Sivakov volgt voorbeeld ploeggenoot Hart in Tour of the Alps

dinsdag 23 april 2019 om 15:46
Sivakov volgt voorbeeld ploeggenoot Hart in Tour of the Alps

foto: Cor Vos

De tweede etappe in de Tour of the Alps is gewonnen door Pavel Sivakov. Voor de klimmer van Team Sky is het zijn eerste profzege. Hij versloeg de Tsjech Jan Hirt na een sprint-à-deux. Gisteren boekte Sivakovs ploeggenoot Tao Geoghegan Hart ook zijn eerste profoverwinning. De Rus is tevens de nieuwe leider.

Spektakel tijdens de openingsdag van de Tour of the Alps! Onderweg naar Kufstein lieten de favorieten zich al zien, waarna Tao Geoghegan Hart naar zijn eerste profzege wist te sprinten. Met de Brit in de leiderstrui begon het peloton vandaag aan een 178 kilometer lange etappe richting Scena.

Zes renners op avontuur 
En spektakel mochten we opnieuw verwachten, aangezien de renners in de finale de Passo del Giovo (15,8 kilometer aan 7,3%) moesten beklimmen. Zes coureurs probeerden als eerste de voet te bereiken. Ruben Dario Acosta, Juan José Amador, Sergio Samitier, Giovanni Visconti, Edoardo Zardini en Filippo Rocchetti kregen zes minuten cadeau.

Visconti en co in de aanval – foto: Cor Vos

Hierdoor begonnen de koplopers inderdaad als eerste aan de Passo del Giovo. De vluchters bleven lange tijd bij elkaar, maar op goed acht kilometer van de top besloot Zardini te versnellen. De Italiaan van Neri Sottoli-Selle Italia-KTM danste op de pedalen, terwijl de overige avonturiers naar adem hapten.

Geen spektakel op de Passo del Giovo  
In het peloton reed Bahrain Merida op kop voor Vincenzo Nibali, maar het echte vuurwerk bleef uit. Vooraan kreeg Zardini ondertussen het gezelschap van Samitier, waardoor we met twee koplopers over de top van de Passo del Giovo trokken. Het was uiteindelijk Samitier die als eerste bovenkwam, goed voor een flink aantal bergpunten.

Een minuutje later begonnen de favorieten gezamenlijk aan de afdaling van de Giovo, die bij momenten behoorlijk technisch was. Samitier ging beduidend harder naar beneden dan Zardini, waardoor de Bask met voorsprong begon aan de laatste twintig kilometer. De Italiaan zag zijn medevluchter niet meer terug.

Schitterende beelden in de Tour of the Alps – foto: Cor Vos

Dan toch oorlog! 
In de achtervolgende (favorieten)groep was het inmiddels koers! Zo kregen we versnellingen van Nibali, leider Hart en Rafal Majka, maar niemand wist weg te raken. Het was hollen, stilstaan, hollen, stilstaan. Maar bij een versnelling van Hermann Pernsteiner, Pawel Poljanski, Jan Hirt, Nikita Stalnov, Pavel Sivakov, Mattia Cattaneo en Fausto Masnada keken de favorieten vooral naar elkaar…

De zeven tegenaanvallers wisten uiteindelijk de sprong naar voren te maken, waardoor we met acht koplopers aan het laatste klimmetje begonnen. Nibali en co keken tegen een achterstand aan van een halve minuut. Wisten de koplopers vooruit te blijven? Daar leek het wel op, zeker toen Sivakov versnelde.

Vincenzo Nibali in de aanval – foto: Cor Vos

Sivakov of Hirt? 
Het Russische toptalent reed weg bij zijn medevluchters, op weg naar zijn eerste profzege? Nee, dacht de voor Astana uitkomende Hirt. De Tsjechische klimmer wist het gaatje met Sivakov te dichten, waardoor we met twee koplopers begonnen aan de laatste kilometer. In de oplopende laatste meters bleek Sivakov over de meeste power te beschikken.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Hollow Knight 23 april 2019 om 15:48

Gaat weer een saai jaar voor grote rondes worden. Zelfs de derderangsknechten van Sky zijn beter dan de kopmannen van andere teams.

Gilberto 23 april 2019 om 15:55

Ben er ook weer bang voor. Wat ik van de ploegen voor de Giro zie, echt een aantal enorm sterke blokken, niet alleen bij Sky.

Jean Dumas 23 april 2019 om 16:11

Er is toch vrij veel nivellering. Even afwachten wat de rit van morgen gaat brengen.

Covadonga 23 april 2019 om 16:13

@Hollow,
Tjemig man, wat ben jij een zeikerd. Wanneer je zulke uitspraken doet, heb er duidelijk geen kijk op.

ChefSpijker 23 april 2019 om 16:33

Derderangsknechten? Je hebt het hier over de beloftentopper van 2017. Die zo'n Lambrecht telkens op minuten reed in klassementen. Sivakov vorig jaar pech gehad met blessures vroeg in het jaar waardoor hij pas rond april kon beginnen. Nu een pechvrij jaar en was in Catalonië al erg sterk in dienst van Bernal. Denk dat hij over een paar jaar zelf kopman is bij Sky in een grote ronde. Als ie daar blijft.

Hollow Knight 23 april 2019 om 16:56

@Chef

Hij is dus een derderangsknecht bij Sky, want er staan nog heel wat renners boven hem in de rangorde.

Daarom dus dat de grote rondes saai worden.

boenk 24 april 2019 om 02:18

Chefspijker… Lambrecht op minuten? Lambrecht was tweede in l'Avenir achter Bernal op 1 minuut. Sivakov volgde daar op… 20 minuten.
In Aosta en l'Isard (die Lambrecht het jaar voordien won) finishte Sivakov op 1 en Lambrecht op 2, op +/-2 minuten.
Het jaar voordien eindigde hij ook voor Lambrecht in Aosta… dankzij een ploegentijdrit waar hij al anderhalve minuut pakte.
In 2017 won Lambrecht de Course de la Paix maar deed Sivakov niet mee. In 2016 deden ze beiden mee en eindigde Sivakov op een slordig kwartiertje achter Lambrecht.

Jouw versie van de feiten lijkt wel zeer selectief. Als je alles optelt, heeft Lambrecht nog een slordig half uur overschot, hahaha.

Los daarvan, Sivakov was na Bernal, samen met Lambrecht inderdaad één van de toppers van die lichting. Maar er is absoluut geen reden om de feiten te verdraaien.

Mwielerfan 24 april 2019 om 08:25

Het laatste belofte jaar won sivakov anders vrijwel alles wat omhoog ging, behalve de tour de lavenir. Dat hij na een lang seizoen niet z’n 4de ronde wint zij hem vergeven. Hij was over dat jaar duidelijk de beste in het rondewerk

boenk 24 april 2019 om 13:07

Haha, feiten verdraaien is ook een kunst. L’Avenir is niet zomaar een koersje dat je erbij neemt, maar de meest belangrijke, zwaarste en meest prestigieuze van de hele hoop.

sven241 23 april 2019 om 15:49

Jonkies Hart en Sivakov laten Froome even zien hoe het moet. Wat is er met hem aan de hand.
Worden nog een paar mooie etappes met Nibali, Majka en Bilbao die moeten aanvallen.

Gilberto 23 april 2019 om 15:53

Die mogen hier gewoon hun gang gaan, goed voor het moraal. Froome staat er straks, helaas, heus wel, met weer een zeer sterke, controlerende ploeg om hem heen..

nostradaanus 23 april 2019 om 18:38

Eens met Gilberto, het wordt straks weer een saaie bedoeling tijdens de Tour. Giro belooft nog een mooi affiche te zijn, daar ik daar kleinere verschillen voorzie in krachtsniveau. Wel jammer na het fantastische voorjaar wat we tot nu toe hebben gehad.

ivo001 23 april 2019 om 15:53

Morgen de eerste van Salvatore Puccio of Leonardo Basso?

Titaantje 23 april 2019 om 16:42

Majka lijkt goed te pieken richting de Giro. Zou hem graag nog eens echt mee willen zien doen voor een klassement ipv als rittenkaper.

Gilberto 23 april 2019 om 20:14

Gedeeld kopman met Formolo?

eddyvv 23 april 2019 om 16:49

Froome was gewoon mee op de voorlaatste berg. Liet zich in de afdaling afzakken.

Jungle Man 23 april 2019 om 19:30

Sivakiv kan blijkbaar een Bertje meer dan alleen sprinten.

SteelHorseCowboy 23 april 2019 om 23:57

“the Alps”
Wat is Engels soms toch een lelijke taal.

Headlines

Materiaalzone

Populair