Sanne Cant over WK-kansen: “Hopelijk kan ik laten zien dat ik echt wel in orde ben”

donderdag 27 januari 2022 om 17:17
Sanne Cant over WK-kansen: “Hopelijk kan ik laten zien dat ik echt wel in orde ben”

foto: Cor Vos

Interview

Sanne Cant maakt zich deze week op voor haar zestiende WK veldrijden bij de profs. De inmiddels 31-jarige crosser was er in 2007 al bij in Hooglede-Gits, veroverde in 2017, 2018 en 2019 drie opeenvolgende wereldtitels, maar hoort nu zeker niet bij de favorieten. “Wat ik ervan verwacht? Dat is moeilijk te zeggen”, vertelde Cant op een persconferentie van de Belgische selectie.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Over twee dagen staat de mondiale titelstrijd bij de vrouwen op het programma. Vanuit Belgisch oogpunt is het vooral uitkijken naar Cant, die in het verleden al drie keer de regenboogtrui wist te veroveren op een WK. Na enkele mindere seizoenen ligt de lat wat lager, al is de wereldkampioene van Bieles, Valkenburg en Bogense nog altijd gemotiveerd om zo hoog mogelijk te eindigen.

“Met de conditie gaat het op zich wel goed. De grote vraag is hoe ik de reis heb verwerkt tegen zaterdag. Iedereen zal er anders op reageren. Het is echt afwachten. Hopelijk kan ik zaterdag laten zien dat ik echt wel in orde ben”, aldus Cant. “Ik voel me momenteel wel goed en ik slaap ook ‘OK’, maar het is echt moeilijk om te zeggen hoe het zal gaan. We hebben nog een aantal dagen en hopelijk is het tegen zaterdag allemaal in orde en is mijn lichaam dan goed hersteld.”

Realisme
De kopvrouw van de Belgische vrouwenbrigade was het jarenlang gewoon om te winnen, om mee te strijden om de wereldtitel in het veld. Tegenwoordig moet Cant het vooral hebben van een uitschieter hier en daar en ereplaatsen. En ook in Fayetteville lijkt een medaille erg hoog gegrepen, gezien de concurrentie van de Nederlandse vrouwen, thuisfavoriete Clara Honsinger en andere buitenlandse toppers.

Cant is zelf ook realistisch genoeg om te beseffen dat een vierde wereldtitel wel erg ver weg is. “Dat een wereldtitel er niet meer inzit, daar ben ik zelf wel realistisch genoeg in. Maar een ereplaats is ook al iets. Ik hoef niets meer te bereiken in mijn carrière. Ik heb alles al bereikt wat ik wilde bereiken. Wat er nu nog bijkomt, is mooi.”

De renster van IKO-Crelan heeft, ondanks de mindere resultaten, nog altijd plezier in het veldrijden. “Het is niet dat ik ooit het plezier in crossen ben verloren. Ik koers dit jaar wel met een andere ingesteldheid, anders dan de voorgaande jaren. Ik heb mezelf altijd veel druk opgelegd. Iets anders dan winst was niet goed genoeg. Winnen, dat lukt de laatste jaren echter niet meer en dan rijdt je wellicht wat gefrustreerd rond.”

Beleving 
“Ik kan het tegenwoordig echter aanvaarden dat ik niet meer win. En dat is misschien ook wel een beetje te zien aan mijn manier van crossen. Ik train nog net zo veel als vroeger, maar op de een of andere manier kwam het er niet meer uit. Het niveau is de laatste jaren enorm hard gestegen. Dan is het normaal dat je niet kunt blijven winnen. In mijn topjaren won ik per seizoen zo’n 20 tot 25 crossen. Nu is het al wauw als iemand 15 crossen wint.”

Cant heeft naar eigen zeggen altijd het plezier gehouden als crosser. “Anders was ik allang gestopt. Ik heb een manier moeten vinden om er mee om te gaan. Of een andere manier om het plezier te uiten. Dat is misschien beter uitgedrukt…

Over WK-parcours in Fayetteville

We vroegen Cant ook nog even naar het WK-parcours in Fayetteville. In oktober van vorig jaar werd er al een Wereldbeker verreden in het stadje in het noordwesten van de staat Arkansas, diep verscholen in de beeldschone groene heuvels van de Ozarks. Toen kregen de crossers een lastige ploetercross voorgeschoteld, Cant werd 25ste, maar nu zal het parcours er waarschijnlijk droog bijliggen.

Cant houdt echter een slag om de arm. “Ik ken het parcours van de Wereldbeker, maar het zal heel erg afhangen van de weersomstandigheden. Er kan nog veel veranderen. Het is misschien niet op mijn lijf geschreven, maar alles zal afhangen van de benen, de conditie en de reis. Bovendien kun je een WK in de Verenigde-Staten echt niet vergelijken met een WK in Europa.”

Dit artikel delen:

17 Reacties

lo squalo dello Stretto 27 januari 2022 om 17:39

Schade Sanne, alles ist vorbei

0
Pol 27 januari 2022 om 18:19

Afgelopen maandag in het Nieuwsblad.
Sanne Cant, zal in Amerika proberen om de Nederlandse topfavorieten het leven zuur te maken. OK succes Sanne

0
Fast Freddy 27 januari 2022 om 19:14

Dat zal dan vooral buiten de cross zijn zeker.

0
chiller87 27 januari 2022 om 18:22

Top 5 lijkt mogelijk aangezien er 3 toppers bij de u23 rijden en 2 toppers ziek zijn.

0
Dark Noise 27 januari 2022 om 20:52

Met dit deelnemersveld is het podium zelfs mogelijk.

0
Limal 27 januari 2022 om 18:49

Heel eerlijk, realistisch interview. Vooral volgende quote vat het goed samen: “Het niveau is de laatste jaren enorm hard gestegen. Dan is het normaal dat je niet kunt blijven winnen. In mijn topjaren won ik per seizoen zo’n 20 tot 25 crossen. Nu is het al wauw als iemand 15 crossen wint.” De hoogdagen, zoals Vos verslaan op een WK, komen niet meer terug, maar zolang ze het graag doet moet ze gewoon lekker blijven crossen.

0
Fast Freddy 27 januari 2022 om 19:15

Inderdaad en al doet ze het voor de poen, lekker doen wat ze zelf wil…

0
Michelangelo 27 januari 2022 om 19:33

Jammer dat ze het plezier niet uitstraalt. Want qua prestaties is het een boegbeeld voor het Belgische damescrossen, maar zelfs als ze won dan leek het alsof ze azijn dronk als hersteldrank. En dat inspireert kleine Cantjes niet om te gaan crossen.

Van mij mag ze lekker door blijven doen zolang ze daar plezier in heeft. En ik hoop dat ze heel snel opvolging krijgt.

0
Dikke Man 27 januari 2022 om 19:40

Lucinda heeft bij Sanne’s tweede wereldtitel zeker een slokje azijn van haar gekregen?

0
Michelangelo 27 januari 2022 om 19:56

Champagne was inderdaad niet heel erg lekker zo te zien ;-)

0
Beer 27 januari 2022 om 20:43

Iedereen heeft z’n eigen karakter, niet iedereen is een tafelspringer. Lijkt me niet iets waar je in al je negativiteit (azijn gedronken als hersteldrank?) op moet blijven hameren, maar gewoon moet respecteren zoals het is. En verder zou het je sieren, mocht je iedereen beoordelen op dezelfde basis en niet in functie van het vlaggetje achter de naam.

0
Murcia 27 januari 2022 om 21:13

Bij het WK in Bogense ging Brand voor de eerste keer echt als een favoriete van start gezien het seizoen wat ze had gedraaid en was de uitkomst bitter dus die blik op het podium kwam niet onverwacht. Voor wat betreft Sanne een realistische kijk op de dingen, het algehele niveau is verbeterd en zijn kan het niet meer bijbenen. Wat echter toch een klein beetje moet steken is de comeback aan de absolute top van Vos die ouder is en wel mee kan met Brand en de jonge wilden.

0
Michelangelo 27 januari 2022 om 23:20

Uiteindelijk heeft Sanne altijd gewoon een goed niveau gehaald, maar nooit buitengewoon. Geen supertalent.

En op de momenten dat de spoeling aan de top heel dun was, was dat goed genoeg. Zeker omdat ze eigenlijk een van de weinige fulltime veldrijdster was tussen de wegrensters en mountainbikesters.

Vos was en is duidelijk van een ander niveau. Een Vos in topvorm zou geen kind hebben aan Cant. Maar Cant in topvorm en Vos niet, en het was ineens wel spannend.

Inmiddels is de top dusdanig breed geworden dat Cant gewoon niet goed genoeg meer is. Ik weet niet eens of Cant zoveel slechter is dan 5 jaar geleden, maar de rest is gewoon beter. Het is niet meer het land der blinden, er zijn meer meiden die fulltime crossen. Haar unieke voordeel is daarmee weg, ze is technisch niet meer beter dan alles wat er nu rond rijdt.

Een supertalent als Vos kan mee, ook met de nieuwe top. Maar die klasse heeft Cant gewoon niet. Geen schande, geen verwijt, gewoon een droge constatering.

Ik denk dat Cant qua professionele carriere geluk heeft dat ze nog altijd de enige Belgische is die iets voorstelt in de cross. Dat ze vanwege haar nationale titel en haar palmares nog altijd interessant genoeg is voor ploegen. En dus ook nog een contract en startpremies krijgt. Mocht ze haar trui verliezen, dan vraag ik me af hoelang ze nog het plezier houdt in het crossen. Maar zolang ze haar boterham kan verdienen en ze vindt het zelf nog leuk, dan moet ze vooral haar rondjes blijven rijden. En wie weet vindt ze het wel veel leuker om wat meer anoniem mee te rijden dan iedere keer die interviews…..

0
notriple 27 januari 2022 om 21:24

Cant heeft nooit de nederlandse hegemonie kunnen accepteren. Dat heeft ze vaak genoeg laten merken bij diverse interviews.

0
Rutgerj81 27 januari 2022 om 22:30

Het zou te treurig voor woorden zijn als zij ineens het WK wint.

0
vroege vlucht 28 januari 2022 om 07:10

Als ik dit interview zo lees dan komt ze op mij over als iemand die niet gelukkig rondfietst en ik krijg het idee dat ze op zichzelf inpraat dat ze nog van het crossen geniet.

0
EM 520 28 januari 2022 om 15:04

Moest Vos in Bieles geen mechanische pech hebben gehad was Sanne nooit gewonnen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone