Shirin van Anrooij hakt pas na Benidorm knoop door over WK-deelname bij elites

Shirin van Anrooij hakt pas na Benidorm knoop door over WK-deelname bij elites

foto: Cor Vos

maandag 16 januari 2023 om 19:50

Rijdt Shirin van Anrooij het WK veldrijden in Hoogerheide bij de elites of de beloften? Op het Nederlands kampioenschap in Zaltbommel kwam daar in ieder geval nog geen antwoord op. De KNWU en haar ploeg Baloise Trek Lions hebben besloten om pas na de Wereldbeker in Benidorm de beslissing kenbaar te maken.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

“Witte rook? Die is er nog niet”, vertelt bondscoach Gerben de Knegt ons. “Die beslissing gaat vallen na Benidorm, dat is de afspraak. Ik heb het met haar overlegd en ze twijfelt enorm. Eerst was de afspraak om na Zonhoven te kiezen, maar we hebben in goed overleg beslist dat het na Benidorm wordt.”

De keuzeheer van de Nederlandse ploeg gaat uit van negen startplaatsen in Hoogerheide. “Op basis van onze UCI-ranking hebben we zeven startplaatsen, en dan kan je plussen met de wereldkampioen en de Europees kampioen”, zegt De Knegt. Dat betekent dat Marianne Vos en Fem van Empel een persoonlijke startplek hebben voor het WK. “En dan nog de eindwinnares van de Wereldbeker, maar de kans is groot dat Fem dat gaat worden. Dus dat levert dan geen extra startplek op.”

“Na Benidorm is het nog twee weken voor het WK, en normaal maak ik ook pas een week van tevoren de volledige selectie bekend. Op zich kan dat prima”, aldus De Knegt. Of Van Anrooij kiest voor de elites of niet, heeft ook gevolgen voor andere rensters. Vooral Manon Bakker en Aniek van Alphen zullen in spanning afwachten…

Lees meer:
Shirin van Anrooij slaat NK veldrijden 2023 over en stelt keuze uit

Het NK, waar Puck Pieterse won voor Ceylin del Carmen Alvarado en Fem van Empel, sloeg Van Anrooij in ieder geval over. Daardoor hoefde de Zeeuwse niet nu al te kiezen voor de elite- of de beloftencategorie. “Nu wil ik misschien toch op eliteniveau rijden, terwijl ik eerst vrij zeker was dat ik bij de beloften wilde blijven. Maar ik ben nog steeds niet zeker. Het is een heel moeilijk keuze”, zei Van Anrooij er zelf over na haar zege in de Wereldbeker van Zonhoven.

Dit artikel delen:

17 Reacties

Cornelius 16 januari 2023 om 04:21

Gerben zal vast hopen dat Shirin voor U23 kiest. Anders gaat Nederland een wereldtitel missen (die zal dan naar Bäckstedt, Schreiber of Burquier gaan).

3
Jan de Man 17 januari 2023 om 10:24

Nou precies ook meteen de enige reden die ik kan bedenken waarom ze niet bij de elite zou meedoen, ze zal wel onder druk gezet zijn om toch maar bij U23 te rijden zodat we straks in beide categorieën een titel hebben.

Ik zou zeggen gewoon Elite WK meedoen, dit is een kans die je niet moet laten liggen als je in topvorm bent , volgend jaar liggen de kaarten misschien weer heel anders of kan een blessure etc roet in het eten gooien. Je moet het ijzer smeden als het heet is..

0
Cornelius 17 januari 2023 om 10:43

@Jan de Man Je zou echter kunnen stellen dat het U23 ijzer heter is dan het elite ijzer. Bij de U23 is die titel voor Shirin meer dan 90% zeker (zonder gebroken ketting/wiel/kader) op dit parcours. Bij de elite zijn Puck en Fem stevige concurrenten voor de titel.

0
Maillot à Pois 15 januari 2023 om 19:11
Quote:
Daardoor hoefde de Zeeuwse niet nu al te kiezen voor de elite- of de beloftencategorie.

@redactie
Maar moest dan dan anders wel?
In België hebben Nys, Verstringhe en Wyseure vanmiddag met de elite meegereden (ze moesten zelfs omdat ze een profcontract hebben), terwijl ze op het WK bij de U23 gaan meedoen.

0
Nick Doup 15 januari 2023 om 19:17

In België moesten die drie meedoen met de elites omdat zij op papier een ‘profcontract’ hebben bij hun ploegen. Dat is voor de Belgische bond leidend op het BK.

Voor de KNWU niet. Die hanteren de UCI-categorieën op het NK. Puck Pieterse besloot bijvoorbeeld bij de elites te rijden, en mag nu niet meer terug. Nys en co reden mee bij de elites, maar zijn volgens de UCI nog belofte.

1
Maillot à Pois 15 januari 2023 om 19:55

Bedankt voor je reactie Nick.
Is het dan een KNWU-regel?
Want ik heb nu al een paar keer gezocht, maar vind geen UCI-regel die zou voorkomen dat je van categorie switcht (behalve dan voor het WK op de weg). Er zijn ook voorbeelden van renners die switchen: zo trad Niels Vandeputte vorig jaar in de wereldbeker in Koksijde aan bij de Elite, terwijl er ook een U23 wereldbeker was die dag, en op het WK reed hij bij de U23.

1
Oblomov 15 januari 2023 om 21:21

Heb het idee dat Van Anrooij die dit NK oversloeg om nog niet te hoeven kiezen net zo’n broodje Aap verhaal is als het idee destijds, dat Pieterse tijdens het EK niet bij de elites reed omdat ze dan ook bij het mountainbiken voortaan het EK en WK bij de elite zou moeten rijden. Wilde (terecht) gewoon bij dat trainingskamp zijn.

2
Posterix 16 januari 2023 om 08:07

Volgens mij skipte ze niet het nk om niet te hoeven kiezen. Ze skipte het nk om een trainingsperiode in te lassen. Ze stelde de keuze voor elite vs beloften eerst uit tot het nk, maar reed deze niet. Derhalve is de keus nog even uitgesteld. Volgens mij hebben die twee losse feiten niks met elkaar te maken verder. Misschien kan Shirin zelf benaderd worden door WF. Die schijnen journalisten in dienst te hebben.

0
Boomie1 15 januari 2023 om 20:47

@Maillot a Pois. Heeft niks met de cross an sich te maken. Als ze nu kiest moete ze in alle onderdelen van de wielersport voortaan starten als prof ipv U23 en lan ze bv haar titels bij de u23 niet meetr verdedigen

0
Maillot à Pois 15 januari 2023 om 21:08

@Boomie1
Wel, daarom vraag ik het: daar vind ik dus in de UCI regels niets over terug. Alleen dat je niet aan een WK U23 op de weg kan deelnemen als je al eens aan een WK bij de elite hebt deelgenomen. Maar zelfs een deelname aan het WK ITT bij de elite staat deelname aan het WK U23 in de wegrit niet in de weg. Fedorov deed het met name vorige jaar.

2
Nico Dutronc 16 januari 2023 om 12:56

Alvarado reed mtb bij de u23 in wk Leogang 2020, na haar weteldtitel in het veld bij de elites…

1
Zwarte Trui 17 januari 2023 om 08:07

Pas vanaf het WK is ze elite

0
Zwarte Trui 17 januari 2023 om 08:08

Ho, sorry, antwoord op verkeerde reactie

0
GekkeHenkie 15 januari 2023 om 22:00

Dit is toch alleen maar omdat ze dan het prijzengeld van de wereldbeker bij de beloften kan opstrijken en daarna pas overgaat? Vind ik best slim gedaan zo

0
Zwarte Trui 17 januari 2023 om 08:08

Pas vanaf het WK is ze elite renster

0
Cadellie 17 januari 2023 om 09:10

Ik heb vorige week met Puck Pieterse gepraat en die zei dat als je in de discipline waarin je naar de elite gaat elite bent. Dit betekend voor Puck dat ze bij het veldrijden elite is en niet meer terug mag. Voor op de weg en de MTB is ze nog gewoon U23.

0
Jean Dumas 17 januari 2023 om 11:59

Titelfavoriet met Pieterse en Van Empel.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone