Sepp Kuss: “Hoop kopman te zijn in het Baskenland, Catalonië of de Vuelta”

dinsdag 24 november 2020 om 14:47
Sepp Kuss: “Hoop kopman te zijn in het Baskenland, Catalonië of de Vuelta”

foto: ASO

Sepp Kuss kijkt met de nodige ambities uit naar 2021. De Amerikaanse klimmer was afgelopen seizoen een belangrijke schakel in de Tour- en de Vuelta-ploeg van Jumbo-Visma. Bovendien won hij een rit in het Critérium du Dauphiné. Maar in 2021 wil Kuss ook zelf kopman zijn. “Ik hoop dat ik die kans krijg”, zegt hij in een uitgebreid interview met Ciclismo Internacional.

“Ik zou het graag proberen in wedstrijden als de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland of de Vuelta a España”, vertelt Kuss over een mogelijk kopmanschap. “Maar we zullen zien wat de plannen zijn voor 2021. Dat ik zelf meer kansen wil in klimkoersen, betekent niet dat ik mij niet 100 procent inzet voor de ploeg in wedstrijden als de Tour. Maar ik hoop dat ik mijn kansen krijg in andere rittenkoersen.”

Kuss heeft ondertussen vijf grote rondes achter zijn naam. Dit jaar werd hij als meesterknecht van Primož Roglič vijftiende in de Tour en zestiende in de Vuelta. Het was een stap die de Amerikaan wilde maken. “Ik heb nu meer wedstrijden gereden en vooral drieweekse rondes. Ik weet wat ik kan verwachten en dat helpt mij om gefocust en zelfverzekerd te blijven”, geeft hij aan.

Kuss in zijn helpersrol tijdens de Tour de France – foto: Cor Vos

Plek verdiend
“Ik heb ook het gevoel dat ik mijn plek in het peloton heb verdiend en dat ik er op sleutelmomenten kan staan”, aldus Kuss, die opmerkt dat hij in het najaar vaak beter uit de verf komt. “Het lijkt erop dat ik het beter doe in de tweede seizoenshelft, als ik meer trainingen en races in mijn benen heb. Dat betekent niet dat ik niet in het voorjaar train, maar ik merk dat mijn motivatie en vorm per maand groeit.”

Het debuut van Kuss in de Tour de France noemt hij een belevenis. “Daarnaast was ik onderdeel van een geweldige ploeg die vocht voor de eindwinst. Dat zal ik nooit vergeten. Elke Jumbo-Visma-renner zat op een zeer hoog niveau en het was spannend om er te staan in de bergritten. Ik had nooit gedacht dat ik het niveau had daarvoor”, zegt hij.

Merijn Zeeman: “Uitdaging om te kijken of Sepp zelf een klassement kan rijden”

Sportief manager Merijn Zeeman liet in een tweedelig interview met WielerFlits weten dat hij in Sepp Kuss nu nog geen groteronderenner ziet. “Wil je een groterondewinnaar zijn, dan moet je daar heel hard voor kunnen fietsen, heel goed voor kunnen herstellen; je moet heel veel verschillende soorten aspecten beheersen”, aldus Zeeman.

“Een aantal van die aspecten beheerst Sepp, maar een aantal ook zeker nog niet. Aan dat stuk willen we graag de komende jaren verder met hem werken. Hij heeft nu een extreme meerwaarde in onze ploeg. Dan is het uiteindelijk de uitdaging om te kijken of hij ooit ook zelf een klassement kan rijden, of niet. Op dit moment denk ik niet dat Sepp dat al kan. Maar het is wel een onderdeel waarmee we met hem aan de slag gaan. Dat is een leuke uitdaging”, vertelt de ploegleider.

Dit artikel delen:

60 Reacties

Wim Kruithof 24 november 2020 om 22:55

Kuss is een prachtige knecht en het zou Jumbo-Visma sieren als ze hem enkele meerdaagsen uitspelen als kopman, Catalonië, Baskenland, Romandië of Zwitserland bijv. Kuss ontgroeit de status van servet, kijken of hij het redt als tafellaken.

Daarbij, als dit hem intrinsiek motiveert om nog een stapje te maken, is er altijd winst. Eventueel kan een Oomen of Bennett mee als schaduwkopman.

Maar in de schaduw van dit al, gaat de interactie tussen doorak en Gitan ook zo zachtjes aan richting een climax, geloof ik.

Stacey Dijkstra 24 november 2020 om 23:24

Als ik Jumbo was zou ik dit toch slimmer managen, zeker met het oog op andere ploegen die Kuss maar al te graag willen inlijven.

Mark 25 november 2020 om 00:02

Baskenland of Catalunya moet Kuss wel liggen, maar Zwitserland, Parijs-Nice, Tirreno-adriatico, Romandië dan weer niet. Het moet niet te veel tegen de klok rijden zijn…

Romāns Vainšteins 25 november 2020 om 07:38

Met Kuss moet je wel eens wat in ieder geval. 2 rondes kan hij aan dus in de tour als grillige meesterknecht op de moeilijkste dagen bergop inzetten + een sterk bebebergde , van weinig chrono voorziene giro/vuelta als beschermde renner lijkt me wel eens mooi.

krypton 25 november 2020 om 09:07

Als je Kuss in je team wilt houden dan kan het niet anders dan dat hij komend seizoen een aantal keren als kopman moet worden uitgespeeld. Met zo'n ontwikkeling en dat talent ga je niet altijd knecht blijven zonder het te proberen als kopman.

Als JV slim is combineren ze het aanbieden van een mooi programma gelijk met een contractverlenging.

Ajvenema 25 november 2020 om 10:18

Zonder dat regenjas-akkefietje van Roglic had ie denk ik voor de top5 mee kunnen doen in de Vuelta…

Spake Breekerd 25 november 2020 om 15:51

Wil hij ook naar de Olympische Spelen? Lijkt hij me toch ook niet kansloos.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair