Sebastian Langeveld: “Ik kan mijn voordeel doen met de komst van Vanmarcke”

Sebastian Langeveld: “Ik kan mijn voordeel doen met de komst van Vanmarcke”

Foto: Slipstream Sports

dinsdag 14 februari 2017 om 20:30

Met de voorjaarsklassiekers in aantocht breekt er voor Sebastian Langeveld een belangrijke periode aan. De afgelopen twee seizoenen zag de 32-jarige routinier door pech zijn klassieke campagnes in het water vallen, maar dit jaar wil hij namens Cannondale-Drapac weer een rol van betekenis spelen in de finales. Met de komst van Sep Vanmarcke heeft zijn ploeg er een toprenner bij gekregen. Welke gevolgen heeft deze toptransfer voor Langeveld? Aan de vooravond van zijn vierde seizoen in Amerikaanse dienst sprak WielerFlits met hem.

“Ik heb tot nu toe een vlekkeloze winter gehad. Half oktober heb ik het WK in Qatar nog gereden, daarna volgde een korte rustperiode en ben ik weer begonnen met trainen. Tot nu toe voelt het goed aan”, stelt hij vast. “De trainingen gaan goed en de sfeer in de ploeg is goed. Er is een sterk en breed blok”. Langeveld bereidt zich tijdens de winterperiode voor in eigen land. “Ik ben iemand die altijd probeert om zijn trainingen buiten te doen. Ik rijd veel op het strand en de mountainbike. In december hebben we met de ploeg een trainingskamp gehad in de buurt van Girona. In januari volgde er nog een en in februari beginnen de koersen alweer. Vanaf nu gaat het in stijgende lijn richting het openingsweekend in België.”

Ik wil direct goed zijn in het openingsweekend.

Wanneer je zijn resultaten onder de loep neemt, kan je niet om enkele uitschieters in het voorjaar heen. In 2011 won Langeveld Omloop Het Nieuwsblad en drie jaar geleden was hij nog goed voor top-10 klasseringen in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Tegenslagen verhinderden dat hij de afgelopen seizoenen het beste van zichzelf kon laten zien. “Ik heb afgelopen twee jaar altijd wel wat meegemaakt in het voorjaar”, legt hij uit. Afgelopen jaar ging het na een valpartij in de ploegentijdrit van Tirreno-Adriatico moeizaam en werd hij ook nog eens ziek tijdens het weekend van E3 Harelbeke. Ook het jaar ervoor verliep het niet volgens plan. “Ik was dat jaar echt wel in goede doen. Ik reed de finale van Milaan-San Remo en dat is vaak wel een goede indicator. Vervolgens ben ik gevallen in Dwars door Vlaanderen en de E3 Prijs, waardoor het voorjaar voorbij was. Ook vorig jaar was er een valpartij, maar toen heb ik nooit het gevoel gehad dat ik tegen een heel goed niveau heb aangezeten”. De eerste Vlaamse koersen zijn een belangrijk meetmoment. “Voor mij is het belangrijk dat ik in het openingsweekend direct de juiste moraal te pakken krijg en meedoe voor resultaten. Ik wil direct goed zijn en dat zo lang mogelijk rekken”, geeft hij aan.

foto: Marcel Koch

Langeveld was de voorbije jaren bij Cannondale een van de speerpunten in het klassieke voorjaar. De afgelopen winter trok ploegbaas Jonathan Vaughters specialist Vanmarcke aan, een renner waarmee de Amerikaan denkt een topklassieker te kunnen winnen. Langeveld verwacht dat hij met deze ontwikkeling zijn voordeel kan doen. “Als je Sep Vanmarcke in de ploeg haalt, haal je iemand die al meerdere keren echt meegedaan heeft voor de overwinning in monumenten. Ik heb in het verleden bewezen dat ik in die koersen goede uitslagen kan rijden. Ik kan mijn voordeel doen met zijn komst en mij aan hem optrekken in de finales, maar samen met Dylan van Baarle kan ik in de finales ook voor hem bepalend zijn. In de breedte hebben we een goede en sterke voorjaarsploeg met Sep als absolute kopman. Ook iemand als Alberto Bettiol zou in theorie heel goed uit de voeten moeten kunnen op de Vlaamse wegen.”

Voor mij is het een uitkomst dat iemand als Sep bij ons in de ploeg komt.

De komst van een nieuwe kopman ziet Langeveld niet als een nadeel. “Natuurlijk komen er ook kansen voor mij. Ik kan wat eerder gaan koersen. Voor mij is eigenlijk wel het een uitkomst dat iemand als Sep bij ons in de ploeg komt. Het is mooi als je voor iemand kan koersen, maar ik kan zelf ook finales rijden en daar mijn voordeel uit doen. Iedereen kent bij ons zijn plek en weet wat hij moet doen.”

Langeveld rijdt woensdag tijdens de Ronde van de Algarve zijn eerste wedstrijdkilometers richting voorjaarsklassiekers, waar hij wil pieken in Vlaanderen en Roubaix. Hoe zijn programma er daarna uitziet, weet hij nog niet. “Ik heb met de ploeg de afspraak dat we na Roubaix gaan kijken. Amstel is een optie omdat het in Nederland is en ik daar graag rijd. Ik heb er geen problemen mee om daar in een dienende rol te rijden.”

In juli volgt mogelijk de Tour. Met de Franse rittenkoers heeft Langeveld een haat-liefdeverhouding. De voorbije twee jaar haalde hij Parijs niet. “In de Tour had ik twee keer maagklachten. Bij langere inspanningen van meerdere dagen krijg ik daar last van. Vorig jaar is de dag na de rustdag mijn ontbijt verkeerd gevallen. Dat heeft misschien iedere topsporter wel een keer per jaar. Ik heb de afgelopen twee jaar zeker mooie dingen kunnen doen in de Tour, maar ik heb ze niet uitgereden”, concludeert hij. Of er dit jaar een nieuwe deelname volgt, is nog niet zeker. “Ik wil eerst kijken hoe ik het voorjaar doorkom. We hebben voor de rondes een heel sterk team en er zijn meer jongens die de rol van wegkapitein kunnen vervullen.”

Ik heb het idee dat ik steeds meer van de fiets ga houden

Langeveld koestert bij de start van zijn twaalfde jaar bij de profs nog steeds persoonlijke ambities. “Ik heb nog zeker de ambitie om heel mooie dingen in het voorjaar te laten zien”, geeft hij aan. “Maar ik weet ook hoe alles mee moet zitten. Ik heb niet het talent van Peter Sagan, Fabian Cancellara of Tom Boonen. Ik moet honderd procent zijn om mee te doen voor een podiumplek. Dat is mij een aantal jaren heel goed gelukt. Ik ben er zelf van overtuigd dat het er zeker nog in zit, maar ik moet wel weer in de waaier van het goede moraal komen”, geeft hij aan.

Hij hoopt dat pech hem dit jaar bespaard blijft. “Je raakt er wel eens gefrustreerd van, maar ik stap nog steeds elke dag lachend op de fiets. Ik word misschien wat ouder, maar ik heb het idee dat ik steeds meer van de fiets ga houden. Je bent een gelukkig man wanneer je van je hobby je beroep kunt maken.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

teunster 14 februari 2017 om 10:26

Leuk om te lezen mensen van de Wielerflits! :)
Ik denk inderdaad ook dat het voor hem niet slecht hoeft uit te pakken dat Sep erbij gekomen is. Natuurlijk is Sep wel de uitgesproken kopman, maar Cannondale kan nu met wat meer koerssituaties beter uit de voeten.
Ik blijf Langeveld een mooi coureur vinden, zijn fietshouding en stijl is om van te watertanden, nu wat minder ongeluk en beter opletten! Niet over stoepjes gaan e.d. :)

Alexander 14 februari 2017 om 11:52

Goed interview. Denk dat hij goede schaduwkopman is. Leek er toch op dat als er echt veel druk op stond hij altijd faalde. Dus misschien net wat minder druk betere prestaties.

Obidos 14 februari 2017 om 12:00

Laten we hopen dat hij heeft onthouden hoe dat ontbijt daags na de rustdag in de Tour was samengesteld.

LaurentJalabert 14 februari 2017 om 12:03

Ik weet het niet. De jongere garde komt er daar wel aan, waarbij Van Baarle vorig jaar al een goed resultaat in Vlaanderen heeft neergezet.
Mij lijkt een mentorfunctie meer op zijn plaats en mocht iedereen wegvallen dan kan hij wellicht nog meedoen voor de laatste plaatsjes in de top 10.

Overigens heeft hij sowieso nooit echt meer een heel hoog niveau gehaald de laatste jaren (los van het voorjaar).
Wel een hele sympathieke gozer overigens die je er volgens mij altijd bij kan hebben.

DeGroteMolen 14 februari 2017 om 12:10

Mooi interview idd. Hopelijk een mooi voorjaar voor Langeveld, logischerwijs zal hij moeten werken voor Vanmarcke. Een keer voor eigen kans in een subtop klassieker, waarom niet zijn stunt van 2011 herhalen?

Frits des Jeux 14 februari 2017 om 12:14

Deze jongen heeft zoveel pech gehad, maar kan op een dag dat alles meezit maar zo een keer winnen in bijv Roubaix. Hetgeen Vansummeren en Hayman klaarspeelden acht ik hem ook toe in staat en het zou hem absoluut gegund zijn.

TykkeThor 14 februari 2017 om 12:51

Was toch altijd een talent voor de Vlaamse klassiekers, maar zijn ontwikkeling is sinds die val in de ronde toch behoorlijk gestagneerd. Ik hoop voor hem dat hij nog eens kan uithalen met een mooie uitschieter, maar ik verwacht er niet zo veel van. Typisch zo’n renner die we binnen afzienbare tijd bij Roompot gaan zien.

Kwibus 14 februari 2017 om 13:03

Persoonlijk had ik hem wel afgeschreven, maar ik hoop dat ik het mis heb en dat het inderdaad pech is geweest de afgelopen jaren.
Ik zou hem graag weer van voren zien in de klassiekers. En anticiperen sebas… niet wacht op de kanonnen he.

klootje kriekeljon 14 februari 2017 om 13:14

Prima te volgen dit verhaal van Langeveld. Denk alleen dat het van Baarle gaat zijn die het meest zal profiteren van de komst van Vanmarcke.

marehoek 14 februari 2017 om 15:11

Welk voordeel; in geld of in uitslagen?

nederbelg 14 februari 2017 om 16:12

Mooi interview, maar managerial talk uit wielrennersmonden, dat went nooit. ‘ de eerste Vlaamse koersen zijn een belangrijk meetmoment’. Brrrr. Dan nog liever: de prijzen worden uitgedeeld aan de meet…

Spruch 14 februari 2017 om 18:39

Voor Roubaix zal hij zich waarschijnlijk moeten schikken in een knechtenrol. Daar is Vanmarcke al de sterkste in koers geweest. Vanmarcke kan daar misschien gebruik maken van de ervaring van Langeveld om wat slimmer te koersen. Maar de Ronde van Vlaanderen is de laatste jaren door de parkoersveranderingen steeds meer een loterij geworden, niet echt meer een onderscheidende koers, behalve als een echte klepper zoals Sagan uithaalt. Maar dat heeft meer met Sagan te maken dan met de Ronde. Daar heeft hij een kans als een dag alles meezit.

Janventje 14 februari 2017 om 19:19

In welk jaar reed hij ook alweer zo lang mee in de finale van RVV? Alleen achter koplopers aan als ik het goed heb onthouden.

RRobson 14 februari 2017 om 21:37

@Spruch: sinds de parcoursverandering hebben nochtans enkel echte kleppers de Ronde gewonnen, en telkens ging het naar mijn indruk om de sterkste man in koers. Dus Langeveld een kans in de Ronde? Niet wat mij betreft alleszins, niet eens een kwart sterretje.

TomDJ 14 februari 2017 om 21:48

Hij is misschien niet de sterkste tegen een Sagan of Boonen, maar hij is wel erg koersslim.

delgado 14 februari 2017 om 21:57

@Spruch
De Ronde een loterij??? Kom zeg, daar wint 9 keer op 10 de sterkste in koers. En die andere keer zal het de 2e sterkste zijn.

Fast Freddy 14 februari 2017 om 22:06

Zou mooi zijn als hij in een vroege finale weg kan springen, zodat hij bv bij de laatste keer Paterberg al vooruit zit en bij de toppers aan kan haken

F e r o x 14 februari 2017 om 22:35

Als nu één koers in het jaar geen loterij is, dan wel de vernieuwde Ronde. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de wedstijd nu te veel in het voordeel is van de sterkste renner.

Spruch 14 februari 2017 om 22:40

@delgado
Ik weet dat het gevoelig ligt, zeker in Vlaanderen, maar de Ronde is er objectief gezien echt qua wedstrijd de laatste jaren op achteruit gegaan. Roubaix staat nu gewoon echt op eenzame hoogte qua kasseiklassieker. Al zal men dat in Vlaanderen natuurlijk anders zien.

delgado 14 februari 2017 om 22:54

@Spruch
Ik zie dat je het onderwerp volledig probeert te veranderen :)

Tuurlijk is de Ronde gedevalueerd sinds het nieuwe parcours, daar zal zowat elke Vlaming het met je eens over zijn. Maar daar ging het dus niet over.

Titaantje 15 februari 2017 om 02:12

de vraag zal vooral zijn of Breukink via Boogie zegt dat het goed is ;-)

Ik heb de afgelopen twee jaar best nog wel geloof gehad in Sebas voor het voorjaar en geloof dat het pech is geweest. In MSR is hij stiekem ook best vaak rond plek 15 gefinished. Als dat henm weer lukt, mogen we zonder pech op goede vorm rekenen en kan hij ofwel een mooie steun zijn voor Sep, of misschien zelf wel anticiperen en zo slim de top 5 in koersen. Een werkelijk grote zege geloof ik niet zo in voor hem.

RRobson 15 februari 2017 om 08:07

@spruch: ik ben een Vlaming en voor mij is Roubaix het hoogtepunt van het wielerjaar. Hoe die renners het Bos inknallen, daar kan voor mij geen Kwaremont, Paterberg of zelfs geen Muur tegenop. Maar Roubaix is meer een loterij dan de Ronde, zie maar hoe vorig jaar de groep Boonen-Vanmarcke voorsprong kon nemen van Cancellara en Sagan. Dus om on topic te blijven: Langeveld maakt in Roubaix een miniem waterkansje op de zege, als alles 100% meezit. In de Ronde zie ik niet hoe dat ooit zou kunnen lukken.

Lalsacien 15 februari 2017 om 08:32

In Vlaanderen wint (sinds de opeenvolging van Oude Kwaremont en Paterberg) de sterkste. Alleen het koersverloop is interessant.
In Roubaix is het koersverloop ook interessant maar wint niet altijd de sterkste. Ik ga voor Roubaix.
Langeveld zie ik dus meer kans hebben in Roubaix.

jochemv 15 februari 2017 om 10:55

Ik weet nog goed in 2007/2008/2009 was hij onvermoeibaar in de grote klassiekers en kon hij er meer dan eens een cartouche op geven zoals meer renners in die tijd dat konden. Kon me nog herinneren hoe hij zo’n mooie tweestrijd had met Devolder in RVV. Dat gaan we niet meer terug zien.

Spruch 15 februari 2017 om 22:08

@delgado
Het was niet mijn bedoeling het onderwerp te veranderen. Gewoon een verdere onderbouwing van mijn verhaal geven. Ik denk dat Langeveld in beide weinig kans heeft. Ik denk dat Vanmarcke gewoon veel beter presteert in Roubaix en daarom daar de absolute kopman is. In Vlaanderen zitten Langeveld en Vanmarcke wat dichter bij elkaar, dus denk ik dat hij daar meer kans heeft binnen zijn team tov Vanmarcke. Al denk ik dat Van Baarle meer kans heeft als die zich verder blijft ontwikkelen dit jaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair