De Amstel Gold Race wordt dit seizoen weer gehouden. De organisatie bevestigt, bij monde van Leo van Vliet, dat zowel de mannen- als de vrouwenwedstrijd op zondag 18 april plaatsvindt. Vorig jaar werd de klassieker zowel in het voor- als in het najaar nog afgelast als gevolg van de uitbraak van het coronavirus.
De Amstel Gold Race gaat door zonder publiek en met een lokale omloop van 17 kilometer in het Heuvelland tussen Valkenburg en Maastricht. In dit traject zitten de beklimmingen van de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Vorig jaar, toen de koers in oktober uiteindelijk werd afgelast, lag een dergelijk plan ook op tafel. Daar ging de veiligheidsregio Zuid-Limburg destijds niet mee akkoord.
Leo van Vliet: “We hebben een ‘Go’ gekregen”
Nu kreeg de organisatie van de klassieker wel groen licht van het overheidsorgaan. De route wordt hermetisch afgesloten, dus voor wielerliefhebbers heeft het geen zin om naar Limburg af te reizen. “We hebben een ‘Go’ gekregen, dus de Amstel Gold Race gaat door op 18 april”, glundert Leo van Vliet voor de camera van WielerFlits.
“Er zijn wel strenge voorwaarden. Na de annulering in oktober 2020 hebben wij niet stilgezeten. We zijn in gesprek gebleven met overheden en hebben de plannen tot in detail kunnen uitwerken. De burgemeesters beslissen uiteindelijk, maar we hebben ook contact gehad met het ministerie. Als we het coronaproof kunnen doen, en dat kunnen we, dan kunnen we rijden”, geeft de koersdirecteur aan.

De Amstel Gold Race zal op 18 april zonder publiek plaats vinden. foto: Cor Vos
“We krijgen wel ingekorte versies, anders kunnen de mannen en de vrouwen niet allebei rijden. En het zal zonder publiek zijn. Zo zullen de vrouwen al in de ochtenduren rijden. De boodschap is: kom niet naar Limburg, maar kijk via de NOS. Het wordt daar de hele dag uitgezonden.”
Burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan de Geul licht het besluit om de Amstel Gold Race door te laten gaan toe: “In oktober was een noodverordening van kracht en gold dus een andere regelgeving. Met de Tijdelijke Wet Maatregelen Covid-19 zijn de lokale burgemeesters bevoegd. De geldende ministeriële regeling maakt het doorgaan van de wedstrijden dit jaar wel mogelijk. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hiermee ingestemd. De Amstel Gold Race valt onder de topsportregeling en kan daarom als topsportwedstrijd georganiseerd worden.”
David Lappartient
Ook UCI-president David Lappartient heeft gereageerd op het goede nieuws: “Ik ben zeer verheugd dat de Amstel Gold Race voor mannen en vrouwen doorgang zullen vinden na de annulering in 2020. Ik wil mijn dank uitspreken aan de Nederlandse overheid en de organisatie voor hun doorzettingsvermogen en het vinden van een oplossing middels dit 17 kilometer lange parcours.”
“Het is van groot belang dat wedstrijden op de Internationale wielerkalender en in het bijzonder de UCI WorldTour en UCI Women’s WorldTour plaatsvinden, uiteraard met passende maatregelen om de wedstrijden veilig te kunnen organiseren. Dit fantastische nieuws bevestigt dat onze sport in staat is om te denken in oplossingen, mede dankzij de medewerking van alle stakeholders ondanks de moeilijke omstandigheden gedurende deze pandemie”, aldus Lappartient.
Omloop over 17 kilometer
De vrouwen en heren rijden zondag 18 april respectievelijk zeven en dertien rondes van 17 kilometer met elke ronde de beklimming van de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg. Alleen de laatste ronde bij de heren zal de Cauberg niet aangedaan worden.
De Amstel Gold Race Ladies Edition wordt in de ochtend verreden. Vanwege de geldende Covid-19-maatregelen is ervoor gekozen om niet te starten op het Vrijthof in Maastricht, maar binnen afgesloten gebied op de top van de Cauberg. De start is omstreeks 08.30 uur en de finish rond 12.00 uur. De Amstel Gold Race voor mannen start om 12.15 uur en de heren finishen naar verwachting om 17.45 uur.
Opvolgers van Van der Poel en Niewiadoma
In 2019 waren Mathieu van der Poel en Katarzyna Niewiadoma de laatste winnaars van de Amstel Gold Race. Van der Poel won na een zinderende finale, waarbij hij in de slotfase zelf het gat dichtte naar de koplopers Julian Alaphilippe, Jakob Fuglsang en Michał Kwiatkowski, om dan in de eindsprint nog over de sterkste benen te beschikken.
Bij de vrouwen pakte Niewiadoma de winst, nadat ze op de Cauberg alleen was weggereden. Annemiek van Vleuten kwam nog dichtbij, maar de Poolse wist stand te houden tot aan de streep.
Toerversie Amstel Gold Race
Eerder had de organisatie al besloten de Toerversie Amstel Gold Race met 15.000 deelnemers te verplaatsen naar zaterdag 11 september. Reeds ingeschreven deelnemers hebben bericht gekregen en kunnen hun inschrijving doorschuiven naar 11 september. Ook zijn er nog enkele startbewijzen beschikbaar.
83 Reacties
Driewerf Hoera!
Kon ook niet anders. Klasse
Mooi dat het doorgaat, jammer dat het op zo’n parcours moet. Hopelijk maar 1 keer, en volgend jaar weer normaal.
Geheel mee eens.
Ik verwacht wel dat dit rondje een spectaculair koersverloop gaat geven.
Precies mijn mening!
Misschien een soortgelijk spektakel als op het afgelopen NK?
Prima zo, net een WK
Ik vind het wel een mooi rondje. En het zijn dan wel geen monsterbeklimmingen, maar het is wel 39 keer zo'n k-heuveltje op.
Edit: 38x.
15*17=255 km. Laatste ronde zal iets korter zijn, maar het zal een rondje of 15 zijn als ze de klassieke afstand willen behouden. Dan zijn er zo’n 44 beklimmingen (3 beklimmingen, in de laatste ronde 2).
Er staat letterlijk in het artikel dat de mannen 13 ronden doen.
Ik ben blij dat het doorgaat ondanks de keuze voor die lokale omloop. Je kunt het ook niet maken om als Nederland deze koers weer te schrappen naar mijn mening.
Het is meer dat het criterium de Nacht van Valkenburg doorgaat
Toch een ferme devaluering op deze manier. Denk dat ik de laatste ronde ga inschakelen. Ga er in ieder geval geen dubbel betaalde zondag voor laten schieten.
Goed zo, je hebt groot gelijk. Ik ga er wel lekker voor zitten.
Geweldig nieuws, beter dan niks
Alleen als we ook allemaal gewoon thuis voor de TV blijven zitten is er een kans dat we dit jaar in Nederland meer koersen kunnen organiseren. En kan het volgend jaar hopelijk weer op het originele parcours van 2019.
Dit plan is het copy van vorig jaar. Hadden ze nu echt niet iets hoger in kunnen zetten en dit plan achter de hand houden als back-up? Het gaat toch de goede kant op met de Corona cijfers? In Italië, België en Frankrijk wordt er gewoon weer gekoerst.
Het ligt structureel hoog. Er is amper speelruimte. Goed wil ik het niet noemen. Aanmodderen en hopen dat de vaccins hun werk doen. Betere beschrijving.
Mooi nieuws. Leo van Vliet heeft het goed voor elkaar, prima aanpassingsvermogen dit. Veilig ook.
Het NK op de VAM-berg gaf ook mooie koers, dat kan dit rondje ook wel doen.
Bekend waarom die finale ronde anders is?
Zonder Cauberg snap ik wel. Anders wordt het weer zo’n halve Waalse Pijl. Het andere deel van de variant is me niet duidelijk.
Het andere deel van het finalerondje is hetzelfde als de finaleronde in 2019. Smalle wegen, moeilijker te achtervolgen waarbij je minder zicht hebt op koplopers. En dit gaf de laatste jaren meer garantie op koers.
Zes weken van tevoren kun je natuurlijk niet met goed fatsoen roepen dat het definitief door gaat.
Dacht ik ook
Vreselijk parcours. Dat het in Nederland weer zo moet.
Wat een kul opmerking. Is het WK parcours van 2012, bijzonder selectief, zeker als er renners bij zijn die al op 80km voor de finish oorlog gaan maken. Ik weet er wel een…
Chapeau voor van Vliet dat hij met omdenken en anticiperen dit er door gekregen heeft! Mocht het virus wat ingekakt zijn zal ik wellicht mijn Limburgse accent wat aanscherpen en toevallig in de buurt zijn, ergens rond Vilt en lawaaiig waarschijnlijk.
De laatste ronde nemen ze vanuit Berg wel een zeer klein weggetje, klopt dat?
Zelfde finale als toen VDP won.
Mooi dat het doorgaat maar wel een heel laf criteriumrondje. Alleen weer in Nederland dit, teleurstellend.
De hekel aan lokale rondjes begrijp ik niet zo… die hekel wordt tijdens het WK altijd even opzij geschoven, of zoiets?
Ja precies, kan voor een attractieve koers zorgen, dit rongje.
Het WK moet daarin uniek blijven. Verder weg met die navelstaarderige rondjes waarbij de focus veel te veel naar strakbepakte mannetjes op veel te blitse fietsjes uit gaat.
Ben niet zo strikt op de regel als RV maar de charme van het wielrennen is wel dat je ook lekker naar het landschap kan koekeloeren. Af en toe zo’n (stads)criterium is leuk maar hou alsjeblieft ook de A naar B koersen in ere.
Geldt trouwens niet alleen voor de tv-kijker. Om zelf te rijden is het ook leuker.
Meer de dan de helft ben ik daar mee bezig ja, ‘hoe zou het zijn om daar zelf eens te rijden, waar komen ze zo langs?’ Zo’n rondje killt het tot ‘wie gaat er nu op het heuveltje een klap op geven’?’
Ja precies. En goed punt heb je. De koersen worden nog leuker wanneer je er zelf ook gereden hebt. Dat heb ik me touretappes trouwens ook. Of net als in Parijs-Nice zondag dat ze langs Versailles reden.
Die ferme roep om meer veiligheid en controle van het parcours (de openbare weg!) zal er toe leiden dat dit helaas de toekomst wordt.
Wat een negativiteit. Slaan jullie ’t WK met z’n rondjes ook altijd liever over?
Prima parcours om dit vergund te krijgen denk ik, benieuwd wat voor koers het gaat geven maar een stuk of 50 van dit soort klimmetjes gaat zeker in de benen zitten
In heel de wereld wordt nu al gewoon gekoerst en in Nederland kan het over 6 weken nog steeds alleen op een afgesloten parcours.. Man man man…
1 geluk, van der Poel kan deze editie gewoon overslaan en zich focussen op het Mountainbiken!
Wees blij dat het doorgaat in deze Corona tijd. Je mag überhaupt blij zijn dat dit soort evenementen doorgaat. En ja, in Nederland wordt er gelukkig niet gemarchandeerd voor het wielrennen.
+1 YogiBear
Het is Leo gegund hoor. Gelukkig ook voor het Nederlands wielrennen. Alleen jammer dat Mathieu niet start. Laten we hopen dat de Belgen ook thuis blijven want die snappen het nog niet zo.
De Amstel Gold Race gaat door! Nederland is echt een land van niks als het op iets organiseren aankomt. Benieuwd hoe het deelnemersveld eruit zal zien en of er nog toppers afhaken en niet mee gaan doen aan dit veredeld criterium.
Het WK vind je ook een veredeld criterium?
Ze gaan ook elke passage van de finish voor een premie sprinten.
Ik stel dat alle reaguurders dit dit een suf criterium vinden proberen de profs twee rondjes op dit parcours bij te houden.
Wielrennen is meer dan hijgend veel te hard rondfietsen. Rondjes zijn suf want boring Groundhog Day. Ik verwacht een razendsnelle schoolvoorbeeld sterkste wint – koers, goed vergelijkbaar met afgelopen strade, weinig wendingen.
Ja, ik vind het bij een WK, de OS, en de ‘nieuwe’ RVV ook altijd heel spijtig wanneer de repetitie in een parcours het gevoel van ‘ontdekking’ wegneemt. Zo snel mogelijk van A naar B rijden (evt A naar A in 1 grote lus) en onderweg het veranderende landschap aanschouwen is voor mij de essentie van het wielrennen. Bij MTB vind ik daarom de XC Marathon/Endurance ook veel interessanter dan de XC Olympic die bvb. van der Poel doet.
Voor de Amstel dit jaar ben ik wel blij dat het zo kan doorgaan.
Voor iemand, die al 53x de wedstrijd live in Limburg gezien heeft, is dit natuurlijk toch een heel teleurstellende mededeling. Maar helemaal niet fietsen is natuurlijk nóg erger…..
Elke keer vanuit bilthoven op en neer?
Liefhebber alert!
@ illu
Bij de hoogmis van het Nederlandse wielrennen wil je natuurlijk graag ieder jaar aanwezig zijn. Dan is deze afstand geen bezwaar.
Benieuwd of de kijkcijfers echt zoveel minder zijn. Of gaan al die azijnzeikers hier toch kijken?
Daar gaat het niet om. Het gaat om het principe dat er in andere landen klassiekers gewoon doorgang kunnen vinden. In Nederland is het gewoon krom hoe er met deze hele pandemie al een jaar lang wordt omgegaan.
Ze hadde gewoon vanaf het begin ff aan skylimit moete vrage hoe hij het zou doen met zo’n epidemie
Ieder land heeft toch z’n eigen regels?
Goh wat een zure zeikers toch weer. Ben blij dat het doorgaat. En dat we als bv NL niet weer voor lul staan.
Met dit parkoers sta je natuurlijk als NL wel voor lul. Hoe is dit te rijmen met alle koersen in andere landen die gewoon doorgang vinden?
Dit is echt weer NL op zijn smalst.
Ze doen het uiteraard om juist niet voor lul te staan. Nederlanders zijn vrij bijdehand en met een veel langer parcours staan ze overal in de bermen natuurlijk. Nu kunnen ze mooi laten zien dat er geen muisje in kwam.
“We” staan verschrikkelijk symbool voor een lul. Niet te geloven wat een schijtebroeken bangerikken in ons land. Dat ’t toch zover moet komen. De AGR als veredeld criterium
We hadden voor lul gestaan met wederom een afgelasting. Dit is een puur Nederlandse polder oplossing tussen geen koers en koers zoals hij was. Beide partijen hebben precies niet wat ze wilden en toch weer wel.
Nederland is te klein en te dicht bevolkt om je zin door te drijven.