Sieben Wouters over toekomst: “Ik wil in beeld blijven bij de grote ploegen”

Sieben Wouters over toekomst: “Ik wil in beeld blijven bij de grote ploegen”

foto: Cor Vos

Door Damian van Dalsem
zaterdag 16 november 2019 om 08:00
Interview

Sieben Wouters (23) kent geen al te gelukkige start van zijn crossseizoen. De Brabander kwam tijdens de tweede Wereldbekercross in het Amerikaanse Waterloo ten val op zijn schouder. Sindsdien is de crosser van Creafin-Fristads op de sukkel. In Bern stond Wouters voor het laatst aan de start van een veldrit. Dit weekend keert de Nederlander in Tábor terug in competitie. WielerFlits sprak met hem in de week voorafgaand aan de Wereldbeker in Tsjechië.

Schouderblessure
Wouters hield door het kwetsuur aan zijn schouder een maand noodgedwongen rust. “Toen we vanuit de Verenigde Staten terugkeerden in Nederland, was er het eerstvolgende weekend geen cross. Dat kwam goed uit, want zo kon ik mijn schouder rust geven”, geeft hij aan. Het bleek niet voldoende te zijn. “Ik bleef last houden. We zijn daarom naar het ziekenhuis geweest, waar een scan en een echo gemaakt zijn. Gelukkig bleek dat er niets was gebroken, maar er zat wel vocht rond de schouder. Dat duidde op een ontsteking in de schouder.”

Door die ontsteking maakte hij pas in de Superprestige-cross van Gieten zijn rentree. “Verbazingwekkend genoeg ging het eigenlijk heel goed”, kijkt hij terug. “Ik werd zeventiende. Dat was veel beter dan ik verwacht had met die schouder, omdat het heel langzaam hersteld. Na Gieten dacht ik dus weer op de goede weg te zijn. Maar de week erna reed ik de Wereldbeker in Bern en daar ging het opnieuw niet goed. Ik had veel last van mijn schouder. Dat was het moment dat ik besloot om nog wat meer rust te nemen. Na een cross op zondag had ik er tot dinsdag last van.”

foto: Cor Vos

UCI-ranking
Doordat de Brabantse veldrijder een aantal crossen moest overslaan, is hij punten misgelopen voor de UCI Ranking. Op dit moment staat Wouters nog net in de top-50, op plek 48. Dat is belangrijk, omdat de eerste vijftig crossers op de UCI Ranking gegarandeerd mogen starten in Wereldbekers. “Dat had ik zelf ook liever anders gezien”, mijmert de man uit Zundert. “Maar met de twee crossen van Waterloo en Bern waar ik – door omstandigheden – niet naar behoren kon presteren, ben ik toch een hoop punten misgelopen.”

“Daarnaast heb ik natuurlijk ook een aantal crossen overgeslagen”, gaat Wouters verder. “Dat heeft me ook de nodige punten gekost. Ik heb denk ik geluk dat de UCI de ranking pas op dinsdag bijwerkt. Daardoor mag ik in ieder geval mee naar Tábor. Aan het begin van het seizoen stond ik nog op plek 36, een redelijk veilige plekje. Op dit moment gaat het gestaag beter met mijn schouder, dus ik denk in Tábor weer redelijk te kunnen presteren en punten te scoren. Ik hoop dat we het ergste nu achter de rug hebben.”

Wereldbeker-hervormingen
In de veldritwereld woedt op dit moment een discussie over de plannen van de UCI voor volgend jaar. Grote namen als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Sven Nys hebben zich al uitgesproken. Maar wat betekenen de hervormingen voor minder bekende namen als Wouters? De 23-jarige crosser is elite zonder contract en draait dus zelf op voor veel kosten. “Ik denk dat er een grote heisa rond de plannen is gemaakt. Vergelijk het met het bedrijfsleven: als daar iets verandert, heb je mensen die er blij mee zijn, maar ook mensen die er minder naar uitkijken.”

“Ik denk dat het hier ook zo het geval is, dingen veranderen nu eenmaal”, bekijkt de renners van Creafin-Fristads het nuchter. Ook als hij om zich heen kijkt, verwacht hij niet veel problemen voor zijn collega’s. “Voor renners van hetzelfde kaliber als ik ben, zal het niet zoveel uitmaken. Maar wel voor de organisatoren. Een groot aantal crossen zal nog steeds buiten de Wereldbeker vallen. Voor deze wedstrijden gaat het op termijn misschien lastig zijn om het hoofd boven water te houden, maar voor ons als renners zal dat wel meevallen.”

Een veel gehoord argument is dat de hervormingen van de UCI voor zullen zorgen dat er wedstrijden gaan verdwijnen, vooral de crossen die straks geen deel uitmaken van de Wereldbeker. “Er bestaat nog veel onduidelijkheid. Op dit moment is het voor iedereen dus gissen, wat onzekerheid kan opleveren. Dat kan ervoor zorgen dat er crossen op lange termijn gaan verdwijnen en dat is altijd zonde. Iedere renner heeft parcoursen waar-ie graag komt. Als er dan veldritten gaan verdwijnen, zitten daar altijd een aantal wedstrijden tussen waar renners graag komen. Dat is een slechte zaak.”

foto: Cor Vos

Ontwikkeling
De jonge Nederlander werd in 2017 derde op het WK veldrijden voor beloften in het Luxemburgse Bieles. Hij moest toen zijn meerdere erkennen in Joris Nieuwenhuis en Felipe Orts. Met name de renner van Team Sunweb komt al voorzichtig piepen bij de top van de elite. Een andere generatiegenoot van Wouters is Quinten Hermans, die dit seizoen de aansluiting bij de top heeft gevonden. “Quinten heeft sinds zijn overstap naar de profs grote sprongen gemaakt en is nu ook van een ander kaliber dan ik ben. Op het EK was Quinten ook weer erg goed. Ik was daar graag zelf bij geweest. De Koppenberg en het EK waren mijn eerste piek voor dit seizoen. Door mijn schouderblessure is dat helaas anders gelopen.”

Voor een renner die rondrijdt als elite zonder contract is dat niet meteen het meest florissante scenario. Het betekent overigens niet dat de crosser uit Zundert het veldrijden combineert met een baan. “Nee. Bij de beloften combineerde ik het crossen wel met mijn werk als junior-calculator bij een bouwbedrijf. Ik vond dat altijd wel een lekker ritme, vooral doordeweeks. Ik deed dat graag, maar ik kreeg daar drie jaar op rij een éénjarig contract. Daarna moet je een vast contract tekenen en dat was in mijn laatste jaar als belofte. Toen heb ik ervoor gekozen om het drie jaar te proberen als elite. Dan weet ik of er voor mij nog meer in zit dan nu het geval is.”

Wouters heeft bij zijn overstap naar de elite dus alles op het crossen gezet. “Het vaste ritme van doordeweeks veranderde helemaal toen ik echt als wielrenner ging leven. Dat was even wennen, ik moest een nieuw ritme vinden. Dat heeft redelijk wat tijd gekost. Ik ben nu bezig aan mijn tweede jaar als elite zonder contract. Het is allemaal heel mooi om die crossen te mogen rijden, maar uiteindelijk wil ik er ook graag iets aan overhouden. Ik krijg nu van de ploeg een maandelijkse vergoeding, maar het doel is nog altijd om in de toekomst een profcontract te tekenen. Zoals nu kan ik niet oneindig doorgaan.”

foto: Cor Vos

NK, WK en Wereldbekers
Nadat de seizoenstart voor Wouters in het water viel, focust hij zich nu op de rest van deze crosswinter. Zo zijn het NK en het WK vanzelfsprekend met rood omcirkeld in zijn agenda, net zoals bij alle collega-veldrijders. “De kampioenschappen zijn altijd heel belangrijk, zeker nu na het grandioos missen van mijn seizoenstart”, weet Wouters. “Maar naast de kampioenschappen zijn er nog een heel hoop mooie wedstrijden, zoals de Wereldbekers. Ik zou dit seizoen graag nog een keer tussen de tiende en vijftiende plek in een Wereldbekercross eindigen.”

Volgens de Brabander zijn het namelijk zijn resultaten die hem het meeste motiveren. “Stiekem zijn resultaten toch mijn grootste drijfveer om als elite te crossen”, beaamt hij. “Bij de beloften deed ik in mijn laatste twee jaar altijd mee voor het podium of voor een uitslag bij de eerste vijf. Dat motiveerde mij om door te gaan als elite. Maar toen ik eenmaal was overgestapt naar de grote jongens, dacht ik: ‘wat doe ik hier?’. Uiteindelijk leer je, je plekje kennen. Daarna kun je ook tevreden zijn met de uitslagen die je rijdt.”

Toch plaats de jongeling daar een kanttekening bij. Als hij nog eens goed nadenkt, is het niet louter scorebordjournalistiek wat hem bezighoudt. “Wanneer het na een aantal goeie weekenden op rij wat minder gaat, is het niet zo dat ik de maandag daarna minder gemotiveerd ben. Maar ik moet mijzelf dit seizoen wel laten zien. Ik hoop dit seizoen in ieder geval een vaste waarde tussen plek vijftien en twintig te zijn, om vanaf daar stappen te kunnen blijven maken en verder te groeien. Ik wil wel in beeld blijven bij de grote ploegen.”

Dit artikel delen:

7 Reacties

Louisse 15 november 2019 om 16:45

Succes komende tijd na een vervelende schouder blessure .

Oblomov 15 november 2019 om 17:09

Had dat vaste contract bij dat bouwbedrijf beter gewoon kunnen tekenen. Dan kun je als semiprof lekker blijven crossen zolang je het leuk vindt, zonder dat de druk erop ligt de kost er mee te moeten verdienen.

Groningen 15 november 2019 om 18:23

Het is wel een moedige beslissing, of het verstandig is weet ik niet en zo’n blessure kan aardig roet in het eten gooien, maar hij probeert het gewoon en zal zich achteraf niets kunnen verwijten. Ik hoop wel dat hij zich aan die drie jaar houdt en hij niet te lang tegen beter weten in een droom najaagt, maar hij is nog jong dus hij hoeft zich ook nog niet te druk te maken over een maatschappelijke carrière.

vanSpringel 15 november 2019 om 20:34

Waarschijnlijk bij bouwbedrijf Maas-Jacobs in Zundert.

Baik-Baik 15 november 2019 om 17:28

Ben bang dat het voor zowel Godrie als Wouters weleens einde carrière kan zijn na dit seizoen. Beide derde op het WK bij de beloften, beide die belofte niet kunnen inlossen.

sooike 16 november 2019 om 15:06

BeideN moeten eens goed gaan nadenken, voordat ze straks hun maatschappelijke loopbaan nadelig hebben laten beïnvloeden door een crossloopbaan op het tweede plan. Houd plezier in je sport en leer leven met de gedachte dan grote ploegen niet in jullie geïnteresseerd zijn. Lekker crossen en voorrang geven aan de rest van je leven !

Derierre de la course 16 november 2019 om 20:54

Ik vind het juist wel meevallen en getuigt van carrièreplanning dat hij het toch een paar jaar wil proberen. Dat kan je wel missen in je maatschappelijke carrière. Moet ie daarna niet nog een jaar gaan backpacken , etc. natuurlijk.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair