Simon Yates wint in Ruta del Sol, Jakob Fuglsang nieuwe leider

Simon Yates wint in Ruta del Sol, Jakob Fuglsang nieuwe leider

foto: Cor Vos

zaterdag 23 februari 2019 om 16:30

Simon Yates heeft de vierde etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De Brit van Mitchelton-Scott domineerde op de Alto de Hazllanas, waarna hij in de afdaling zijn voorsprong op een aantal achtervolgers zonder problemen behield. Jakob Fuglsang is de nieuwe leider.

Spektakel in de Ruta del Sol! Alhoewel de etappe slechts 120 kilometer lang was en er niet bergop werd gefinisht, boden vier gecategoriseerde klimmen toch voor genoeg mogelijkheden om er een aantrekkelijke koers van te maken.

Geen ruimte voor de kopgroep
De hele dag werd er hard gereden. Een kopgroep van elf renners met daarbij onder andere Danny van Poppel, Carlos Barbero, Marco Canola probeerde het vroeg in de etappe nog wel, maar zij kwamen niet ver. Met nog zeventig kilometer te gaan werden zij teruggepakt door een select groepje renners.

Wellens verliest de leiderstrui, Yates is de beste
Dat waren in totaal dertig coureurs. Zij mochten op de Alto de Hazallanas (16,2 kilometer à 5,7%) met elkaar uitmaken wie er met de ritzege vandoor ging. Daarnaast aasden veel ploegen op het leiderstricot van Wellens: de Belg verweerde zich kranig, maar de bergen bleken voor Wellens te veel van het goede te zijn. De leider moest tussen al het klimgeweld vroeg op de Hazallanas lossen.

Steven Kruijswijk voert de forcing op de slotklim – foto: Cor Vos

Dit kwam mede door aanvallen van de Astana-renners Jakob Fuglsang, Ion Izagirre en Pello Bilbao. Zij zorgden voor een schifting op de slotklim. Simon Yates, Adam Yates, Sergio Higuita en Steven Kruijswijk schoven mee, maar al snel werd duidelijk dat Simon Yates de beste man in koers was.

Yates wint, Fuglsang nieuwe leider
De Britse winnaar van de Vuelta trok ten aanval en kwam met een voorsprong van bijna veertig seconden op de achtervolgers boven op de top van de Alto de Hazallanas. Wat resteerde voor de Brit was een lange afdaling naar de finishplaats. In deze afdaling kwam zijn zege niet meer in gevaar. Het trio van Astana bij de achtervolgers deed er alles aan om de achterstand zo beperkt mogelijk te houden om Fuglsang na afloop van de etappe in de leiderstrui te hijsen: met succes. Na afloop van de etappe mocht de Deen de leiderstrui om zijn schouders hangen. In het klassement koestert Fuglsang een kleine voorsprong op Izagirre en Kruijswijk.

Jakob Fuglsang is op weg naar de eindzege – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

10 Reacties

kielabokki 23 februari 2019 om 16:36

Met een naam als Hector Carretero ben je geboren voor de weg.

ditisdavid 23 februari 2019 om 16:38

Teleurstellend dat zowel Kruijswijk als Adam Yates (met name Kruijswijk, want Yates moest van verder komen en had Simon voorop rijden) nauwelijks probeerden Fuglsang aan te vallen. Wat matte finale daardoor na een veelbelovend begin.

vlek 23 februari 2019 om 16:43

Fuglsang was vandaag beter dan Kruijswijk.

Tuubke 23 februari 2019 om 16:49

Je moet ook kunnen, hè? En Astana zat met meer, dus er zou er altijd wel eentje meespringen. Morgen weer een dag.

kelderfan 23 februari 2019 om 17:08

Jammer dat Kruijswijk alleen kwam te zitten. Mooi dat hij de topdrie is binnengeslopen.

Romāns Vainšteins 23 februari 2019 om 17:45

‘de bergen bleken voor Wellens te veel van het goede zou zijn’

Is dit een nieuwe conditionele toekomstvorm ? Hmmmmm.

SolitaryShell 23 februari 2019 om 18:03

Julian heeft ook een nieuwe berg ontdekt.

FDJ 23 februari 2019 om 18:50

Mooi om Kruijswijk zo vroeg in het seizoen al vooraan te zien!

Ik gun deze man een keer een echt grote overwinning. Jarenlang met die liesslagaders geklooid, maar vorig jaar Tour en Vuelta en de Giro van 2016 laten zien wat voor een klasse renner hij is en ook iemand die de koers durft te maken.

Go Kruijswijk!

Kelder is de Man 23 februari 2019 om 19:09

Idd FDJ.. Gun m ook zo een eindpodium of een mooie rit.

Natte spons 23 februari 2019 om 21:22

Ik dacht dat Simon zou gaan knechten voor Adam….

Headlines

Materiaalzone

Populair