:26

zoetepap, doel je nu op Mollema of Slagter? De laatste verwacht ik in Canada zeker, wellicht niet als winnaar, maar hij kan finales kleur geven.

benjo maso 6 september 2015 om 08:32

@chasse patat; thanx

TeamNL 6 september 2015 om 08:52

@hjvd1982
Dumoulin verloor vorig jaar ook nog de eindzege in de laatste rit.

Wel geweldig om TJS weer te zien winnen.

walkowiak 6 september 2015 om 08:56

Zowel slagter als Mollema als kelderman als geesink zullen er staan dit weekend. Winnen is iets anders maar het zijn allen kanshebbers.

alsjewint 6 september 2015 om 08:57

@Wim Kruithof

Het eindschot van Slagter op een hellende aankomst is een specialiteit die weinigen gegeven is. Dat TJS nu twee keer wint na een beklimming waar ook flink doorgereden werd, geeft wel aan dat zijn vorm OK is. Quebec is een koers die ook redelijk slopend is en met een hellende aankomst, dus ik verwacht TJS daar zeker ook voorin. Of het winst gaat worden is inderdaad nog de vraag, maar ik zou er niet raar van opkijken als hij de eindspurt daar wint. Tenzij er natuurlijk een groepje zonder hem wegrijdt.

luckyloek 6 september 2015 om 09:10

Mollema lag toch zwaar onder vuur. Goed rustig gebleven en alleen gereageerd op zijn twee naaste concurrenten. Bovendien sterk genoeg om Yates terug te pakken. Mooi! Slagter ook eindelijk weer in vorm.

Slagter en Mollema zullen er in ieder geval staan in het Canadese tweeluik. Gesink heeft ook specifieke training gedaan voor deze wedstrijden en is normaal gesproken sterk daar. Ik verwacht de grootste concurrentie van het BMC 'duo' en Alaphilippe.

Tuubke 6 september 2015 om 09:16

@chasse patat
Dankjewel voor de beelden. Knappe koers van Mollema, precies de goede mensen in het oog gehouden en zelf gaten gedicht als het nodig was. Katusha heeft er alles aan gedaan om het hem moeilijk te maken, maar ging er uiteindelijk zelf aan onderdoor.
Wel weer typisch in beeld gebracht, net als altijd bij Amerikaanse koersen: alleen oog voor de winnaar, niet op wat er net na hem over de streep komt.

tendam 6 september 2015 om 09:29

Goed gedaan van de beide Grunningers. Mollema sterk, Slagter slim. Slagtertje zie ik in deze vorm Quebec wel winnen. Misschien een Nederlands podium daar, met Gesink erbij?

elrio 6 september 2015 om 09:40

Geen boni’s deze race? Want Yates nog steeds op 6 seconde, terwijl je die op 8 seconde zou verwachten en ik zou Slagter op 18 seconde verwachten.
Ook de groene trui is volgens mij niet bijgewerkt op PCS.

Wheely 6 september 2015 om 09:49

@elrio
In de eerste rit waren er wel boni’s en vorig jaar ook. Het zou kunnen dat er bij de bergaankomsten geen boni’s worden gegeven.

elrio 6 september 2015 om 10:01

@Wheely maar gisteren waren er wel boni’s (anders zou Yates op 4s gestaan hebben…) en de commentatoren spraken ook steeds over time bonusses in het filmpje…

Turtlehead 6 september 2015 om 10:24

Oranje boven! Gaat lekker met die zege-teller de laatste weekjes. Vooral fijn om Slagter weer vooraan te zien, want dat was tien keer nix tot nu (ik weet het: blessure enzo).

zoetepap 6 september 2015 om 10:25

ok ik herzie mijn mening;Het zou ook kunnen voor Mollema maar geef meer kans aan Slagter no doubt. Ongeacht eindwinst.

ikbenprocycling 6 september 2015 om 10:37

Wel de mannetjes daar, die TJ en Bauke. Pluim!

Verweggistan 6 september 2015 om 10:41

Tijdrijder Huffman rijdt ook sterk bergop.

Striga 6 september 2015 om 11:09

Echt klasse die laatste kick van hem, misschien wel na Valverde de koning van de sprint met de dooie benen.

hjvd1982 6 september 2015 om 11:20

@TeamNL
ok, dank, die was ik even vergeten ja. Het was overigens ook niet als voorspelling bedoeld, meer als: ‘dit mag hij niet meer verliezen’. Was op hetzelfde parcours zie ik, maar Impey pakte toen boni’s op de streep als ik me niet vergis en ging daardoor Dumoulin voorbij die in dezelfde groep zat. De kans op dat scenario lijkt me nu wat kleiner.

Prima Facie 6 september 2015 om 11:28

Slagter wint twee koersen en het is hosannastemming op WF. De ‘koning van de sprint met de dooie benen’ (na Valverde) en ‘ik zie hem Quebec wel winnen’.

Slagter doet het goed, maar de tegenstand in niet al te best. Yates en Mollema zijn vooral bezig met hun klassement en niet met de ritzege, en wat daarachter zit, daar word je niet heel vrolijk van.

Slagter gaat zeker een rol spelen straks, maar met een podiumplaats mag hij al uitermate tevreden zijn: hij heeft nog nooit podium gereden in een aansprekende eendagskoers.

rahimns 6 september 2015 om 11:28

Ik zie idd niet Adam Yates vanavond de sprint winnen. Vorig jaar eindigde deze etappe in een massasprint en werd daar pas deze ronde beslist. Als Mollema gewoon in het wiel blijft zitten van Yates wint hij deze ronde. Wil TJS winnen moet hij echt wegrijden en met voorsprong winnen.

Headlines

Materiaalzone

Populair