Shane Archbold: “Ik had mezelf ook geen contract gegeven”

Shane Archbold: “Ik had mezelf ook geen contract gegeven”

foto: Sirotti

woensdag 1 november 2017 om 11:18

Jarenlang vormde Shane Archbold bij verschillende ploegen een tandem met Sam Bennett. Komend seizoen scheiden de wegen van de 28-jarige Nieuw-Zeelander en de Ierse sprinter. Archbold moet namelijk vertrekken bij BORA-hansgrohe. Na een jaar vol blessureleed is dat hard, maar de Nieuw-Zeelander begrijpt het standpunt van de Duitse ploeg. “Er zijn mensen die meer teleurgesteld zijn dan ikzelf”, vertelt hij aan WielerFlits.

Bekkenbreuk
Archbold liep in de Tour de France van 2016 (zijn eerste grote ronde ooit) een bekkenbreuk op. De lead out-man annex sprinter probeerde in het najaar van 2016 nog een aantal koersen te rijden, maar bijna overal moest hij afstappen. In 2017 maakt hij zijn eerste wedstrijdkilometers pas op 13 september jongstleden tijdens de Coppa Agostoni. Die koers moest hij nog vroegtijdig verlaten, maar de Coppa Bernocchi (zevende), de Memorial Marco Pantani, de Sparkassen Münsterland Giro, de Ronde van Turkije en de Tour of Guangxi reed hij wel uit.

Het feit dat hij weer koersen uit weet te rijden, is voor de Nieuw-Zeelander al een overwinning op zich. “De tijd na mijn bekkenbreuk was een verschrikkelijke periode, vol met bezoeken aan ziekenhuizen en revalidatieklinieken. Een heleboel downs, maar inmiddels ben ik weer terug. Ik ben ook meer dan tevreden met mijn prestaties sinds mijn rentree. Een aantal fysiologen zeiden me dat ik nooit meer zou koersen. Dat is het slechtste wat je als coureur te horen kunt krijgen. Het was een behoorlijke dolk in mijn rug. Maar ik heb bewezen dat ze er naast zaten, dus ik ben erg blij.”

Transfer naar Aqua Blue Sport
Exact twee weken na Archbolds eerste koers van het seizoen, maakte BORA-hansgrohe haar definitieve selectie voor 2018 bekend. De naam van de Nieuw-Zeelander ontbrak. De snelle man hoorde het slechte nieuws in juli, toen hij dus nog geen enkele koers gereden had. Een kans om zichzelf te bewijzen of om zich in de kijker te rijden bij een andere ploeg, kreeg de onfortuinlijke Archbold dus niet. Halverwege oktober kwam er licht aan het einde van de duisternis, toen Aqua Blue Sport hem voor één seizoen contracteerde.

Hoewel de Nieuw-Zeelander het jammer vindt om BORA-hansgrohe te verlaten, neemt hij zijn Duitse werkgever niets kwalijk. “Weet je, ik had mezelf ook geen contract gegeven. Ik ben meer dan een jaar geblesseerd geweest. Maar ik ben nu weer fit en ik wil laten zien dat ik terug ben. Mijn doel is om weer terug te keren naar de WorldTour. Ik weet nog niet of ik komend seizoen in een dienende rol ga rijden of voor mezelf. Ik merk vanzelf wat de ploegleiding van Aqua Blue Sport in gedachten heeft. Maar ik voel me nu beter dan ooit tevoren.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

Mathieu Moller 1 november 2017 om 11:27

Mooi om te zien dat hij er zo nuchter onder blijft. Gezien zijn najaar denk ik dat hij het niveau van minstens PCT heus wel aankan.

skylimit 1 november 2017 om 12:50

Misschien niet chique van Bora, laten we het houden op samenloop van omstandigheden, langdurige blessure en einde contract in combinatie met de nieuwe regels van de UCI voor minder renners in koers per team.

Scott Sunderland 1 november 2017 om 13:39

Hmmm…paar aardige uitslagen in kleinere koersen in 2015. Daarna geblesseerd enzo. Hij wordt in februari toch alweer 29 jaar oud. Niet zo gek dat BORA hem laat gaan inderdaad. Niet direct iemand die furore gaat maken in een WT ploeg. Niveau lager is beter.

Polleke 1 november 2017 om 13:42

De UCI wil het wielrennen redden door… meer wielrenners aan de kant te zetten…

schipperaar 1 november 2017 om 13:54

Weinig menselijk om iemand na zo’n lijdensweg weer op de weg terug lijkt weg te sturen. Zou uit dankbaarheid de straatstenen uit de weg hebben gereden.
En alweer blijkt dat dokters en fysiologen weinig van topsport begrijpen, ze herstellen niet alleen sneller maar bijna altijd vanuit het onmogelijke.
@scott
Klasbakken groeien elk jaar en aussies en nzlrs zijn bikkels en ook iets meer naturel dan wij in ons kikkerlandje waar we de dag beginnen met een jakult.

Verweggistan 1 november 2017 om 14:23

Ik mis een beetje context bij dit interview. Even een bijzin met WF sprak Archbold tijdens de Tour of Turkey of WF belde met Archbold om te vragen hoe het gaat oid. Maar nu is het zo random.

Youri IJnsen 1 november 2017 om 20:35

@Verweggistan
Interview was in Turkije. Maar voor de context maakt dat niet uit, volgens mij.

Verweggistan 1 november 2017 om 22:08

@youri: Ik vind het uitmaken in die zin dat ik dan weet van wanneer het interview was (in dit geval een paar weken geleden, dat kan soms uitmaken om vragen en antwoorden te kunnen plaatsen en interpreteren) en wat de aanleiding/reden/omstandigheid voor een interview was (Je was in Turkije om daar verslag van de ronde te doen en hij was deelnemer). In bovenstaand geval kan het ook, theoretisch, het geval geweest zijn dat, in dit geval Archbold, jouw gebeld heeft; dat geeft een heel andere kijk op een interview als dat jij hem benaderd hebt.
Bij het interview met Simon staat het er wel bij: http://www.wielerflits.nl/nieuws/306148/wielernomade-jordi-simon-we-zien-wel-waar-het-schip-strandt.html
En in dit specifieke geval is het ook niet zo erg (er zijn geen ontwikkelingen rondom Archbold die twee weken geleden anders waren dan nu, hij doet hier geen opzienbarende uitspraken); maar ik miste die informatie gewoon.

Headlines

Materiaalzone

Populair