Italiaanse teammanagers en Coledan vrijgesproken van (ver)kopen contracten

Italiaanse teammanagers en Coledan vrijgesproken van (ver)kopen contracten

Gianni Savio - foto: Sirotti

donderdag 10 november 2016 om 19:45

Gianni Savio, Bruno Reverberi en Angelo Citracca moesten in Italië vandaag voor het CONI verschijnen voor hun betrokkenheid bij het contractschandaal in hun land. De aanklager acht de drie schuldig aan het door renners laten betalen van hun eigen contract. Dat is in strijd met de regels van de UCI, die de zaak daarom met bovengemiddelde interesse volgt.

Een jaar tot twee jaar straf
De teammanagers van Androni Giocattoli-Sidermec (Savio), Bardiani-CSF (Reverberri) en Wilier Triestina-Southeast (Citracca) kregen aan het begin van de middag van de aanklager in Rome te horen welke straf zij de teammanagers wil opleggen. Citracca hangt een schorsing van een jaar boven het hoofd, Savio kreeg een straf van achttien maanden te horen, terwijl Reverberi mogelijk twee jaar moet brommen.

Boete
Alle drie de ProContinentale ploegen kregen bovendien een berisping en een boete van 5000 euro opgelegd. Daarnaast werd er om een schorsing van drie maanden gevraagd voor Trek-Segafredo-renner Marco Coledan. Hij zou tussen 2012 en 2014 bij Bardiani-CSF hebben betaald om prof te zijn. Coledan heeft die aantijgingen tot op heden altijd ontkend. Elia Viviani is kroongetuige in deze zaak, die eerder al twee keer gesloten werd.

Reverberi ontploft
Na de uitspraken ontstond er volgens het Italiaanse magazine Cycling Pro, dat bij de strafzitting aanwezig is, een verhitte discussie tussen de aanklager en Reverberi. Laatstgenoemde vroeg zich hardop af hoe het zat met de Japanners bij Nippo-Vini Fantini. Daarnaast haalde hij de aanwezigheid van Al-Saadi al-Qadhafi, zoon van dictator Moammar al-Qadhafi, in het Italiaanse profvoetbal aan. Vanavond volgt de uitspraak.

Update

De Italiaanse teammanagers Gianni Savio, Bruno Reverberi en Angelo Citracca zijn door de tuchtcommissie van de Italiaanse wielerbond vrijgesproken van het verkopen van contracten aan wielrenners. Ook Marco Coledan ontloopt een straf, meldt La Gazzetta dello Sport.

Het aanklager kan nog in beroep gaan bij het Federale Hof. Daarvoor wachten zij nog op de schriftelijke uitspraak.

Dit artikel delen:

12 Reacties

Il Cavaliere 10 november 2016 om 16:14

Dit waren prachtige televisiebeelden geweest als ik het zo hoor :D Van die Italiaanse teams moeten ze een reallife soap van maken zoveel gebeurt daar. Keeping up with the ProContis

0
123poetertjes 10 november 2016 om 17:01

Moet Savio nu ook 100000 piekemannen boete betalen?

0
Verweggistan 10 november 2016 om 17:15

Goede verdediging: Ja, maar Nippo doet het ook…

0
billi 10 november 2016 om 19:09

eigen ‘sponsor’ meebrengen die je salaris betaald …..
sponsor die ‘bepaald’ welke renners er moeten komen …..
materiaal sponsor die deel salaris betaald …..
wat is het verschil/wat zijn de overeenkomsten,
wat mag wel/wat mag niet.

0
Verweggistan 10 november 2016 om 19:28

@billi: Een sponsor mag bepalen dat er een Italiaan, of een Amerikaan moet komen in ruil voor het sponsorgeld, de ploegleiding bepaald dan welke renner het wordt.

Een sponsor mag bepalen welke individuele renner er gehaald moet worden in ruil voor het sponsorgeld(bijv. het zoontje van de sponsor).(of andersom, dat een renner een sponsor meebrengt) Dit mag, zolang de renner gewoon zijn salaris ontvangt. Maar of je het moet willen als ploeg is een andere vraag.

Wat niet mag: Als ploeg een renner benaderen en hem een profcontract geven in ruil voor een bedrag gelijk aan dat profcontract en het maakt dan niet uit hoe de renner aan dat geld komt (lenen, krijgen van familie, of van kleine lokale sponsors). De renner krijgt dan gewoon zijn salaris uitbetaald, maar betaald vervolgens dit geld (meestal contant) weer terug aan de ploeg.
En van dit laatste worden de Italiaanse ploegmanagers beschuldigd.

0
Romy2007 10 november 2016 om 19:56

Nog steeds aan de orde van de dag, en niet alleen in Italië. Ploegen als Wanty doen dit ook al jaren

0
Polleke 10 november 2016 om 20:19

Het systeem ‘pay to ride’ genaamd is anders bij de UCI wel bekend, hoe zijn koersen in Qatar, Oman,Abu Dhabi, etc anders tot stand gekomen…

0
Koersmaniak 10 november 2016 om 21:53

Op basis waarvan vrijgesproken?

0
Covadonga 10 november 2016 om 23:26

Wat een gezeur. Laat ze lekker zelf hun contract betalen. Als toeschouwer merk ik immers erg weinig van, behalve het hier te moeten lezen.

0
Il Cavaliere 10 november 2016 om 23:28

@Koersmaniak Meestal wordt je niet op basis van iets vrijgesproken, maar op basis van iets veroordeeld. Onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Blijkbaar heeft de aanklager de verkoop van plekken in een team niet kunnen bewijzen.

0
Mark 11 november 2016 om 06:47

@Polleke
De meeste renners betalen echt niet om daar te rijden. Maar als je doelt op het feit dat renners betaald worden om te starten/rijden dan heb je een punt (en dat is ook volledig legaal). Een constructie waar renners hun eigen salaris financieren en de ploegen net doen alsof ze een salaris betalen is foute boel dat moet je niet willen.

0
vincenzo 11 november 2016 om 12:28

Het bericht is wel wat verwarrend vind ik.
Bijvoorbeeld:
“Na de uitspraken …” een paar zinnen later gevolgd door “Vanavond volgt de uitspraak.” En verderop: “Het (–> de) aanklager kan nog in beroep gaan bij het Federale Hof. Daarvoor wachten zij nog op de schriftelijke uitspraak.”

0

Headlines

Populair

Materiaalzone