‘Sky bestelde zelf testosteronpleisters’

vrijdag 2 maart 2018 om 08:45
‘Sky bestelde zelf testosteronpleisters’

foto: Sirotti

De testosteronpleisters die zeven jaar geleden werden afgeleverd bij Sky en de Britse nationale ploeg zijn niet per ongeluk ontvangen, maar door het team zelf besteld. Toen dat nieuws vorig jaar naar buiten kwam, beweerden beide instanties dat het om een verkeerd bezorgd pakketje ging. Het GMC, General Medical Council, zou in een onderzoek bewijs hebben gevonden dat die bewering niet klopt, meldt Sportsmail.

Volgens de Britse krant is er bewijs dat zeven jaar geleden een bestelling werd gedaan vanuit het nationaal wielercentrum in Manchester, het hoofdkwartier van zowel de Britse bond als Sky. Het General Medical Council doet onderzoek naar de toenmalig Sky-dokter Richard Freeman. Uit dat onderzoek zou blijken dat de testosteronpleisters wel degelijk zelf zijn besteld. De leverancier is vervolgens verzocht om een e-mail te sturen met daarin de mededeling dat het pakketje verkeerd was bezorgd.

Het onderzoek naar het omstreden pakketje is het tweede schandaal waar Sky momenteel mee negatief in het nieuws komt. De ploeg is ook al met Chris Froome betrokken in een dopingschandaal. Bij de kopman van de Britse ploeg werd een veel te hoge waarde gemeten van het verboden salbutamol tijdens de door hem gewonnen Ronde van Spanje.

Dit artikel delen:

70 Reacties

ikbenprocycling 2 maart 2018 om 10:00

Laten we met z’n allen hier toch proberen het hoofd koel te houden en het gedegen onderzoek met conclusies overlaten aan de capabele mensen van GMC, UCI, enz., zelfs als dat nog minstens 15 jaren zal duren.

Ondertussen fantastisch nieuws dat ze een obscure Uruqaiaan gepakt hebben!

0
Quick step minded 2 maart 2018 om 10:01

Ach dat hele pleistergedoe best verwaarloosbaar. Het feit dat Sky het nodig vindt om te liegen doet echter niet meteen het beste vermoeden, dat is het jammere van de hele zaak.

0
Romāns Vainšteins 2 maart 2018 om 10:05

Laten we eerder gewoon proberen om op een discussieforum je ongezouten mening te ventileren en daar zeker ook je gezonde intuitie flink voor aan te spreken.

Dat Moszkowicz-achtige gedreutel heb ik niks aan en wanneer er zo’n platvoetsnavel-unit recht voor me staat en duidelijk ‘kwak’ zegt mag ik er best van uit gaan dat we het hier met een eend te doen hebben en niet met een carnavalvierder die zijn pak niet uitkreeg sinds 3 weken terug.

0
wielerman 2 maart 2018 om 10:07

Tsja er was eens een Froome die uit het niets 2de werd in de vuelta.

0
skylimit 2 maart 2018 om 10:15

Och, 7 jaar geleden en daar komen ze nu weer mee. Volgens mij had dit toch ook wel eerder “ontdekt” en gemeld kunnen worden. Het is voor SKY natuurlijk niet handig, dat dit soort
berichten/verdachtmakingen de wereld in geslingerd blijven worden, zonder concreet en overduidelijk waterdicht bewijs. Anders zou de Wada of welke bevoegde instantie toch allang een zaak zijn begonnen. Lijkt meer op een soort lastercampagen.
Zelfs de redactie van Wielerflits is niet echt objectief en spreekt van een dopingschandaal rond Froome. Alles bevindt zich in een zeer duister – en grijsgebied, zolang de UCI etc. dit niet concreet aanpakken, veranderd er helemaal niets in de wielersport.
Ik durf gerust te stellen dat andere ploegen ook de grenzen opzoeken en er overheen gaan zonder tegen de lamp te lopen.

0
DeGroteMolen 2 maart 2018 om 10:15

Vraag mij af of het management van de ploeg kan aanblijven na nu weer dit akkefietje. Zolang er geen renner betrapt is / wordt, ook geen schorsing. Maar kan me wel voorstellen dat de sponsor dit niet heel leuk meer vindt. Of wordt alleen de medische staf geofferd, zou ook nog kunnen.

0
Romāns Vainšteins 2 maart 2018 om 10:26

Tuurlijk zoeken ook de andere ploegen alle mogelijke grenzen op waarbij ik ‘SUNWEB’ behoorlijk helder in neonlichten aan de horizon zie verschijen. Echter hebben zij geen bewezen dubbel-over-de-kop-slaande Puffkopman, talloze schandaaltjes en huilwekkende smoesverhaaltjes daaraan vast op de teller staan.

0
winningmood 2 maart 2018 om 10:37

Ook best verrassend dat sponsor Sky het allemaal toelaat en zich niet terugtrekt. Klinkt als dat ze volledig op de hoogte zijn van wat de ploeg doet en het daarmee ook goedkeurt.

0
vluggejapie 2 maart 2018 om 10:42

Och, 7 jaar geleden. Verdachtmaking zonder bewijs. Lastercampagne. Ik durf te stellen dat andere ploegen ook.

0
BenderBeach 2 maart 2018 om 10:52

Zouden bewijs hebben? Het onderzoek zou aantonen dat… Als we allemaal mond vol hebben over de transparantie van Sky, dan wordt het ook tijd dat de media die dit roepen ook transparant zijn en al die bewijzen en onderzoeken die belastend zijn publiceren. Mocht dat het onderzoek schaden, dan ook geen artikel erover schrijven, maar het overlaten aan de autoriteiten.

Sky in een kwaad daglicht zetten is tegenwoordig ook goed om te scoren, jammer dat het een hetze wordt ipv dat de onderste steen boven moet komen.

0
Crossblesser 2 maart 2018 om 10:54

Hmmm…. A sticky situation.

0
Fietsen 2 maart 2018 om 10:56

USPostal 2.0 Het is een kwestie van tijd voordat er nog meer naar boven zal komen. Als de sponsor verstandig is, trekken ze de stekker eruit.

0
Maenhout 2 maart 2018 om 10:57

@skylimit – 2 maart 2018 om 10:15 : Het probleem is nu juist dat SKY óver de grens is gegaan door inzet van testosteron-pleisters, een verboden middel dat bij “juist” gebruik nauwelijks te detecteren is. En met al die andere ‘kleine’ schandaaltjes erbij, maakt het moeilijk vol te houden dat ze bij Sky schoon zijn. Net als destijds bij Armstrong, zijn zij wellicht vooral geniepiger…

0
Adelaar 2 maart 2018 om 10:59

Ik sluit me volledig aan bij de eerdere berichten dat de UCI Sky tot nader order op non-actief moet zetten tot dit zaakje en de zaak Froome goed onderzocht zijn.

0
skylimit 2 maart 2018 om 11:16

@maenhout als zo omstotelijk vast staat dat SKY over de grens is gegaan / schuldig is, waarom
heeft nog geen enkele instantie een waterdichte zaak hiervan gemaakt ?
Er wordt alleen maar gepraat over onderzoeken zus en zo, en het zou blijken dat etc.etc.
Als alles zo klaar als een klontje is, waar blijven de WADA en UCI dan met hun maatregelen ?
Beslaglegging op administraties/invallen bij SKY-filialen – medische instanties etc.etc.

0
john 2 maart 2018 om 11:21

Zou de beerput dan langzamerhand toch open gaan ????

0
non-believer 2 maart 2018 om 11:29

And the plot thickens….

0
Spinergy 2 maart 2018 om 11:33

gister nog een pallet met testosteron bij mij thuis op de stoep, teruggestuurd natuurlijk…

0
ah-ja 2 maart 2018 om 11:42

Storm in een glas water.

0
Jan Blokland 2 maart 2018 om 11:43

Hoe transparant kan je zijn?

0
skylimit 2 maart 2018 om 11:47

@jan blokland ligt aan de pleisters – transparante huidpleisters;)

0
Col du Bramont 2 maart 2018 om 11:59

Sky in zwaar weer dat is wel duidelijk. Toedienen van testosteron (een lichaams eigen stof) is doping. Het probleem is hoe toon je het aan, GJ Theunisse is hier bekend cq berucht om geworden.

“Bij een dopingcontrole wordt de verhouding van testosteron:epitestosteron, ofwel de T/E-ratio, altijd onderzocht in de urine. Een T/E-ratio van vier of hoger kan wijzen op het gebruik van anabolen of maskerende middelen, maar er kunnen ook andere redenen zijn. Wanneer er een T/E-ratio van vier of hoger wordt gevonden moet verder onderzoek plaatsvinden om het gebruik van dopinggeduide middelen uit te sluiten. ”

Door testosteron pleisters te gebruiken is er feitelijk wel sprake van doping maar door de lage concentratie blijft de T/E ratio vaak onder de 4 en zul je dus niet positief zijn.
Het lijkt er dus op dat Sky bewust weer de grenzen opzocht en risico’s nam. Het zou me niet verbazen dat veel Sky renners opvallen hoge T/E waarden hadden maar nog wel net onder de grens van 4.

0
mark vv 2 maart 2018 om 12:20

Snel verbannen uit de wielersport deze zeer ongeloofwaardige ploeg.

0
grootverzet 2 maart 2018 om 12:21

Er kleeft altijd wel iets aan die ploeg.

0
ah-ja 2 maart 2018 om 12:23

De grens opzoeken is trouwens toegestaan. Alles wat binnen de regels valt. Is gewoon professionalisme. Ik begrijp deze heisa niet.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone