Slaat Tom Pidcock de Vlaamse klassiekers over? “Dat is wel de bedoeling”
foto: Cor Vos
donderdag 30 november 2023 om 09:13

Slaat Tom Pidcock de Vlaamse klassiekers over? “Dat is wel de bedoeling”

Tom Pidcock zal deze winter eerst nog tien veldritten afwerken, maar de Brit is natuurlijk ook al volop bezig met het nieuwe wegseizoen. De alleskunner stond dit jaar nog aan de start van enkele Vlaamse voorjaarsklassiekers, maar Pidcock lijkt in 2024 voor een andere aanpak te kiezen.

Dat laat Kurt Bogaerts, sportdirecteur bij INEOS Grenadiers en de persoonlijke trainer van Pidcock, weten in Het Nieuwsblad. “Dat is de bedoeling”, reageert Bogaerts op de vraag of het klopt dat we Pidcock in 2024 niet aan het werk zullen zien in de Vlaamse voorjaarskoersen. “Ook al staat ook dat nog niet voor de volle honderd procent vast. Ik denk dat we met Tom in de richting van de Ardennenklassiekers gaan.”

“Als je in alle Vlaamse koersen meedoet, ben je beperkt qua ronden die je kunt betwisten. Wil je méér doen dan een rittenkoers à la de Volta ao Algarve om in te rijden en bijvoorbeeld Parijs-Nice betwisten, dan moet je al beginnen knippen in je programma”, legt Bogaerts de vinger op de zere plek.

Geen combinatie 
Afgelopen seizoen besloot Pidcock de kassei- en heuvelklassiekers wel nog te combineren. In de Vlaamse voorjaarskoersen kwam hij – behoudens een vijfde plaats in Omloop Het Nieuwsblad – niet echt in het stuk voor. In de Amstel Gold en Luik-Bastenaken-Luik wist hij zich met een derde en tweede plek wel nadrukkelijk in de kijker te rijden.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
10 Reacties
Sorteer op:
30 november 2023 13:20
"In de Vlaamse voorjaarskoersen kwam hij – behoudens een vijfde plaats in Omloop Het Nieuwsblad – niet echt in het stuk voor"

Nogal een gekleurde zin (of op zijn minst geschreven door iemand kort van geheugen) om het te hebben over iemand die na winst in de Strade, zijn uitstekende voorbereidingen in het water zag vallen na een zware val in de Tirreno. Hij kon de competitie slechts enkele dagen voor de RvV hervatten, en deed dat met een degelijke prestatie in DdV. In de Ronde zelf ging hij eigenlijk best goed mee, tot hij tegen een beginnersfout aanliep en vergat te eten, met een fringale te gevolg.

Dat het Vlaams voorjaar geen groots succes was, had dus meer de maken met pech/fouten, dan met de combinatie met de heuvelkoersen. Want als je niet kan starten, is de kans inderdaad groot dat jet niet in het stuk voor komt ..
30 november 2023 09:40
Zo een veelzijdige renner dit, zou prachtig zijn als hij er één van het Ardens drieluik kan winnen.
30 november 2023 09:51
Probleem is dat hij op letterlijk alle parcoursen bij de beteren is en dan is kiezen een beetje verliezen, al bij al een luxe probleem…
  30 november 2023 10:59
  Bij de beteren, maar nergens de beste. Heeft in het Vlaamse werk te maken met Van Aert en Van der Poel en in de heuvels met Pogacar en Evenepoel. Dan is ergens in specialiseren in de hoop daar het gat met de besten weg te werken een noodzakelijke keuze. Gezien zijn postuur ligt het heuvelwerk dan voor de hand, al heeft hij daar wel te maken met jongere concurrenten dan in het Vlaamse werk.
  30 november 2023 11:18
  Hij heeft echter nog nooit iets van betekenis gepresteerd in de grotere Vlaamse klassiekers, dus daar gaat hij niet veel aan missen. Als hij die overslaat, kan hij misschien echt voor de overwinning gaan in het heuveldrieluik en kan hij tegelijk bergop inhoud kweken in de voorjaarsrondes.
  1 december 2023 10:38
  Een 67ste plaats in GW'22....een 52ste plaats in de RVV'23...lijkt me geen luxe probleem, en al zeker niet van op "alle" parcoursen tussen de allerbesten uit te blinken. Tussen de top der ronderenners, is enkel de Sloveense wonderboy ( muv Parijs-Roubaix )in staat geweest om deze haast ongeziene combo te realiseren met op 4jaar tijd, 5 zege's in de monumenten alleen al. Indien je Tom ophemelt voor zijn veelzijdigheid in de cross, MTB alsook op de weg....ja hoor, is prachtig als je fame & glory behaalde in het mountainbiken.....maar tevens de harde realiteit dat hij in de afgelopen 3 jaren, een schamele 4 zege's behaalde op de weg....of in zijn 6 crossseizoenen bij de elite, 10 zege's behaalde. Indien klassieke renners zoals WvA in een LBL'22 reeds 3de kon eindigen, of MvdP in een LBL'20 op een 6de plek en in de Ronde van Lombardije'20 op een 10de plek kon eindigen.....waarom dan uitvluchten verzinnen voor Pidcock dat de Vlaamse klassiekers niet op zijn lijf geschreven zijn?.....terwijl Pogi, Matje en Wout zich wél uitdagen om buiten hun comfortzone te treden.
30 november 2023 10:43
Is wel logisch als je weet waar zijn ambities liggen, het ronde werk wil hij aankunnen. Daar komt nog bij dat zijn kwaliteiten beter tot hun recht kunnen komen bij Luik, WP en Amstel dan RVV en Omloop.
30 november 2023 10:56
Hij zal me wel eens mijn ongelijk bewijzen, maar ik kan me toch niet van de indruk ontdoen dat hij overal dan wel bij de besten is, maar toch ook vaker wel dan niet nog in iemand zijn betere moet erkennen.

In Vlaandere denk ik dat hem dat nog vaker zou overkomen, ook gezien zijn postuur, dus lijkt dit me wel een verstandige keuze.
30 november 2023 13:50
De veldritten die de zogezegde topfavorieten overslaan worden zo ongeveer als tweede rangs wedstrijden gekwalificeerd. Waarom doen we dat ook niet bij de voorjaars wegwedstrijden waar dat gebeurt?
  30 november 2023 14:34
  Dat gebeurt daar ook, alleen is de top in het wegwielrennen véél breder, waardoor het veel minder vaak voorkomt dat er helemaal niemand van de toppers aan de start komt.

Reacties zijn gesloten.