‘Sky kan niet bewijzen dat pakketje voor Wiggins Fluimicil bevatte’

donderdag 2 maart 2017 om 12:44
‘Sky kan niet bewijzen dat pakketje voor Wiggins Fluimicil bevatte’

Wiggins tijdens de veelbesproken Dauphiné van 2011 - Foto: Sirotti

Het mysterieuze pakketje wat Bradley Wiggins ontving tijdens het Critérium du Dauphiné van 2011, houdt in Groot-Brittannië de gemoederen nog steeds bezig. Nu blijkt dat de Britse wielerbond en Team Sky de medische administratie onvoldoende bijgehouden hebben. Dat vertelde Nicole Sapstead (hoofd van het Britse anti-dopingagentschap UKAD) woensdag volgens de BBC bij de parlementscommissie die het voorval onderzoekt. Er kan daarom niet worden vastgesteld of het pakketje (zoals teambaas Dave Brailsford beweert) het slijmoplossende middel Fluimicil bevatte.

Het pakketje werd in 2011 door Simon Cope (een coach van de Britse wielerbond) vanuit Manchester naar La Toussuire overgebracht naar teamarts Richard Freeman. In 2014 werd zijn laptop gestolen, waardoor er gegevens ontbreken. Freeman had de gegevens moeten uploaden, maar deed dat niet. Zelf kon Freeman niet bij de hoorzittingen aanwezig zijn vanwege ziekte. Sky heeft nu een geloofwaardigheidsprobleem, omdat het de bewering dat het pakketje Fluimicil bevatte niet met bewijsmateriaal kan staven. “We hebben gevraagd naar voorraden en medische dossiers en we hebben ons daarvan niet kunnen vergewissen omdat deze er niet zijn”, aldus Sapstead.

Parlementslid Damien Collins verklaarde na afloop dat de geloofwaardigheid van Team Sky en het Britse wielrennen in duigen ligt. “De vraag is hoe je kan zeggen dat de Britse wielersport het schoonste is en de bond de meest ethische in de wereld, wanneer er geen verslagen zijn om te bewijzen welke medicijnen de meest toonaangevende wielrenner heeft gekregen.”

Daarnaast kwam gisteren aan het licht dat Sky tussen 2011 en 2013 meer triamcinolon (een corticosteroïde) bestelde, dan nodig zou zijn voor alleen Wiggins. De Brit had een attest voor het middel en zou het gebruiken tegen zijn astma.

Dit artikel delen:

33 Reacties

wielerman 2 maart 2017 om 12:48

Tsja wel heel erg toevallig allemaal!

hongerklopje 2 maart 2017 om 12:49

De ploeg die alles in de puntjes regelt maar geen back-up heeft van een laptop. Tot ziens Sky, dit wordt het einde.

Romāns Vainšteins 2 maart 2017 om 12:51

farce, niemand binnen die equipe mag ook nog maar een milimeter mondhoekje opentrekken over cleanriding en dat soort quatsch

tetedelacourse 2 maart 2017 om 12:52

Dit hele verhaal duurt ondertussen veel te lang. Het neigt op zijn minst naar donker grijs gebied: Schijn tegen.

edit: maar meer ook niet

AZH 2 maart 2017 om 12:53

Hoezo niet Vainsteins?

robotour 2 maart 2017 om 12:54

En de soap continues nu 6 jaar later. Wat een administratief gezever. Voor de belastingdienst hoef ik mijn adminstratie maar 5 jaar te bewaren (tenminste als dit niet veranderd is).
Sky is grijs schoon en zoekt net als alle andere topsportploegen de grenzen en de mazen op. Stelt ook eigen etische regels / handleidingen op en houdt zich daar keurig aan.
Ik mag aannemen dat er nog bloedstalen, urine etc. van Wiggings uit 2011 is, die met nieuwe methodes uitgebreid gecontroleerd kan worden.
De illusie dat de sport schoon is, heb ik niet, wel dat het schoner geworden is – grijs schoon dan.
Verder begint dit een beetje op de Nederlandse bonnetjes affaire te lijken.

Jacco van Stierop 2 maart 2017 om 13:06

edit redactie: bedankt, aangepast

Pardon? Is nog steeds niet aangepast.

Spinergy 2 maart 2017 om 13:17

Zoals TD ook zegt zijn al die attesten een farce en weten de renners vaak niet eens waar die voor zou moeten zijn… Dat gaat ook door met dokters als Jan Mathieu die nog steeds in de sport rondspoken..
Overigens heb ik zelf gister een neusspray voor mijn verkoudheid laten bezorgen vanuit Marseille naar Arnhem per koerier…
Zolang deze 'op het randje' methodes de dominantie van Sky in de Tour verklaren, vind ik het nog niet zo erg… Erg vind ik het pas als die kilogram extra gewicht (verschil tussen een frame van carbon en staal is kleiner) aan de fietsen niet door 'aerodynamica' kwam, maar door extra Watts…

Turtlehead 2 maart 2017 om 13:35

Natuurlijk zijn die fout. Wat al een treurig verhaal was, wordt alleen maar pijnlijker met deze conclusies. Het is alleen te hopen dat het ook officieel wordt vastgesteld en uitgezocht, zodat het speelveld weer (voor even) schoongepoetst kan worden.

Koel 2 maart 2017 om 13:49

Hoor je in het echte leven ook vaak, fotorolletjes verdwijnen, bonnetjes idem dito……

ikbenprocycling 2 maart 2017 om 14:21

Ik vond het al niet aannemelijk dat Wiggo clean sneller kan fietsen dan ik (…)

mark vv 2 maart 2017 om 14:36

Altijd al een mysterieuze ploeg gevonden. En wiggo sowieso. Van alcoholist tot tourwinnaar.

DeLuiaardVanLimburg 2 maart 2017 om 14:39

Marginal gains staat hier dus gelijk aan alle grijze grenzen van het toelaatbare zover mogelijk oprekken. Daarmee is misschien niet gezegd dat er duidelijk regels overtreden worden, maar het smaakt toch voor de gewone volger als een stap te ver..

Polleke 2 maart 2017 om 14:44

Ze hebben toch gewoon toestemming van de UCI gekregen om Kenacort te gebruiken vlak voor grote rondes… dat alleen al zegt genoeg over hun etische waarden en hun zero-tolerance politiek waarover ze anderen zo graag onderwijzen…

pollekevandenfietspompe 2 maart 2017 om 14:49

– laptop gestolen
– gegevens vergeten te uploaden
– getuige ziek, dus kan niet verhoord worden

Maar dat is allemaal toeval, kuch.

grootverzet 2 maart 2017 om 15:01

Inderdaad is de geloofwaardigheid in het geding. De Britse wielersport het schoonst en de bond het meest ethisch van allemaal. Maar wel wielrenners die bijna alles winnen op de baan op de OS, een baanwielrenner die de tour de France wint en froomy die heerst met sky. En dan die Lizzy armitstead met haar vage verhaal voor de OS. Dat hele pakket bij elkaar zit nu vol vraagtekens en wordt steeds maar uitgelegd als administratieve fouten. Of is het een geval van rook en vuur???? Wie haalt de bovenste steen nog boven water. Britse wielrennen bewijst wielrennen wederom geen goede dienst. Tijd voor bezems en nieuwe gezichten.

Koersmaniak 2 maart 2017 om 16:03

Wat voor ziekte heeft die dokter dan?
Moet wel serieus zijn als je weet hoe ze zelf doodzieke renners oplappen voor de Tour.

Bertvd 2 maart 2017 om 16:16

"Team Sky heeft tussen 2011 en 2013 meer medicijnen besteld voor Bradley Wiggins dan nodig was voor één persoon. Dat zegt de directeur van de Britse antidopingbond Nicole Sapstead tegen een commissie die onderzoek doet naar mogelijk dopinggebruik bij Team Sky. "Of het was een overdreven hoeveelheid voor één persoon of meer mensen hadden last van hetzelfde probleem." (bron NOS)

Dit soort vaagheden zijn echt te dodelijk voor je reputatie.

En verder eens met grootverzet

Pauls30303 2 maart 2017 om 17:17

Die dokter is ziek, alleen z’n medicijnen zijn nog onderweg, dus kon hij niet komen…

Jacco van Stierop 2 maart 2017 om 17:31

@ Koersmaniak
Volgens de Daily Mail zou Dr. Freeman inmiddels de hulp ingeroepen hebben van een psychiater.
Niet ondenkbaar is dat Sky, in een poging om de boel nog enigszins te redden, hem wil opofferen.

schipperaar 2 maart 2017 om 18:15

Laatste noodgreep, dokter die niet toe-rekening vatbaar was, vermogend wel waarschijnlijk. De sport lijkt voorgoed om zeep dankzij de talloze hulpmiddelen. Coppi moest het met twee tandjes doen.

Jacco van Stierop 2 maart 2017 om 18:35

@schipperaar
Maar die had La Dama Bianca nog achter de hand.

klootje kriekeljon 2 maart 2017 om 18:35

Tja tis jammer. Toch heel wat jaartje in geloofd bij uitblijven van verdachtmakingen. Maar Wiggo en co mogen inmiddels in het lijstje: schoon win je de Tour niet.

HF2013 2 maart 2017 om 18:41

Het zijn net politici. Het stinkt aan alle kanten, maar door draaien en verdraaien, lijken ze er een heel eind mee weg te komen en af en toe wordt er eens iemand opgeofferd via een motie van wantrouwen. Deze ‘eer’ lijkt nu naar dokter Freeman te gaan.
Vervolgens in beide werelden volop verontwaardiging als de burger/supporter sceptisch is en de boel niet blind vertrouwd.

Romāns Vainšteins 2 maart 2017 om 18:49

Het is Brailsford voor, Brailsford na, Brailsford op, Brailsford neer, Brailsford hoog, Brailsford laag, Brailsford oost, Brailsford west, Brailsford thuis, Brailsford best.

Met Wiggo als Scrooge is de 2012-Brailsford de verledensgeest, de Brailsford 2017 de glibberaal die probeert te ontkomen en zo doorgaand in 2022 degene die Wiggo als valsspeler aan de galg hangt.

Wees die man voor Bradley, dat Morgan Freeman -scenario gaat ook niet lukken, wees hem voor.

Headlines

Materiaalzone

Populair