Schär: “Bidon uit Tour 1997 herinnerde me elke dag aan mijn wielerdroom”
foto: Cor Vos
maandag 5 april 2021 om 10:57

Schär: “Bidon uit Tour 1997 herinnerde me elke dag aan mijn wielerdroom”

Michael Schär werd zondag uit de Ronde van Vlaanderen gezet nadat hij een drinkbus het publiek in gooide. Op social media schreef hij daags nadien een uitgebreide reactie. “Beste UCI, waarom beginnen kinderen te fietsen.”

“Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. In 1997 namen mijn ouders namen mijn zus en mij mee naar de Tour de France in de Jura. We reden naar het parcours en wachtten daar uren tussen de toeschouwers. Uiteindelijk kwam de reclamekaravaan voorbij en vingen we allemaal een paar kleinigheidjes”, begint Schär zijn post.

De 34-jarige Zwitser van AG2R Citroën weet nog goed hoe de eerste politiemotoren passeerden en de helikopter boven zijn familie kwam hangen. “Juist deze opwindende sfeer van het naderende peloton veranderde mijn leven. Ik was enorm onder de indruk van de snelheid en het gemak waarmee de renners op hun fiets reden. Ik wilde niets anders meer dan zelf een profrenner worden. Vanaf dat moment werd ik gedreven door een droom.”

Dat hij die dag een bidon ving, was echter het absolute hoogtepunt. “Deze kleine drinkbus maakte mijn wielerverslaving compleet. Eenmaal thuis herinnerde die bidon me elke dag aan mijn droom. Ik droeg mijn gele bidon van Team Polti elke dag vol trots bij me. Werkelijk elke dag.”

‘Inmiddels ben ik zelf zo’n prof’
“Inmiddels ben ik een van die professionals, die voor al die blije toeschouwers langsrijdt. Tijdens rustige momenten hou ik mijn lege bidons altijd bij me totdat ik wat kinderen langs de route zie. Dan gooi ik ze rustig daar, waar ze hem veilig kunnen oprapen. Twee jaar geleden gaf ik een bidon aan een meisje langs de weg. Haar ouders vertelden me dat het meisje het nog steeds over die bidon heeft. En wie weet wordt ze ooit zelf wel een wielrenner”, gaat Schär verder.

Juist dit zijn de momenten waarom de Zwitser zo van zijn sport houdt. “Niemand kan dat ooit van me afpakken. We zijn de meest benaderbare sport die onderweg ook bidons weggeeft. Zo simpel is het. De wielersport is simpel.”

 
40 Reacties
Sorteer op:
5 april 2021
Mooi relaas, zeer pijnlijk voor de UCI dit.
  5 april 2021
  Schär had ze niet beter van repliek kunnen dienen.
5 april 2021
Het is ook belachelijk. Dat je nu al dat papier en plastic op een bepaalde plek moet dumpen, kan ik inkomen, dat gaat niemand oprapen. Maar een bidon wel. Maar ja, dan wordt de regel wel erg ingewikkeld, je mag alleen bidonnen weggooien als die ook opgeraapt worden, want bidonnen zomaar de natuur ingooien is ook niet de bedoeling. Ik ben dan ook gewoon voor boetes bij weggooien afval.
  6 april 2021
  Die boetes gelden ook gewoon in de burgerlijke, cq normale maatschappij. Alleen daar laat toezicht en handhaving vaak te wensen over. Hoe vaak wordt er niet uit rijdende auto's rommel weggegooid? Dat geeft tig maal meer vervuiling. Dat een UCI met profrenners een goed voorbeeld wil zijn, prima. Maar in het geval van Schaer, regel toepassen niet naar de letter, maar in de geest van. Dat jurylid verdient een straf. Uitsluiting als jurylid. Het schaadt de sponsors van AGR, en een stukje broodroof bij Schaer. Schande!
5 april 2021
Mooi verhaal en een verhaal dat letterlijk klopt als een bus. Er is al veel over geschreven, maar dit is gewoon de meest belachelijke regel ooit. Hoe simpel moet het zijn om een uitzondering te maken voor het gooien van bidons waar publiek staat en de bidons dus echt wel opgeraapt zullen worden.
5 april 2021
De toeschouwers, waarnaar Schär zijn bidon gooide, bukten onmiddellijk om het souvenir op te rapen en te koesteren. Ooit kwam ik in de Vuelta per ongeluk achter het peloton terecht in een stoet met auto's en motoren. Na een passage was er 100km geen andere mogelijkheid dan te volgen. Na verloop van tijd zat ik letterlijk bijna achter de volgauto's en zag ik wat er aan de hand was: de voorste in de stoet had het recht om de eerstvolgende weggeworpen drinkbus uit de berm te plukken, om daarna weer achteraan te sluiten. Omdat ik toch tot volgen was veroordeeld, heb ik een paar uur meegedaan in de carrousel. Nu heb ik een verzameling met 15 verschillende bidons, die samen een leuke herinnering vormen aan die Vuelta. En ik weet zeker dat de berm ter plekke schoon is achtergelaten.
5 april 2021
Hoe waar is dit! Ik heb ooit aan de voet van ik meen de Bosberg de bidon van de latere winnaar Van Petegem gevangen en daar een fervent wielerliefhebber ontzettend blij mee gemaakt. Bidons zijn nou net de dingen die echt niet tot in alle eeuwigheid in het milieu blijven slingeren, dat zijn geliefde souvenirs.
5 april 2021
Mooi verhaal waar iedereen die ooit naar de koers ging kijken zich wel in kan vinden. Het idee van de verplichte afvalzones is op zich heel goed - het stoort mij elke keer wanneer ik weggegooide verpakkingen van gelletjes zie liggen langs de kant van de weg, of wanneer de profs een drinkbus de natuur in keilen - maar die uitzondering naar toeschouwers toe moet er komen.
Fraai, bijna Hollywood stijl statement dat lekker de idiote regel port, zeker met het oog op van Vleutens bidon die dan weer niet bestraft werd. Ikzelf heb nog steeds de bidon van Firsanov, topding.
  5 april 2021
  Wanneer je even snuffelt aan zijn bidon, ga je dan ook sneller fietsen?
  Alleen er al naar kijken hielp, het was uit 2016 wat een goed jaar was bleek achteraf.
5 april 2021
Over reclame caravan gesproken, blijven die nou wel al die troep gooien? Of krijgen die ook wegwerpzones waar kinderen in een kooi worden gestopt om vervolgens te vechten om de container plastic die over ze wordt uitgeworpen?
5 april 2021
“Bidon uit de Amstel Gold Race ‘99 leidde tot ziekenhuisbezoek” Ook mijn ouders namen mij vroeger mee naar wielerwedstrijden. Ook ik ben in de jaren ’90 naar de Tour geweest en heb Jalabert, Virenque, Ullrich en Boogerd eind jaren ’90 de Alpencols op zien zwoegen. Ook ik heb snoepjes en sleutelhangers uit de reclamecaravan gevangen en ook ik heb een enkele keer een bidon van een profrenner opgeraapt. Ik meen dat het een model van Credit Agricole was, maar dat terzijde. Ook ik ben mede door de heroïek, in combinatie met de Radio Tour de France-beleving verzot geworden op de wielersport. Maar helaas zijn er niet alleen positieve herinneringen blijven hangen bij het langs de kant van de weg staan. In de Amstel Gold Race van ’99, jawel: de editie die Michael Boogerd wist te winnen stond ik, wederom geflankt door mijn ouders, broer en broertje langs de kant in de Amstel Gold Race. De koplopers kwamen voorbij, ik herinner mij nog een stoet motoren, de kop van het peloton kwam in zicht en toen.. een bidon. Einde herinnering van die koers. Naar wat mijn ouders mij verder vertelden ben ik niet lang ‘out’ geweest. Slechts een seconde of 10. Wel was een doktersbezoek nodig. We hoeven niet te lang bij de schade stil te staan, het viel wel mee. Een blauw oog en een lichte hersenschudding. De ‘trofee’: een gevulde (!) bidon van Saeco. Opgeraapt door mensen die naast ons langs de weg stonden, en als trofee meegegeven aan mijn vader danwel moeder. Geen idee waarom er een gevulde bidon het publiek invloog. Later nog wel eens proberen terug te vinden op beelden, maar helaas nooit gevonden. Boos? Nee, kan gebeuren. Ik ben niet minder van de koers gaan houden. Alleen snap ik dus wel (als een van de weinigen hier) dat het verboden is om bidons weg te gooien. Of deze bidons nu leeg of vol zijn, hard of zacht gegooid worden: je moet ergens een lijn trekken.
  5 april 2021
  Da's inderdaad een heel spijtig 'aandenken'. De lijn kan echter wel getrokken worden tussen gevulde en lege bidon.
  Dit soort verhalen is waar dit forum zo mooi van wordt, veel dank. Het weggooien is natuurlijk vrij simpel, over de grond wanneer je aan de zijkant rijdt. Dat is altijd in orde.
  5 april 2021
  Toch kon je in die tijd zo'n volle bidon beter tegen je hoofd krijgen, dan dat je 'm leeg moest drinken :p
  5 april 2021
  Interessant. Maar er is natuurlijk een verschil tussen een bidon gericht naar een veilige plek gooien/schuiven en ongericht een bidon als projectiel het publiek in werpen. Ik vind dit incident dan dan ook niet echt een argument voor de regel zoals hij nu is. Ook vind ik niet dat regels ieder minimaal risico moeten proberen af te dichten. Dat is juist wat de regeldruk in de moderne samenleving waar iedereen over klaagt steeds vergroot.
  5 april 2021
  Haha, zo heb ik ooit nog een restje uit de finalebidon van Valverde mogen opslurpen, geweldige tijd gehad! Mooi verhaal Secondant.
  5 april 2021
  @Secondant. Die bidon zal wel door Cipollini gegooid zijn, die kan erg goed mikken! https://youtu.be/D4XxCZagAjk
5 april 2021
Het is gewoon weer zo'n belachelijke maatregel van de UCI. Niets te doen zeker. Waarom is Bouhanni bijvoorbeeld nog niet aangepakt. Laten ze daar eerst eens mee bezig zijn. Waarom wordt die niet onmiddellijk op non-actief gezet tot nader onderzoek? Waarom moeten alle doping gevallen maanden soms jaren duren? Of zo'n belachelijk schorsing van Groenenwegen om een signaal af te geven. Het gedoe rond Froom/sky. Bertsema wat maanden duurde. Hoezo signaal, als je zo'n sprint ziet van Bouhanni. UCI ten voeten uit. Nee, je moet een renner uit koers halen als hij een bidon weggooit. Duidelijk lijkt me wat voor niveau er daar zit. Oh ja, toch nog even nagedacht gisteren over de winnares van de Ronde. Want ja, een winnares diskwalificeren die een bidon had weggegooid, dat kan natuurlijk niet. En terecht.
  5 april 2021
  Bouhanni is een Fransoos en die hebben 2.000 streepjes voor bij die bobo's van de UCI.
  5 april 2021
  Lucht het op, Jan?
  5 april 2021
  #Jan Blokland, Goed gezien , jij snapt het helemaal ! De UCI works in mysterious ways.
  5 april 2021
  Ja, maar het is toch gewoon zo, Michelangelo.
  6 april 2021
  Ook aannames in dit draadje.
5 april 2021
Ik denk dat we eerst en vooral met z'n allen blij moeten zijn dat de UCI na jarenlang vergaderen uiteindelijk heeft besloten om komaf te maken met de wegwerp-mentaliteit van de gemiddelde renner in het peloton. En op deze manier (direct uit de wedstrijd halen) is het gewoon het snelst afgelopen, en zou je als renner zelfs nog stoppen als je per ongeluk een gelletje laat vallen. Neemt niet weg dat ik me de teleurstelling bij Schär helemaal voor kan stellen. Zeker ook omdat een bidon die weggegooid wordt bij publiek nagenoeg altijd wordt opgeraapt. En omdat er veel kinderen erg happy van worden. Maar ondanks dat mag wat mij betreft deze strenge lijn even gehandhaafd worden. Om dan na verloop van tijd misschien de teugels weer wat te laten vieren, en te kijken naar de uitzondering voor bidons bij publiek. Maar ik zie helaas ook te veel bidons die gewoon een ravijn in gaan, een bos in verdwijnen, etc. En dan is dat maar even jammer vor Schär en de kindertjes...
  5 april 2021
  Maar ondertussen staan er 22 bussen van ploegen de hele dag aan de finish te draaien op hun dieselmotor. Gelukkig is dat minder erg dan wat bidons die het publiek mee naar huis neemt.
5 april 2021
Volgens mij is de achterliggende gedachte van zeer veel huidige UCI maatregelen dat men de renner van zijn omgeving bewust wilt maken. Het met oogkleppen op sprinten, het als voorbeeld dienen voor kinderen in een afdaling, niet zomaar al je troep in de natuur achterlaten... Over 1-2 jaar is dit allemaal ingeburgerd en vinden we het heel normaal dat een renner troep in zijn achterzak bewaart en pas weggooit in een zone (waar ook de kinderen kunnen staan die waarde hechten aan prullaria). Waar de UCI momenteel op botst is dat maatwerk ook een hedendaags fenomeen is waar vele mensen groot belang aan hechten, dus in de geest van de wet handelen en hier en daar een oogje dichtknijpen. Daar staat een grote groep 'regels zijn regels' mensen tegenover en naar gelang de koerssituatie hoor je dan de ene of de andere groep kraaien. De overgangsperiode liep tot 1 april dus nu wordt pas echt zichtbaar wat een en ander betekent. Puntje bij paaltje zal de UCI het nooit voor iedereen goed kunnen doen.
  5 april 2021
  Helemaal mee eens. Ik vind het persoonlijk top dat ze gewoon hard handhaven en ik hoop dat ze dat blijven doen. Als de meerderheid het niet wil, ook prima, maar dan moet er ook niet meer gezeurd worden dat de straffen niet consistent zijn. De ene keer wel een straf de andere keer niet en verschillende hoogtes van straffen hoort bij een jurysysteem waarbij de jury-leden 100 variabelen moeten beoordelen om al dan niet tot een straf te komen.
  Klopt. Ik ben die-hard van het kamp geesthandelen en gruwel regelmatig van de regels-zijn-regelaars, laat staan de twittervingerwijzers en strafschreeuwers. Consequentie is wat mij betreft een onhaalbare piste binnen de koers.
  5 april 2021
  Wat is het % consequentie voor de gestrafde stoeprijders dit voorjaar? 0,11? Wat de bidons betreft neig ik het eens te zijn met over de grond rollen. Tenzij die tegen een stoep botst en terug het peloton in rolt ... Panache beschrijft het mooi met het woordje 'maatwerk'. Daar is een jury voor. Dat moet mits een goede nachtrust van de bevoegde persoon toch mogelijk zijn?
5 april 2021
Mooi geromantiseerd verhaal, maar het rammelt natuurlijk langs alle kanten. Ten eerste was het niet uit medelievendheid dat hij die bidon de kant in keilde, maar uit frustratie. Dat zag je ook aan het misbaar dat hij maakte met zijn armen meteen na het weggooien van die bidon. Ten tweede was het geen kind waar hij die bidon naartoe gooide, maar een groepje volwassen mannen. Denk niet dat er voor hen nog een toekomstige wielercarrière inzit. Ten derde is het voor kinderen net veel gemakkelijker geworden om hun geliefde bidon(s) te vangen, door in de wegwerpzones te gaan staan. In plaats van dat ze heel weinig kans hebben dat ze net op dat 1 plekje in een 200+km staan waar een renner net z'n drinkbus leeg heeft, hebben ze nu veel minder km's waar die bidons gesmeten gaan worden en door veel meer renners tegelijk. De kans op wielerdromen is in die zones dus net perfect gegroepeerd. Ten vierde: Wielrennen is misschien simpel, maar dat is deze regel ook.
  6 april 2021
  Min of meer allemaal juist wat je schrijft. Echter, dat jurylid had in de geest van de regel kunnen handelen, ipv naar de letter. Het was bovendien niet zo dat hij het klakkeloos, hupsakee de natuur in gooide, maar gewoon naar de zijkant van de weg, waar mensen stonden. Btw, hoe zit het met uit de bidonhouders vallende bidons, bijv in PR? Vervuilen evenzeer, en is nog gevaarlijk voor andere renners. Dan moet de UCI ook regels aan bidonhouders stellen, oid.
Tja, romantiek en zulke verhalen maken de knieën week en doet ons volwassenen met weemoed terugdenken aan de tijd zonder smartphone, internet, etc. Echter is dan niet gezegd dat de kinderen van nu door dat soort souvenirs van de koers gaan houden. Wellicht geven ze niks om een bidon en willen ze via hun wireless oordopjes na de podcast van Armstrong luisteren om van de koers te gaan houden of dmv goksites. De huidige situatie beoordelen met de romantiek van 'vroeger was alles beter' zou wel eens een valkuil kunnen zijn.
100% mee eens. Zelfs jeugd die niets met wielrennen heeft staat langs het parcours om een bidon te scoren. Dat je je gelletjes niet zomaar langs de kant dumpt maar in de zones lijkt me een prima regel. Die bidons blijven zelden achter. Hooguit renners beboeten die ze bewust in de natuur (een ravijn of sloot) gooien waar geen mensen staan. Ik stel al statement voor dat de renners (allemaal) voortaan de bidons in de jurywagen dumpen. Zijn ze dat snel genoeg beu. Liefst met de dop een beetje los, het tutje open en nog een goede bodem flink zoete sportdrank er in.
5 april 2021
100% gelijk. Zo worden kinderen verslaafd aan het wielrennen..een bidon waar een ECHTE wielrenner van gedronken heeft.
6 april 2021
Mooi verhaal. Ik dacht in eerste instantie aan de bidon van Tom Steels die hij gooide naar Zabel in de Tour 1997.

Reacties zijn gesloten.