Sep Vanmarcke: “Ik heb niets te zoeken in de Ronde van Frankrijk”

Sep Vanmarcke: “Ik heb niets te zoeken in de Ronde van Frankrijk”

© Cor Vos

donderdag 23 mei 2019 om 06:30
Interview

Vijf keer nam Sep Vanmarcke deel aan de Tour. Van 2013 tot en met 2016 was hij er onafgebroken bij, net als vorig jaar. Maar als het van hem afhangt, was die van 2018 zijn laatste. “Ik heb daar niets te zoeken”, vertelt hij aan WielerFlits. “Ik focus liever op het najaar. Ik wil presteren in augustus en september.”

Sep Vanmarcke heeft de voorbije vier dagen twee kermiskoersen achter de kiezen. Zondag was hij van de partij in Verrebroek, gisteren kleurde hij Ruddervoorde Koers. De 30-jarige West-Vlaming was er de motor van de belangrijkste vlucht van de dag. Ook nadat die kopgroep werd teruggepakt, bleef hij zeer bedrijvig in het peloton, al leidde dat uiteindelijk niet tot een resultaat.

Kampioenschap
“Wat ook niet de bedoeling was”, vertelde hij achteraf. “Ik wilde vandaag nog eens diep gaan, koersritme opdoen. Dat is gelukt.” Vanmarcke vertrekt straks naar de Ronde van Noorwegen, die volgende dinsdag begint. Later volgen de Hammer Series in Nederlands Limburg en de Ronde van Zwitserland. Het Belgisch kampioenschap is zijn eerste einddoel, deze zomer.

“Een BK is altijd belangrijk. Ik zou in mijn carrière graag een kampioenschap winnen. In theorie kan ik elk BK-parcours aan.  Ik weet dat er straks in Gent veel renners aanspraak maken op de titel. Maar als je niet goed bent, heb je sowieso geen kans op winst. Dus wil ik niets aan het toeval overlaten.”

“Top drie in Parijs belangrijker dan ritwinst”
De juli-maand zal er voor Vanmarcke anders uitzien dan de voorbije jaren. “De laatste zes jaar stond ik vijf keer aan de start van de Tour. Dat zal straks in Brussel niet het geval zijn. Op mijn uitdrukkelijke vraag aan de ploeg, trouwens. Ze hebben mijn wens ingewilligd: ik sta zelfs niet op de longlist van EF Education First.”

Vanmarcke in de Tour in dienst van Uran – Cor Vos © 2018

Sep heeft zo zijn redenen om te passen voor de belangrijkste rittenkoers van het jaar. “Ik heb me er in het verleden nog maar zelden geamuseerd. Als je geen sprinter of klimmer bent, heb je in de Tour maar weinig te zoeken. Behalve knechten. En gelost worden in de bergen. Kijk naar vorig jaar. Zelfs in de kasseirit naar Roubaix zette ons team alles op Rigoberto Uran. Het podium halen in Parijs is nu eenmaal belangrijker dan een ritzege, klinkt het bij de ploeg. Ik snap dat. De wens van de sponsor is belangrijk, maar dat maakt het voor mij wel minder interessant.

2017, beste najaar ooit
Liever bereidt Vanmarcke zich voor op het najaar. “In augustus en september heb ik wel persoonlijke doelen. Van de Prudential Ride in Londen, over de BinckBank Tour en Plouay (Bretangne Classic, red) tot de twee Canadese wereldbekermanches. En hopelijk word ik eindelijk ook nog eens geselecteerd voor het wereldkampioenschap. Het is ondertussen geleden van Richmond, in 2015, dat ik nog eens een WK-ticket kreeg.”

