Sepp Kuss wil Roglic aan roze helpen: “Laatste keer dat we deze Giro iets op poten kunnen zetten”

vrijdag 26 mei 2023 om 08:49
Sepp Kuss wil Roglic aan roze helpen: “Laatste keer dat we deze Giro iets op poten kunnen zetten”

foto: Cor Vos

Sepp Kuss is in de slotweek van deze Giro d’Italia goud waard voor Primož Roglič. In de bergrit naar de Monte Bondone hield hij de schade beperkt voor zijn kopman en donderdag droeg hij bij aan de tijdwinst die Roglič boekte op João Almeida. In de bergrit naar Tre Cime di Lavaredo, de laatste rit-in-lijn door de bergen, zet Kuss kansen: “Hier kunnen we als ploeg voor de laatste keer in deze Giro iets op poten zetten.”

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Donderdag op weg naar Val di Zoldo opende Jumbo-Visma de aanval op de steile beklimming van Coi, de voorlaatste berg van de dag. “Die was Primož op het lijf geschreven. Met de tijdwinst die hij heeft geboekt kunnen we tevreden zijn”, doelt Kuss op de 21 seconden die hij pakte op Almeida. “Op dagen als deze kun je niet met de besten wedijveren als je niet helemaal honderd procent bent. Gelukkig is Primož uitstekend in orde.”

“We kijken nu uit naar de koninginnenrit, waar we als ploeg zijnde de laatste keer in deze Giro iets op poten kunnen zetten. De tijdrit van zaterdag wordt een man tegen man gevecht”, verwacht de Amerikaanse klimmer.

Lees ook:
Giro 2023: Voorbeschouwing etappe 19 naar Tre Cime di Lavaredo – Wie van de drie?

Lijn doortrekken
Ook Michel Hessmann, de groterondedebutant van Jumbo-Visma, heeft veel vertrouwen in Roglič. “Dit is hoe we Primož kennen. Hopelijk kan hij deze lijn in de komende dagen doortrekken”, aldus de jonge Duitser op de ploegsite.

“Het gaat heel erg lekker. Het verbaast me eigenlijk wel een beetje dat ik diep in de slotweek nog zo okselfris rondrijd. Op het einde kon ik gelukkig wat rustiger aandoen en uitbollen richting de finish”, zei hij na afloop van de rit naar Val di Zoldo. “Daardoor kon ik wat energie sparen richting de dag van morgen, want dat wordt weer een hele zware.”

Dit artikel delen:

21 Reacties

Jopie 26 mei 2023 om 09:17

Als je een blanco vel papier krijgt met de opdracht om een echt pure klimmer te tekenen/samen te stellen, kom je aardig dicht in de buurt van Kuss uit denk ik. Uniek in zijn soort in het moderne wielrennen.

4
Wheely 26 mei 2023 om 09:31

Zeker, wat een pareltje is het. Poels was het vroeger ook en Vine heeft ook de aanleg er voor.

1
JohnDeere 26 mei 2023 om 09:38

Vine kan in tegenstelling tot Kuss wel goed tijdrijden. Hij is dus nog iets completer. Bij pure klimmers denk ik dan nog eerder aan een Superman Lopez of Guillaume Martin.

2
Mystieke_Monnik 26 mei 2023 om 09:47

Ik had al zoveel respect en bewondering voor deze renner, maar dat is nu alleen maar gegroeid. Vergeet niet dat hij ‘opgetrommeld’ is voor deze Giro. De etappe naar de alpe d’huez vorig jaar heeft hij eigenlijk gekilld qua spanning, omdat hij deze zo verschroeiend hard opreed (KOM!) dat geen klassementsman nog een antwoord had. En dat allemaal in een knechtenrol, met relatief weinig eigen kansen. Hij heeft natuurlijk (Verdiend) die touretappe, maar ik hoop dat er nog meer inzit voor hem.

Over uittekening: qua BMI zit hij precies op het randje, 18.5. Dat wordt door het team en hemzelf ongetwijfeld bewust precies daar gehouden.

-1
Massimo Bataille 26 mei 2023 om 09:59

Los van het feit dat hij wss de beste klimknecht ter wereld is, is hij wel niet zomaar ‘opgetrommeld’ voor deze Giro. Het was al van de tirreno duidelijk dat hij de plaats van Kelderman zou overnemen, dus heeft wel pakweg 2maand voorbereiding gehad om in topvorm hier te staan.
Tevens neemt hij bewust tijd in sommige etappes om zo iets frisser te zijn in deze bergetappes waar ze hem het meest nodig hebben.
Hij is natuurlijk nog altijd een fantastische renner, maar dit zijn wel puntjes die net het 1% verschil maken

2
Westland95 26 mei 2023 om 10:22

Altijd de beste klimmer van de wereld in de 3e week van een grote ronde.

0
Romāns Vainšteins 26 mei 2023 om 10:31

Nee. Dat ‘beste klimmer’ kan ik het toch echt niet mee eens zijn. Hij rijdt in de grootste etappes in dienst en legt zijn finish simpelweg eerder. Best mogelijk dat hij in een kopmanrol tot het einde mee kan maar even goed lukt hem dat dan niet: die laatste push. Laat staan de spurt van de meet nog. Daarnaast kiest hij echt zijn dagen uit en bolt ie heel wat uit tijdens een ronde. Tenslotte moet Kuss het ook specifiek hebben van de steilste klimmen precies. Hij is hetzelfde type renner als Poels. Wereldtop op de allerergste klimmen die er bestaan op bepaalde dagen.

Ik vermoed trouwens dat ze hem na deze ronde gaan oplappen en klaarstomen om dezelfde rol voor Vingegaard in de tour te gaan vervullen. Zonder noemenswaardig programma in de tussentijd.

5
Kuiperberg 26 mei 2023 om 09:50

“De tijdrit van zaterdag wordt een man tegen man gevecht”, no shit Sherlock Kuss.

4
AWestie 26 mei 2023 om 09:04

Ik verbeter weinig mensen w.b. taal maar ‘als ploeg zijnde’ vind ik zo’n lelijke contaminatie, ook al gebruikt Jan en alleman het.

1
Wheely 26 mei 2023 om 09:22

Als Wheely ben ik het daarmee eens.

1
Wheely 26 mei 2023 om 09:20

Genieten van Kuss als hij in deze vorm steekt. Toch vind ik het wel jammer dat het blijkbaar niet lukt om hem wat korter in het klassement te houden de eerste weken. Zou een levensgevaarlijke pion zijn als hij met aanvang van de derde week nog op zo’n drie minuten zou staan.

1
Romāns Vainšteins 26 mei 2023 om 10:33

Het mes snijdt aan 2 kanten. Omdat hij zoveel rust nemen kan in de eerste 2 weken is ie zo goed in de derde. Een kunst die Jumbo ook van SKY overgenomen heeft.

3
Maglia Rosa 26 mei 2023 om 12:08

Dan snijdt het mes dus niet aan 2 kanten.

2
Yeez 26 mei 2023 om 09:07

Controleren voor de rit en all in met Kuss en Roglic de laatste 3 loeisteile km’s

0
Marik 26 mei 2023 om 09:45

En dan? Ik snap die fixatie echt niet van iedereen die roept dat ze moeten controleren. Het is saai en voorspelbaar en als je een ander resultaat wilt, dan moet je het ook anders aanpakken.

-5
Yeez 26 mei 2023 om 11:03

@marik grappige opmerking, maar serieuze noot: voorspelbaar maakt niet uit. roglic moet enkele seconden terugpakken voor de tijdrit. Door te controleren heb je kans op boni’s, ritwinst en met die steile slotmuur kan roglic hier optimaal het verschil maken als hij goed is

0
Marik 26 mei 2023 om 08:59

Dat betekent dat er mannen vooruit gestuurd moeten worden. Bouwman en Dennis lijken mij hiervoor de aangewezen mannen.

-1
Bram93 26 mei 2023 om 09:07

Ja ze moeten iets proberen met de sterkte in de breedte van het team, want met zijn alle bij roglic zitten en gelost worden (behalve sepp) door arensman en/of de plus heeft roglic ook weinig aan.

-1
Yeez 26 mei 2023 om 09:08

En dan? Ik snap die fixatie echt niet van iedereen die roept dat ze mannen vooruit moeten sturen. Deze rit leent niet om van ver te gaan met deze slotkilometers. Bovendien is dat ook gewoon veel te risicovol. Het verschil is 29 sec. Niet 3 minuten.

8
Panamaman29 26 mei 2023 om 09:42

@Yeez. Opzich niet tenzij je ploeggenlten hebt die lang op een hoog tempo op kop kunnen rijden. Gisteren waren bouwman en dennis lamg mee, dus als je ze niet teglijk laat terugzakken en het een voor een doet en niet op de moeilijke delen vane en klim zelf, dan hoeft lrimoz alsnog wienig op kop te rijden en dus niet per se heel veel energie meer te gebruiken dan thomas of almeida. Daarnaast hebebn we met sie aolo van froome ook gezien, dat als 1 iemand een alles of niets poging onderneemt, de directe concurrenten ook gelijk volle bak moeten gaan. Dumoulin heeft die dag netzoveel gegeven als froome, dus het is niet per se zo dat van veer aanvallen rekatief nadeliger zou zijn voor jouw tijdrit. Dat hang allemaal af van hoeveel steun thomas en almeida aan hun eigen teamgenoten en elkaar hebben. Daarnaast zijn ze qua tijdrijden zo aan elkaar gewaagd dat je niet weet wie er theoretisch morgen het beste zal zijn, en met hoe stijl die klim is kan een klein verschil in benen voor een groter tijdsverschil dan normaal zorgen, dus je kan ook zeggen dat ze alleemaal het liefst een zo groot mogelijke voorsprong hebben. Dat gezegd hebbende denk ik niet dat thomas al op de giau te lossen is. Misschien in de afdaling als roglic daar risisco’s neemt, maar ik denk dat de grootste kans voor roglic alsnog op de tre cime ligt. Maar aangezien in een afdaling aanvallen nauwlijk extra energie kost, is het, als je bijvoorbeeld dennis of bkuwman van voren hebt, het nog steeds waard om te proberen.

-2
Romāns Vainšteins 26 mei 2023 om 10:18

Ik denk niet dat ze daar wat aan hebben. Kuss in exact dezelfde rol als gisteren en eer-eergisteren, als voorversneller en/of schadebeperker, al naar gelang de situatie, is al een hemelszegen om te hebben. Eventueel vooruitgeschoven posten knal je totaal voorbij in deze etappe, er zitten geen stukken tussen om tempo te rijden. Of je moet een waanzinnige afdaler in de gelederen hebben en het precies goed timen.

0

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone