Simon Yates: “De Tour kan me weinig schelen”

donderdag 21 februari 2019 om 16:30
Simon Yates: “De Tour kan me weinig schelen”

foto: Luis Ángel Gómez

Hij won al de Vuelta a España, en kwam dichtbij de eindzege in de Giro d’Italia. Maar in de Tour de France kwam Simon Yates nog niet verder dan een zevende plaats. Maar echt druk maakt de Brit van Mitchelton-Scott zich er niet om. Sterker nog: “De Tour kan me weinig schelen. Ik voel niks voor die wedstrijd”, verrast de klimmer in gesprek met Ciclo21.

“Wielrennen is in de Tour van secundair belang”
De gebroeders Yates houden zich in interviews meestal op de vlakte. Maar als de Tour ter sprake komt, loopt Simon leeg. “Ik voel gewoon geen passie voor die koers. Veel renners dromen van de Tour, maar ze zijn in Frankrijk alleen maar geïnteresseerd in de show eromheen. Wielrennen is in de Tour van secundair belang.”

“Op dit moment ben ik niet geïnteresseerd in de Tour”, gaat Yates verder, die zijn liefde voor de andere grote rondes niet onder stoelen of banken steekt. “Ik voel bijvoorbeeld weken voor de Giro al spanning. Ik vind de Vuelta ook een fantastische wedstrijd. Ik sta dan echt te popelen om te beginnen”, zo vertelt hij in Andalusië, waar hij op dit moment verblijft voor de Ruta del Sol.

Simon Yates hoopt dit jaar wel de Giro d’Italia te winnen – foto: Cor Vos

Yates droomt van wereldtitel in eigen land 
“Bij de Tour ontbreekt dat gevoel. Het is voor mij gewoon een normale koers”, is de Brit eerlijk. Yates zal zich dit seizoen dan ook richten op de Giro, met als doel om revanche te nemen. Eerder liet hij weten pas na de Italiaanse ronde te zullen beslissen over Vuelta-deelname. “Dat is nog steeds zo. Ik weet nog niet hoe mijn programma eruit ziet na de Giro.”

Maar één ding weet Yates zeker: hij hoopt op een uitverkiezing voor het WK in eigen land. De 26-jarige renner is ambitieus, zeer ambitieus. “Het parcours in Yorkshire lijkt zwaar. Uiteraard, andere renners maken meer kans. Maar ik hoop wel aan de start te staan, en een gooi te doen naar de wereldtitel.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

Samlambeej 21 februari 2019 om 16:38

Chapeau

vevie 21 februari 2019 om 16:40

Topverhaal dit. Er is gewoon meer dan de Tour. Natuurlijk is en zal het altijd de grootste en belangrijkste ronde zijn. Het is echter mooi dat Yates meer voelt voor de Giro en Vuelta. Hij lijkt meer het type renner te zijn die zich echt meer lijkt te richten op de rondes/wedstrijden die hij echt kan winnen en zich niet alleen maar blindstaart op de Tour. Een Porte, bijvoorbeeld, die had zonder de blinde focus op de Tour toch wellicht al betere resultaten kunnen behalen in de overige twee rondes?

Matje VdP 21 februari 2019 om 19:50

Volgens mij zegt hij nergens dat hij de tour niet kan winnen en ik denk dat hij een goede kans zou maken. Ondanks dat wil hij gewoon niet en dat siert hem in mijn ogen des te meer.

doorak 22 februari 2019 om 00:25

Meer renners denken er zo over. In Italië voel je gewoon meer passie voor de sport en de renners. In Frankrijk is het groot omdat de Fransen menen dat dit het enige belangrijke wielerevent ter wereld is en het wielrennen is van hun, vindt men en in juli plaatsvind.
Draai het om, de Tour in Mei en Giro in Juli en binnen 2 jaar is de Giro het grootste evenement mbt bezoekers, kijkers en dus ook sponsors.

De Fransen hebben mazzel dat hun koers in de zomervakantie valt. IN de jaren 70-80 leefde de Tour ook enorm omdat velen nog niet op vakantie gingen en de tour volgden op de radio, tv en via de avondbezorging van oa “het VOLK” kon men nog eens de etappe doornemen. Immers het was vakantie. De consument heeft dan meer tijd, dus aandacht, dus commercie en daarin is de Tour het grootst wat niet betekent dat de pure liefhebber dat ook vindt.

Dat alleen de Tour voor de allergrootsten is dat is nogal een boude stelling. Ja de spanning is er enorm want kijkcijfers, sponsorbelangen, media, bezoekers aantallen. De eerste week vallen er vaak kanshebbers uit vanwege gedrang en valpartijen maar dat zien de meeste profs als een irritant noodzakelijk kwaad waar ze een hekel aan hebben en liever mijden als de pest.
De Giro is nogal eens zwaarder dan de Tour dus zeker ook voor de groten en we zien nu dat er meer toppers kiezen voor de Giro dan voorheen wat ook iets zegt.

Vind eigenlijk beide koersen even mooi maar uiteindelijk is de Giro meer echte oprechte wielerpassie vanuit de organisatie, Italiaanse (sportievere supporters wat vroeger anders was) en super zware koers en dat waardeert Yates. Draai de kalender om en dan blijkt dit helemaal. In Mei zul je in Frankrijk weinig supporters overal zien en lang niet zoveel als nu in Italië omdat het daar meer in het hart leeft, renners weten dat.

Simon1 21 februari 2019 om 17:05

Amen.

leegloper 21 februari 2019 om 17:11

“Het parcours in Yorkshire lijkt zwaar.”??
Het is toch een soort sprint-WK?

EddyB1958 21 februari 2019 om 17:21

Er wordt een traject van 284,5 kilometer afgelegd in Engeland, inclusief zeven lokale ronden in Harrogate met een stevige kuitenbijter. Er liggen drie beklimmingen op het parcours: de Cray, de Buttertubs en de Grinton Moor. De eerste is er eentje van 6,6 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 1,3 procent, maar een piek tot 8,9 procent. De Buttertubs is 6 kilometer lang en stijgt tot maximaal 11,7 procent. De Grinton Moor is met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent (4,4 kilometer) de lastigste.

Johan110 21 februari 2019 om 17:45

Wat een held !! De Tour wordt jaarlijks door 1 ploeg gecontroleerd (oa Banesto, US Postal en nu Sky), terwijl het in andere rondes veel spannender is en ook meer op individuele klasse aankomt. Met name de Giro is jaarlijks een prachtig spektakel met mooie aankomsten.

Marveloke 21 februari 2019 om 17:46

Hier geef ik m 100% gelijk in. De Giro is letterlijk amore infiniti, de tour is maar een zielloos evenement vergeleken daarbij. Daarnaast zijn de Italiaanse tifosi veel aardiger dan de chauvinistische Fransen

Jacco van Stierop 21 februari 2019 om 18:48

“De Giro is letterlijk amore infiniti”
Als je je waagt aan niet-Nederlandse uitdrukkingen, check ze dan even op de juiste spelling.

kielabokki 21 februari 2019 om 17:54

Angelsaksen zijn ook wat later op de trein gesprongen. Maar goed, Dumoulin denkt er ook zo over.

De Tour is ook alleen voor de allergrootsten. Niet voor hen die niet met de belachelijk hoge druk om kunnen gaan.

Sonsbach Allstars 21 februari 2019 om 18:00

Ik ben het helemaal met Simon Yates eens. Ik ben alleen geen prof renner en hij wel en deze uitspraak zal vroeg of laat als een boomerang op hem terug komen

Brabander 21 februari 2019 om 18:29

Dat zijn nogal uitspraken voor een ronderenner. Zelden vertoond. (Kan me eerlijk gezegd niemand herinneren).
Maar ik begrijp zijn gedachtengang wel. Als je verwacht succesvoller te kunnen zijn in Giro en Vuelta, dan moet je daar voor gaan. Niets mis mee mijns inziens. Het lijkt zelfs wel vloeken in de kerk. Waarvoor hulde

Tour 21 februari 2019 om 18:43

Hij heeft gelijk. En lef, want ooit …

IlPirata 21 februari 2019 om 18:55

Groot gelijk de giro is veel mooier en heeft net zo’n mooie historie.

thorsen 21 februari 2019 om 18:56

Ik geloof er iig niks van

thijssss 22 februari 2019 om 09:14

Waarom zou hij dit zeggen als het niet de waarheid is?

VerstandOpNul 21 februari 2019 om 19:08

Ben ik volledig met hem eenz.. maar, ik ben een toeschouwer..
Staat een overwinning in de Tour niet net een niveautje hoger qua prestatie?

Romāns Vainšteins 21 februari 2019 om 19:14

Prachtcoureur. Wanneer zijn bvroertje ook nog dat niveau haalt starten ze echt nog wel eens zij-aan-zij in een klimtour met gewoon het verhaal ‘de tour is het allergrootst’ vooraf.

Johnny7 21 februari 2019 om 19:23

Eens met Simon Yates.

Jean Dumas 21 februari 2019 om 19:39

Dit is het bewijs van de cultuurverandering: jongeren zien de Tour als een anachronisme.

Covadonga 21 februari 2019 om 19:44

Op basis van een waarneming trek jij een conclusie? Dat is dan nog schokkender.

wiebipedia 21 februari 2019 om 20:47

Hij spreekt hier als liefhebber en dan heeft hij helemaal gelijk. Dat is te waarderen.
Maar als topsporter is er in deze sport niets hoger dan de Tour. Juist door alle randzaken is de Tour zwaarder dan die andere twee. Daarom rijden ze er harder, vallen ze er vaker en controleren ze er meer. De meest complete ronde renner wint hier

Japsie 22 februari 2019 om 10:33

Loze woorden, die start binnen twee jaar weer in de Tour.

girardengo 22 februari 2019 om 17:45

Het is eens te meer een signaal dat er in de waardering van de grote rondes iets (of zelfs veel) aan het veranderen is. Van mij mag het.

Headlines

Materiaalzone

Populair