Dat hij er twee jaar geleden in Bergen altijd bij had moeten zijn, vindt Vanmarcke. “Ik reed in 2017 mijn beste najaar ooit. In de Prudential Ride en in Plouay werd ik vierde. Ook in de BinckBank Tour en de Canadese Wereldbekers eindigde ik in de top tien. Ik had mijn plaats verdiend. Dat ik enerzijds geen winnaar ben, maar anderzijds té goed ben om te knechten? Sorry, maar dat vind ik bullshit. Als ik conditioneel in orde ben, ga ik lang mee in de finale. Dan kan je ook van waarde zijn. Nu, er is ondertussen een nieuwe bondscoach (Rik Verbrugghe kwam in de plaats van Kevin De Weert, red). Hopelijk levert dat nieuwe kansen op. In Yorkshire vind ik in elk geval een parcours op maat.”

Dit artikel delen:

18 Reacties

Titaantje 23 mei 2019 om 07:20

Precies wat Terpstra een paar jaar terug ookal zei. En het is nog aardig waar ook. Voor zulke jongens is er weinig te zoeken in de Tour. Behalve als je Cancellara was, maar die kon ook tijdrijden en blijkbaar zelfs sprinten.

Ook eens dat Sep er dit WK bij zou moeten zijn. Die kan de finale gewoon kleuren en dan ben je altijd van waarde voor de ploeg, al is het maar door wat aanvallen te plaatsen of de boel op gang te houden (of af te stoppen).

0
Rhohan 23 mei 2019 om 09:29

Cancellara was niet bepaald langzaam nee, maar sprinten heb ik niet vaak zien doen hoor… of ik moet wat van z’n beginjaren gemist hebben?

0
rosencrantz 23 mei 2019 om 07:32

In de huidige Belgische ploeg, waar niemand er bovenuit steekt, heeft hij zijn plaats. Ik kan wel begrijpen dat een bondscoach hem thuislaat voor een ander tactisch plan.

De kasseienrit in de Tour heeft 2 elementen. Sep is geen winnaar, dus logisch dat een team niet all-in gaat. Sep rijdt voor een Amerikaanse ploeg, die kennen alleen maar de Tour.

0
tychobrink 23 mei 2019 om 07:58

Ik vind dat Vanmarcke zichzelf hier behoorlijk tegenspreekt. Blijkbaar voelt hij zichzelf te belangrijk voor een volledige knechtenrol in de tour, maar op het WK zou hij wel geselecteerd moeten worden terwijl ze hem als kopman niet goed genoeg vinden. Op een WK zou hem dan dus ook een knechtenrol zijn toebediend, dat wil hij niet dus is het volledig logisch dat hij niet geselecteerd werd.

0
snoep de hond 23 mei 2019 om 10:34

Er lijkt mij toch een duidelijk verschil tussen 3 weken lang knechten in een rittenkoers en 1 dag knechten in een eendaagse koers.

Zeker als bij die rittenkoers je zelfs in absolute topvorm niet veel meer dan 1% kans hebt op iets van een eigen succesje en dat percentage toch ietsje hoger ligt bij die eendaagse koers.

Daarbij is hij dus al 6 keer niet te beroerd geweest om 3 weken lang te knechten, zelfs in die sporadische etappe (naar Roubaix) waar hij wil iets te zoeken had.

0
EddyB1958 23 mei 2019 om 09:31

Leer aub te aanvaarden, dat wij Vlamingen op een andere manier praten en schrijven. Of herschrijf de tekst zelf.
Nu ja misschien moet Sep dan er dan toch maar eens aan denken om hij Deceuninck of Lotto te gaan rijden, met het oog op een WK-selectie.

0
dingetjep 23 mei 2019 om 09:38

Voor renners als Vanmarcke zou het goed zijn als er in het najaar ook een paar kasseikoersen georganiseerd zouden worden. En waarom ook niet? Het voorjaar zit propvol met (te) veel van hetzelfde, maar na de grote rondes is er nagenoeg niets meer. Een Vlaams najaar, volgens mij maak je daar best wat mensen blij mee.

0
rosencrantz 23 mei 2019 om 09:41

Het zou ook goed zijn als er iets naast de Tour bestaat. Al was het maar om de arrogantie van ASO in te dammen.

0
Viktrodriguez 23 mei 2019 om 10:54

Het probleem is dat bij die kasseienkoersen in het voorjaar ook allemaal gericht zijn op Vlaanderen en Roubaix, twee monumenten, terwijl ze in het najaar nergens hebben om naar toe te werken op dat soort terrein. Dat wordt feitelijk creëren van een markt waarop niemand op zich zit te wachten.

Want met alle respect voor Sep Vanmarcke, maar dat is zo’n beetje de enige van de betere kasseiencoureurs die daar baat bij zou hebben. De echte toppers op dat terrein zijn veelzijdig genoeg dat ze het hele jaar wel koersen op hun maat hebben op dit niveau als sprinter, tijdrijder of puncheur, terwijl Vanmarcke zijn hele (WT-)carrière afhangt van het bestaan van kasseien. EN dat is binnen deze categorie niet eens een topper.

0
dingetjep 23 mei 2019 om 11:51

Het is een aanname dat niemand daarop zit te wachten. Het is een feit dat het voorjaar zo vol zit dat zelfs specialisten niet alles kunnen/willen rijden.

Stel nu dat je bv. 3 daagse de Panne, DDV, E3 en Nokere + evt. een nieuwe koers naar half/eind september tot begin oktober verplaatst, dan worden die wedstrijden misschien een doel voor renners ipv. een tussendoortje op het overvolle voorjaarsbuffet.

En dat is dan echt niet alleen voor Vanmarcke leuk, maar ook voor bv. Terpstra, Rowe, v. Baarle, Lampaert, v. Aert, Langeveld, Politt, Naesen, Senechal, Kragh Andersen, v/d Hoorn + iedereen van Roompot en Sport Vlaanderen

0
DeLuiaardVanLimburg 23 mei 2019 om 10:01

Echte teamspeler.

0
Veloburto 23 mei 2019 om 11:12

Een type als GVA draagt nog een aantal dagen het geel. Zou Vanmarcke dit ook niet kunnen en willen?

0
boenk 23 mei 2019 om 21:24

GVA kan een berg op, SVM niet.

0
Retro Lex 23 mei 2019 om 11:17

Kasseien Kopman Oliver Naesen neemt zijn knechtrol voor Bardet in de tour heel serieus. En krijgt daarvoor ook de waardering. Zo kan het ook

0
snoep de hond 23 mei 2019 om 12:05

En die keren dat Sep de Tour heeft gereden heeft hij zijn knechtenrol niet serieus genomen?

Hij geeft hier alleen aan dat hij op dit moment in zijn carrière de voorkeur geeft om de Tour niet te rijden. Dit omdat er voor hem persoonlijk niet veel is te halen en hij hoopt zich beter voor te kunnen bereiden op andere wedstrijden.
Afgaande op wat er in dit artikel staat heeft hij die voorkeur aan het begin van het seizoen besproken met de ploeg en heeft de ploeg hier mee ingestemd.

Je kan dit verzoek egoïstisch noemen, maar geef hem eens ongelijk dat hij ook ambities heeft voor zichzelf.

0
Maenhout 23 mei 2019 om 11:28

Het siert hem dan weer wel dat hij zo graag een keer Belgisch kampioen wil worden.

En ze zullen wel renners in de ploeg hebben die beter kunnen knechten dan brekebeentje Sepp.

0
Jean Dumas 23 mei 2019 om 12:16

Klopt.

0
EddyB1958 24 mei 2019 om 09:33

Of de komst van Verbrugghe in zijn voordeel is bij een WK selectie ? Verbrugghe is ook nog steeds in dienst van Bahrein, team van Dylan Teuns, is samen met de zus van Greg Van Avermaet en heeft een verleden bij Lotto en Lefevere. Waarom stelt Vanmarcke zich geen kandidaat om het EK te rijden, vraag ik me af.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone